Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29017)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
10-06-2011, 12:53:59

ten ostatni post jest mój mam na imię Agata przepraszam nie przedstawiłam się
Początkująca
10-06-2011, 13:06:35

Spinko!
BardzWiem, ze Zosia przebywa na turnusie rehabilitacyjnym,nie bedę jej zawracała głowy swoimi wątpliwościami, poczekam, az wróci wypoczęta i zrehabilitowana.Bardzo liczę na jej zdanie, dużo dobrego tu o niej wyczytałam... Sama równiez sie teraz rehabilituję.Ja mam jeszcze czas do operacji, poczekam, i myślę, że wizyta u dr Wilka we wtorek będzie już tą decydującą.
Niemniej bardzo dziękuję za ofiarowaną chęć pomocy.
Pozdrawiam Cię serdecznie,Spinko.
Małgosia
gość
11-06-2011, 14:50:13

Witam wszystkich. Mam na imię Basia. Od kilku lat cierpię na bóle kręgosłupa szyjnego. Przeszłam już wszystko, rehabilitacja, leczenie farmakologiczne, nadeszła niestety chwila, że muszę poddać się operacji bo nasilają sie objawy neurologiczne. Jesteście osobami z duzym doświadczeniem w tej dziedzinie. Dlatego bardzo proszę was o odpowiedż: Czy ktoś z was był operowany na kręgosłup szyjny przez prof. Jana Podgórskiego ze szpitala na Szaserów.. Czy moze wiecie czy profesor jest operatorem takich operacji..Znacie kogoś u kogo taką operacje niedawno przeprowadzał? Wiem ,że jest świetnym neurochirurgiem ,że pracuje w tym szpitalu, ale czy osobiście operuje? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedż. Pozdrawiam wszystkich Basia.
gość
12-06-2011, 16:43:38

Mam na imię Sylwia . W grudniu 2010r. miałam discektomię C5/C6. Implant sztywny W lutym wróciły silne bóle ręki, od miesiąca mrowienia i drętwienie palcy u ręki lewej. Rezonans pooperacyjny jest taki:
" Lordoza szyjna zniesiona. Krążek międzykręgowy C5/C6 jest miernie obciążony i wykazuje cechy dehydratacji Stan po zabiegu na poziomie C5/C6. Na poziomie C5/C6 przepuklina podwięzadłowa centralnodwuboczna znosząca przednią rezerwę płynową rdzenia oraz redukująca oba zachyłki boczne, miernie zredukowany zachyłek prawy, istotnie zredukowany zachyłek lewy. Rdzeń szyjny nie wykazuje zmian ogniskowych. "
Pół roku po operacji mam przepuklinę nawrotową ?
Neurochirurg który mnie operował twierdzi, że wszystko jest w porządku. Trzeba się rehabilitować ( Od kilku miesięcy nic innego nie robię). Kochani czy ktoś z was miał robiony rezonans pooperacyjny? Czy taka przepuklina po takim zabiegu to normalne? Myślę , że powinno na tym poziomie nie być przepukliny.
gość
13-06-2011, 09:04:01

Jeśli miałas zabieg poegający na całkowitej discektomii, to rzeczywiście nia ma prawa tam nic wychodzić. Może zostawili część dysku. Z opisu nie widzę zebyś dostała jakikolwiek implant, więc kręgi powiny sie zrosnąć na sztywno. Reguła jest, że przy usztywnieniu jednego poziomy "sypią się" kolejne. Ja ma usztywnione 4 poziomy i strach co sie będzie dalej dziać
Przeczytałam jeszcze raz Twój opis i dziwne mi się wydaje to, pełne sprzeczności - niby implant sztywny to co się dehydratyzuje? Nie jestem fachowcem, ale może pojdz do kogoś innego, niech to skonsultuje.
Rehabilitacja jest bardzo wskazana. Ja tez od kilku lat nie robię nic poza rehabilitoweaniem sie, jednak trzeba dobrze wiedzieć, co zaszkodzi, bo taka rehabilitacja może przynieść więcej szkody jesli zabiera się za nia ktoś hmmm niedouczony.
Glowa do góry /bo schylona pozycja obciąża kręgi/
Pozdrawiam Ania po korporektomii
Forumowiczka
13-06-2011, 16:14:29

No i po wizycie w sądzie. Nie mam pojęcia z jakim efektem. Biegły lekarz sądowy (specjalista neurolog-psychiatra ) coś tam zanotował i teraz muszę czekać na opinię. I na pewno wezwą mnie jeszcze na badanie ortopedy biegłego. Tak było poprzednim razem. Chciałabym aby w październiku okazało się jak jest (posiedzenie sądu wyznaczono na 26.10). To znaczy - interesuje mnie tylko jedno rozwiązanie - ZUS mi zapłaci. W przeciwnym razie - będę się odwoływać, Bóg jeden wie jak długo i do kogo!
Spinka
gość
13-06-2011, 16:56:09

Cześć. Aniu dziękuję za odpowiedż. W opisie rezonansu faktycznie nie ma słowa o implancie. W karcie szpitalnej " wykonano discektomię C5/C6 i przednie usztywnienie międzyrtzonowe przy pomocy kątowego Cage'a Signus Rabea nr 6." Zastanawiam się skąd dehydratacja czyli odwodnienie czegoś czego nie mam. , bo discektomia to usunięcie dysku. Najbardziej smuci mnie przepuklina w poziomie zoperowanym zaledwie pół roku temu. Sylwia
gość
13-06-2011, 18:26:59

Bardzo proszę o kontakt osoby , które były operowane na Bródnie, mama będzie miała tam operacje u doktora Górskiego. Jesteśmy przerażone a operacja tuż,tuż.
gość
13-06-2011, 20:11:20

Sylwio,
na forum są osoby, które maja podobne "ustrojstwo" zamontowane w kręgosłupie i może one sie wypowiedzą. Jak miarodajne sa karty wypisu, wiem na własnym przykładzie. W odcinku lędzwiowym miałam na dwóch poziomach wykonana laminectomię, a rózni mądrale upoarcie wypisuja ze wykonano mi discektomię
Na mój zdrowy rozum discektomia to usunięcie dysku - co więc tam wyłazi - odrósł do licha, czy co?
Pozdrawiam Ania po korporektomii
gość
13-06-2011, 20:15:40

http://***/odc-szyjny/acdf
tu jest szczegółówo opisany zabieg, jaki miała Sylwia.
Miłej lektury, brrr
Ania po korporektomii

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: