Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
19-07-2010, 10:37:25

Jestem 14 dni po operacji . Mam wstawiony inplant dysku szyjnego . Czuję się swietnie , mam lekko usztywnioną szyję przez poczucie strachu .
Polecam dr Jarosława Andrychowskiego neurochirurga, szpital praski W-wa - Świetny FACHOWIEC i co najważniejsze CZŁOWIEK .
Głowa do góry wszystko będzie dobrze . Ten strach ma wielkie oczy .
Forumowiczka
19-07-2010, 15:27:45

Gość 2010-07-16 14:39:03
Przy okazji pytanie do wszystkich Szyjek: czy w Waszych szpitalach operacja była poprzedzona szczególowym wywiadem na temat ogólnego stanu zdrowia i jakimiś badaniami?

Pozdrawiam
Mewa

Mewa,myślę że odnośnie tego pytania mogę Cię uspokoić.
Jestem związana zawodowo z oddziałami zabiegowymi i nie spotkałam się sytuacją żeby operacja nie była poprzedzona wywiadem lekarskim.W naszym wypadku istotny jest również efekt uzyskanej pooperacyjnej poprawy neurologicznej więc zapewne odbędzie się również takie badanie.
Do znieczulenia operacji planowych nie przystępuje się bez wykonania pakietu badań krwi morfologii i biochemii.
W poszczególnych szpitalach mogą być odrębne wymogi odnośnie badań dotyczących HBS,HCV,HIV,WR .
Ekg w niektórych szpitalach obligatoryjne w innych u osób młodszych ze zdrowym wywiadem nie zawsze wymagane.
Rtg klatki piersiowej ważne obecnie 2 lata.
Jeśli pacjent (ka) przyjmuje leki antykoncepcyjne oraz leki mające wpływ na krzepliwość należy porozumieć się z lekarzem w kwestii postępowania.
W przeddzień lub niekiedy w dniu operacji odbywa się również wywiad i badanie anestezjologa.
Należy usystematyzować wiedzę dotyczącą przebytych lub istniejących chorób i przyjmowanych leków.

Być może udzielona Ci odpowiedź-nie- dotycząca konieczności badań świadczyła o tym ,że wykonują je po przyjęciu w szpitalu i nie musisz się sama troszczyć o ich zrobienie.
Jeśli chodzi o kołnierz to radziłabym zasięgnąć języka wcześniej i jeśli jest taka konieczność to dokonać wyboru i przymiarki na spokojnie.
Nie jest najwygodniejszy golf a jest w czym wybierać.
Możesz poprosić specjalistę o wystawienie zlecenia,które potwierdzasz w NFZ i uzyskać refundację.

A teraz z innej beczki
Sobota 24 lipca tuż ,tuż.
Jeśli nasze wstępne plany spotkaniowe mają się zrealizować to trzeba przejść do konkretów.
Z powodu zależności czasowych i chyba dosyć małego grona (wszędzie się ulokujemy w mnogości tamtejszych kafejek) może tym razem Złote Tarasy będą odpowiednie. Orientacyjna godzina + - 10 30 -11
Jeśli macie inne propozycje albo jest akceptacja to Szyjeczki dajcie znać tu albo zdzwońmy się.
Pozdrawiam Z.
gość
20-07-2010, 12:29:49

Zosiu,
dziękuję za odpowiedź. Niestety upewniałam się 2 razy - żadnych badań. Może to efekt oszczędności?
Jestem tez po kolejnej (!) konsultacji. Nie wiem, chyba powinnam już sobie dać spokój, bo ilu lekarzy, tyle odmiennych wersji...
Tym razem jest sugestia zoperowania odrazu 2 poziomów (C5/C6 i C6/C7) - implanty oba ruchome, ew. 1 sztwyny. Niestety - zabieg jedynie prywatnie, cena bardzo wysoka. Ponadto lekarz stwierdził,że nie ma pewności, że zabieg zlikwiduje objawy w nogach (mrowienie, ból), bo najprawdopodobniej nie szyja jest ich przyczyną!!! A ja myślałam, że objawy w nogach są efektem ucisku rdzeń! Zresztą są przecież na forum osoby, ktore przy ucisku na rdzeń mają dolegliwości właśnie w nogach. Czytałam też gdzieś, że właśnie dolegliwościami w nogach objawia się poczatek mielopatii....
I co Ty na to wszystko???Co podpowiada Twoja wiedza, a przede wszystkim doświadczenie?

Poza tym chciałabym wiedzieć, czy przy stwierdzonej dyskopatii szyjnej i oczywiście dolegliwościach miałaś/mieliście również odchylenia w badaniu neurologicznym i przewodnictwie nerwowo-czuciowym???
Ja nie mam żadnych odchyleń w badaniu neurologicznym i prawidłowe przewodnictwo, co zresztą bardzo zdziwiło lekarza. a mój neurolog w obliczu tego popatrzył na mnie dziwnie,i spytał jak ja w ogóle mogę myśleć o operacji!!!

Mewa
gość
20-07-2010, 19:11:04

Droga Mewo, ja miałam jedną , jedyną konsultację u neurochirurga i od razu trafiłam na stół. Neurolog, który mnie wcześniej diagnozował też mówił aby jeszcze nie operować ale neurochirurg był bezlitosny- powiedział plusy i minusy zabiegu a bóle były tak okropne, że było mi wszystko jedno co będzie. I widzisz dopiero po czwartym zabiegu nie boli-warto było!

Przewodnictwo dopiero mi zrobił neurolog przed czwartym zabiegiem-wynik super-a mój operator nawet go nie oglądał.Dla niego ważne są moje odczucia bólu i jak sam mówił nie pasowały mu kompletnie do rezonansu.
Widzisz co lekarz to inne postępowanie. Kończy się czwarty miesiąc od zabiegu a ja nie czuję bólu- no dwa razy bolała mnie głowa. Bolą oczywiście ramiona i szyja jak posiedzę za długo, jak sobie zgrzeszę robótkami domowymi to też pocierpię ale nie biorę prochów i to jest cudowne.
Musisz przemyśleć co ważniejsze: ból czy ryzyko zabiegu.

Bożenko,wróciłaś z tych wczasów?, bo ja sobie dalej czekam i na razie jadę w Polskę na urlop,autkiem, oczywiście na leżąco.
A jednak operował i tu podczas zabiegu dopiero wychodziło jak jest naprawdę!
Pozdrawiam Szyjki i gonię robić ogóreczki!
Vika
gość
20-07-2010, 19:12:42

Coś mi przestawiło tekst-sorry
gość
21-07-2010, 08:24:48

Viki:
Dziękuję za odzew. Widzę, że swoje przeszłaś, 4 zabiegi... Dzielna jesteś! Może po pierwszym jest już ciut łatwiej, ma się jakieś wyobrażenie o operacji. Ja nigdy nie byłam operowana i strach mnie paraliżuje.
Co do dolegliwości, to ból w rękach i nogach, a tym bardziej mrowienia są dla mnie w sumie jeszcze do zniesienia. Rzadko biorę lek przeciwbólowy. Bardziej działa mi na psychikę świadomość, że utrzymując ten stan uszkodzę rdzeń i dostanę niedowładu czterokończynowego...
A gdzie i u jakiego lekarza przeprowadzałaś swoje operacje?
Pozdrowionka
Mewa
Początkująca
21-07-2010, 18:25:20

Witam wszystkich. dawno mnie u Was nie było:)
A wiec tak operacja przepukliny i wymiana dysku w sierpniu... pozostaje pytanie którego bo neurochirurg najchętniej już by to zrobił... pisałam wam wcześniej o piersiowym odcinku że miałam mieć mri... wyszło gorzej niż sie spodziewałam mam tam 2 przepukliny a jak pewnie wiecie jest to bezoperacyjny odcinek kręgosłupa więc lipa po całości dostaje szału w domu nic nie robie bo ślubny krzyczy a i tak mi rece drętwieją chyba wpadam w jakąś depresję zawsze wszędzie mnie było pełno a teraz to nawet z domu mi sie nie chce wyjść bo i tak zakupów nie zrobię bo nie mogę dźwigać jest ogólnie do d...
pozdrawiam wszystkich
Basia 32l
gość
22-07-2010, 08:46:26

Witam wszystkich
I mam pytanie czy znacie kogoś po operacji, Kto czuje się gorzej i bardziej go boli, operacja nie przyniosła zamierzonych efektów?
Oby takich sytuacji nie było, ale pewno się zdarzają.
pozdrawiam wszystkich mocno i życzę zdrowia Olga
gość
22-07-2010, 08:47:29

Witam wszystkich
I mam pytanie czy znacie kogoś po operacji, Kto czuje się gorzej i bardziej go boli, operacja nie przyniosła zamierzonych efektów?
Oby takich sytuacji nie było, ale pewno się zdarzają.
pozdrawiam wszystkich mocno i życzę zdrowia Olga
gość
22-07-2010, 10:38:22

WITAM WSZYSTKICH SERDECZNIE . MAM OGROMNA PROŚBE !!! CZY KTOS MOZE PODAC MI NUMER TELEFONU DO GABINETU PRYWATNEGO dr. Andrzeja Laskowskiego???

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: