Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29023)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
01-04-2012, 09:58:13

anitasly 2012-04-01 09:36:22 Witajcie szyjki, w maju idę na operację kręgosłupa szyjnego...stabilizacja kręgów c5 c6. Strasznie się boję. Nie wiem jak sobie poradzę, czy długi jest pobyt w szpitalu po operacji?
Witaj Kochana Szyjko!
Przeżyłam taką operację prawie rok tem, dokładnie 8 kwietnia 2011, do szpitala poszłam 7 kwietnia, a wyszłam do domku 13 kwietnia, transport "leżony" ze względu na odległość spora do domu. Pionizowali mnie w drugiej dobie,generalnie czuję się super, nic mnie nie bolało,podawali w pierwszych dobach morfinę i było ok. Także w piatek operacja,w sobotę pierwsze pionizowania,w niedzielę chodzenie z chodzikiem, w poniedziałek już powoluitku sama do toalety itp,środa do domu. Nie miałam żadnych komplikacji, potem rehabilitacja dopiero po 8 tygodniach powolna,ale to juz załatwiłam sobie nie w ramach NFZ, bobym sie nie doczekała. 1 czerwca wsiadłam za kółko samochodu, na zwolnieniu bylam w sumie 2 miesiace,by dojsc do siebie,potem wzięłam jeszcze urlop i od września ruszyłam pełną parą do pracy. Nie mogę rzecz jasna dźwigac i muszę sama pracować nad korektą sylwetki itp,itd. Wszystko dobrze się skonczyło(mialam operowane te same poziomy, co Ty), a teraz staramy się juz z Mężem o dzidziusia. Zabierze sobie do szpitala lekki kubeczek i słomki do picia,chusteczki nawilżone(takie dla małych dzieci), mogą się przydąc.
Pozdrawiam serdecznie i trzymam kciuki,
roczna szyjka
gość
01-04-2012, 10:00:53

A i już w lipcu poleciałam do Chorwacji na słoneczko,tyle że mój ortopeda kazał mi kołnierzyk założyć do startu i lądowania:). A teraz zasadnicza sprawa to spacery,ruch,odpowiednia postawa i dobry humor:)))
gość
01-04-2012, 10:09:18

Witajcie! Jaestem nowa ale mam ten sam problem co wszyscy na tym forum :"zepsuta szyjka".Idę na operację w czerwcu !! Strasznie się boję tego co po operacji.Mam masywną przepuklinę c5 c6 i dyskopatię na innych poziomach.Miałam 6 lat temu wypadek samochodowy i tak posypał się po nim mój kręgosłup(mam 34 lata). Chciałam zapytać czy ktoś się operował w Lublinie? Mam tam być opaerowana.Pozdrawiam Wszystkich!!ciepło,bo dziś u mnie strasznie chłodno i mokro!
Forumowiczka
01-04-2012, 11:22:35

Anitasly - przede wszystkim nie bój się. jak będzie po operacji to trudno powiedzieć, bo jedni czuja się dobrze od razu PO a inni długo później. W większości przypadków mimo super rekonwalescencji pozostają jednak jakieś drobne niedogodności, z którymi spokojnie da się cieszyć życiem (bardzo lekkie pobolewanie lub pieczenie lub drętwienia - tylko czasami, nie przez cały czas).
Każdy boi się najgorszego, tzn. paraliżu ale na pocieszenie powiem ci, że to w tej chwili jest już tak wyjątkowo rzadko spotykane powikłanie, że jak podpisywałam papierki przed zabiegiem, to tego tam nie napisali. A podpisywałam łącznie z informacją komu mają wydać ciało w przypadku zgonu

a paraliżu nie przewidywali.
Natomiast może cię zaskoczyć efekt ponarkozowy. Pierwszą dobę PO możesz wspominać jako koszmar nie z powodu operacji ale tego co się będzie z tobą działo zanim wypłuczesz chemię z narkozy. ja zniosłam narkozę idealnie - NIC mi nie było po niej ale widziałam jak potrafi wykańczać niektórych.na szczęście to tylko 1 dzień.
A gdzie idziesz do szpitala? Może się odezwie ktoś, kto tam był i zna zwyczaje?
Ja ci mogę opowiedzieć o Bytomiu - osobiście jestem BARDZO zadowolona.
Asia
gość
01-04-2012, 11:23:43

Treść zablokowana przez moderatora

Forumowiczka
01-04-2012, 11:34:28

troll żałosny/na jesteś.
Mogłeś/as się trochę bardzie przyłożyć do tej historii. Dzieci w podstawówce tworzą bardziej porywające.
I nie robią przynajmniej błędów.
Początkująca
01-04-2012, 11:48:15

Kurcze, no! całe życie ćwiczy codziennie i ma zmiany zwyrodnieniowe( podobno minimalne) ? Ze STAROŚCI, w wieku 54 lat?
Oj Trolu, opowiadaj bajki swoim dzieciom, a nie nam...
gość
01-04-2012, 12:19:25

gość
01-04-2012, 12:33:51

gość
01-04-2012, 12:57:07

Nie przejmujcie się Szyjki tymi ostatnimi postami.
Nie dosyć, że pisze, to jedna i ta sama osoba (analfabeta), to jeszcze nie używa polskiej klawiatury, czyli nie mieszka w Polsce( pewnie pracuje na zmywaku) i też już mu kręgosłup wysiada, a że nie ma innego wyjścia, to teraz żal mu d..ę ściska- że wyjechał z Polski.
Nie dajcie się prowokować, bo nie warto na takiego cymbała jeszcze tracić nerwów.
Pozdrawiam i życzę jak najszybszego powrotu do zdrowia.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Ośrodek neurorehabilitacji z pegiem i tracho Lublin
Cześć.Syn jest po bardzo ciężkim urazie czaszkowo mózgowym ,po stabilizacji miednicy.Wybudzony od tygodnia z niewielką komunikacją typu wodzenie oczami I ściskanie prawą ręką.Szukamy ośrodka w okolicy Lublina neurorechabilitacji opieki całodobowej.Jakieś podpowiedzi może .Marta
gość
Proszę o pomoc i poradę
Matkę chorą na stwardnienie zaniku mięśni bocznych, z dnia na dzień jest coraz gorzej nawet tabletki przeciwbólowe nie działają mama robi się nerwowa wulgarna itp . Nie wiem co mam już robić.
gość
RM glowy
Ognisko malacji12 X6 mam w prawej półkuli móżdżku W płacie czołowym prawym widoczny naczyniak zylni.
szukam miejsca dla taty po zawale i w stanie wegetatywnym , który wciąż jeszcze jest w programie budzikowim ale tylko do sierpnia...
Drodzy Wszyscy! dzień dobry! Nazywam się Joanna, mój tata rok temy 16.05 miał rozległy zawal, był długo niedotleniony, niestety nie wybudził się ze śpiączki, nie odzyskał świadomości; przebywa w programie NFZ budzikowim w Sawicach; niedługo minie rok, prognozy nie są optymistyczne; na jesieni musimy znaleźć mu inne miejsce. jesteśmy z Poznania, tata jest teraz 500 km od nas na Podlasiu, to nas wykańcza.. chcemy znaleźć ośrodek xblziej, wiemy, ze trzeba liczyć się z kosztami... ale czy ktoś w ogole wie o dobrym miejscu w Wielkopolsce? pielęgniarki mwoiac do ZOLu go, a przecież ws tyscy wiemy, ze to wyrok.. chciałabym zawalczyć jeszcze ... proszę, jeśli macie takie doświadczenia lub wiedzę, gdzie mogłabym spawrdzac? pytać? bo nie wiem od czego zacząć....
Reklama: