Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Wtajemniczona
09-12-2013, 23:34:12

Dagii, będzie dobrze. każdy z nas się bał. trzymam kciuki :) odezwij się jak będziesz mogła.
Wypadek 02.2009. długa rehabilitacja. zabieg 14.11.2013 (dyscektomia c5/c6, stabilizacja przestrzeni PEEK Cornestrone)
Wtajemniczona
10-12-2013, 10:18:28

Aniu, fajnie, że piszesz dziennik - taka relacja jest pomocna.
Majka, dbaj o siebie. Szybkiej i możliwie mało bolesnej rekonwalescencji dla Ciebie i Ani.
Dagiii, trzymam kciuki, może jest już po, więc i dla Ciebie życzenia jak wyżej :).
Pozdrawiam serdecznie
Basia
gość
10-12-2013, 16:43:14

Dzień 5
Nocka w końcu znośna - okazało się, że materac był za miękki a poduszka ortopedyczna ( dobierana na miarę) za wysoka.
Ograniczenia ruchome kręgosłupa szyjnego - z tym każdy kto jest świeżo po operacji musi się zmierzyć i pogodzić. Nie wiem tylko jak długo to trwa. Ja nie noszę kołnierza, a głową prawie nie ruszam.
Dziś w ogóle nie brałam tabletek przeciwbólowych, na noc 1 tabletka miorelaksantu. No i przez kilka godzin w ogóle nie odczuwałam drętwienia i promieniowania.
Doktor przed operacją powiedział mi, że super dobrze to już nigdy nie będzie, ale są szanse na 70- 80% poprawę. Na razie idzie wg planu.
Dagii, trzymam kciuki!
Dziękuję Lidii za radę.
Pozdrawiam Wszystkich,
Ania
Początkująca
10-12-2013, 17:15:47

Witajcie szyjki...

Po pięknym słonecznym dzionku za oknem już jest -6 stopnii około 10 cm śniegu , także na rano będzie z -10...jak nic, ale cóż przecież to grudzień i tak właśnie ma być!
Piotr...życzę Tobie i Twojej żonie wszystkiego naj..., wytrwałości i siły.
Marcinie...pytałeś o mobilizację blizn pooperacyjnych. Ja mogę każdemu polecić ...laseroterapię ( od 4 tygodnia po...), masaż poprzeczny i jeszcze mam jonoforezę z jodku potasu 2% (20 zabiegów z 7 dniową przerwą). To naprawdę pomaga i już mnie tak nie ciągnie jak przedtem ... a blizna wygląda naprawdę bardzo ładnie ...
Od operacji śpię na naprawdę twardym materacu (czasem na podłodze-pomaga) z poduszką ortopedyczną .
Serdecznie pozdrawiam z mrożnych Beskidów ...
Benia
Operacja 26.09.2013 stabilizacja międzytrzonowa typu PEEK firmy NUBIC -implanty C5/C6 i C6/C7.
Początkująca
10-12-2013, 17:54:42

Hej drogie szyjki:)
Właśnie wróciłam wczoraj ze szpitala i jestem po operacji....przesiadywałam tu na forum codziennie i czytałam....czytałam i dużo mi pomagały przeżycia Was wszystkich. Operację miałam w Konstancinie.... to naprawdę super ośrodek i lekarze cudowni:). Samopoczucie niewspółmierne do obaw i strachu przed.....teraz jest dobrze, lekkie bóle da się znieść .... no przecież wiadamo, że z każdym dniem będzie lepiej. Usunięto mi dwa dyski C5-C6-C7 i zastosowano wszczep Solis. Jeszcze przez 10 dni muszę sobie robić zastrzyki w brzuch Clexane. Chodze w kołnierzu robionym na miare w Konstancinie i nakazano mi spać płasko, mogę zdjąć wtedy kołniez, ale nie robię tego bo się boję, że przygnę głowę itp....to trochę niewygodne to , ale....da się wytrzymać:)
Jeżeli macie do mnie jakies pytania to służę pomocą:)
Ja tylko zapytam"starsze" szyjki po....czy długo przyjmowaliście te zastrzyki? czy TYLKO 10 dni?
Pozdrawiam cieplutko wszystkich i życzę zdrowia kochani:)
Początkująca
10-12-2013, 18:06:30

renii70...witaj na tym pokładzie już po:)...
Pytasz o Clexane to przeciwzakrzepówka i ja nie miałam w ogóle tych zastrzyków, ale skoro Ci lekarz zalecił tz. że musisz je brać i takie były wskazania.
Pozdrawiam Benia
Operacja 26.09.2013 stabilizacja międzytrzonowa typu PEEK firmy NUBIC -implanty C5/C6 i C6/C7.
Forumowiczka
10-12-2013, 18:12:35

Reni leki przeciwzakrzepowe to nie jest standard dla operacji dyskopatii. Ja tego nie miałam.
To może być szkoła ordynatora danej placówki, że stosuje taką profilaktykę, albo po prostu twoje wyniki krwi wskazywały na to, ze lepiej cię zabezpieczyć.
Na pewno nie zaszkodzą. Te przeciwzakrzepowe maja różne zastosowania - niektórzy np. polecają, aby przed lotem samolotem powyżej 10h robić sobie zastrzyk przeciwzakrzepowy, nawet jak się jest 100% zdrowym - wszystko zależy od tego co jaki lekarz uważa za słuszne.
Rób sobie te zastrzyki skoro ci je zalecono - szczególnie jeżeli długo leżysz i mało się ruszasz.
Pewnie dawkę masz też delikatnie profilaktyczną,a nie jakąś grożącą krwotokami. no i to tylko 10 dni :) - za chwilę zapomnisz.
pa, Asia
Początkująca
10-12-2013, 18:29:34

Hej Asiu...dawka rzeczywiście symboliczna tego leku przeciwzakrzepowego... no ale dużo się ruszami i leżę tylko podczas nocnego snu:) pozdrawiam Renata
gość
10-12-2013, 19:05:31

Witaj Reni!Jeśli możesz mi powiedzieć jak i gdzie robili Ci ten kołnierz i czy jesteś z niego zadowolona.Będę miała operację i kołnierz mam nosić dłuzej niż miesiąc ,więc dobrze by było żeby był wygodny .Potrzebne na niego jakieś skierowanie?Zyczę szybkiego powrotu do zdrowia .Pozdrawiam!
Początkująca
10-12-2013, 19:40:57

jutro jako 2 ide na sale operacyjna oddział wspaniały wszyscy uspakajają ale przerażenie jest jestem w Kaliszu pozdrawiam i dziękuję
C5 C6 operacja 10 grudnia 2013

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Entezopatia
Witam, Rozpoznano u mnie przodopochylenie kręgosłupa szyjnego u ortopedy poprzez wykonanie badania RTG. Byłem u neurochirurga i potwierdził ową przypadłość oraz wystawił mi rozpoznanie Entezopatia w zakresie kręgosłupa, Opis: Bóle w odcinku C bez promieniowania kończynowego. W wykonaniu Mri nie uwidoczniono kompresji struktur nerwowych. Ból jest najpewniej wynikiem entezopatii i wyrodnienia stawów miedzykręgowych. Proponuje leczenie zacząć od laserowego odnerwienia segmentów C4-C7 dx. Chciałbym się zapytać czy owa technika daje duża ulgę w bólu ? czy któryś z lekarzy specjalistów miał podobny przypadek do mojego? Jakie są jeszcze możliwości leczenia mojej przypadłości, która bardzo mi sprawia ból od samego rana do wieczora ;/ Czy po terapii laserem można jakoś wyćwiczyć kręgosłup aby tak bardzo nie naciskał na szyję ? Proszę o pomoc bo zabieg kosztuje 3000 zł i nie wiem czy warto się na niego decydować?
gość
Wynik TK??
Dzień dobry. Odebrałam dzisiaj wynik TK głowy. Opis jak niżej : Dostępne w badaniu struktury mózgowia i przestrzenie płynowe przedstawiają się typowo. AYMETRIA SZEROKOŚCI ROGÓW SKROBIOWYCH - PRAWY SZERSZY 7 MM. Układ komorowy mózgu nieposzerzony, bez cech przemieszczenia. Struktury kostne typowe. Moje pytanie - co oznacza ten fragment o asymetrii szerokości rogów? Czy to coś strasznego?
gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
Reklama: