Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29017)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
08-01-2023, 09:35:50

To mnie niepokoi klatka piersiowa bo boli jedna kość, w rtg klatki piersiowej zniesienie kifozy i esowate wygięcie, w rtg mostka nic. A kość boli, czy to przy dyskopatii szyjnej może boleć?
Początkująca
08-01-2023, 10:09:21

Ja bóli klatki piersiowej przed operacją nie miałam bardziej promieniował od potylicy w dół do łopatek i potworny był całej głowy i oczodołu.
Szkoda że tak mało osób udziela się na forum bo nawet nie ma się kto wypowiedzieć .
Pisałam też na forum do gościa który jest dwa tygodnie po operacji bo przestała pisać a jestem ciekawa czy czuje się troszkę lepiej
A tu nic cisza 😒
Forumowiczka
08-01-2023, 22:58:27

Zumba123 2023-01-06 09:28:26
Jeśli chodzi o podnoszenie z łóżka to faktycznie na początku jest dość bolesne i trudne, trzeba wypracować plan ja kładłam się na boku opuszczałam nogi następnie podnierałam się na łokciu i podnosiłam ale w
Pierwszych dniach a nawet tygodniach jest to dość bolesne.
Do dziś rano budzę się jak robokop sztywna i obolała mimo że mam poduszkę ortopedyczną i odpowiedni materac .
Minęły dwa miesiące a są dni że czuję ogólny spadek mocy a gardło rozpycha coś w środki poczym ból zaczyna schodzić do klatki piersiowej .
Jak będę na wizycie to zapytam lekarza czy to normalne choć sądzę że tak bo są dni że za dużo sobie pozwalam i pewnie to jakieś skutki 😉
A w skali od 1 do 10 jaki to był ból przy podnoszeniu się? To pozwoli mi bardziej zobrazować wielkość bólu na który mszę się w pewien sposób przygotować ( jeśli jest to możliwe🤔)
Mojra
Początkująca
09-01-2023, 06:46:08

Powiem tak
Z pozycji leżenia na wznak nie da rady się podnieś
Z pozycji bocznej w pierwszych dniach w skali od 1-10 🤔 to tak 7 ale to różnie- bo raz bolała mocniej raz mniej dlatego pisałam o wypracowaniu swojej metody na wstawanie.
Jak opanowałam swoją taktykę to ból oceniam na 4 ale zaznaczam że ja po wyjściu ze szpitala nie brałam tabletek p.bólowych.
Dziś jak wstaję rano po przebudzeniu to nie boli nic ale jestem sztywna I mam wrażenie jak by głowa nie była moja , ale to przez chwilę (muszę posiedzieć żeby wszystko wróciło do normy i dopiero wstaję )
Prawdę mówiąc to strach ma wielkie oczy, to wszystko wydaje się przerażające ale nie ma dramatu .
Ja jeszcze chwilę temu byłam bardzo słaba i po spacerku aż mi się nogi trzęsły a dziś jest o niebo lepiej ,jasne że są dni że mam spadek mocy np. 6 stycznia leżałam cały dzień
(Bolała mnie szyja I promieniowała do głowy ,7 stycznia jeszcze bolało a 8 - minęło i czułam się bardzo dobrze)
gość
09-01-2023, 08:37:52

Zumba123 2023-01-08 11:09:21
Ja bóli klatki piersiowej przed operacją nie miałam bardziej promieniował od potylicy w dół do łopatek i potworny był całej głowy i oczodołu.
Szkoda że tak mało osób udziela się na forum bo nawet nie ma się kto wypowiedzieć .
Pisałam też na forum do gościa który jest dwa tygodnie po operacji bo przestała pisać a jestem ciekawa czy czuje się troszkę lepiej
A tu nic cisza 😒
Jest trochę lepiej ale cały czas mam jakby ten ucisk na nerw i tętnicę szyjną. Podejrzewam że to opuchlizna po operacji gdy się goi. A nie odzywałam się bo wkurza mnie to dodawanie wyniku. Niby wynik dobry ale pokazuje mi błąd
Forumowiczka
09-01-2023, 08:51:45

Zumbuniu bardzo Ci dziękuję za dokładną odpowiedź. Teraz wiem co mniej więcej oczekiwać.
Ponieważ bardziej mnie bolał odcinek lędźwiowy to mam już jakiś czas łóżko z podnoszeniem automatycznym na pilota i wydaje mi się, że będę wstawać najpierw podnosząc sobie oparcie do pozycji siedzącej i wtedy nie muszę używać siły do podnoszenia głowy a potem nogi będę zsuwać na podłogę.Mam nadzieję, że ten sprzęt mi teraz jeszcze bardziej pomoże.
Boje się jeszcze, że operacja może spowodować nową chorobę autoimmunologiczna u mnie ponieważ ja już mam zespół nakładania się 4 chorób autoimmunologicznych:
-toczeń układowy
- zespół skórno - mieśniowy
- autoimunologiczny zanik błony śluzowej żoladka
- celiakia ( dieta bezglutenowa)
A syn od 6 roku jest na pompie insulinowej.
U mnie w rodzinie babcia ze strony taty miała chorobę autoimmunologiczną i poszło po genach.😭
Mojra
Forumowiczka
09-01-2023, 09:01:09

Gość 2023-01-09 09:37:52
Zumba123 2023-01-08 11:09:21
A tu nic cisza 😒
Jest trochę lepiej ale cały czas mam jakby ten ucisk na nerw i tętnicę szyjną. Podejrzewam że to opuchlizna po operacji gdy się goi. A nie odzywałam się bo wkurza mnie to dodawanie wyniku. Niby wynik dobry ale pokazuje mi błąd
Wydaje mi się, że większość ma problem z dodawaniem wypowiedzi a to dodawanie i odejmowanie wyników to jakaś porażka!!!🤬 ale nie zrażaj się tym bo ważne są informacje przekazywane tuta innym. Ja z tego forum bardzo dużo dowiedziałam się i pewnie jeszcze dowiem.Szkoda tylko, że mało osób pamięta o tym forum a to spowodowane jest brakiem czasu i chęci pisania.😉
Mojra
Forumowiczka
09-01-2023, 09:14:37

Iza50 2023-01-08 07:46:14
Witajcie, od pewnego czasu bardzo drętwieją mi dłonie, tak mocno ze wybudza mnie to ze snu.Ręce czuje jakby ze sztywniały.Mam tez cały czas bol z tylu potylicy, zawroty, podczas stania nogi są jak z betonu. Odczuwam duza niestabilność. Jestem po dwóch operacjach kregoslupa, szyja i lędźwie.Zauważyłam ostatnio,ze ręce i nogi bardzo mi marzną, trudno je rozgrzać. Dochodzą dziwne dreszcze. Będę się badała pod kontem rzs, gdyż mocno pieką kolana i coś dzieje się z palcami u dłoni. W kręgosłupie nadal mam dużo nieprawidłowości. Wkręcam sobie różne choroby …
Witaj Iza- możesz mieć zespół Raynauda ( chor. autoimmunologiczna. Ja na to też choruje tylko jeszcze mi nos niesamowicie marznie i używam maści z nitrogliceryną. Ja najbardziej obawiam się ponieważ jestem przed operacją szyjnego a termin mam 22.02 aby nie pojawiła się kolejna choroba bo taka operacja to niesamowity wysiłek dla organizmu. Jak już dzisiaj napisałam Zumbie to niestety boje się jeszcze, że operacja może spowodować nową chorobę autoimmunologiczna u mnie ponieważ ja już mam zespół nakładania się 4 chorób autoimmunologicznych:
-toczeń układowy
- zespół skórno - mieśniowy
- autoimunologiczny zanik błony śluzowej żoladka
- zespół Reynauda
oraz celiakię ( dieta bezglutenowa)
A syn od 6 roku jest na pompie insulinowej.
U mnie w rodzinie babcia ze strony taty miała chorobę autoimmunologiczną i poszło po genach.
Mojra
Początkująca
09-01-2023, 11:49:32

Mojra44
No ty to masz luksus z tym wyrkiem
Napewno ułatwi wstawanie może to dziwnie zabrzmi ale zobaczysz sama -jakimś cudem organizm sam zacznie tobie dyktować na ile możesz sobie pozwolić I co jest dla ciebie wskazane przez pierwsze dni to na pewno będzie ciężko ale z takimi luksusami jak łóżko ortopedyczne to ty kochana Poradzisz sobie bez najmniejszego problemu.
Jeśli chodzi o twoje inne choroby No to faktycznie trochę ci się nazbierało a operacja to dodatkowe obciążenie Miejmy nadzieję że nic się nie wydarzy jeśli chodzi o kolejne dolegliwości.
Ja też mam trochę bagażu doświadczeń bo mam jaskrę, wrzodziejące zapalenie jelita grubego i jestem po histerektomii Powiem tak jeśli chodzi o jelita to po operacji trochę zaostrzyła się choroba musiałam zwiększyć dawki leków ,
Jeśli chodzi o oczy to wzrok się trochę osłabił więc u ciebie (wypluć to słowo,i odpukać w niemalowane )troszkę inne dolegliwości mogą się nasilić
Myślę że przyczyną jest osłabienie organizmu
Ale nie martw się na zapas bo nie powiedziane że coś się przyplącze.
Ja będę trzymać za ciebie kciuki 😊
Oczywiście mam nadzieję że pozostaniemy w kontakcie na forum wspierając się wzajemnie😉
Początkująca
09-01-2023, 12:01:11

Do gościa
Teraz jest trochę lepiej a zobaczysz za chwilę będzie dużo lepiej, a za miesiąc będzie już naprawdę dobrze.
Musisz tylko na siebie bardzo uważać i nie forsować organizmu .
Bądź jak prawdziwa dama która leży i pachnie wskazując palcem co potrzebuje
😊
Powiem tobie że ta operacja uczy dystansu do siebie , przychodzi czas gdzie trzeba troszkę przewartościować swoje życie i sytuacje, raptem się okazuje że mąż potrafi gotować czego nie robił nigdy, mieszkanie Posprzątał na święta, okna umył ,firanki uprasował A ja byłam jak Perfekcyjna Pani Domu😊
Więc jak widać pozytywów też nie brakowało tobie oczywiście życzę żebyś błyskawicznie doszła do sił nie zamartwiała się i z optymizmem patrzyła w przyszłość i Odezwij się czasem jak u ciebie😊

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: