Witam, cieszę się, że trafiłam na to forum. Ponad m-c temu zrobiłam MR szyi po 10 latach brania leków typu diclofenac bo w końcu trafiłam na innego lekarza rodzinnego który skierował mnie do neurologa a ten na MR. Oto wynik: Zwężenie tarcz C5-C6 i C6-C7 z ich dehydratacją. Wyostrzenia przednio-bocznych i tylnych krawędzi trzonów jako wyraz zmian zwyrodnieniowych. Na poziomie tarczy C5-C6
przepuklina jądra miażdżystego krążka m-k centralna, masa przepukliny wystercza dokanałowo na ok. 5-6 mm, zwęża oba otwory m-k i modeluje worek oponowy. Zaciśnięcie przedniej przestrzeni płynowej na poziomie tarczy C6-C7. Na poziomie C6-C7 cechy protuzji elementów jądra miażdżystego centralnie i nieco lewobocznie, masa przepukliny wystercza dokanałowo i w kierunku kanałów korzeniowych, bardziej lewego, na ok 3-4 mm. Cechy bezwzględnej
stenozy kanału kręgowego na poziomach tarcz C5-C6, C6-C7, kanał ma ok 9-10m szerokości. W rdzeniu szyjnym bez innej uchwytnej patologii śródkanałowej. Boli mnie tył głowy, kark, ramiona, czasem lewa ręka, okolice łopatek. Mam
zawroty głowy i czasem uczucie jakbym się przewracała, w nocy drętwieją mi ręcę, dużo częściej lewa. Neurolog dał skierowanie do neurochirurga, ale mówi, że głowa nie powinna boleć od kręgosłupa, TK głowy bez zmian. Mam 33 lata, dwoje dzieci, siedzącą pracę do kwietnia 2012 (na zastępstwo), poza mężem brak rodziny do pomocy. Leczenie zachowawcze nie przynosi efektów, mieszkam w mały mieście, skierowanie na Elbląg. Co mnie czeka? Opis rozumiem tak, że nie ma ucisku na rdzeń? co to znaczy modeluje worek oponowy? Za wszelkie odpowiedzi bardzo dziękuję. Kasia