Witam Wszystkich
Dzień 3
Lepszy niż dzień drugi
Choć w nocy ciężko mi było znaleźć odpowiednią pozycję... do spania, to wstawałam tylko 3 razy, kilka spacerków po śpiącym domku i znów małe kimanko. Człowiek zdrowy pewnie by się denerwował, ale przyjmuję to z uśmiechem, bo wiem, że do pracy nie idę i w ciągu dnia mogę sobie poleniuchować.
Odbyłam też kąpiel w wannie i mycie głowy ( ciepłą kąpiel polecam, ale jeżeli ktoś nie musi często myć głowy to niech się wstrzyma, bo to nie jest najprzyjemniejsze uczucie).
Życie towarzyskie - rozwija się głównie przez zestaw głośnomówiący ( nie mogę jeszcze zbyt długo trzymać słuchawki przy uchu, a jestem gadułą
Kultura, rozrywka i takietam - obejrzałam drugą turę skoków w Lillehamer (Kot 5), piszę posty na dwóch forach, przeczytałam 15 stron książki!
Obowiązki domowe:
Ugotowałam rosół ( syn nosił garczki, mąż gotował makaron a ja caaała reszta)
Omiatałam dom - wzrokiem.
Ból - zjedzony 1 apap, 1 ibuprom ( na mnie lepiej działa) i uwaga 1/3 tabl. baclofenu , bo wydawało mi się, że mam mocno spięte mięśnie. Polecam, jednak częstsze odpoczynki, po ok. 30 min. leżenia napięcie mięśni łagodnieje.
Ubytki neurologiczne - drętwienie wycofało się z nóg i lewej ręki, prawa się jeszcze nie poddaje, może nie jest już taka zdrętwiała, ale wrażliwa ( to się chyba nazywa przeczulica). Rączki z każdym dniem coraz silniejsze.
Rehabilitacja - dalej ćwiczę to co zalecił mi rehab. na oddziale, za 4 dni wprowadzam delikatną izometrię, odpowiednio siedzę ( tak dostojnie). No i dużo chodzę po domu.
Spożywanie pokarmów - opuchlizna przełyku coraz mniejsza, jem już prawie wszystko, nadal dużo popijam, ( jedzenie potrafi mi się zatrzymać tak w połowie drogi).
Bólu gardła nie miałam, mam tylko lekką chrypkę. A co ważne dla mojej rodziny, nie mogę krzyczeć!!!
Psychika- jak wiadomo ma ogromny wpływ na nasz organizm ( zdrowienie, napięcie mięśni,odczuwanie bólu..) - z tym Kochani musicie sami sobie poradzić.
Ja sobie założyłam, że jak będzie źle to nie będę temu poświęcać czasu. Skupienie, dostrzeganie oznak chociażby najmniejszej poprawy - to u mnie działa, żadnego czarnowidztwa i nakręcania się.
Pozdrawiam Wszystkich, a szczególnie ciepło tych cierpiących
Ania