Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29018)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
04-05-2009, 17:28:00

czytam wasze forum i dlatego zwracam sie do was z pytaniem,
Mam drętwienie rąk,ból rak,pod łopatką,łapia mnie przykurcze dłoni i drętwienie palców,plus zawroty głowy
od pewnego czasu przyjmuje leki Vicebrol,Refastin 100mg,a reraz jeszcze Asoicam 7,5mg plus przeciwbulowe,bo ból chwilami jest dość poważny,
Miałam w styczniu tego roku robiony MR odcinka szyjnego kregosłupa
Wynik badania
Badanie MR sekwencje SE,FSE obrazy T1 - T2-zal w dwóch płaszczyznach
lordoza szyjna z wtórną kyfozą w odcinku C3-6;
krążki m-k C3/4,C4/5 i C5/6 z cechami zmian zwyrodnieniowych w postaci odwodnienia i obniżenia wysokości;
zmiany zwyrodnieniowo wytwórcze na tylno bocznych krawędziach trzonów oraz w stawach m-k ze zwężeniem światła otworów m- ;
centralna wypuklina krążka m-k C4/5 I C5/6 z modulacją worka oponowego;
rezerwa objętościowa kanału kręgowego zachowana;
rdzeń kregowy bez zmian ogniskowych,

Oprócz tego miałam wykonane badanie USG DOPPLERA;;
Zaznaczone zmiany miażdzycowe tt.szyjnych bez istotnych zaburzeń w przepływach przez CCA,ICA oraz ECA;
Domózgowy przepływ przez tt.kręgowe w granicach normy.TT.kręgowe głównie po stronie prawej w odcinku V2 z tendencją do krętego przebiegu.
Guzki tarczycy.

Mam ustalony termin do neurochirurga za 2 tygodnie,tzn czekam od stycznia,no i Pani neurolog uprzedziła mnie że zapewne neurochirurg zadecyduje o operacj.
Czy w moim przypadku operacja napewno jest teraz potrzebna ?
Wiem że są tu osoby które posiadają ogromna wiedzę,wiele wpisów czytałam Zosi i wiem że wielu osobom pomogły jej podpowiedzi

ania

gość
05-05-2009, 17:53:00

Witaj Aniu
Welokrotnie powtarzam ,że to nie wiedza bo to domena specjalistów a jedynie własne doświadczenia .
Jesteś już na etapie nie tylko objawów bólowych , które choć dokuczliwe to nie są najgroźniejsze ale masz już symptomy neurologiczne -drętwienie, przykurcze. A jak jest ze sprawnością rąk , siłą mięśniową., czuciem skórnym? Zapewen będziesz miała też zbadane odruchy mięśniowe , ścięgniste .
To co opisuje radiolog to jedno a neurochirurg i tak ocenia na własne oczy stopień ucisku .U Ciebie oprócz wypuklin istotne znaczenie mogą mieć zmiany zwyrodnieniowo-wytwórcze , takie dziobaste osteofity też dają uciski i tylko wprawne oko neurochirurga oceni w jakim zakresie czyni to spustoszenie w układzie nerwowym .
A na pytanie jaki moment na operację jest najwłaściwszy nie ma chyba jednoznacznej odpowiedzi . Bezwzględnymi wskazaniami są poważne zaburzenia neurologiczne oraz ucisk na rdzeń .
Im dłuższy ucisk tym nieraz trudniejsza droga do powrotu sprawności więc ucisk należy likwidować. Inni znów twierdzą ,że dopóki ,, jakoś'' się funkcjonuje to lepiej zwlekać..
Aniu , napisałaś o przyjmowanych lekach a nic nie wspomniałaś o rehabiliatcji a jesli tak to czy miałaś taką z prawdziwego zdarzenia , nie tylko w oparciu o fizykoterapię ale jakieś nowoczesne formy terapi czynnościowej ?
Gdyby w ocenie neurochirurga operacja na tym etapie nie była niezbędna to może to byłaby jakaś szanasa na jej oddalenie .
Pytań pewnie nie rozwiałam ale moze będzie trochę łatwiej jak sobie uświadomisz poziom powagi własnych objawów , standard życia i funkcjonowania z nimi Do przedyskutowania z neurochirurgiem ZA i PRZECIW , zagrozenia w przypadku zaniechania operacji na Twoje życzenie lub ewentualne wskazania dotyczące trybu życia , form rehabiliatcji jeśli wskazań do operacji nie będzie.
Aniu ,jeśli decyzja będzie na tak to choć to mało pocieszajĄCe nie Ty pierwsza , nie ostatnia . Jakby co-utulimy , przeholujemy przez najtrudniejsze .
Pozdrawiam Cię cieplutko na starcie.
Dla WSZYSTKICH pozstałych równiez serdeczne pozdrowienia . Nadal wojuję czym się da ze skutkiem niezmiennym jak to ktoś fajnie napisał RAZ SŁOŃCE RAZ DESZCZ
Zosia

gość
05-05-2009, 19:23:00

Zosiu bardzo Ci dziękuje że się odezwałaś,
otóż dziwne rzeczy sie dzieja gdy obieram ziemniaki do obiadu to sa momenty ze musze robić przerwe,bo mam cos jakby przykurcz dłoni,napisanie zwykłego listu,długopisem sprawia mi trudność,muszę robic przerwy,był czas kiedy nie mogłam utrzymac szklanki w ręku,teraz jest ciut lepiej,niewiem czy to ma związek,ale ciągle mam zimne palce i dłonie,boli mnie pod łopatką,np dzisiaj zaczeło się od dłoni lewej ręki i ból postępował,promieniując az do barku,
teraz akurat mam lepiej bo mam troche ograniczeń po zabiegu na kobiece sprawy,więc mam luz,nic nie dżwigam,staram sie oszczędzać,według zaleceń lekarza,
Co do rehabilitacj,to miałam tylko zabiegi ;;laser,pole magnetyczne i prądy,nic pozatym,
narazie zmniejszyły mi sie zawroty głowy,chyba dzięki lekowi,bo nie było to za ciekawie,kiedy swiat uciekał mi spod nóg,a ja w odruchu obronnym szukałąm o co sie oprzeć,taki dziwny odruch
ania
gość
06-05-2009, 06:12:00

Dziendobry
Mam prosbe w interpretacji wyniku rezonanzu magnetycznego
,,Zniesienie lordozy szyjnej.Na wysokosci C5/C6 niewielka plaska szeroka posrodkowa wypuklina krazka miedzykregowego modelujaca przednia powierzchnie worka oponowego.Zarowno wysokosc jak i sygnal z tego krazka nie sa znienione,Lewoboczna wypuklina krazka miedzykregowego na wysokosci Th2/Th3 ,przewezajaca lewy zachylek boczny.Sygnal z krazka Th2/Th3 jest obnizony-zmiany dehydratacyjne.Na wysokosci Th3/Th4 podejrzenie anomali rozwojowej w postaci bloku kostnego-znaczne zwezenie przestrzeni miedzytrzonowej bez widocznej szpary w czesci tylnej ,zrost wyrostkow kolczystych.,,
Caly czas jestem na lekach ia kregoslup nadal boli (wizyte mam dopiero za 3 miesiace u neurologa)Niewiem co robic, dodatkowo choruje na cukrzyce typ1,astme,
dziekuje za poswiecony czas
srokrotka246
gość
06-05-2009, 08:01:00

Zosiu,bo ja tu jestem,dlatego zeby bardziej poznać temat i mój problem,Chcę sie przygotować do wizyty,chce wiedziec o co pytac,
Bo ostatnio zastanowiło mnie jak moja pani neurolog powiedziała ,,Neurochirurg zapewne ustali termin do operacj,a my bysmy chcieli tego uniknąć''
To troche zgłupiałam,no fakt leki mi troche pomagają,przeciwbulowe łykam i to dość silne,a jak nie pomaga to jeszcze,uzywam maści przeciwbulowych i przeciwzapalnych.
Ale przeciez to mi nie zmiejszy zmian w kręgosłupie które juz mam,aha,jesli chodzi o mój wiek to mam 44 lata.
pozdrawiam serdecznie
ania
gość
06-05-2009, 18:04:00

Aniu , Twoja neurolog chyba sama widzi wskazania do operacji bo z czego wysnuwałaby wniosek o ustalaniu terminu więc troszkę pokrętna wydaje się jej wypowiedź . Ci my to kto?
Trochę sugesti o co pytac zawarłam w poprzednim poscie ale spróbuję uporządkować.
Jednoczesnej ocenie muszą podlegać zarówno wyniki obrazowe MRI i przepływy jak również objawy ,które u Ciebie sa delikatnie określając dosyć ,,zaawnsowane'' Wiem ,że dosyć istotne znaczenie diagnostyczne może mieć rtg . czynnościowe odcinka szyjnego w przodo i tyłopochyleniu . W tych wąskich przestrzeniach i subtelnych strukturach nerowoych zmiany zwyrodnieniowe w określonych pozycjach mogą wywierać dodatkowo ucisk na naczynia co moze być przyczyną zawrotów głowy . Nie twierdzę ,że tak jest u Ciebie ale istnieje taka mozliwość .
A co odruchami w badaniu neurologicznym?
Aniu masz rację ,leki które przyjmujesz są środkami objawowymi i nie ma wpływy na sama przyczynę dolegliwości .
Jedyne metody ,które bywają w pewnych stanach pomocne to perfekcyjnie dobrana indywidulana terapia ale tylko po uzyskaniu zgody od neurochirurga żeby nie zrobić jeszcze wiekszych spustoszeń i jeśli to tylko w rękach rekomendowanych specjalistówa nie domorosłych kręgarzy .
O co pytać podczas konsultacji
1. Czy Twój obecny stan neurolologiczny wsparty badaniami obrazowymi kwalifikuje Cię aktualnie do operacji ale tu odpowiedź pewnie padnie sama z ust neurochirurga
2. Jesli tak to na ile pilna jest peracja ze wzgledu na ubytki neurlogiczne
3 Jesli nie operacja to jakie metody rehabilitacji są dopuszczalne, wskazane i bezpieczne tak żeby nie pogorszyć zmian dyskopatycznych głównie chodzi tu o zakres terapi manulanej np powięziowo-mięśniowej , Mc.Kenzi
4. Wskazany tryb życia ale tu znajdzziesz nasze przykazania gdzieś na pierwszych stronach wątku.
5Jesli są wskazania do operacji a odsąpisz od tej decyzji za radą neurologa lub własnej decyzji to jakie niesie to aktualne ryzyko.
5.Które poziomy i z jakim rodzajem implantów do operacji
6. Czy po operacji wskazany kołnierz ortopedyczny i na jak długo .
7. Pierwsza rehabiliatcja pooperacyjna , o dalszą dopytasz na kontrolach .

Pytania uszereguj zaleznie od decyzji .
I rada główna dotycząca konsultacji . Niezależnie od decyzji jaka zapadnie musisz mieć pełne zaufanie do neurochirurga z którym będziesz miła kontakt. Nie kończ wizty z niedosytem informacji , możesz spisać sobie pytania żeby w stresie nie umknęły , pewnie coś Ci jeszcze nasunie .
Jeśli po tej konsultacji nie będziesz miła pewności co do słuszności decyzji zweryfikuj ją .
Pozdraiwiam Cię serdecznie . Zosia
gość
06-05-2009, 18:49:00

Zosiu i znowu wielkie dzięki,
Pytania są konkretne,a ja je sobie spisze i wbije do głowy,
dla mnie Twoje uwagi sa bardzo cenne i przyznam szczerze że zanim napisałam po raz pierwszy,to czytałam,również twoja historie i twoje przestrogi,podpowiedzi,to forum to naprawde kopalnia wiedzy i serdeczności,
Zosiu,mam dość poważnie dwójke chorych dzieci i musze zadbać o siebie aby móc dalej walczyć o ich zdrowie,
dlatego pytam,ja musze byc sprawna i zdrowa na jeszcze wiele lat,jesli bede miała jakies wątpliwości,to bede pytac,jesli bede miała tzw niesmak po wizycie u neurochirurga,to bede szukac innego,
a was bede prosiła o pdpowiedzi
Pozdrawiam serdecznie z zimnego podlasia
ania
gość
06-05-2009, 18:53:00

aha,moja pani neurolog stwierdziła że na swój stan kręgosłupa,to sobie ciężko pracowałam wiele lat.
mam grupe niepełnosprawności,stopień lekki,ale to z powodu operacj stawu biodrowego,,osteotomia korekcyjna'',
a pani neurolog powiedziała zebym przyniosła wnioski to ona mi wypisze na podniesienie stopnia niepełnosprawności,
więc nie bardzo za tym wszystkim nadążam
ania
gość
06-05-2009, 20:19:00

Aniu, czytając zapewne zorientowałaś się że dyskopatia czy operowana czy tez leczona zachowawczo potrafi nieść wiele niespodzianek .W każda operację wpisane jest ryzyko i musisz mieć tego świadomość ale z drugiej strony bywa to jedyne działanie dobroczynne .Znasz moją historię.Pierwsza operacja z euforią , po drugiej równiez udanej juz nigdy nie wróciłam do życia bez bólu ale przyczyna nie leży w technice operacyjnej bo pod tym względm wszysko jest OK tylko w we wtórnych zmianach zwyrodnieniowych i neuropatii czego nie da sie przewidzieć .
Jedno o czym musisz pamiętać ,że niezaleznie od drogi dalszego leczenia to Twój kręgosłup juz nigdy nie będzie w pełni zdrowy i jesli zdrowie dzieci wymaga dużego wysiłku fizycznego to musisz mieć wsparcie .

Stokrotko 246 odcinek piersiowy jest rzdko poruszanym tematem na forum
http://213.17.192.132/phorum/list.php?25
to link do forum neurochirurgia .Tam znajdziesz wątki piersiowe z wypowiedziami osób operowanych, moze będą bardziej pomocne.
Co do odcinka szyjnego to po konsultacji neuro moze dobra rehabiliatcja czynnościowa przyniosłaby poprawę .
ozdr. Z.
gość
08-05-2009, 09:50:00

Czemu nic nie widze na forum o implantach MOBIDISC czyli tzw dyskach inteligentnych?? Z tego co mi wiadomo jest to rewolucja, kolejna generacja, ogromny skok w przód i podobno dyski te są refundowane przez NFZ. Pierwsze operacje odbyły się 5 lat temu we Francji, a ich wyniki opublikowano niedawno i naprawde są dobre. Z tego co mi wiadomo, to w Polsce już od paru miesięcy są stosowane. Luke

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: