Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29020)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
29-06-2010, 21:54:15

Witajcie!
Czytam forum już od jakiegoś czasu i jestem pod wrażeniem:)
Ja zamagam się z dyskopatią szyjną od 10 lat i po walkach z lekarzami mam w końcu skierowanie na operację - termin mam na 9 grudnia, (ale mam dzwonić - może wskoczę wcześniej). Czeka mnie wstawienie dwóch implantów na poziomie C 4-5 i C 5-6 w warszawie na Szaserów. Starch przed operacją mnie oczywiście paraliżuje, ale ja już nie mogę żyć z ciągłym bólem, strachem, że znów będę miała tzw. stan ostry. Mam już dość porad ludzi, którzy przekonują mnie, że operacja to ostateczność i powinnam się jeszcze raz zastanowić, dają mi namiary na kręgarzy, cudotwórców i już nie chce mi się tłumaczyć każdemu z osobna, że przepuklina nie zniknie. Wiem, że nie powinnam się cieszyć, że nie tylko ja mam takie problemy, że jest takich osób dużo. - ale się cieszę, że trafiłam na Wasze forum .Mam dopiero, albo już:) 39 lat, trójkę dzieci i męża, którego nigdy nie ma - czyli marynarza.
gość
30-06-2010, 07:03:41

widać Ewa że te 10 lat zmagania zrobiło swoje czyli dojrzałą decyzje do operacji jeśli chodzi o kręglarzy to postaram sie odszukać pewien artykuł z Białegostoku (Ka)leczenie kosztuje 35 zł. Ból - gratis artykuł w białostockej gazecie wyborczej przeczytaj z tym człowiekiem byłem w Busku Zdroju przeczytaj warto .

Zosia jestem jestem a i ja się cieszę ze już jesteś
Początkująca
30-06-2010, 14:20:02

Witam Wszystkich :)
Dzisiaj własnie wyszłam ze spitala:) w poniedziałek miałam zoperowana moją dyskopatię szyjną C5/C6, czuje sie bardzo dobrze, nawet lewa ręka ma większą siłę :) jestem zadowolona że wszystko poszło świetnie :) teraz tylko musze się oszczędzać i bedzie super :)
pozdrawiam

Madzia
gość
30-06-2010, 14:33:33

Witam Wszystkich !!!

Madziu pozostaje Ci pozazdrościc ,że tak dobrze sie czujesz Ja jestem ponad dwa miesiące po odcinku C6-C7 i do dzisiaj czuje sie fatalnie ,ból jest,reka do sprawnosci nie wruciła ,jak czytam na forum to chyba jestem jakis ewenement , ze u mnie jest jakos inaczej,ale ciesze sie,że Ty czujesz sie dobrze
Pozdrawiam wszystkie szyjki

Janusz jak miło,że się pojawiłes

Marysia
gość
30-06-2010, 15:54:06

Witam kochani, czy ktoś może jest w stanie powiedzieć coś o wynikach mojego rezonansu odcinka szyjnego kręgosłupa?

Zniesienie fizjologicnej krzywizny odcinka szyjnego kręgosłupa z wytworzeniem kyphozy na poziomie C5/6.

Nieco zmniejszona rezerwa płynowa kanału kręgowego na wysokości C5/6

Na poziomie C4-5 asymetria otworów międzykręgowych- lewy nieco węższy

Dostałam skierowanie na rezonans po skręceniu i naderwaniu odcinka szyjnego, dziś mija 5 tygodni odkąd chodzę w kołnierzu a cały czas boli mnie głowa, kark i mam zawroty głowy czy jesteście w stanie pomóc mi i powiedzieć co to moze byc?
Początkująca
30-06-2010, 17:16:18

Hej Marysiu :)
Mam nadzieje, że twoje bóle sie szybciutko skończą. Lekarze na oddziale sami byli zdziwieni że tak szybko doszłam do siebie. w poniedziałek była operacja a dzisiaj juz jestem w domku. Jak się śmiał dziś ordynator " na wybory pójdziesz bez problemu". w sumie w szpitalu mnie bolało trochę ale to od tego ciągłego leżenia, sama byłam na sali. nuda tragiczna i te okropne upały. ja jestem dośc niecierpliwa, moja babcia ujęła że cos po dziadku mam, bo zawsze ze szpitala chciał uciekać, ja wczoraj już miałam pomysł, że jak mnie dziś nie wypiszą to sie na żądanie wypisze. ale dobrze wszystko się potoczyło.

pozdrawiam
Madzia
gość
30-06-2010, 17:33:05

hamer 2009-10-28 13:41:23
Gość 2009-10-28 08:46:30
Wczoraj byłem u pani neurolog - poodlądała zdjęcia z lędźwiowego i szyjnego. Na pierwszy powiada fatalny, na drugi trgiczny. Pytała mi sie czy pracę mam ciężką - więc musiałem trochę pofantazjować żeby ją uspokoić.
Bo - mówiła - zero dźwigania, uważne chodzenie, itd, itp.
Przytaknąłem ze tak, tak, pilnuję się tak jak pani dr. zaleca.
Trochę się zdziwiła - bo nie chciałem 2 tyg. zwolnienia.

No a po południu, pełen szczęścia bo szyja mnie przestała gnębić spędziłem do 22 na mojej ,,siłowni ''

CYTAT]

Paweł ,po próżnicy się wczoraj nagadałam jak widzę
To ,że kantujesz lekarza Twoja sprawa ,to że nie chcesz zwolnienia przy Twoim trybie pracy i ruinie kręgosłupa -z lekka nieodpowiedzialne .
Twoje ostatnie zdanie z cytatu ...
Ech, szkoda słów , miało być ostrzej ale jesteś dorosły facet i sam za siebie odpowiadasz .
A zresztą możeszsz się obrazić bylebyś w końcu zrozumiał ,że już dostałeś poważne ostrzeżenie .Przewałkowliśmy temat wiec napiszę co myślę o takim szacunku do własnego zdrowia a może i życia
ROZUM TO DOBRA RZECZ TYLKO TRZEBA GO MIEĆ

Może ten wpis będzie przetrogą przed tą ,,siłownią ''
Paweł w Twoim stanie nie przewidzisz co może przelać kroplę ale prace o których mówileś to gwóźdź do....
Mielopatia szyjna
Rzadkim, ale poważnym powikłaniem choroby dyskowej kręgosłupa szyjnego jest stan określany jako mielopatia, czyli choroba samego rdzenia kręgowego. Chociaż proporcje między rozmiarem rdzenia i kanału kręgowego w odcinku szyjnym pozostawiają pewną rezerwę przestrzeni, nieraz zdarza się, że centralna przepuklina krążka wywiera ucisk na rdzeń.
Choroba zaczyna się podstępnie od osłabienia, drżeń lub skurczów w nogach. Dysfunkcja może również objąć kończyny górne. W zaawansowanej fazie mogą wystąpić trudności w wydalaniu moczu. Mielopatia szyjna jest stanem poważnym i stanowi wskazanie do pilnej operacji. Chirurgiczne usunięcie uciskającej masy stwarza szansę poprawy, rzadko jednak mielopatia przemija bez śladu. W przypadku choroby trwającej dłużej oraz u starszych pacjentów pewien stopień deficytu neurologicznego z reguły pozostaje.

Badanie Dopplera to badanie przepływów naczyniowych w tętnicach szyjnych i kręgowych .Wykonuje się tak jak USG .

RENATKO ,to właśnie ta malutka wzmianka o rodzaju implantów .Niewiele tego
Cage-koszyk, Peek -rodzaj materiału z jakiego impalnt jest wykonany(bardzo wysokiej jakości plastik,tak miałm przekazane ustnie) Te wszystkie dodatki Signus Rabea ,Solis to chyba subtelności od producenta.

GOSIU , nie sil się na interpretację radiologicznych opisów pooperacyjnych .Te prawidłowe wysokości krążków miedzykręgowych maja się tak do rzeczywistości jak moje wypukliny na poziomach gdzie juz nie ma dysków
Dla dr. Wilka ten papier jest nic nie znaczący.Sam ocenia zdjęcie -dopytasz osoby najbardziej kompetentnej .
Celem RTG pooperacyjnego jest ocena czy implanty nie uległy przemieszczeniu. Z opisu wygląda że możesz tych kilka nocy do wizyty spać spokojnie
Początkująca
30-06-2010, 18:21:03

powiedzcie mi czy smarowaliście lub pryskaliście ranę pooperacyjną jakimiś specyfikami?? mi koleżanka pielęgniarka poleciła octenisept ( spray 50 ml - koło 25 zł w aptece) -mówi że rana ze szwami już może być tym pryskana - że odkaża, szybciej sie goi i oczywiście sprawia że blizna jest coraz mniejsza.
może Wy używaliście cos innego?? też dobrego
Forumowiczka
30-06-2010, 20:04:31

Witaj Ewa w Fan Clubie szaserowskich neurochirurgów.
Jest nas tu spore grono operowane w tamtejszej Klinice.
Jasne że operacja to ostateczność ale nie chodzi tu o ostateczność w postaci niedowładu czy nieodwracalnego uszkodzenia rdzenia na skutek długotrwałego ucisku.
Ty przez te 10 lat zapewne zdążyłaś wypróbować wiele metod zachowawczych i podjęłaś ostateczną decyzję.
A samozwańczy kręgarze lepiej niech ustawiają kręgi studzienne -w szyi jest zbyt dużo do stracenia.
Ewa jeśli można Ci jakoś pomóc wyjaśnieniami żeby złagodzić ten paraliżujący strach przed operacją to pytaj.
Mam za sobą dwa pobyty w Klinice Neurochirurgii na Szaserów plus doświadczenie z drugiej strony stołu operacyjnego.
Od czasu do czasu organizujemy ,,zloty towarzyskie''
Jeśli byłabyś chętna na takie spotkanie może byłoby Ci łatwiej po takiej bezpośredniej konfrontacji z operowanymi SZYJKAMI w dobrych humorach.
Pozdrawiam Z.
gość
30-06-2010, 20:20:47

Hej Madziu !!!

Ja to stosowałam,pielegniarka ,która robiła mi opatrunki własnie pryskała mi tym,rana sie ladnie goi,ja mimo 22 operacji mam rzeczywiscie rane niewielka

Pozdrawiam wszystkie szyjki i życzę spokojnej nocy

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: