Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Forumowiczka
31-08-2012, 14:49:42

ło.....żesz....ty ale się nakręciłam ......
Trochę to trwało ale namierzyłam tego chińskiego profesora który zajmował się transplantacją dysków (Janusz tylko szyjne - już doczytałam, ze w lędźwiowych im to nie wychodziło) i mam jego stronę, na której są tytuły publikacji.
http://hub.hku.hk/rp/rp00333/publications?open=patent
To - co potem cytowali w Polsce, to wyniki jego pracy opublikowane w 2006r - na jego stronie to pozycja 18 "Intervertebral disc transplantation" z 2006r.
A co najważniejsze:
w 2011r (pozycja 8 "Intervertebral Disc Transplant And Implantation Method") znów coś publikował o transplantacji dysków i to z tym samym gościem, z którym robił wcześniej przeszczepy (z Dike Ruan)
Jaki jest dla nas z tego wniosek?
Oni to dalej badają!!!!!!!!!! Skoro po tylu latach dalej ten temat doskonalą, to nie była to tylko jednorazowa akcja i chyba jest szansa na powodzenie metody.
trzymajmy kciuki!
Serce i nerki też kiedyś pierwszy raz przeszczepiali a teraz już to nikogo nie dziwi.
Przepraszam was za ten wywód ale jak namierzyłam tego profesora to mi się jakoś tak......
To tak trochę nowinek medycznych dla oderwania od naszej Polskiej codzienności

idę poczytać "babską" książkę, w końcu to piątkowe popołudnie, można się polenić, prawda?
pa Asia
Początkująca
31-08-2012, 15:14:10

Witam Wszystkie Szyjki,
mam dzisiaj pierwszą rocznicę PO!!!
Funkcjonuję nieźle jak na dwa sztywne implanty (tytanowe) C5 C6, C6 C7.
Robię teraz prawie wszystko, a rehabilitację zaczęłam szybko bo 2 mies. PO.
Od tego czasu jeżdżę samochodem, mam ogród, dom, byłam w górach, nad morzem w Londynie (nie że się chwalę) piszę po to, aby powiedzieć, że z tym da się żyć w miarę normalnie.
Nie dźwigam, nie jeżdżę rowerem, a najgorzej znoszę długie siedzenie przed komputerem (taka moja praca). Mam w domu (wakacje) syna po 2 roku fizjoterapii w Gdańsku, więc korzystam z jego rączek, które robią mi masaże...
pozdrawiam
Ania z Olsztyna
gość
31-08-2012, 15:31:02

dziękuję za odzew:):) wróciłam od rehabilitanta...jestem po prostu załamana- pojechałam ponad 30 km w jedną stronę...żeby dowiedzieć się że rehabilitant odwołał wszystkkie wizyty ( nagła sprawa rodzinna) no i ja to rozumiem...ale telefonu że jest odwołane nie dostałam...
ręce mi opadły .....czytam to forum,oczy robią się coraz większe,chociaż już teraz po miesiecznej lekturze nie widzę już siebie w łózku bez rąk i nóg....
kochani czy ja mam tak poszatkowany kręgosłup? wszystkie kręgi od c3 do c7 chociaż jak czytam wynik jak wynik...narazie tylko mam lekkie igiełki w dwóch palcach...strach ma wielkie oczy..
neurolog mówił że operacji to u mnie nie zrobią...bo musieliby płyte wstawić....
Nie jestem panikarą,nie łaziłam po lekarzach i teraz to juz zupełnie sie w tych zapisach, papierach itp nie orientuje...
powiedzicie gdzie - jest ten kodeks szyjek? przznaje się wszystkich stron nie dam rady przeczytać...
teraz czytam o metodzie mcKenziego.....
gość
31-08-2012, 15:40:28

Olu wracam bo po 5 tyg. byłam na kontroli neuro, powiedział, że proteza działa i jest ok, mówi teraz reh. i przestrzeganie wszystkich zaleceń fizjoterapeutów. Byłam u dwóch, oboje powiedzieli że mogę spróbować, to próbuję, jeszcze kilka dni urlopu.
kiedy czytam info o ruchomych to okres powrotu do pracy to ok 6 tyg. czyli się zgadza.
Asiu cieszę się bardzo, wiem, że kolejny mocno "chory", lędźwiowy też nie daje o sobie zapomnieć, będę cały czas wspierać się rehabilitacją...zobaczymy...będę się odzywać a jak nie to depcz mi po piętach
Początkująca
31-08-2012, 16:05:50

Witam wszystkich serdecznie. Za oknem cały dzień pada
i chyba to wpływa, że ból jest dzisiaj nie do zniesienia.
Mimo ogromnego strachu czekam na operację z rozpoznaniem mielopatii szyjnej. Nie znam jeszcze ani terminu ani metody operacji ale jestem wpisana na listę rezerwowych w Elblągu.
Napiszcie proszę jak wyglądają pierwsze doby po opercji bo sama myśl o tym paraliżuje mnie.
Pozdrowionka.
Iwa
Forumowiczka
31-08-2012, 17:19:36

Tesska - co ty masz napisane w MRI? możesz to przepisać? bo może niepotrzebnie panikujesz? Niektóre zmiany w dyskach są po prostu zwyrodnieniowe i w mniejszym lub większym stopniu ma je większość ludzi z wiekiem. Może problem masz na 1-2 poziomach a na pozostałych masz zmiany takie jak inni?.
jak wygląda pierwsza doba po operacji: skopiuj sobie link poniżej, super opisała to Zosia (hamer - 23.05.2012):
http://www.forumneurologiczne.pl/forum/vt,0,875,44978,9550,dyskopatia-kregoslupa#p609172
a kodeks szyjek podała np. Halinka (9.08.2012):
http://www.forumneurologiczne.pl/forum/vt,0,875,44978,10470,dyskopatia-kregoslupa#p638975
Aniu! - chciałoby się zaśpiewać do twoich dysków: Sto lat Sto lat !!!!!!!!
:)
a z ciekawości - boli cię czasami jeszcze coś czy już wszystko przeszło?
Asia
gość
31-08-2012, 21:17:32

Hej Kochani!
U mnie poprawy brak. Zawroty głowy są straszne. Czy takie coś może mieć związek z kręgosłupem? Nie mogę normalnie chodzić, ani się schylić. Czuję się jakbym miała upaść. Dostałam Betaserc na zawroty, mam go brać i zobaczyć czy do wtorku cokolwiek ustąpi. Inaczej szpital. We wt widzę się z moim rehabem.
Cieszę się z powrotów "fachowców" :)
Pozdrawiam :)
Wtajemniczona
01-09-2012, 03:30:20

niunga od kręgosłupa może ci być niedobrze, możesz mieć zawroty głowy, ja często mam, nie raz mi się kręci jak bym była po procentach, ucisk na rdzeń w kręgosłupie szyjnym może nie musi wpływać też na przełykanie, oraz trzymanie moczu i .....to wyczytałam w internecie
dla mnie wczorajszy dzień był ble, ble, bardzo mnie bolało i szyjeczka i lędźwie niestety i one nawet bardziej niż szyjeczka,aż mi uda drętwieją i skóra na potylicy i znowu nie mogę spać, już 5,27 a ja siedze od 3-ciej, właśnie wziełam pyralgin 2 tabletki to może usne, a jeszcze dzisiaj pełnia, łysy świeci mi w okna i nie daje spać
jeżeli zabałaganione biurko jest oznaką zabałaganionego umysłu - oznaką czego jest puste biurko...?
gość
01-09-2012, 05:01:14

Witam serdecznie.
Jestem tu nowy. Dopadła mnie przpukina kręgosłupa szyjnego, jestem ostro przestraszony. Poniżej napiszę opis ze badania. Prosze o porady. czy jest źle?? a może będzie jeszcze gorzej??
Badanie KT wykazuje dość rozległą płaską przepuklinę krążka m?kręgowego C5/C6 sięgającą zachyłka korzeniowego i częściowo otworu m/kręgowego po stronie prawej z wysoce prawdopodobnym konfliktem krążkowo-korzeniowym.
Płaska paracentralna przepuklina (protruzja) krążka C6/C7 z przewagą po stronie lewej (zawierające ognisko skostnienia).
Płaska o szerokiej podstawie protruzja krążka C4/c5 bardziej zaakcentowana po stronie prawej, otoczona kostnym odczynem wytwórczym oraz mniejszego stopnia protruzja krążka C3/C4. Stenoza kanału kręgowego: wymiar strzałkowy kanłu kręgowego nie przekracza 12,5 mm (norma 12-14mm)
Zmiany zwyrodnieniowe w stawach uncovertebralnych od c#/C4 do c%/C6 z następowym zwężeniem światła otworów m/kręgowych. Niewiekiego stopnia asymetria kąta płaszczyzn stawów szczytow-plitycznych.
Objawy. Mrowienie w prawym kciuku i od czasu do czasu, "rwanie" prawej ręki.
Qrcze co dalej.
Pozdrawiam tomasz ze Szczecina
gość
01-09-2012, 05:39:37

Buraczek
moje MR
Symptomy spondylozy C-5 C-6 z brzeżnymi wyroślami kostnymi.
Okrężne uwypuklenia pierścieni włóknistych krążków miedzykręgowych C3/C4 C4/C5 C5/C6 C6/C7 z objawami dokanałowych protruzji tych krążków powodujących- łacznie z wyrośłami kostnymi- wtórne stenozy kanału kręgowego- zmniejszając kanały strzałkowe kanału kręgowego do około 10mm na poziomie C5/C6 i do około 11-12mm na poziomach C3/C4 C4/C5 C6/C7
Wykazane protruzje krążków i wyrosla kostne- uciskają i modelują na tych poziomach-przednie powierzchnie worka oponowego- z tym że nie powodują mielopatii rdzeniowej-uciskowej.
Poaztym kręgosłup szyjny i struktury kanału rdzeniowego w odcinku szyjnym - w tym odcinek szyjny rdzenia kręgowego uchwytnych w obrazach MR zmian nie wykazują....

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: