Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
08-12-2013, 12:19:31

Witam Wszystkich
Dzień 3
Lepszy niż dzień drugi
Choć w nocy ciężko mi było znaleźć odpowiednią pozycję... do spania, to wstawałam tylko 3 razy, kilka spacerków po śpiącym domku i znów małe kimanko. Człowiek zdrowy pewnie by się denerwował, ale przyjmuję to z uśmiechem, bo wiem, że do pracy nie idę i w ciągu dnia mogę sobie poleniuchować.
Odbyłam też kąpiel w wannie i mycie głowy ( ciepłą kąpiel polecam, ale jeżeli ktoś nie musi często myć głowy to niech się wstrzyma, bo to nie jest najprzyjemniejsze uczucie).
Życie towarzyskie - rozwija się głównie przez zestaw głośnomówiący ( nie mogę jeszcze zbyt długo trzymać słuchawki przy uchu, a jestem gadułą
Kultura, rozrywka i takietam - obejrzałam drugą turę skoków w Lillehamer (Kot 5), piszę posty na dwóch forach, przeczytałam 15 stron książki!
Obowiązki domowe:
Ugotowałam rosół ( syn nosił garczki, mąż gotował makaron a ja caaała reszta)
Omiatałam dom - wzrokiem.
Ból - zjedzony 1 apap, 1 ibuprom ( na mnie lepiej działa) i uwaga 1/3 tabl. baclofenu , bo wydawało mi się, że mam mocno spięte mięśnie. Polecam, jednak częstsze odpoczynki, po ok. 30 min. leżenia napięcie mięśni łagodnieje.
Ubytki neurologiczne - drętwienie wycofało się z nóg i lewej ręki, prawa się jeszcze nie poddaje, może nie jest już taka zdrętwiała, ale wrażliwa ( to się chyba nazywa przeczulica). Rączki z każdym dniem coraz silniejsze.
Rehabilitacja - dalej ćwiczę to co zalecił mi rehab. na oddziale, za 4 dni wprowadzam delikatną izometrię, odpowiednio siedzę ( tak dostojnie). No i dużo chodzę po domu.
Spożywanie pokarmów - opuchlizna przełyku coraz mniejsza, jem już prawie wszystko, nadal dużo popijam, ( jedzenie potrafi mi się zatrzymać tak w połowie drogi).
Bólu gardła nie miałam, mam tylko lekką chrypkę. A co ważne dla mojej rodziny, nie mogę krzyczeć!!!
Psychika- jak wiadomo ma ogromny wpływ na nasz organizm ( zdrowienie, napięcie mięśni,odczuwanie bólu..) - z tym Kochani musicie sami sobie poradzić.
Ja sobie założyłam, że jak będzie źle to nie będę temu poświęcać czasu. Skupienie, dostrzeganie oznak chociażby najmniejszej poprawy - to u mnie działa, żadnego czarnowidztwa i nakręcania się.
Pozdrawiam Wszystkich, a szczególnie ciepło tych cierpiących
Ania
Wtajemniczona
08-12-2013, 17:13:57

Aniu, dobrze, że tak bardzo Ciebie nie boli - oby tak dalej. Odpoczywaj, a jak będziesz lepiej się czuła skrobnij znowu. W ramach rozrywki polecam audiobooki - powieść wciąga, zapomnisz trochę o bólu i można słuchać na leżąco w najwygodniejszej pozycji.
Piotrze, nieustająco dużo zdrowia dla żony.
Pozdrawiam
Basia
Wtajemniczony
08-12-2013, 20:16:13

Witajcie:)
Dawno mnie tu nie było. Piszę do Was z zapytaniem, czy miałyscie/mieliście opracowywane blizny po zabiegu operacyjnym (szyja, odcinek piersiowy czy lędźwiowy)? Chodzi mi o to czy w późniejszej rehabilitacji czy też "zaleceniach" domowych zwrócono uwagę na mobilizowanie blizn pooperacyjnych?
Poza tym jakby co jestem cały czas na posterunku, na bierząco odpisuje na "privy" natomiast nadmiar obowiązków i brak wolnego czasu nie pozwala na stałe śledzenie wątku na forum.
Pozdrawiam Serdecznie!
Marcin S.
Wtajemniczona
08-12-2013, 20:30:51

Aniu,
teraz tylko do przodu:) cieszę się,że wszystko dobrze poszło. mam do Ciebie pytanie: co z Twoimi barkami i promieniowaniem do łapek, jak trochę pochodzisz?
Marcin, witam Cię,
mi jedna fizjo mówiła o masowaniu blizny.ale jeszcze za wcześnie, jestem 23 dni po zabiegu na szyjce. moja goi się pięknie.w jednym miejscy chyba nitka została, bo coś zaczyna wystawać takiego czarnego. i nie czuję w okolicy, ale to chyba normalne.
pozdrawiam wszystkich :)
Wypadek 02.2009. długa rehabilitacja. zabieg 14.11.2013 (dyscektomia c5/c6, stabilizacja przestrzeni PEEK Cornestrone)
gość
08-12-2013, 20:58:16

Witam wszystkich, i cieszę się razem z tymi co postępuje u nich poprawa zdrowia ja od jutra poddaje się coraz bardziej intensywnym ćwiczeniom, po kilku dniach rozciągania się czuje się dobrze, nic nowego nie doszło.A i świadomość tego że mniejszy ucisk rdzenia nie grozi mi paraliżem działa cuda ;) Psychika i pozytywne nastawienie do choroby to połowa sukcesu. Co do blizn pooperacyjnych to mogę dorzucić swoje zdanie.Parę ich mam ale najładniejsze są te które lekarze zaraz po operacji kazali myć wodą i szarym mydłem(parę dni po ).Nie mam tarczycy, a kto o tym nie wie to nie zauważa ! Po całkowitym zagojeniu rany lekarz kazał mi ją naciągać , szczypać, kilka razy dziennie, nie porobią się wtedy zrosty i będzie gładka i miękka.I taką mam!! W odróżnieniu od znajomych co tak skóry nie ćwiczyły bo "bolało" :) mnie też bolało, ale efekty są super. Dodatkowo smarowanie kilka razy dziennie maścią Cepan, pachnie jak cebula ale jest super.Co do pozostawienia kawałka szwu to raczej niemożliwe, jeśli miałaś jedną żyłkę i koraliki to nic nie mogło zostać.Może to jakiś skrzepik krwi pod skórą.Weż gąbkę i po prostu wymyj.Nic się nie stanie! Piotrze, jestem często myślami przy Twojej żonie, życzę zdrowia, MUSI się to dobrze skończyć.
gość
09-12-2013, 14:13:27

Witaj Marcinie :)
Przy wypisie ze szpitala dostałam skierowanie na ćwiczenia, w ośrodku na NFZ nie wiedzieli co mają ze mną zrobić, więc wybrałam się prywatnie do osteopaty i to było naście dni po operacji (miałam zacząć ćwiczyć od razu) i on właśnie zaczął od mobilizacji blizny, nauczył mnie jak ją mobilizować...Opowiadał jak to czasem blizny potrafią dawać objawy daleko od miejsca cięcia. Mój stały fizjo natomiast po m-cu uczył mnie jak mobilizować przełyk...nie wiem czy to trafnie ujęłam ;)
Pozdrawiam :)
gość
09-12-2013, 16:22:25

Dzień 4
Słodko - gorzki
Samopoczucie
Od rana kipiałam energią, miałam ochotę góry przenosić. Zero bólu, skończyły się problemy z jedzeniem.
I się zapomniałam, za mało odpoczynku.
Wieczór i noc to powtórka objawów z przed operacji (całe szczęście, że tylko z prawej strony).
Blizna po operacji
Na razie goi się świetnie. Ma około 4 cm długości, zszyta jest jednym kawałkiem nici rozpuszczalnej i ta nić chyba zaczyna się rozpuszczać. Muszę uważać szczególnie wnikliwie na to co dzieje się z raną, gdyż mam tendencję do tworzenia się bliznowców. Dziękuję Basi i Marcinowi za rady odnośnie mobilizacji i pielęgnacji.
Basiux
Ja mam troszkę inaczej, najlepiej czuję się gdy jestem w ruchu, nie dokucza mi wtedy w ogóle drętwienie karku. Mnie na to drętwienie pomaga 1/2 tabletki baclofenu. Dosłownie za 10 minut jest już po. Dziś wezmę na noc (bo dla mnie nocki są najgorsze).
Pozdrawiam Wszystkich cieeeplutkoo
Ania
Forumowiczka
09-12-2013, 19:39:54

ja nie robiłam nic z blizną, nawet nie wiedziałam, że coś można :(
obym tej wiedzy nie musiała zastosować w przyszłości.
Asia
Początkująca
09-12-2013, 22:03:36

Witam tym razem po operacji.Wykonana we Wrocławiu,koniec listopada .Dziś minęły dwa tygodnie.Pierwsze dni po...ból,problemy z wstawaniem,chodzeniem,leżeniem,myciem.Dzisiaj trochę boli blizna-ciągnie i czuję jakbym miała klusek w buzi ale ogólnie ok.Na szczęście ruszam wszystkim a do reszty mam nadzieję wrócę z czasem.Plusy-rodzinka wzieła się za siebie i robią w domu wszystko bez zbędnego marudzenia.
Początkująca
09-12-2013, 23:08:34

jutro jade do szpitala nza zabieg okropnie sie bojepozdrawiam
C5 C6 operacja 10 grudnia 2013

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Ból głowy
Mam 31 lat i od 2.10.2024 zmagam się z bólami głowy z prawej strony. Bóle są w okolicy potylicy po prawej stronie oraz nad prawym uchem. Ból jest kłujący, pulsujący, codzienny. Czasem pulsuje szybciej , a czasem wolniej. Pojawia się o różnych godzinach z różnym nasileniem , nie ma reguły, powtarzalności. Przemieszcza się między tymi punktami. Dotychczas nie zauważyłem żadnych towarzyszących objawów. Przeszedłem szereg badań tj. - Rezonans magnetyczny głowy z TOF - Tomograf komputerowy głowy - Rezonans magnetyczny odcinka szyjnego kręgosłupa - Nakłucie lędźwiowe - Blokady nerwu potylicznego większego i mniejszego - Fizjoterapie u 3 różnych fizjoterapeutów i Osteopaty - Badania okulistyczne ( tomograf oka, badania dna oka) - Badania krwi, zwyczajną morfologię, boreliozę, w kierunku chorób układowych -Rf, anty-CCP, p/ciała p/jądrowe i p/cytoplazmatyczne. - Badania u laryngologa endoskopem + TK zatok Wyniki wszystkich powyższych badań wychodzą bardzo dobrze. Obecnie zażywam lek Pregabalin 2 x dziennie po 75 mg oraz Amitriptylinum 1 raz dziennie 25 mg. Oceniając obecne bóle w skali 1-10 , dałbym im max. 6 , ale w znacznej większości są na 3-4. Mam to przyjmować minimum przez 3 miesiące. Kiedyś tj. 12 lat temu borykałem się z migrenami z aurą , ale udało się to zwalczyć. Z takich kwestii , które powtarzam wszystkim lekarzom , ale nie biorą tego pod uwagę to od 2 lat noszę aparat ortodontyczny. Wiem, że ma mocno zakorzenione zęby. Jak wyrywali mi ósemkę to sięgała do zatoki. 21.09.2024 wybiłem bark 5. raz w życiu i to nastawianie w szpitalu było tragiczne. Pani chyba nie wiedziała co robi aż w końcu przyszedł ktoś kompetentny i to ogarnął. Podczas gdy niekompetentna Pani próbowała nastawić mi wybity bark, bardzo się spinałem, całe ciało. Obecnie jestem na etapie prowadzenia dziennika bólów głowy, które lekarz prowadzący mnie, chce przeanalizować. Czy ktoś z Państwa może borykał się z podobnym problemem i mógłby podzielić się ze mną swoim doświadczeniem ? Jakie badania mógłbym wykonać ? Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek informacje.
gość
Początek diagnostyki
Witam , zmiany wykryte w sumie przypadkowo w RMagnetycznym w odcinku lędźwiowym 1.5mm prawdopodobnie wyściolczak. Był robiony RM głowy, RM kręgosłupa szyjnego i piersiowego 6 m-cy temu ( czysto ) odebrane wyniki teraz samego lędźwiowego ponownie i 1.5mm taki sam jak pół roku temu wynik... Co dalej? Jakie są dalsze postępowania... Oczywiście neurolog i neurochirurg będzie konsultacja Ale jak to co robić na co się nastawić ??
gość
Wynik TK??
Dzień dobry. Odebrałam dzisiaj wynik TK głowy. Opis jak niżej : Dostępne w badaniu struktury mózgowia i przestrzenie płynowe przedstawiają się typowo. AYMETRIA SZEROKOŚCI ROGÓW SKROBIOWYCH - PRAWY SZERSZY 7 MM. Układ komorowy mózgu nieposzerzony, bez cech przemieszczenia. Struktury kostne typowe. Moje pytanie - co oznacza ten fragment o asymetrii szerokości rogów? Czy to coś strasznego?
gość
Ucisk w głowie, co to może być?
Jestem mężczyzną, mam 26 lat i od jakiegoś czasu odczuwam dolegliwości w lewej części głowy. Odczuwam je w zasadzie cały czas, raz mocniej, raz słabiej. Na szyi z tyłu po lewej stronie mam guzki, które zmieniają swój rozmiar. Lekarz rodzinny mówi, że to mogą być mięśniowe zgrubienia od złej pozycji, ale... mam szumy uszne właśnie promieniujące jakby od tej szyi na głowę, szczególnie przy odchylaniu głowy w prawo. Odczuwam ucisk w głowie z lewej strony, w skroni i na czubku głowy, a także w oku (okulary, większa wada wzroku w lewym oku). Słyszę czasem pukanie w lewym uchu, takie pulsowanie. Ból głowy nasila się czasem przy nachyleniu, niekiedy odczuwam takie ukłucie lub uczucie ciepła bez zmiany pozycji. Zdarza się też mgła mózgowa. Badania krwi, moczu, ciśnienie, EKG, echo serca, tętnic szyjnych, badania okulistyczne - wszystko w normie. Lekarz rodzinny nie widzi powodu do skierowania do neurologa, twierdzi, że to problemy związane z przeciążeniem kręgosłupa - mam pracę głównie siedzącą. Czy to może być tętniak? Mam też problemy stomatologiczne, czy to może być od tego?
Reklama: