Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29022)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
06-12-2012, 16:18:42

witam was wszystkich serdecznie dzi,ękuję za przyjęcie , w wolnych chwilach , a mam ich mało przy dwójce szkrabów, zgłębiam wasze forum....a pawik była mi bardzo pomocna pozdrawiam cieplutko....teraz szukam fizjoterapeuty od przepuklin gdyz milimetry ucisku na rdzen jeszcze nie mam, za to protruzje na c4-c5- mniejsza na c3-c4 z niewielka redukcja rezerwy płynowej kanału na tych poziomach...jak myślicie z waszego doświadczenia dam rade odwlec czas operacji mając szyję w tym stanie?????
Forumowicz
06-12-2012, 16:27:36

Cześć PERYSKOPKI.Dzis to mam dobry dzień."samochód" odpala za pierwszym razem,ale odsnieżanie to na raty 1 godzina-ale jest dobrze.Raf jak to za rok nic nie bedzie widac-jesli o mnie chodzi to niema takiej diety,a ranka to myśle ,że ta rok- kupiłem noscar i wcieram 3 razy dziennie.IWA Dzwirzyno i Kołobrzeg tak to prawie moje strony choć ostatnio kilka lat temu znalem je od strony morza.Niunqa pogratulowac 2 miesiace.Powiedz jak to sie ma do mnie.W styczniu 11 minie mi 182dni,czy ZUS te ich świadczenia liczy od tej daty czy inaczej-niemam pojęcia......"Nastawienie poprzedzone podporzadkowaniem ze zrozumieniem wtedy jest odpowiedni wybór"-nasza decyzja....piotr
Wtajemniczona
06-12-2012, 16:29:45

Mex - wszystko tak naprawdę zależy od tego jak ty się czujesz. Jeśli twój ból czy inne dolegliwości nie dokuczają ci za mocno to można tak ciągnąć.
Jak ja byłam operowana to dzień przed moim wypisem przyszła kobieta z rozmowy wywnioskowałam że koło 40 która mówiła że od 20 lat żyje z dyskopatią lędźwiową. Mimo iż odejmowało jej nogi wielokrotnie to najpierw miała karierę na 1-wszym miejscu, potem dziecko, własną firmę..
Można do wszystkiego się przyzwyczaić, ale czy warto? Ważne jest też czy przez te lata ucieczki od operacji człowiek sie oszczędza czy żyje w ciągłym ruchu.
Słyszałam również że niektórzy dobrzy fizjoterapeuci ratują ludzi od operacji.
Na początek znajdź dobrego fizjoterapeutę a potem jak juz wszystkiego spróbujesz i nic nie da efektu a bol i inne dolegliwości będą cie męczyć to będziesz myślała o operacji.
Zycze zdrowia
Kasia
gość
06-12-2012, 17:42:29

Witam.Mex mam fizjoterapeutę jest świetny ale to w Świnoujściu
Początkująca
06-12-2012, 18:24:52

Witam serdecznie wszystkich wtajemniczonych. Iwonko, ja także mam mielopatię i jestem 4,5 miesiąca PO. Właśnie mam zamiar złożyć dokumenty do ZUS o przyznanie świadczenia rehabilitacyjnego, bo ciągle dokuczają mi drętwienia i ból dłoni i nóg, dlatego mam prośbę abyś napisała jak długo po złożeniu dokumentów czekałaś na komisję?
Miałabym jeszcze pytanie do Zosi o osteopatę bo czytałam, że korzystasz. Jakie miałaś dolegliwości Zosiu przed leczeniem u osteopaty i po ilu spotkaniach zaczęło Ci to pomagać? Ja zaliczyłam 5 wizyt, ale niestety na razie poprawy brak.
Nie wiem, czy to ma nadal sens.
Byłam z tymi bólami także u neurologa, ale ten z kolei zrobił mi jakiś test i stwierdził, że mam to z powodu depresji. Nie wierzę. Mogę się tylko domyślać, że gościu raczej nie słuchał tego co mówiłam. Załamka totalna, bo nadal nie wiem czy powodem jest ciągle mielopatia, czy jeszcze coś innego (oczywiście związanego z dyskopatią, albo samą operacją), a jeszcze w poniedziałek mam po raz pierwszy kontrolę zwolnienia w ZUS. Się trochę boję...
Pozdrowionka i życzenia poprawy zdrówka.
Wiktoria
gość
06-12-2012, 18:49:08

Piotr, skoro 11 stycznia mija twoje 182 dni a złożyłeś papiery i masz przyznane świadczenie, to liczy się ono od momentu upływu tych 182 dni - czyli od 12 stycznia.
Wiktoria, ja u mnie czekałam krótko, bo złożyłam papiery 14 listopada a już 28 listopada miałam komisje. I przeszłam 2 kontrole ZUS dot. zwolnienia. Też się stresowałam. Idź na komisje z luźnym nastawieniem. Nerwy nie pomagają, a tylko potęgują wrażenie że nie jesteś tak chora, jak mówisz ;) znam z autopsji, bo ponoć chorzy nie mają nic do ukrycia ;)
Naszykuj sobie rtg, badania, rezonanse. I weź też płyty - mnie np o to pytano, mimo że miałam opisy. Nie powinnaś mieć kłopotu.
Życie nie jest łatwe, ale jest po to żeby się nie poddawać.
Początkująca
06-12-2012, 20:33:22

kasiek i cyt dzięki za odpowiedź ..staram się wciskano i wyciskano mi bolące miejsca dziś na rehabilitacji ćwiczyłam ostro z piłką bosu i zwykłą wsciskałam szyje w obie piłki to dopiero wstęp...głową póki co ruszam sprawnie najgorsza ruchomość jest do tyłu ale tez ujdzie w tłoku...postawiłam na wszystko należę do ambitnych zobaczymy tylko czy w porę zamierzam poświecić kwotowo wakacje zimowe i letnie na terapię.pozdrawiam szyjkowców
Początkująca
06-12-2012, 20:33:33

kasiek i cyt dzięki za odpowiedź ..staram się wciskano i wyciskano mi bolące miejsca dziś na rehabilitacji ćwiczyłam ostro z piłką bosu i zwykłą wsciskałam szyje w obie piłki to dopiero wstęp...głową póki co ruszam sprawnie najgorsza ruchomość jest do tyłu ale tez ujdzie w tłoku...postawiłam na wszystko należę do ambitnych zobaczymy tylko czy w porę zamierzam poświecić kwotowo wakacje zimowe i letnie na terapię.pozdrawiam szyjkowców
Początkująca
06-12-2012, 20:57:29

Wiktorio.
Dostałam wezwanie na badanie po 14 dniach od złożenia dokumentów.182 dni mija mi 21.01. i od dnia następnego będzie liczony zasiłek rehabilitacyjny- otrzymałam świadczenie na 3 miesiące.
Pozdrawiam.
Iwa
Forumowiczka
06-12-2012, 22:55:17

Wiktorio u mnie po drugiej operacji ustąpiły całkowiecie objawy z dominującej prawej strony natomiast bardzo nasiliły się lewestronne - przed operacją łagodniejsze.
Była to klasyczna rwa barkowo-ramienna z towarzyszącymi objawami neuropatii - dłoń chłodniejsza i zasiniona w czasie ataku bólu, zaburzone czucie z przeczulicą.
Miałam też bardzo silne bóle połowy twarzy, ucha,drętwienie części języka.
Ten objaw budził największe zdziwienie jako, że typowo przyjmuje się dolegliwości schodzące poniżej uszkodzonego poziomu.
W kontrolnych, wielokrotnych MRI nie było wyraźnych przyczyn takiego stanu.
Ucisk na worek oponowy narastającej na implanty kości nie powinien dawać takich objawów.
Przeszłam leczenie neurologiczne-leki rozluźniające, vit, p. padaczkowe które miały łagodzić objawy neuropatii. Na antydepresantach byłam więc ten trop odpadał.
Zrobiłam badanie ENG u doświadczonego diagnosty i tam padła sugestia o konflikcie nerwowo/powięziowo/mięśniowym na poziomie splotu szyjnego.
W okresie ok.2- 3 miesięcy terapię u osteopaty miałam mniej więcej co tydzień. Początkowo objawy nawet się nasilały o czym byłam uprzedzona. Potem stopniowo ustępowały i terapia była co kilka tygodni w miarę nawrotu. Nawroty dużo lżejsze.
Na jesieni tego roku znów powróciły i terapia nie była w pełni skuteczna.
Jednak tu przyczyną chyba było wielomiesięczne chodzenie o kulach-podciągniete barki, silne oparcie na rękach.
Mój terapeuta pracuje metodą powięziowo-mięśniowa i czaszkowo-krzyżową. Nie stosuję żadnych manipulacji siłowych.
Wiktorio moje dolegliwości pooperacyjne nie wywodziły się z rdzenia. Miałam ucisk bez mielopatii.
Sugestia depresju jest dosyć typowa kiedy lekarzom brak koncepcji. Według mnie powinna być ostatnia po wykluczeniu przyczyn somatycznych.
Przebieg naszych chorób nie zawsze jest typowy, zgodny z opisaną anatomopatologią czego jestem przykładem.
Może moja doświadczenia pomogą Ci w poszukiwaniach źródła.
Istniejącą nadal mielopatię da się chyba zweryfikować MRI
Ja w swoich poszukiwaniach nie poddawałm się wychodząc z założenia,że nie ma objawów bez przyczyny.
Można uwzględnić jeszcze teorię PAMIĘCI BÓLU.
W tym linku trochę informacji
http://www.bol.medserwis.pl/index.php?t=14&id_t=4150
Nie wykluczona w przypadku dyskopatii już zoperowanej, wszak zmagamy się z bólem długo.
Komisję potraktuj tak jak napisała Ewa.
Akcentuj dokuczające Ci objawy z pewnością w głosie. Na weryfikacji zwolnienia często trafia się na orzeczników bez specjalizacji w danym schorzeniu i rozmowa wygląda jak ze ślepym o kolorach.
Pozdrawiam Z.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: