witam wszystkich....piszę po raz pierwszy,ale czytam od miesiąca....
moja historia...1 sierpnia wracałam z wyjazdu autem temp na zewnatrz 30 st w aucie 16....pod somem wysiadłam zadowolona bo zimno uwielbiam..czułam sie jak sopelek lodu..
2 sierpnia potworny
ból głowy - leżałam plackiem,wymioty itp, nastepnego dnia głowa przeszła i było dobrze,po następnej nocy....zaczęła się moja historia z lekarzami...
obudziłam się rano cały bark ramię bolało, ciągneło pomyślałam przewiała mnie klimatyzacja, pojechałam do apteki- ledwo siedziałam w aucie...kupiłam voltaren zel i takowe tabletki - smarowanko tabletki nic...za dwa dni ścierpnięte dwa palce lewj ręki i tu się przeraziłam rejestracja do neurologa - usg barku plus rtg
kręgosłupa szyjnego - wyszło co wyszło do gabinetu wezwał mnie radiolog i powiedział co jest i żebym się za to wzięła bom młoda jeszcze itp.. i pani neurolog dała skierowanie na TK i skierowanie do ortopedy celem konsultacji - czytaj blokady żebym mogła położyć się na płasko w czasie badania,poszłam do ortopedy- a ten nawet nie zerkając na rtg przeczytał opis,pomacał kręgosłup no on nie bolał, badając ramię ścisnął mięsień i mało mu na podłogę nie padłam,kazał mi szybko usiąść i tyle- powiedział żebym sie na zapas nie leczyła, nie wie po co neurolog kieruje do ortopedy itp...poprosiłam go o wypisanie czegoś na ból ponieważ nie spię juz 13 dni ledwo zipię, jestem nerwowa, jeżdzę autem....z łaski wypisał mi..............paracetamol....w aptece nie wykupiłam,miałam od neurologa mocniejsze cuda....następna noc nie przespana, po dwóch dniach wizyta u neurologa ( innego) popatrzył na wszystko co przyniosłam zrobił mi wykład z anatomii...dał skierowanie na rezonans i wypisał tramal z paracetamolem, ta noc należała do mnie:):) przespałam całą...zapisałam sie na rezonans..zrobiłam i taki oto mam wynik - różni sie ciut od tk....
Symptomy spondylozy C-5 C-6 z brzeżnymi wyroślami kostnymi.
Okrężne uwypuklenia pierścieni włóknistych krążków miedzykręgowych C3/C4 C4/C5 C5/C6 C6/C7 z objawami dokanałowych protruzji tych krążków powodujących- łacznie z wyrośłami kostnymi- wtórne
stenozy kanału kręgowego- zmniejszając kanały strzałkowe kanału kręgowego do około 10mm na poziomie C5/C6 i do około 11-12mm na poziomach C3/C4 C4/C5 C6/C7
Wykazane protruzje krążków i wyrosla kostne- uciskają i modelują na tych poziomach-przednie powierzchnie worka oponowego- z tym że nie powodują mielopatii rdzeniowej-uciskowej.
Poaztym kręgosłup szyjny i struktury kanału rdzeniowego w odcinku szyjnym - w tym odcinek szyjny rdzenia kręgowego uchwytnych w obrazach MR zmian nie wykazują.....
neurolog to dziś przeczytał....no mam sie oszczędzać, ćwiczyć,płytek z TK i MR nie ogladnął mimo że laptop na biurku jest...
kochani co ja dalej powinnam robić?????
jestem przerażona po prostu...