Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29017)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
14-04-2015, 11:38:04

harii, leki benzo są dla mnie błogosławieństwem. Wiem z jakich stanów dzięki nim wyszłam, ile już zdziałałam, na ile się odważyłam. Bez nich pewnie do dzisiaj nie wiedziałabym, skąd moje objawy ponieważ nie poszłabym ze strachu ani na rezonans ani do lekarzy. Ja po tych lekach czuję się jak wartościowy, fajny człowiek, który może jeszcze ma szansę w życiu przeżyć coś dobrego, miłość, przyjaźń. Mój związek to porażka, moje życie w całości też. Wiem, że to są tylko leki ale pomagają, po nich nabieram wiary, spokoju, chęci do wyjścia do świata. Zaznaczam, ja ich nie biorę codziennie bo wiem, że uzależniają...niemniej biorę je często: 3-4 dni w tygodniu je łykam.Nie wierzę, że moje objawy są nerwowe-mam bowiem spondylozę kregów c5-c6, mam lordozę, to mało? Pewnie, że są poważniejsze dolegliwości, ale nie wydaje mi się, aby nerwica powodowała zimnicę kończyn oraz drętwienie tylko po jednej stronie. W nerwicy mogą słabnąć obie nogi, obie ręce, drętwieje nieraz pól twarzy-wiem, bo to przeszłam i było to nerwowe (wyszło po badaniach) ale gdy jedna połowa ciała jest zimna i do tego blokuje mi się po tej stronie szyja, wchodzi silny ból, to wygląda to na kręgosłup.Nie wiem, czemu lekarz tak lekko do tego podszedł. Czemu od razu nakazał tylko masaże, nie zainteresował się tym nagłym bólem w szyi, który często mnie łapie a skupił się na cudach typu naczyniak w mózgu czy borelioza. Gdyby zresztą przypuszczał jakieś sprawy stresowe, jako lekarz mógł mnie pokierować. On tymczasem nic o nerwicy nie wspomniał, a był dosyć bezpośredni. Kasa poszła, a ja nadal zostaję z niczym. A że mam nerwowy sposób pisania, no cóż, taka jestem. Tak samo mówię, szybko, dużo i głośno ale to taki typ i tyle-taka jestem-nie lubię ani milczeć ani robić niczego powoli. Nie świadczy to o tym, że połowa ciała jest dotykana parestezjami.Niedługo okaże się, że wykwit na języku będzie też nerwowy. Póki co, czekam na rezonans głowy. Szkoda, że nikt tutaj nie zmaga się z podobnymi problemami. Na zagranicznych forach widzę, że wiele osób z lordozą ma naprawdę poważne, utrudniające życie objawy, które potrafią zamienić życie w koszmar, fakt, że nie natrafiłam na temat zimnej jednej połowy ciała, ale dlatego szukam wciąż w tym kierunku.
Początkujący
14-04-2015, 14:38:00

Mam takie wrażenie że piszesz trochę sama ze sobą, jak to mało kto ma podobne objawy sam CI napisałem że miałem praktycznie identyczne objawy, też mam zniesienie lordozy, ma to bardzo dużo osób. Chodzi mi o to że objawy mogą być powodowane stane lęku który u Ciebie trwa 24/h i drętwienie połowy ciała czy nawet fragmentów jest jak najbardziej nerwicową sprawą, ciepłe/zimne też. Każdy ma swoją prawdę i nie mam zamiaru na siłę próbować wyciągać Cie z nerwicy, daję Ci 2 tematy na to że to prawda:
http://www.pl.wikipedia.org/wiki/Parestezja
zerknij na to: Innymi częstymi przyczynami występowania parestezji są zaburzenia psychiczne, a szczególnie nerwice lękowe i wegetatywne, objawy często są mylone z SM i innymi schorzeniami ośrodka nerwowego. Ilościowo jest to znacznie częstsze niż poważne choroby somatyczne. Parestezje mogą występować również po zażyciu niektórych leków.
druga lista objawów w nerwicy:
http://www.zaburzeni.pl/objawy-nerwicy-lekowej-napadow-paniki-mozliwe-objawy-t8.html
U CIebie może to iść z kręgosłupa ale to da się wybadać u fizjiterapeuty, byłaś na takim badaniu?
Wtajemniczona
14-04-2015, 16:06:11

Lukaja lordoza to stan prawidłowy, kifoza to stan nieprawidłowy, tak więc kręgosłup masz ustawiony prawidłowo....
Ania artroplastyka C5-C6 grudzień 2013 implant ruchomy M 6
Wtajemniczona
14-04-2015, 23:22:05

Lukaja ja mam zimna prawa strone ciala. Prawostronny niedowlad. Prawa reka po dwoch operacjach powiedzmy, ze chwyta. Ale nie tak, jak u zdrowych osob. Prawa noga podobnie. Wyjasnienia moga byc w kregoslupie. Mam skierowanie na kolejny zabieg. Do tego mam dwa inne schorzenia, ktore moga byc odpowiedzialne za moja zimna prawa strone. Przeplywy wyszly ok, mimo bialej, zimnej prawej reki i duzym zaburzeniu czucia reki, szyi i lopatki. Chirurg naczyniowy powiedzial mi, ze kolej a operacja moze pogorszyc moj stan o 50%. Fizjo, u ktorych bylam, nie znajduja rozwiazania. Wiec mialam do wyboru:albo zaakceptowac swoje ograniczenia i deficyty i cieszyc sie tym, co moge (a moge niewiele), albo szukac do konca zycia. I uwierz, musialam przeorganizowac wlasciwie wszystko. Jak wiem, ze nie moge nosic torebki na ramieniu to tego nie robie, nie dzwigam, nie jezdze na rowerze itp. Jak mam slabszy dzien to szukam wygodnej pozycji, nie prowokuje objawow. Mimo wrodzonego optymizmu zaczelam jeszcze bardziej szukac pozytywow. Uwierz, ze jesli byloby u Ciebie wskazanie do zabiegu to neuro dalby Ci skierowanie. Ale to nie rozwiaze sprawy. Czy bylas u terapeuty manualnego? Czy masaze pomogly? I tak, jak pisze Dyskobolka-lordoza szyjna to norma . Moze zmien sposob zycia? Uwierz, zawsze sie da. Zycze wiele optymizmu. Czytaj to, co Ci tu piszemy. Odpoczywaj i zadbaj o siebie:) pozdrawiam cieplo mimo zimnej polowki ;)
1. Wypadek 02.2009. długa rehabilitacja. 2. Zabieg 14.11.2013 (dyscektomia c5/c6, stabilizacja przestrzeni PEEK Cornestrone) 3. Zabieg 30.05.2014 (odbarczenie pośrednie ze spondylodezą międzystawową na c5/c6 Providence Dtrax)
gość
16-04-2015, 22:00:49

Heja ludziska Piszę ze szpitala, ściślej z sali pooperacyjnej. Jak dojdę do siebie, to skrobnę coś więcej, a na razie tyle, że jestem w jednym kawałku Gardło boli jak diabli, ale poza tym da się wytrzymać. Trzymajcie się i pozdrówka.
Początkujący
16-04-2015, 22:21:08

hej Quant
Witamy w klubie;)
spoko z tym pisaniem odpocznij sobie
pozdr
Grzegorz
gość
17-04-2015, 05:38:27

Dobry dzien lub noc wszystkim szyjkom absolwentom i swiezuchnym
Dawno nie pisalam chociaz na biezaco jestem z Wami bo sledze Was i czytam kazdego dnia.
Quant trzymaj sie dzielnie i najwazniejsze jestes w 1 kawalku teraz juz tylko lepiej bedzie, wiem co mowie bo jestem troszke ponad rok od operacji i powiem szczerze / chociaz nie mialam wyboru -albo operacja albo wozek bylo juz tak zle/ ze na dzien dzisiejszy jest super. Oczywiscie gdzies tam strzyka , pika ale jak to mowia po 40 jak nic nie boli znaczy ze czlek nie zyje
A teraz pytanie do ,,absolwentow,, czy sam ucisk osteofitow na nerw, ktory powoduje jakies dolegliwosci , rzecz jasna nie takie jak przed operacja , powiedzialabym ze to bardziej *** jak bolesne moze z biegiem czasu jakos bardziej doskwierac? Pytam bo jutro mam kontrolna wizyte / wzywaja mnie co pol roku/ Moze podpowiecie o co pytac badz na co zwrocic uwage. Bede wdzieczna
I bardzo prosze Malgosie ktora byla operowana tego samego dnia 26.3.14 , pewnie nas podczytuje zeby sie odezwala co u niej . Pozdrawiam Was wszystkich kochane polamance szyjkowe i kregoslupowe trzymajcie sie dzielnie.
D.
Życie jest łatwiejsze niż się wydaje. Wystarczy godzić się z tym, co jest nie do przyjęcia, obywać się bez tego, co niezbędne i znosić rzeczy nie do zniesienia.
Początkująca
17-04-2015, 13:06:43

Witam wszystkie szyjki! Od dłuzszego czasu czytam Wasze forum,poniewaz dostałam skier.do neurochirurga.Chciałabym wiedziec jaki jest stan mojego kregoslupa zanim udam się do lek.w Czerwcu 2015r,bo takie są kolejki.Moj rezonans ze 01.15rMorfologia kompleksu szczytowo potyl.prawidlowa.Lordoza szyjna prawidlowa.Trzony kreg.prawidł.wysokości. z tłuszczową przebudową tkanki kostnej oraz osteofitozą krawędziową trzonow kręgowych i st.m-kręg.rowniez w kierunku dokanałowym.Krążki m-kręg miernie odwodnione ze zwężeniem C6-7.Niewielka przepuklina dyskoa tylna boczna pr.C4-5(protrusio) z uciśnięciem brzusznej pow. worka oponowego i pr.korzenia nerw.Przepuklina dyskowa tylna środkowa C5-6(extrusio) z uciśnięciem brzusznej pow.worka oponiowego i bu korzeni nerw.w otworach m-kręg. Szerokopodstawna przepuklina dyskowa tylna środkowa krążka m-kręg.C6-7(protrusio) z kompresją brzusznej pow.worka oponowego i obu korzeni nerw.w otworach m-kręg.Ograniczenie rezerwy objętościowej przedniej kanału kręg.na wys.dyskopatii.Rdzeń kreg.bez zmian ogniskowych.Wn:dyskopatia wielopoziomowa.Pozatym robiłam bad,przewodnictwa nerw.ręki lew.-Neuropatia czuciowa i ruchowa n.łokciowego lew. Moje objawy to ból szyi rano a także po dłuzszym siedzeniu,chodzeniu oraz po zwykłych czynnościach domowych,drętwienie rąk które jest i przechodzi,mrowienie i szczypanie od czasu do czasu szyi i potylicy. Mam mało siły w rękach przy trzymaniu przedmiotów prądy idące do kciuka. od kilku lat,bol nadgarstka -są zmiany w rtg. Czy uszkodzony nerw.łokciowy jest od kręgosłupa szyjnego? Bardzo proszę o ocenę zanim doczekam się wizyty u neurochirurga. Iga
Iga
gość
17-04-2015, 19:04:39

Iga, na Twoim miejscu dałbym sobie spokój z wizytą na czerwiec i szarpnąłbym się na wizytę prywatnie. Masz przepukliny na 3 poziomach, w tym dwie uciskające worek oponowy i oba korzenie nerwowe. Nie chcę Cię straszyć, ale to wygląda dość poważnie, tym bardziej że masz już deficyty neurologiczne (osłabienie siły mięśniowej, neuropatia ruchowa). Łokieć to prawie na 100% efekt ucisku przepukliny. Oczywiście opis to tylko opis. Neurochirurg nawet na niego nie spojrzy, będą go interesować tylko zdjęcia z rezonansu. Wstaw zdjęcie tej największej przepukliny, a spróbujemy przewidzieć co możesz usłyszeć od neurochirurga, ale pamiętaj że ocena forumowoczów to nie to samo, co konsultacja zawodowca. Jednak moim zdaniem nie powinnaś czekać do czerwca, bo możesz nosić w szyi bombę zegarową. Ze mną tak było, więc jestem na tym punkcie trochę skrzywiony i zawsze radzę dmuchać na zimne. Stosunkowo dobrym znakiem jest u Ciebie położenie centralne przepuklin, bo na środku kanał kręgowy ma najwięcej miejsca, ale to może się zmienić nawet z dnia na dzień. Przepuklina potrafi zmienić położenie z centralnej na boczną i wtedy dochodzi do nasilenia objawów neurologicznych, bo z boku jest mniejsza rezerwa.
Początkująca
18-04-2015, 19:15:54

Witam wszystkich.
Czy jest to możliwe by objawy z przed operacji wróciły po trzech miesiącach ???????????

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: