Gość 2010-07-16 14:39:03
Przy okazji pytanie do wszystkich Szyjek: czy w Waszych szpitalach operacja była poprzedzona szczególowym wywiadem na temat ogólnego stanu zdrowia i jakimiś badaniami?
Pozdrawiam
Mewa
Mewa,myślę że odnośnie tego pytania mogę Cię uspokoić.
Jestem związana zawodowo z oddziałami zabiegowymi i nie spotkałam się sytuacją żeby operacja nie była poprzedzona wywiadem lekarskim.W naszym wypadku istotny jest również efekt uzyskanej pooperacyjnej poprawy neurologicznej więc zapewne odbędzie się również takie badanie.
Do znieczulenia operacji planowych nie przystępuje się bez wykonania pakietu badań krwi morfologii i biochemii.
W poszczególnych szpitalach mogą być odrębne wymogi odnośnie badań dotyczących HBS,HCV,HIV,WR .
Ekg w niektórych szpitalach obligatoryjne w innych u osób młodszych ze zdrowym wywiadem nie zawsze wymagane.
Rtg klatki piersiowej ważne obecnie 2 lata.
Jeśli pacjent (ka) przyjmuje leki antykoncepcyjne oraz leki mające wpływ na krzepliwość należy porozumieć się z lekarzem w kwestii postępowania.
W przeddzień lub niekiedy w dniu operacji odbywa się również wywiad i badanie anestezjologa.
Należy usystematyzować wiedzę dotyczącą przebytych lub istniejących chorób i przyjmowanych leków.
Być może udzielona Ci odpowiedź-nie- dotycząca konieczności badań świadczyła o tym ,że wykonują je po przyjęciu w szpitalu i nie musisz się sama troszczyć o ich zrobienie.
Jeśli chodzi o kołnierz to radziłabym zasięgnąć języka wcześniej i jeśli jest taka konieczność to dokonać wyboru i przymiarki na spokojnie.
Nie jest najwygodniejszy golf a jest w czym wybierać.
Możesz poprosić specjalistę o wystawienie zlecenia,które potwierdzasz w NFZ i uzyskać refundację.
A teraz z innej beczki
Sobota 24 lipca tuż ,tuż.
Jeśli nasze wstępne plany spotkaniowe mają się zrealizować to trzeba przejść do konkretów.
Z powodu zależności czasowych i chyba dosyć małego grona (wszędzie się ulokujemy w mnogości tamtejszych kafejek) może tym razem Złote Tarasy będą odpowiednie. Orientacyjna godzina + - 10 30 -11
Jeśli macie inne propozycje albo jest akceptacja to Szyjeczki dajcie znać tu albo zdzwońmy się.
Pozdrawiam Z.