cytra 2015-04-09 00:10:24
Witam.
Jestem 2 miesiące po operacji odc szyjnego 3 implanty. Nadal się źle czuje
mam wiele pytań
nie wiem czy dobrze trafiłam czy uzyskam odpowiedzi na nurtujące mnie pytania?????
Czy są na tym forum tacy którzy sa po operacji???????
Chciałabym wiedzieć czy spanie na poduszce ortopedycznej też sprawia komuś ból i dyskomfort ????? Witaj :) Ja Jestem 7 tygodni po operacji 2 poziomów C5-C6 i C6-C7 ze stabilizacją.Pierwsze 3 tygodnie po operacji były że tak określę bezbólowe, nie musiałam przyjmować leków p/bólowych, sporadycznie Ketoprofen.Co chodzi o spanie na poduszce ortopedycznej to spałam na niej już 2 lata przed zabiegiem, ale po zabiegu pomimo zaleceń lekarza nie mogłam spac( zaznaczam że mam 3 poduszki ortopedyczne)i każda była zła, spałam na małym jaśku i tak mi było najwygodniej, ale powoli po miesiącu zaczęłam stosować się do zaleceń lekarza i w końcu najbardziej płaska z moich poduszek ortopedycznych i najbardziej miękka okazała się "wygodną", śpie już 3 tygodnie i jest ok..U mnie dolegliwości bólowe nasiliły sie po miesiącu od zabiegu , a to z racji że miałam
mielopatię szybko postepującą przed zabiegiem i
niedowład narastający lewej kończyny górnej, zabieg zatrzymał nasilanie sie niedowładu, ale musiałam zacząć rehabilitacje tej kończyny w miesiąc po zabiegu.I wtedy po tygodniu
rehabilitacji zaczęły mi narastac dolegliwosci bólowe karku z promieniowaniem do barku..ból był tak silny że zaliczyłam kilka nocy "chodząc" bo nie mogłam leżec z bólu.Badanie RTG i MRI miałam wykonane kontrolne co potwierdziło że śruby są na swoim miejscu a rdzeń kręgowy i w kanale bez patologii.Poprostu zbyt wczesna rehailitacja spowodowała nasilenie bólu.Obecnie już 2 tygodnie nie ćwiczę i ból powolutku stopniowo zmniejsza sie.A tak ogólnie to zyt długie siedzenie u mnie nasila dolegliwości, staram sie chodzic, leżeć, siedzieć jak najmniej.Nie wykonuje niewiadomo jakich czynności domowych poza prostymi czynnościami, jestem ostrożna , nie dżwigam, nie robię nic w pochyleniu, kołnierz ortopedyczny zgodnie z zaleceniem neurochirurga używam tylko do jazdy w samochodzie.Powolutku jest z dnia na dzień coraz lepiej..Pozdrawiam Cię serdecznie i życze powrotu do zdrowia..na tyle żebyśmy mogły cieszyć się dniem codziennym, życiem.:)