Bardzo Ci dziękuję. Póki co kierownictwo nie wysłało mi nawet zwolnienia do ZUS po 2 tygodniach :/ Dopiero dziś w końcu po interwencji.
Czuję się okropnie naprawdę ostatnio. Boli mnie strasznie.
niunqa 2012-08-28 22:05:30 Ojej, ta Zosia to się ma. Podziwiam ją.
Wikien, powiedz mi jeszcze czy po 3 miesiącach tego świadczenia rehab - mój pracodawca musi mi wpisać powód rozwiązania umowy o pracę, czy to może być za porozumieniem stron. Czy tak po prostu może mi je wręczyć? Bo skoro mam 1 miesiąc wypowiedzenia, to powinien wypłacić mi wtedy pensję i ekwiwalent za urlop jeśli będę dalej niezdolna do pracy. Czy mylę się?
niunqa 2012-08-28 22:05:30 Ojej, ta Zosia to się ma. Podziwiam ją.
Wikien, powiedz mi jeszcze czy po 3 miesiącach tego świadczenia rehab - mój pracodawca musi mi wpisać powód rozwiązania umowy o pracę, czy to może być za porozumieniem stron. Czy tak po prostu może mi je wręczyć? Bo skoro mam 1 miesiąc wypowiedzenia, to powinien wypłacić mi wtedy pensję i ekwiwalent za urlop jeśli będę dalej niezdolna do pracy. Czy mylę się?
Dlatego jeśli nie wyzdrowiejesz po 3 m-cach świadczenia rehab. to warto je ciągnąć do 12 m-cy (ZUS będzie je nadal wypłacał)
Spine 2012-08-29 18:52:59Coś dodam. Ciągnięcie świadczenia rehabilitacyjnego nie jest obligatoryjne i oczywiste. Mi przyznawano po 3 miesiące. Dwa razy - czyli w sumie 6 miesięcy. Później ZUS uznał, że jestem zdolna do pracy i świadczenie zakończył.Dlatego jeśli nie wyzdrowiejesz po 3 m-cach świadczenia rehab. to warto je ciągnąć do 12 m-cy (ZUS będzie je nadal wypłacał)
(podałam ZUS do sądu i wygrałam jeszcze trzy miesiące - czyli razem miałam 9 miesięcy świadczenia)
Druga sprawa, związana, to że w razie zwolnienia z pracy na świadczeniu rehabilitacyjnym ZUS owszem, dalej płaci, ale wyrównuje dochody do średniej krajowej - co w moim przypadku bardzo bolało.
Warto o tych dwóch sprawach wiedzieć, by, jak ja, nie przeżyć niemiłej niespodzianki.
gość
Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.
Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.