Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29018)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
05-05-2010, 08:23:51

dzieciaki mam w wieku 13 9 i 6 lat mieszkam w Gliwicach prowadzi mnie dr Świder chodzę do niego prywatnie do Żernicy bierze tylko 40 zł za wizytę w Bytomiu przyjmuje w poniedziałki w szpitalu na neurochirurgii ale z tego co wiem są do niego długie terminy rezonans będę miała na początku lipca to i tak nie długo bo w Zabrzu dopiero na grudzień są terminy a co do optymizmu to też mam chwile załamania ale staram się im nie poddawać ze względu na dzieci bo mają tylko mnie i wiem że jestem im potrzebna
Początkująca
05-05-2010, 08:29:50

to jest mój adres e-mail ewcia97@ op.pl tam też możesz pisać a dr Świdra polecam z czystym sumieniem
gość
05-05-2010, 20:52:03

Zosiu jako weteranka szyjkowa wiem jak się czeka na kolejny wynik MRI. Życzę Ci dobrego wyniku i wyjaśnienia źródła dolegliwości, mając nadzieję, że to nie kolejny poziom. Ja powoli robię podchody aby wrócić do pracy, na razie wszyscy lekarze robią oczy, jednak ja wiem najlepiej co mi służy. Jest to aktywność, monotonia powoduje wyolbrzymianie dolegliwości. Jeszcze w przyszłym tygodniu konsultacja w Gdańsku i koniec lenistwa( mam nadzieję!!!!!) Pozdrawiam Bożena
gość
05-05-2010, 21:03:18

Szyjki Drogie,
wczoraj zadzwoniono do mnie z Milicza, że mam jutro stawić sie na rehabilitację. Spakowałam sie szybciutko i jaaaaaadę. Robótek hafciarskich stosowna ilość oczywiście uwzględniona
Najśmieszniejsze, że umówiłam się na 13 na wizytę u doktora, który mnie będzie operował. Trzeba będzie kombinowac przepustkę.
Mam nadzieje, że poprawi Wam się stan zdrowia podczas mojej nieobecności.
gość
07-05-2010, 06:19:12

witajcie
od prawie 2 lat borykam sie z bolem lewej polowy ciala i całego kręgoslupa , czasem bl promieniuje do prawej strony.Bola mnie oczy drętwieja mi kończyny mam parestezje oslabienie siły lewej strony i co jakiś czas niedowłady lewej strony.
moj wynik mri:
tendecja do kyfotycznego ustawienia osi kregosłupa szyjnego.Centralna wypuklina tarczy między kregowej c5/6 z uciśnięciem worka oponowego.Mniejsze także takze centralne wypuklinytarcz m/kc4/5 i c6/7 z delikatnym ucisniecia worka oponowego. Poza tym kregosłup szyjny i szyjny odcinek rdzenia kregowego w badaniu mr nie wykazuje zmian.
wszelkie zabiegi nie przynosza mi ulgi po gimnastyce mj stan sie pogarsza nawet zus w yslał mnie do sanatorium ale i tam nie nie uzdrwili nawet na papierze
lekarze nie widza w opisie nic niepokojacego i że bym miala mniec powody na samopoczucie takie jakie mam( naszczescie nie wszyscy)

czekam na jakies podpowiedzi co mam z tym robic
pozdrawiam joanna
gość
07-05-2010, 15:17:16

Witaj Joanno. Twoje wyniki są bardzo podobne do moich i dlatego zdecydowałam się odpowiedzieć Ci na Twoje pytanie. Wieie lat pokazywałam wyniki różnym lekarzom neurologom, nawet tym, którzy się specjalizują w kręgosłupach i zawsze słyszałam to samo. Zmiany nie są wielkie, proszę nakładać kołnierz kiedy boli. Pojechałam na własna rękę do Krojant. Efekt był tragiczny. Dopiero po powrocie wiedziałam co to znaczy ból kręgosłupa. Po założeniu kołnierza chodzę po ścianach. Widać moja szyja nie znosi już stanu wyprostowanego. Ale wyniki oczywiście niezłe. Z tymi wynikami trafiłam do lekarza, którego poleciła mi koleżanka lekarka. Opowiedziałam trochę, pokazałam co miałam i jego diagnoza trwała minutę. Wyniki rezonansu w powiązaniu z opisywanymi przeze mnie objawami reakcjami na zabiegi są wskazaniem do szybkiej operacji. Nie ma sensu dalej walczyć, bo się niczego nie wywalczy. A jest to bardzo dobry lekarz i wierzę mu, bo wiem jak się czuję. Reasumując: szukaj lekarza, który nie tylko patrzy na zdjęcie, ale robi kompletny wywiad. Nie daj się zbywać, bo narobisz sobie sporo krzywdy.Trzymaj się.
Forumowiczka
08-05-2010, 08:51:26

Bożenko, na szczęście to nie kolejny pozom.Wynik podobny do poprzedniego czyli nadal wiem ,że nic nie wiem. No może nie całkiem - po konsultacji u neurochirurga dobiliśmy do niestabilności, która może na starość sama się usztywni. Kołnierz ma być moim przyjacielem na długie lata pracy a żołądek już zahartowany niech znosi bez kapryszenia w razie potrzeby kolejne porcje leków.
Bożenko ,życzę Ci żebyś ziściła swoje marzenia o powrocie do pracy. Tylko przełóż proszę zamiary na siły żeby starczyło ich na długie lata
Dla wszystkich SZYJEK dni słonecznych, kojących nasze rozkapryszone ciała
gość
08-05-2010, 11:09:29

witam. ja juz zbieram na te krojanty od dwuch lat bo to nie tania impreza jest cos okolo 300 zl za dzien pobytu . a ty gosciu zalamalas mnie piszac ze ci sie pogorszylo po pobycie tam .
bolek
gość
09-05-2010, 08:06:15

hamer 2009-10-28 13:41:23
Gość 2009-10-28 08:46:30
Wczoraj byłem u pani neurolog - poodlądała zdjęcia z lędźwiowego i szyjnego. Na pierwszy powiada fatalny, na drugi trgiczny. Pytała mi sie czy pracę mam ciężką - więc musiałem trochę pofantazjować żeby ją uspokoić.
Bo - mówiła - zero dźwigania, uważne chodzenie, itd, itp.
Przytaknąłem ze tak, tak, pilnuję się tak jak pani dr. zaleca.
Trochę się zdziwiła - bo nie chciałem 2 tyg. zwolnienia.

No a po południu, pełen szczęścia bo szyja mnie przestała gnębić spędziłem do 22 na mojej ,,siłowni ''

CYTAT]

Paweł ,po próżnicy się wczoraj nagadałam jak widzę
To ,że kantujesz lekarza Twoja sprawa ,to że nie chcesz zwolnienia przy Twoim trybie pracy i ruinie kręgosłupa -z lekka nieodpowiedzialne .
Twoje ostatnie zdanie z cytatu ...
Ech, szkoda słów , miało być ostrzej ale jesteś dorosły facet i sam za siebie odpowiadasz .
A zresztą możeszsz się obrazić bylebyś w końcu zrozumiał ,że już dostałeś poważne ostrzeżenie .Przewałkowliśmy temat wiec napiszę co myślę o takim szacunku do własnego zdrowia a może i życia
ROZUM TO DOBRA RZECZ TYLKO TRZEBA GO MIEĆ

Może ten wpis będzie przetrogą przed tą ,,siłownią ''
Paweł w Twoim stanie nie przewidzisz co może przelać kroplę ale prace o których mówileś to gwóźdź do....
Mielopatia szyjna
Rzadkim, ale poważnym powikłaniem choroby dyskowej kręgosłupa szyjnego jest stan określany jako mielopatia, czyli choroba samego rdzenia kręgowego. Chociaż proporcje między rozmiarem rdzenia i kanału kręgowego w odcinku szyjnym pozostawiają pewną rezerwę przestrzeni, nieraz zdarza się, że centralna przepuklina krążka wywiera ucisk na rdzeń.
Choroba zaczyna się podstępnie od osłabienia, drżeń lub skurczów w nogach. Dysfunkcja może również objąć kończyny górne. W zaawansowanej fazie mogą wystąpić trudności w wydalaniu moczu. Mielopatia szyjna jest stanem poważnym i stanowi wskazanie do pilnej operacji. Chirurgiczne usunięcie uciskającej masy stwarza szansę poprawy, rzadko jednak mielopatia przemija bez śladu. W przypadku choroby trwającej dłużej oraz u starszych pacjentów pewien stopień deficytu neurologicznego z reguły pozostaje.

Badanie Dopplera to badanie przepływów naczyniowych w tętnicach szyjnych i kręgowych .Wykonuje się tak jak USG .

RENATKO ,to właśnie ta malutka wzmianka o rodzaju implantów .Niewiele tego
Cage-koszyk, Peek -rodzaj materiału z jakiego impalnt jest wykonany(bardzo wysokiej jakości plastik,tak miałm przekazane ustnie) Te wszystkie dodatki Signus Rabea ,Solis to chyba subtelności od producenta.

GOSIU , nie sil się na interpretację radiologicznych opisów pooperacyjnych .Te prawidłowe wysokości krążków miedzykręgowych maja się tak do rzeczywistości jak moje wypukliny na poziomach gdzie juz nie ma dysków
Dla dr. Wilka ten papier jest nic nie znaczący.Sam ocenia zdjęcie -dopytasz osoby najbardziej kompetentnej .
Celem RTG pooperacyjnego jest ocena czy implanty nie uległy przemieszczeniu. Z opisu wygląda że możesz tych kilka nocy do wizyty spać spokojnie
gość
09-05-2010, 19:13:57

Witam !

Jestem z warminsko-mazurskiego, czy ktoś może coś powiedzieć o dr.Nidźwiedzkim zOlsztyna ? Mam umówioną konsultację u prof.Harata z Bydgoszczy ale muszę czekać do października czekam od stycznia. niestety mój kręgosłup dokucza mi coraz bardziej.
Proszę poradźcie co robić ?

Dorek

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: