Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29017)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Forumowicz
13-10-2012, 13:48:23

Bogna Ryby jeszcze czasami chodzą po głowie no nie był bym facetem mieszkającym w zakonie tam gdzie dwie pary laczek przy jednym łożu stoi
piszesz nic rewelacyjnego chodzi o grzyby czy sąsiada ? zresztą na rauszu nie widzi się grzybów jedynie co dobre że rowery z GPS-em macie
ks Janusz
Forumowicz
13-10-2012, 13:53:10

Do księgarni wchodzi kobieta w żałobie, trzymając w ręku książkę „Grzyby wokół nas“.
Księgarz ściska jej rękę:
- Szczere wyrazy współczucia, wydawnictwo już poprawiło te błędy!"
Na lekcji katechezy.
Dziecko: Proszę księdza, a my w domu coraz częściej modlimy się przed jedzeniem.
Ksiądz: To dobrze, a dlaczego coraz częściej?
Dziecko: Bo nasz tata zaczął chodzić na grzyby.
Mąż do żony podczas obiadu:
- Bardzo dobra ta zupa grzybowa. Skąd wzięłaś przepis?
- Z powieści kryminalnej.
Mama - kura do córki - kury:
- Gdzie jest twój mąż?
- Poszedł do lasu na kurki.
- A to dziwkarz!
ks Janusz
gość
13-10-2012, 14:18:05

fajnie ze tutaj i humoru i porady sie doczeka człowiek :D
a mam pytanie do Was drodzy znawcy tematu.... co to jest to - modelowanie worka oponowego - ??? misze chyba sie zaznajomić z dokładną budową kręgosłupa bo dla mnie to czara magia te opisy :(
Forumowicz
13-10-2012, 14:22:36

Cytat(Oznacza to dyskopatię, czyli zmiany zwyrodnieniowe krążków międzykręgowych, które utraciły swe funkcje sprężyste i uległy spłaszczeniu oraz przemieszczeniu ku kanałowi kręgowemu. Możliwe, że występuje ucisk na korzenie nerwowe
ks Janusz
gość
13-10-2012, 14:53:19

no i masz a ja dalej blondynka farbowana nic z tego nie wiem a ucisk takich wypuklin na worek oponowy to oznacza jakis wpływ na rdzeń czy jak bo na necie nic sie doszukac nie umiem
wiem że męczę ale tak w połowie bym chociaz chciała wiedzieć z polskiego na nasze o co w tym chodzi ;)
Początkująca
13-10-2012, 15:11:08

Witam i pozdrawiam wszystkie SZYJKI Kasiu odpisałam na maila jeśli masz pytania to pisz Irku czy masz już jakieś wieści z Krzeszowic Miłego i bezbolesnego wieczorku Bogda
Bogda
Forumowicz
13-10-2012, 15:32:37

Dzisiaj wyszedłem ze skorupki przed blok,bylo świetnie mialem takie zakrety jak bym balował za dawnych dobrtch czasów.Kolniez uwieral ale warto.Pogoda sście zlota jesien 13 stopni no i piekne slonce.Janusz mam do ciedie pytanie dot kregosłupa tego nizej:"Esowate wygjecie z rotcjami kregoslupa oraz znaczne poglebienie hypkozy piersiowej,zaawansowane zmiany zwyrodnieniowe pod postacia pourazowego przeciażeniowego klinowatego ku przodowi obniżenia wysokości VTh11 do wys. 1,8 cm wysokosci blaszki przedniej trzona dyskopatii VL/Vl2 z niestabilnościa tylna widocznego odcinka L-S kregoslupa oraz masywna osteofitoza krawedziowa przednich ,a szczególnie bocznych krawedzi trzonów Th6-Vth12 z tędęcją do tworzenia sie MOSTÓW KOSTNYCH.Jak to brac WODZU,niewiem probowałem z osobna nic mi niewychodzi-chuba dlatego chyba ,że to moje.piotr
Forumowiczka
13-10-2012, 17:20:22

Kasiu farbowana blondynka się nie liczy
To tylko brak doświadczenia i dlatego wszystko mało zrozumiałe.
LEKCJA NR.1
Odniosę się do Twojego opisu i spróbuję z ,,ich" na ,,nasze"
-SPŁYCENIE LORDOZY. Kręgosłup w odcinku szyjnym ma krzywiznę skierowaną ku przodowi-lordoza. W odcinku piersiowym krzywizna skierowana ku tyłowi(garbienie)-kyfoza. W odcinku lędźwiowym krzywizna ku przodowi-lordoza. Spłycenie lordozy to odprostowanie fizjologicznej krzywizny,kręgosłup jest wtedy bardziej pionowy.
-ZWĘŻENIE PRZESTRZENI MIĘDZYTRZONOWEJ.Poszczególne trzony (kręgi)oddzielone są od siebie dyskami (krążakami międzykręgowymi) Dysk zbudowany jest z zewnętrznego pierścienia włóknistego i węwnetrznego jądra miażdżystego. Zwężenie przestrzeni następuje wtedy gdy dojdzie do dehydratacji (odwodnienia dysku) i splaszczenia. Dystans między trzonami kregowymi ulega zmniejszeniu
-OSTEOFITY. To zwyrodnieniowe narośla kostne na krawędziach trzonów kręgowych.Wyglądają jak dzioby, sople. Mogą dawać mechaniczny ucisk na worek oponowy,rdzeń, korzenie rdzeniowe.
-MODELOWANIE WORKA OPONOWEGO. Worek oponowy to koszulka otaczająca rdzeń wypełniona płynem mózgowo-rdzeniowym. Fizjologicznie między workiem oponowym a rdzeniem kręgowym jest bezpieczny dystans wypełniony płynem stanowiący ochronę dla rdzenia.
Modelować(uciskać) worek oponowy mogą osteofity, wypukliny, przepukliny.
Wypuklina,przepuklina to wysunięta bądź wypadnięta część jądra miażdżystego.
Te same elementy moga również uciskać korzenie rdzeniowe.
Przy znacznym zaawansowaniu zmian ucisk worka oponowego jest coraz większy i może dojść do kontaktu z rdzeniem bądź jego ucisku.
Jeżeli jest modelowania rdzenia zwykle jest ono opisane w MRI/CT.
U Ciebie Kasiu nie ma o tym wzmianki ale wobec objawów jakie Ci dokuczają być może opis nie jest pełen. Neurochirurg zwykle nie kieruje się opisem tylko sam ogląda płytkę/zdjęcie.
Teorię mamy zaliczona teraz praktyka
http://portalwiedzy.onet.pl/17828,,,,kregoslup,haslo.html
Po moim wstępie przejrzyj link i poklikaj na odnośniki w tym na dole strony z graficznym przedstawieniem dyskopatii.
Mam nadzieję,że pomogłam w zrozumienieu istoty dyskoaptii.
Pozdrawiam Z.
Początkująca
13-10-2012, 17:41:09

Irek nie chciałam Cię urazic jeśli tak to odebrałeś. Bóg jest dla mnie wartością nadrzedną i dlatego tak zareagowałam. Zawsze raziły mnie dowcipy z uddziałem Pana Boga. A poza tym sprawe uważam za zakończoną.
do Ewy najnowocześniejszym badaniem jest rezonans, a z tego co piszesz miałas tomografię. W tym badaniu podają nam nie tylko kontrast szkodliwy dla zdrowia ale niesamowicie duza dawkę promieni rentgenowskich, dlaczego nie domagasz się rezonansu, jesteś tego warta.
gość
13-10-2012, 17:42:28

no i teraz wiem dlaczego Zosiu jesteś na tym forum tyle lat....po prostu musisz bo takie sierotki jak ja zginęły by bez ciebie....DZIĘKUJĘ bardzo za wyjaśnienia

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: