Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Forumowiczka
22-11-2013, 21:51:48

Małgosiu, no po prostu miód na moje serce jak Cię teraz czytam No to napiszę- a nie mówiłam o tym strachu oczywiście:)
Pisz, pisz i podnoś na duchu bo własny przykład jest najbardziej przekonujący.
Może spróbuj na Twoje zbolałe barki zastosować ciepło. Na tym etapie może dobrze by Ci zrobił masaż ciepłym prysznicem a jeżeli będziesz dobrze tolerowała to można też przykładać ciepłe okłady żelowe. Ciepło fajnie zmniejsza napięcie mięśniowe a to może być przyczyną bólu barków.
Informacje dotyczące możliwych form rehabilitacji poszpitalnej podam na forum, może ktoś zechce skorzystać.
Anetko, dla Ciebie i innych osób przed wkleję link, który może chociaż trochę złagodzi lęki przez racjonalizację problemu
http://www.neurochirurg.opole.pl/a1270738228pol-Dlaczego-nie-powinnismy-sie-bac-operacji-kregoslupa.html
Bogna, z instrumentarium medycznym nie do końca jest tak tragicznie jak napisałaś. Koleżanki jeszcze gotowe dać dyla ze stołu operacyjnego:)
Na sprzęt organizowane są przetargi po konsultacjach ze specjalistami z danej dziedziny, ich preferencjami i wskazaniami i właśnie zawartym kontraktem. Zamówienia są realizowane według szacowanej ilości operacji.
Nie każdy oddział musi dysponować wszystkimi dostępnymi modelami. W tej grupie nie ma najlepszych i najgorszych więc nie ma co dociekać co zostanie wstawione, wizualnie nie ma znaczenia a o wskazaniach medycznych decyduje neurochirurg.
Pozdrawiam Z.
Forumowiczka
22-11-2013, 22:37:27

Pójdę za ciosem i napiszę trochę o rehabilitacji wyjazdowej.
-Rehabilitacja w Szpitalu Uzdrowiskowym- 28 dniowa
Należy złożyć skierowanie do swojego oddziału NFZ na druku
http://www.nfz-krakow.pl/UserFiles/Wzor%20skierowania%20na%20leczenie%20uzdrowiskowe%20albo%20rehabilitacje%20uzdrowiskowa.pdf
-Rehabilitacja w Szpitalu Uzdrowiskowym w Oddziale Rehabilitacji- 21 dniowa
Skierowanie na druku ,, SKIEROWANIE DO SZPITALA" takim jak na operacje wystawia specjalista (ortopeda, neurolog, neurochirurg, specjalista rehabilitacji) . Skierowanie wraz z kserokopią istotnej dokumentacji medycznej wysyła się samemu na adres wybranej placówki(polecony)
Przy dokonywaniu wyboru ośrodka należy sprawdzić czy dany obiekt nie ma swoich firmowych druków skierowań, jeżeli tak, trzeba ściągnąć.
W większości przypadków komisje rozpatrujące opierają się na samej dokumentacji ale w niektórych oddziałach rehabilitacyjnych wzywają na badanie. Można to sprawdzić na stronie szpitala.
-Rehabilitacja w ramach Prewencji Rentowej ZUS
http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=420
- Rehabilitacja w Oddziale Dziennym (ambulatoryjna)
Skierowanie wystawia specjalista. Trzeba dowiadywać się w dużych przychodniach rehabilitacyjnych czy mają taką opcję.
- Osoby z orzeczonym stopniem niepełnosprawności mogą korzystać z wyjazdów i dofinansowania z PFRON
http://www.marzenie-zakopane.pl/1,16,turnusy,jak_przyjechac_na_turnus_z_dofinansowaniem_pfron.html
Przy okazji informacja o ORZECZENIU STOPNIA NIEPEŁNOSPRAWNOŚCI
http://www.spes.org.pl/?module=tresc&id=213&gclid=CL6h-fK3-boCFcJd3godojcAYQ
Wniosek i zaświadczenie lekarskie pobiera się z Miejskiego/ Gminnego Zespołu ds. Orzekania o Niepełnosprawności.
Zaświadczenie lekarskie wypełnia opiekujący się specjalista lub lekarz rodzinny jeżeli ma odpowiednią wiedzą na temat stanu zdrowia.
Wniosek wypełnia osoba zainteresowana.
Dokumenty wraz kserokopią dokumentacji medycznej w tym rehabilitacyjnej składa się w zespole.
Dokumentacja medyczna musi być potwierdzona za zgodność z oryginałem. Jeżeli nie jest potwierdzona wcześniej przy składaniu trzeba mieć oryginały.
Komisja odbywa się do 30 dni od daty złożenia.
Wypełniając wniosek należy zaznaczyć do czego ma służyć orzeczenie i na tej podstawie są przyznawane ulgi i uprawnienia.
Pozdrawiam Z.
Początkująca
23-11-2013, 08:33:20

WITAM:) myślę,ze 13 luty 2014 okaże sie wrecz przeciwnym, noi operacje zapewne bede miec 14 lutego (niezapomniane) nowy rok, lepsze implanty... pozdrawiam bardzo cieplutko |)
gość
23-11-2013, 08:53:31

Witam wszystkich, mój "wyrok" zapadnie 28 11 w Szczecinie.Myślę że też będzie to termin po nowym roku.Nowe implanty, nowe nadzieje,nowe życie....;) Hamer, link z artykułem z Opola super, uspokaja i upewnia że będzie dobrze, pozdrawiam :)
Początkująca
23-11-2013, 09:55:59

lidiabe, trzymam kciuki :***
Wtajemniczona
23-11-2013, 10:31:10

Lidiabe, slowa maja moc. Potraktuj operacje jako dobro. Nie wyrok. Bedzie dobrze. Przestanie bolec:):):)
Siedze teraz na swoim lozku, troche leze, troche chodze. Nigdy tyle nie odpoczywalam. Zainteresowalam sie afirmacjami. Wiem, ze sa rozne zdania na ten temat. Ale rzeczywiscie, poukladalam sobie w glowie kominikaty, ktore wysylam sama do siebie. Np. Jak myslalam duzo o tym, ze sie boje operacji to czulam lek. Teraz nastawiam sie na zdrowienie. Malymi krokami do przodu:):):)
Pozdrawiam:)
Wypadek 02.2009. długa rehabilitacja. zabieg 14.11.2013 (dyscektomia c5/c6, stabilizacja przestrzeni PEEK Cornestrone)
Początkująca
23-11-2013, 22:01:48

Czytam wasze wspomnienia z operacji i początków po i ja nie miałam czasu się bać. Wiedziałam ,ze operacja ma być oczywiście ,czekałam na telefon Pewnego dnia zadzwonili usłyszałam rano ,że mam o 16 na oddział się stawić :) wiec musiałam nieźle organizować czas ,opieka dla dziecka pakowanie i szpital. Tam na wieczór dostałam tabletkę na sen i spałam jak niemowlak ,rano do konsultacji anestezjolog itp. i o 10 operacja, a że wstałam o 9.00 :) Dostałam cos do picia i za chwilę zabrali mnie na oddział operacyjny ,dotarło do mnie ,że nie ma odwrotu i trzęsłam się jak osika, gdy wjeżdżałam na stół operacyjny to już nie mogłam powstrzymać tego aż pielęgniarka mnie uspokajała. Potem już nic nie pamiętam, obudziłam sie na pooperacyjnym. Pierwsza myśl ( jeszcze zamknięte oczy ,ale mózg już kontaktował) ,nie mogę się ruszać, ciało obudziło się sekundę później :)
Po sekundzie otworzyłam oczy i myśl czy ruszę ręką ,udało sie ,wiec myśl jest ok nie będę warzywem ,nawet jak nie ruszę nogami ( takie myśli chyba każdemu gdzieś w podświadomości się pojawiają, choć neurochirurg zapewniał ,ze skalpel nie omsknie i nie przetną rdzenia :)) . Ruszyłam nogą i się uspokoiłam jest dobrze .
Pierwszy miesiąc był trudny ,ja nawet pomalować się nie mogłam bo było mi zwyczajnie ciężko, wszystko spięte , sztywne, dopiero po 2 miesiącach zaczęłam funkcjonować w miarę normalnie ,z każdym dniem było lepiej. Choć ograniczenia zawszę jakieś pozostają.
operacja 10.07.13 stabilizacja międzytrzonowa c6/7
Początkująca
23-11-2013, 23:21:31

ja mam 10 grudnia przerażona jestem staram się myśleć pozytywnie i strach opanować ale nieraz wygrywa co znaczy ze nowy rok nowe implanty? ja mam w końcu starego ?czy ktoś miał w Kaliszu operacje?
C5 C6 operacja 10 grudnia 2013
gość
24-11-2013, 09:05:24

Witam wszystkich :) dagiii to ja tak sobie napisałam, bo na mój babski rozum to po nowym roku nowe kontrakty, i wybór implantów może większy ;) , ale to nie znaczy że tak będzie, na pewno nie dostaniesz używanego miłej niedzieli wszystkim
Początkująca
24-11-2013, 09:33:01

Dzień dobry Szyjkowe Grono :)
Zosiu dziękuję, że mnie przywołałaś do porządku. :) Faktycznie może zbyt drastycznie napisałam. Ale jak sama wiesz, tak to się odbywa. Przetargi na dostawę całego wyposażenia się już odbywają. Osobiście współpracuje z paroma szpitalami więc wiedza z pierwszej ręki. Również firma w której pracuje uczestniczy w takich przetargach. Ale spokojnie - jest tak, że nie tylko cena się liczy :)
Jedno jest pewne - używanych nie montują :) i należy ufać swojemu operatorowi, że zrobi wszystko dobrze a nawet bardzo dobrze. Pamiętam rozmowę przed swoją operacją i mój lekarz prognozował, że zabieg potrwa około 3 godzin....po operacji dowiedziałam się, że była prawi 5 na bloku...zadałam pytanie mojemu lekarzowi dlaczego tak długo....odpowiedział, że nie umawialiśmy się na czas tylko na to, że będzie dobrze wykonana operacja....czasem jest tak, że dopiero po tym jak lekarz zobaczy na własne oczy co jest podejmuje decyzje i nie zawsze zgodnie z tym na co się z nami umawiał...Trzeba być dobrej myśli i po prostu zaufać - sobie też. Strach i panika powoduje napięcie mięśni i nie sprzyja procesowi rehabilitacji.
Dobrej niedzieli dla Was. :)
Bogna

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: