Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkujący
25-10-2018, 15:31:02

Hej Joanna bo większość lekarzy uważa że ZUS masz utrzymywać. Więcej nie nie bo ZUS upadnie haha. W moim przypadku nie wiem jeszcze nic. Mam wypukliny 3 poziomów. Mam nadzieję że bedzie dobrze bo jak narazie najgorsze bóle minęły. Takie bóle jakie zostały znoszę bez prochów. Sam w necie znalazłem ćwiczenia które mi pomagają, stale masuję szyję, jakoś ciągnę. Pozdrawiam Grzegorz.
Początkująca
25-10-2018, 16:30:50

Joanno, jak się czułas po operacji?? Moja co chwilkę się przesuwa, teraz może po 4.11 mnie w końcu przyjmą i zoperują. Już nie mogę się doczekać. Pozdrawiam
gość
25-10-2018, 17:12:21

Witaj Joasiu. Jak się czujesz po operacji.Mnie też rehabilitantka przy wypisie pokazała kilka ćwiczeń,absolutnie żadnej rehabilitacji ,dopiero po około 9 miesiącach.Ja nosiłam kołnierz 6 tygodni cały czas ,nawet musiałam spać w nim ,tylko do zmiany opatrunku i prysznica na chwile mogłam go zdjąć.Ty pewnie nie nosisz kołnierza skoro powiedzieli że po miesiącu możesz wrócić do pracy.Ja osobiście myślę że to trochę za szybko ,wiem po sobie ale każdy organizm jest inny. Pozdrawiam Ania
gość
26-10-2018, 03:57:14

Witam. 5.12 mam wyznaczony termin operacji C6-C7 w Krakowie na Botanicznej. Ktoś był tam operowany? Boję się bardzo, operacja jest konieczna, potwierdziło to 2 lekarzy.U mnie już są początki mielopatii, ucisk na rdzeń i inne dziadostwo. A zaczęło się kilka miesięcy temu od szumu w uchu i bólu głowy... Potem RTG, 2xUSG, 2xTk, 2 rezonanse, trochę lekarzy specjalistów, neurolog z prawdziwego zdarzenia i u neurochirurga w Krakowie wylądowałam. Gdybym nie miała magicznej czerwonej książeczki (jestem ZHDK), to na NFZ diagnozę by mi postawiono dopiero za kilka lat.... a przy prywatnych wizytach musiałabym ogłosić upadłość konsumencką...
Teraz już odliczam dni do operacji, oszczędzam się jak mogę, żeby nie pogorszyć, jestem na nootropilu i sirdaludzie, pracę mam biurową, więc da się jakoś żyć. Jak dokuczają mi otępienie i zawroty głowy, to biorę urlop, choć neurolog chce mnie na L4 wysłać a ja się bronię.
Ala.
gość
26-10-2018, 10:39:20

To miejsce w Krakowie nie jest renomowanym, a pacjenci z mielopatią przy dobrej rehabilitacji funkcjonują sobie latami bez operacji. Wybór należy do ciebie. Top ty musisz podpisać zgodę i ponieść konsekwencje.
gość
26-10-2018, 12:48:10

Miałam jeden poziom robiony miedzy c6 a c7.
I mi tez mija na początku grudnia 182 dni. 31.10 mam wizyte u neurologa i sama mówiła ze nie puszcza mnie do pracy, plus wypełnila dokumenty na rehabilitacje w ramach prewencji rentowej.
takze na 4 tyg przed koncem polrocznego zwolnienia zloze papiery do ZUS i czekam na wezwanie na komisje.
To u Ciebie renatka071173 na pewno dadzą jeszcze zwolnienie..musisz miec rehabilitacje..polecam CI rehabilitacje stacjonarna w szpitalu (3-6tyg).
Trzymam kciuki za Joanne! :)
gość
26-10-2018, 12:49:50

nie podpisalam sie
Ola32
gość
26-10-2018, 14:04:25

Cześć Towarzysze Niedoli i Doli!
Nie taki diabeł straszny
C5 C6 c-disc PEEK LFC 4/6 cokolwiek to znaczy mam to w sobie. Czytałam o nim i chyba jest ok.
Kołnierz kupiłam na przejazd i nie mam nosić. Czuję się lepiej choć boli. Znowu powtórzono mi że już jestem zdrowa, że organizm potrzebuje 3 miesiące żeby zrosnąć się, ale już teraz mam pełną stabilność.
Mam wykonywać kilka prostych ćwiczeń po zdjęciu szwów . Nie muszę mieć żadnej rehabilitacji. Nie mam ograniczeń w chodzeniu, ale mam się oszczędzać i unikać np. skrętów szyi, do przodu do tyłu, schylania się itp poza tym luzik
Śmiało możecie się nie bać. Te operacje Wrocław robi masowo i było nas po kilku pacjentów szyjnych i lędźwiowych.
Życzę Nam wszystkim zdrowia.
gość
26-10-2018, 14:11:41

Tu Joanna, sorry nie podpisałam się
Początkująca
27-10-2018, 18:34:27

Pozdrawiam wszystkich i proszę o podzielenie się opiniami (nie dla mnie, dla koleżanki). Ma 53 lata, od dłuższego czasu bolała ją głowa, miała problemy z koncentracją, zawroty itd. Gdy straciła przytomność na ulicy lekarka rodzinna wysłała ją na RTG szyi. W opisie jest wyłącznie typowe dla tego wieku oznaki "zużycia" kości:
zwężenie krążków, osteofity, zaostrzenie wyrostków haczykowatych. Ma skierowanie do neurologa - na lutego 2019... Od tego czasu (miesiąc) kilkukrtnie zemdlała, bardzo bolał ją kark, nie miała siły wstać z łóżka, a w pewnym momencie - podnieść jedenj ręki. Od rodzinnej dostała leki "dotleniające" (nawet nie przeciwzapalne).
Ponieważ sama mam problemy z uciskiem na rdzeń, wydaje mi się, że w tym wypadku konieczny jest RM - natychmiast, bez czekania na swoją kolejkę. Obraz RTG nie daje (chyba) obrazu ew. ucisku na rdzeń i mielopatii. Koleżanka ma klaustrofobię i nie wiem, czy da się przekonać do RM. Czy tomograf pomógłby w jej przypadku?
Anka

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: