Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29018)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
12-05-2009, 10:06:00

witam pani Zosiu
dziękuję za szybką odpowiedz . w karcie z wypisem nie mam wpisanej informacji dotyczącej implantów.z tego co wiem to są to dyski słowa lekarza ,,technologia xxI wieku i są tytanowe,,w zaleceniach neurologa co do rehabilitacji ,,motywacja kręgosłupa szyjnego - laser-ultradzwięki 10zabiegów,, pierwsza rehabilitacja po operacji byłam już na 4 wizytach po 1 - nic się nie działo -ręka nadal drętwiała tak jak było. 2-było lepiej o 0,5% drętwienie lżejsze sobota niedziela poczułam się lepiej i trochę posprzątałam był to bardzo duży błąd. 3 - tragedia ręka mi ,,zemdlała,,zamrażanie dłoni - 4 dłoń mi bardzo marznie ,drętwieje i łapią mnie skurcze w mięsień kciuka .jak by mogła pani skomentować to co się dzieje byłabym bardzo wdzięczna dodam jeszcze że przed rehabilitacją czułam się jak przed operacją prawdopodobnie zrobiłam coś żle , ale wychodząc ze szpitala nie dostałam żadnych wytycznych co wolno a co nie .
gość
12-05-2009, 10:08:00

12-05-2009 o 12:06, gość :aniasik
witam pani Zosiu
dziękuję za szybką odpowiedz . w karcie z wypisem nie mam wpisanej informacji dotyczącej implantów.z tego co wiem to są to dyski słowa lekarza ,,technologia xxI wieku i są tytanowe,,w zaleceniach neurologa co do rehabilitacji ,,motywacja kręgosłupa szyjnego - laser-ultradzwięki 10zabiegów,, pierwsza rehabilitacja po operacji byłam już na 4 wizytach po 1 - nic się nie działo -ręka nadal drętwiała tak jak było. 2-było lepiej o 0,5% drętwienie lżejsze sobota niedziela poczułam się lepiej i trochę posprzątałam był to bardzo duży błąd. 3 - tragedia ręka mi ,,zemdlała,,zamrażanie dłoni - 4 dłoń mi bardzo marznie ,drętwieje i łapią mnie skurcze w mięsień kciuka .jak by mogła pani skomentować to co się dzieje byłabym bardzo wdzięczna dodam jeszcze że przed rehabilitacją czułam się jak przed operacją prawdopodobnie zrobiłam coś żle , ale wychodząc ze szpitala nie dostałam żadnych wytycznych co wolno a co nie .

aniasik.
gość
12-05-2009, 22:33:00

Witaj PAT
Radziłabym wybrać specjalistę do systematycznego prowadzenie choroby i najlepszym jest neurolog z racji towarzyszących dyskopati deficytów neurologicznych , które trzeba na bierząco monitorować. Dyskopatia niestety ma tendencję do postępowania co wymaga stałego leczenia zachowawczego i diagnostycznego a co się ztym wiąże badań i ich interpretacji , wydawania skierowań, prowadzenia dokumentacji która będzie ewentualnie przydatna do celów orzecznictwa niepełnosprawności i ZUSu.
Do tych celów przydatne są również wszystkie wyniki badań obrazowych , karty wypisowe ze szpitali, karty pobytu z leczenia uzdrowiskowego , karty rehabilitacyjne na których rozpisywane sa zabiegi (na tyc z NFz zwykle pod koniec składa się podpis)
Wszystkie te dokumenty mozna wypożyczyć do skserowania a przy wymoganaych oryginałach na komisje placówka ma obowiązek je wydać .
Poradnia p. bólwa jest dobrym pomyslem ale tylko jako srodek doraźny zeby dac sobie trochę oddechu i nabrać dystansu . Skoro zmiany nie są jeszcze tak zaawnasowane żeby kwalifikowłay do operacji to przede wszystkim trzeba dalej próbować walczyć z przyczynami a nie samymi objawami.
Sprawdź czy w Twoim miejscu zamieszkania nia ma placówek z kontraktem z NFZgdzie prowadzi się terapię metodami np. Mc Kenzi, Cyriax, powięzio-mięsniową . Możesz złożyć wniosek do ZUS o rehabiliatcję w ramach prewencji rentowej ale to trochę loteria bo poziom różny . Można wysłać skierowanie bezpośrednio do wybranego szpitala uzdrowiskowego co przy ,,mocnym'' wyniku i dobrym uzasadnieniu specjalisty kierującego ma sznasę pwodzenia . Okres oczekiwania od kilku miesiecy do kilku lat ale choroba tez długa więc kiedyś się przyda.
Pozdrawiam Zosia
gość
12-05-2009, 22:53:00

Witaj ANIASIK
Tobie polecam lekturę strony 13 i 14 tego wątku . Znajdziesz tam spis czynności wskazanych i niewskazanych oparty o nasze doświadczenia wetreanów co to niejednym nagrzeszyli i swoje odcierpieli.
Co do rehabilitacji , dopytaj o wpływ ultradźwięków przy implantach tyatanowych. Ja przy cagae mam całkowity zakaz stosowania tych zabiegów a obecnosć metalu mam znikomą.
Pozdrawiam Zosia
gość
13-05-2009, 07:36:00

Dziękuję Pani Zosiu,
czytam cały wątek, ale wolno mi idzie, na razie jestem na 36. stronie, jak dojdę do końca zapewne bedę bardziej rozeznana. Widzę, ze jesteś dobrym duchem tego forum i dzięki Ci za to!
U neurologa jeszcze nie byłam, a to chyba błąd. Chodziłam do ortopedy, ale on niewiele jest mi w stanie zaproponować, natomiast w sanatorium (pełnopłatnym) zabiegi przepisywał kardiolog . Na szczęście po znajomości zostałam zapisana na terapię manualną do podobno dobrego specjalisty.
To forum to wielka skarbnica wiedzy. Bardzo dziwi mnie fakt, ze niektóre osoby mają duże zmiany a nie odczuwają dokuczliwego bólu, a te z niewielkimi patologiami borykają sie z bólem. Nie rozumiem również tej huśtawki samopoczucia, z dnia na dzień w miarę dobre samopoczucie potrafi zniknać bez powodu, bardzo kapryśne choróbsko!

Zdrowia życzę

Pat
Początkująca
14-05-2009, 10:55:00

Witam
I proszę o pomoc może ktoś jest z Warszawy i miał podobny problem z kręgosłupem szyjnym...byłam u neurochirurga i kieruje mnie na operację,boję się panicznie!ale u niego trzeba czekać 1.5 roku!W rezonansie wyszły mi 4 przepukliny szerokopodstawne c3-c4,c4-c5,c5-c6,c6-c7 z uciskiem na nerwy boczne szczególnie na poziomach c5-c6 i c6-c7,do tego zwyrodnienia kostne,zniesienie rezerwy kanałowej.Ból,drętwienie i osłabienie mięśni szyi i rąk...nawet nie wiem jakiego następnego lekarza szukać?pomóżcie może ktoś był w podobnej sytuacji?pozdrawiam
Forumowiczka
14-05-2009, 12:29:00

Witam wszystkich,
ja słyszałam o dr Arkadiuszu Wilku z Warszawy, ze szpitala na Szaserów ... . Założyłam na tym forum nowy temat http://www.forumneurologiczne.pl/forum/vt,33,102,71241,0,NEUROCHIRURG%20%20-%20%20ARKADIUSZ%20%20WILK
ale może tu tez zapytam? Może jest już coś na temat tego lekarza w tym wątku, czytam po kolei całość... ale chcialabym jak najwięcej się dowiedzieć zanim podejmę decyzję... Neurolog z przychodni skierował mnie na konsultację neurochirurgiczną (dyskopatia kręgosłupa szyjnego), słyszałam że dr Wilk się tym zajmuje. Czy ktoś był może przez niego operowany???
Pozdrawiam wszystkich, którzy wiedzą co to znaczy chory kręgosłup...

Spine
Spinka
gość
14-05-2009, 13:09:00

Jestem świezo po przeczytaniu całego wątku i nazwisko dr Wilk padało bardzo często i z tego co pamiętam były pozytywne opinie. Może ktoś się odezwie, a jak nie to uzyj funkcji szukaj.
Pzdr

Pat
gość
14-05-2009, 16:38:00

Dla zainteresowanych neurochirurgami z Warszawy. Ja byłam dwukrotnie operowana przez dr. A. WILKA . Wyrazy najwyższego uznania dla specjalisty jak i stosunku do pacjenta .
Do niedzieli jestem trochę w niedoczasie ,więc na razie tylko tyle Jeśli potrzebujecie więcej informacji na temat operacji w Klinice Neurochirurgii na Szaserów to chętnie odpowiem , może być również na priv zocha_59@o2.pl
Pozdrawiam Zosia
gość
15-05-2009, 07:57:00

Witam
Zosiu wysyłam wiadomość na priv,jesli mozesz to odpowiedz
ania

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: