Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Forumowiczka
23-07-2010, 08:15:30

Olga, nie, nie znam nikogo takiego kto po operacji czuje się gorzej niż przed (co nie znaczy, że takich osób nie ma..., pamiętamy, że to ryzykowny zabieg, dlatego wszyscy tak się go boimy). Po operacji ustępują objawy ostre - silny ból, neurologiczne, niedowłady. Natomiast musisz pamiętać o tym, że PO OPERACJI nie będziesz się czuła tak dobrze jak kiedyś, gdy nie miałaś żadnych kłopotów z kręgosłupem. Trzeba się liczyc z ogólnym obniżeniem sprawności i pewną sztywnością (chyba, że nie występuje ona w przypadku implantów ruchomych, tego nie wiem, ja mam sztywne).

Dorota, Zosiu, wybieram się jutro na spotkanie z Wami w Złotych Tarasach . Godz. 10.30-11.00 jest ok.
Do zobaczenia!

PS.
A ktoś z nowszych na forum nie chce do nas dołączyć i poznać się realnie? Wszyscy spoza Warszawy?
gość
23-07-2010, 08:29:24

Byłabym bardzo chętna na spotkanie, ale niestety jestem ze Śląska...
Pozdrawiam
Mewa
gość
23-07-2010, 09:49:26

SPINKA dziękuję bardzo za Twoje słowa, bardzo mnie podniosły na duchu, ja mam od lat problem z kręgosłupem więc już nie pamiętam jak było normalnie, jak nie bolało.
I że niedowład minie, bo mam i rwa ramienna przestanie mnie dręczyć.
Dzięki miłego dnia Olga
Początkująca
23-07-2010, 19:03:44

Witam Was wszystkich! Jestem tu nowa. Mój przypadek jest dość nietypowy. W ub. roku przebyłam dwie operacje z powodu tzw. zespołu cieśni górnego otworu klatki piersiowej, który był spowodowany dodatkowymi żebrami szyjnymi z obydwu stron. Operacje przebiegły pomyślnie, ale kilka m-cy po nich pojawiło się stałe zdrętwienie dwóch palców lewej dłoni i napadowe silne i bolesne skurcze mięśni obydwu dłoni, a także drętwienie palców. Poza tym nieznośne bóle prawego barku, zasinienie dłoni, brak czucia na niektórych obszarach odwu kończyn górnych. No i stałe bóle od kręgosłupa szyjnego, napadowe zesztywnienie. Kompletny brak siły w konczynach gornych, problemy ze sprawnoscia manualna dloni, wypadanie przedmiotow z rąk. Przed operacjami miałam wykonane badanie EMG, które pokrótce mówiąc wykazało ostre odnerwienie w mięśniu naramiennym, uszkodzenie splotu ramiennego prawego C5 do C8 i T1 i lewego C5-C6, a także nerwu promieniowego prawego i lewego na wysokości dołu pachowego.
W lutym tego roku badanie MR kręgosłupa szyjnego: Zniesienie fizjologicznej lordozy szyjnej. Zmiany zwyrodnieniowe w postaci wyciągnięć kostnych na krawedziach trzonow, obnizenia wysokosci i odwodnienia tarcz miedzykregowych C3-C4, C4-C5, C5-C6. Zmiany zwyrodnieniowe w malych stawach kregoslupa w postaci sklerotyzacji podchrzestnej powierzchni stawowych. Wymiar strzalkowy ograniczen kostnych kanalu kregowego wynosi 12-13 mm.
Na poziomie C4/C5 widoczne uwypuklenie tylnej czesci tarczy miedzykregowej typu bulging, do kanalu kregowego i otworow miedzykregowych na glebokosc ok. 3 mm, z uciskiem na worek oponowy i z przyleganiem do korzeni rdzeniowych - bez jednoznacznych cech kolizji.
Na poziomach C3/C4 i C5/C6 niwielkie uwypuklenie tylnych obrysow tarcz miedzykregowych ku tylowi, z modelowaniem worka oponowego, bez cech kolizji z korzeniami nerwowymi.
Sygnal rdzenia kregowego w odcinku szyjnym prawidlowy.

Po wielu wizytach u neurolog i leczeniu farmakologicznym, ktore nie przynioslo zadnego efektu lekarka poradzila konsultację z neurochirurgiem. Bylam rowniez w sanatorium w ramach prewencji rentowej ZUS, co tez nie przynioslo oczekiwanej ulgi. Na dokladke Po wykorzystaniu 5 m-cy swiadczenia rehabilitacyjnego ZUS odmowil przyznanie kolejnego okresu tego swiadczenia. Odwolalam sie i na ostatniej komisji powiedziano mi, ze te zmiany w kregoslupie to nic takiego, ze moje (nasilające się!) dolegliwosci to wynik..........regeneracji nerwow obwodowych po operacjach (sic!). A ja czuję się coraz gorzej.

Napiszcie, proszę czy te moje zmiany w kregoslupie szyjnym to naprawde nic takiego, czy mozna to faktycznie zbagatelizowac i odpuscic?

Z góry dziekuje za Wasze zainteresowanie i odpowiedzi. Pozdrawiam!
Forumowiczka
23-07-2010, 20:37:39

Witaj Violetta
Nie ulegaj opinii orzecznika ZUS.Co prawda na komisjach z tytułu przyznawania świadczeń są specjaliści ale śmiem twierdzić ,że to ,,zatrzymani w czasie urzędnicy''
Nie rezygnuj z konsultacji u neurochirurga sugerując się opisem radiologa. Neurochirurg ocenia MRI samodzielnie zestawiając je ze współistniejącymi objawami.
Wybierz jednak takiego specjalistę ,który zajmuje się dyskopatią szyjną.
Z Twojego postu wnioskuję ,że po przebytych operacjach mimo zmian w EMG nastąpiła poprawa neurologiczna a obecne objawy pojawiły się jako odrębny zespół.
Viola nie zawsze stosunkowo niegroźny obraz MRI odpowiada nasileniu objawów i odwrotnie.
Wiem coś o tym na własnym przykładzie kiedy dwa lata od drugiej w pełni udanej operacji nie mogę rozstać się z objawami neuropatii.
Pamiętaj nie ma objawów bez przyczyny tylko nie zawsze łatwo je znaleźć.
Radzę drążyć temat.
Pozdrawiam Z.
Początkująca
23-07-2010, 21:20:34

Dziekuje Zosiu za odpowiedź.
Może ktoś zna namiary na dobrego specjalistę neurochirurga w zakresie dyskopatii kregoslupa szyjnego na Dolnym Śląsku? Byłabym bardzo wdzięczna.
Pozdrawiam cieplutko!
gość
24-07-2010, 08:31:19

Witam milo wszystkie szyjki !!!

Spinka chętnie bym sie z Wami spotkała ale niestety mam spory kawalek drogi do Warszawy jestem z Kujawsko-pomorskiego.Mieszkam niedaleko Gniezna a od Bydgoszczy dzieli mnie 60 km,wiec moze kiedys nadaży sie jakas okazja do spotkania.Minęły 3 miesiace od operacji moje objawy jeszcze całkowicie nie odpuściły mrowienie 4 i 5 palca lewej reki nadal nie odpuściły czas pokarze co dalej ,we wrześniu mam kontrole u neurochirurga wiec zobaczymy jak to wygląda,ale pom 1 kontroli stwierdził ze juz mii sie wali odcinek piersiowy.Ból dalej jest i jakos trzeba z tym zyc.

Pozdrawiam i zycze miłej soboty

Marysia
gość
25-07-2010, 12:21:58

Witam.Wróciłam już z rehabilitacji może byłoby super gdyby nie ostra rwa ramienna a tam ordynator nie lubi ludzi cierpiących (tu sie usprawnia a nie leczy).Następnie załatwiłam !!!! pobyt w oddziale neurologii gdzie pan ordynator stwierdził,"nie potrzebny rezonans,bo tu się nic nie dzieje) więc poprosiłam o wypis po co darmo leżeć.Owszem ostrej rwy raniennej nie mam ale całe palce zdrętwiałe tylko mały palec u prawej ręki nie mrowi.Pozostałe palce bolą jak przy zastrzale,a mrowienie do łokcia.Nic nie można zrobić bo diadynamik mam własny.Co dalej z tym fantem zrobić.Mam implant na poziomie C5/C6 .
Zosia w Tobie jedyny ratunek powiedz co dalej.Grażyna.
gość
25-07-2010, 12:22:51

Witam.Wróciłam już z rehabilitacji może byłoby super gdyby nie ostra rwa ramienna a tam ordynator nie lubi ludzi cierpiących (tu sie usprawnia a nie leczy).Następnie załatwiłam !!!! pobyt w oddziale neurologii gdzie pan ordynator stwierdził,"nie potrzebny rezonans,bo tu się nic nie dzieje) więc poprosiłam o wypis po co darmo leżeć.Owszem ostrej rwy raniennej nie mam ale całe palce zdrętwiałe tylko mały palec u prawej ręki nie mrowi.Pozostałe palce bolą jak przy zastrzale,a mrowienie do łokcia.Nic nie można zrobić bo diadynamik mam własny.Co dalej z tym fantem zrobić.Mam implant na poziomie C5/C6 .
Zosia w Tobie jedyny ratunek powiedz co dalej.Grażyna.
gość
25-07-2010, 12:38:41

jeśli ktoś miałby się teraz operować ,to nigdy niech nie podejmie się oddać siebie w ręce tego zespołu.
Jestem już po operacji mies ,za chwilę kolejna cale szczęście że u wspaniałych ludzi ze Stokera w Konstancinie ,bo tych dwóch lekarzy wszystko spaprało
ból ,strach ,rozpacz i pytanie czemu ja mam takie koszmarne powikłania .
Czytajcie opinie ,mnie ich polecono i zaufałam nie poczytałam na forach i poległam.
To już się nie zalicza do operacji ...moj mąż nazwał ich fabryką ...10 operacji w ciągu dnia :( jaka moze byc ich jakość ? odp sobie sami .......ja już wiem tragiczna

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Wynik rezonansu magnetycznego głowy z kontrastem
Dzień dobry, miałem wykonany rezonans głowy z kontrastem z powodu historii tętniaków w rodzinie. Tętniaków nie wykryto ale : W zakresie podkorowej istoty białej obu półkul mózgu widocznesą pojedyncze, bardzo drobne ogniska hyperintensywne w sekwencjach T2-zależnych, wielkości do 2mm(na granicy widzialności, możliwe do uwidocznienia jedynie w sekwencji wykonanej drobnymi warstwami). -Zmiany te nie ograniczają dyfuzji, nie ulegają wzmocnieniu kontrastowemu - ich charakter niespecyficzny - w pierwszej kolejności w różnicowaniu uwzględnić należy drobne ogniska degeneracji naczyniopochodnej. Mężczyzna 32 lata. Czy jest się czym martwić? Jakie mogą być przyczyny i leczenie? Nie mam objawów. Pozdrawiam
gość
Uszkodzone nerwy w głowie
Dzień dobry, Czy aktualnie jest na forum osoba, która jak w tytule ma uszkodzone nerwy w głowie? Jak z taką chorobą radzicie sobie zawodowo jeśli jedyną realną pomocą sobie jest próba ochrony uszkodzonych nerwów przed wiatrem..? Pytam, bo nie rozstaje się z nakryciem głowy (jedynie w lato). Jeśli leki, zabiegi i operacje nie przynoszą trwałej ulgi a jedynie tymczasową to jak sobie radzicie?
gość
Paraliż rąk w samolocie
Czy ktoś się spotkał z takim przypadkiem. Syn po raz pierwszy leciał samolotem. W czasie startu sparaliżowało mu obie ręce, częściowo policzki, miał problem z mówieniem. objawy zaczęły ustępować, gdy samolot osiągnął wysokość. Trwało to około godzinę. Potem się już nie powtórzyło. Co może być powodem?
gość
Wylew podpajęczynówkowy
Witam piszę bo już tracę nadzieję. Mój tata trafił do szpitala 6 dni temu , okazało się że to wylew podpajeczynkowy , obecnie jest w śpiączce na całe szczęście stan stabilny ale wciąż poważny . Nie oddycha samodzielnie, wykryli u niego genetyczną przypadłość malformacji naczyniowej wiem że na forum za pewne odpowiedzi nie uzyskam i muszę uzbierać się w cierpliwość jednak szukam jakiejkolwiek informacji która sprawi że zacznę wierzyć że wszystko będzie dobrze. Wiem , to bardzo ciężka przypadłość , tata ma 61 lat całe życie żył pracą aż do momentu wylewu . Pomoc na szczęście przyjechała bardzo szybko bo w ciągu godziny tata już był w szpitalu pod opieką . Jutro ma wynik badania szczerze nie pamiętam jakiego bo zbyt dużo informacji i stresu w ostatnich dniach . Cały czas drenowany , lekarze mówią że krwi jest niewiele , więcej płynu rdzeniowego. Błagam Was czy ktoś już kiedyś znał taki przypadek??? :
Reklama: