Witam serdecznie 😃 Mam ogromna prośbę ponieważ odebrałam wyniki
rezonansu magnetycznego odcinka szyjnego, badanie zlecił neurolog ze względu na bardzo silne, niemal codzienne bole głowy, twarzy, karku, barkow, miejsca pod łopatka, rąk, palców u rąk. Mam dopiero 30 lat, a czuje się jakbym miała 70 😬 Czy może ktoś z Państwa być tak miły i napisać o co chodzi w wyniku, ponieważ dla mnie to czarna magia a wizyta u lekarza dopiero za tydzień 😀
Zniesienie fizjologicznej
lordozy C z kyfotycznym wygięciem kręgosłupa C ku tyłowi na poziomie c4-c6.
Niewielkie wyostrzenia przednich krawędzi trzonów kr. C zalezne od zmian zwyrodnieniowych.
Na poziomie c5-c6 dokanałowa protruzja krążka m-k o ok. 3 mm z niewielka lateralizacja na str lewa, modeluje przednia cześć przestrzeni podpajęczej, zwężając kanał kręgowy w wym. Strzałkowym do ok. 8 mm. Zachylki boczne oraz dolne piętra kanałów korzeniowych na tym poziomie spłycone.
Na poziomie c4-c5 oraz c6-c7 niewielkie rozluźnienie pierścienia włóknistego i dyskretne dokanałowe uwypuklenie krążków m-k ok. 1.5 mm modelujące nieco przednia przestrzeń podpajecza. Zachylki szerokości 10 mm.
Rdzeń kręgowy o prawidłowej objętości o prawidłowym sygnale, bez zmian w obrazie MR.
Bardzo proszę o opinie, pozdrawiam Agnieszka.