Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29017)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
28-04-2010, 18:44:47

Ewelino, z opisu wynika,że jesteś po zabiegu- jakie masz implanty? No i oczywiście jakie objawy Ciebie teraz gnębią? Ten c3/c4 możne dawać zawroty głowy. Jeśli chodzi o te zmiany na operowanym odcinku to może któryś implant niestabilny/ tak było u mnie/. Czy robiłaś po zabiegu jakiś rtg i jak dawno miałaś zabieg? Nie jestem lekarzem ale wygląda,że tu rozrabiać może jakiś implant. Moje uwagi nie zastąpią lekarza. Może napisz do mnie Vika45@wp.pl
Pozdrawiam Vika
gość
29-04-2010, 11:21:36

WITAM VIKI DZIĘKUJE ŻE MI ODPISAŁAS TAK SZYBKO JAK BYŚ MOGŁA TO MOŻE COŚ WIĘCEJ JEZELI MOZESZ BO MAM OBAWY CO DO MOJEGO WYNIKU POZDRAWIAM WSZYSTKICH EWELINA
gość
30-04-2010, 05:19:03

Aleksandro, chodzi mniej więcej o to o czym pisała Vika, a po za tym, gdzieś we wcześniejszych wypowiedziach, znajdziesz cudowną listę z której dowiesz się co Ci będzie po zabiegu wolno, a czego nie. Nie martw się na zapas, nie jest tak źle, trzeba tylko na siebie uważać.Pozdrawiam

irena
gość
01-05-2010, 15:02:16

Wielebny, zgrzeszyłam! To znaczy, pozbawiona kierowcy i auta przejechałam się tramwajem- dwa razy po 40 min. Teraz umieram! Dobrze,że majówka i wszystkich wywiało z domu: nie muszę gotować i sobie leżę. Na 26 mam kontrolną wizytę i już zaczynam się bać co wylezie na zdjęciu.
Zaczynam się zastanawiać czego jeszcze nie będę robić- zaczynają schodzić opuchlizny pooperacyjne i kręgosłup wraca do normy- Oznacza to,że nieprzemyślane czynności już dają znać o sobie. Tak miałam zawsze po dwóch pierwszych miesiącach luksusu wracała rzeczywistość- oby jak najmniej objawów wróciło!!
Teraz pokuta i dalej ciągniemy ten przeklęty, poskręcany kręgosłup.
Odpoczywajcie spokojnie i bez bólu/ najwyżej wątroba może po grillu!/
Vika
gość
01-05-2010, 21:02:07

No no, Vika! Wielebny ma czas dwa tygodnie na obmyslenie dotkliwej pokuty dla Ciebie, chociaż ja uważam, że sama się już ukarałaś
Ja tam nie grilluję, bo nie lubię tego dymu, ale za to szaleję na rowerze ile mogę, wychodząc z założenia, że po operacji to posucha i szklana szyjka.
Wychodzę z nerwów od tego czekania. Najlepiej było z lędzwiowym jak mnie karertka na sygnale zrzuciła prosto na stół operacyjny. Nie było się czasu zastanawiać i wyobrażać różnych głupot. Niestety, mam bardzo bujną wyobraznię
gość
02-05-2010, 20:19:46

Witam,bardzo serdecznie wszystkich.Mam nadzieję że i ja otrzymam tutaj kilka odpowiedzi na moje pytania.Właśnie dzisiaj znalazłam to forum większość postów przeczytałam i naprawdę podziwiam wasze wsparcie jest to miłe że jest ktoś kto wysłucha.Jeżeli ktoś może choć trochę pomóc w interpretacji mojego wyniku będę wdzięczna.Oto mój wynik:Lordoza szyjna całkowicie wyrównana z nieco kyfotycznym ustawieniem trzonów kręgów od c2 do c6 i następczym wyraźnym zmniejszeniem płynowej przerdzeniowej rezerwy objętościowej kanału kręgowego.Na poziomie c5/c6 widoczne wyostrzenia krawędzi trzonów kręgów,które razem z tarczą międzykręgową modelują worek oponowy i dyskretnie rdzeń kręgowy od strony przedniej oraz zwężają dolne części kanałów korzeniowych z przewagą po stronie prawej bez ewidentnych cech ucisku na nerwy rdzeniowe.Kanał kręgowy o wymiarze strzałkowym około 8,8mm.Na poziomie c6/c7 widoczne szerokopodstawne tylne lateralizujące nieco w stronę lewą uwypuklenie tarczy międzykręgowej,która razem z krawędziami trzonów kręgów modeluje worek oponowy i dyskretnie rdzeń kręgowy , zwęża oba kanały korzeniowe w częściach dolnych z dyskretną przewagą po stronie lewej oraz wydaje się dochodzić do obu nerwów rdzeniowych w obrębie otworów międzykręgowych bez cech ich ucisku z dyskretną przewagą również po stronie lewej.Kanał kręgowy o wymiarze strzałkowym około 8,5mm.Opisane tarcze międzykręgowe z cechami dehydratacji,obniżone.Nierówności blasze granicznych trzonów kręgów z niewielkimi obszarami o charakterze obrzękowym.Zobrazowany odcinek rdzenia kręgowego bez patologicznych sygnałów. Wnioski: Spondyloza szyjna z cechami dyskopatii i stenozy kanału kręgowego nasilonej najbardziej na poziomie c6/c7.To jest cały opis MR,może ktoś spotkał się już z takim opisem i jest w stanie mi powiedzieć jakie to ma wskazania. Serdecznie pozdrawiam.

Sherma
Forumowiczka
03-05-2010, 16:12:45

Witam SZYJKI zaprawione w zmaganiach oraz spore grono nowych SZYJEK po decyzji i stojących na rozdrożu.
Wobec faktu,że mimo powodzenia dwóch operacji ,wykorzystania chyba wszystkich możliwości leczenia zachowawczego ,,zaraza'' nadal nie odpuszcza miałam zlecone wznowienie diagnostyki.
Tym razem trafiłam na dociekliwego radiologa i MRI było z kontrastem.
Czekam na wynik z duszą na ramieniu ale jednocześnie nadzieją,że w końcu zagadka dlaczego jest tak źle skoro tak być nie powinno zostanie ostatecznie rozwiązana.

SHERMO, spróbuję Ci trochę wyjaśnić.
Na początek linki obrazujące anatomię kręgosłupa-łatwiej będzie Ci zorientować się w strukturach o których mowa w opisie.

http://www.ruckgrad2.pl.tl/Kr&%23281%3Bgos&%23322%3Bup.htm

http://www.ortopedia.edu.pl/htmle/kregoslup%20anat.html

- Wyrównana lordoza z kyfotycznym ustawieniem-wyprostowanie fizjologicznej krzywizny z patologicznym wygięciem (obrazowo garbieniem)
- Wyostrzenia trzonów kręgowych -zmiany zwyrodnieniowe ,być może pod postacią osteofitów(narośli kostnych)
- Lateralizacja-przemieszczenie w określonym kierunku
- Dehydratacja tarcz międzykręgowych -odwodnienie
- Worek oponowy wypełniony płynem mózgowo-rdzeniowym stanowi ochronę dla rdzenia. Ucisk zwęża tę przestrzeń.
- Dyskopatia -zmiany dotyczące krążków międzykręgowych (dysków)
- Spondyloza -zmiany zwyrodnieniowe
- Stenoza -zwężenie

Shermo, tyle suchych wyjaśnień dosyć typowego opisu, natomiast co do wskazań to nikt z nas nie jest w stanie Ci ich podać.
Do opisu radiologa ,na który zwykle neurochirurg nie zwraca uwagi musisz dołożyć interpretację zdjęć właśnie przez neurochirurga .Do tego rzecz najważniejszą -objawy zwłaszcza neurologiczne ,dotychczasowe próby leczenia zachowawczego i jego efekty.
Jeśli chodzi o wskazania operacyjne to nie bez znaczenia są również preferencje neurochirurga- czy lepiej wcześniej czy w tzw. ostateczności.

Są tu wśród nas osoby, do których lekarze nie mówili jednym głosem i bronili się jak długo się dało.
Są też tacy jak Ania z jednoznacznymi wskazaniami, której grają na nosie i jakoś trwa. Ania swoją drogą to nerwy masz ze stali. Trzymaj się ,żeby Ci obu kondycji starczyło w tym oczekiwaniu.

Vika, niby żaden trud -przejazd tramwajem a jednak tak wiele.
Wiesz może to kwestia szarpniętych mięśni. Może warto wypróbować choćby miękki kołnierz jeśli przewidujesz dłuższą eskapadę Dla mnie takim wyzwaniem jest już każde hamowanie podczas 20 minutowego dojazdu do pracy jeśli stoję.
Wiem ,że Ty już sama dla siebie jesteś najlepszym terapeutą ale i naturę masz niepokorną to może jedna nadaktywna drugiej nadaktywnej na coś się przyda :)

Do naszej listy poradniczej dołożyłabym jeszcze jeden punkt , który od pewnego czasu daje mi się coraz bardziej we znaki.
To przeglądanie towarów na wyższych półkach hipermarketów.Jestem natychmiast ugotowana.
Pozdrawiam Zosia
gość
03-05-2010, 18:14:19

Zosiu, ta wyprawa odbyła się w kołnierzu, który mam jeszcze nosić do kontroli,właśnie na wyjścia z domku.O przeglądaniu półek, niskich i wysokich, już zapomniałam. po zakupy chodzę ze "służbą" lub proszę kogoś w sklepie.

Muszę przyznać, że dzisiaj leżę plackiem bo czuję się fatalnie ale to pogoda-chyba,że nic nie robienie mi szkodzi!Bolą mnie ciągle ręce ale tak nie kręgosłupowo- mam na to własną teorię i być może się sprawdzi za parę dni jak zrobię badania.Oby się nie sprawdziło ale jednocześnie mogłabym to próbować leczyć.

Zazdroszczę Ci Aniu roweru, ja już sześc lat tylko go oglądam a czasami pedałuję na stacjonarnym- nie chce jednak jechać tam gdzie ja chcę. A tu w Gdańsku kilometry wspaniałych ścieżek rowerowych!
A łapki Tobie nie drętwieją?
Pozdrawiam z obrzydliwie mokrego i zimnego wybrzeża
Vika
gość
03-05-2010, 19:40:48

Zosiu dziękuję za szybką odpowiedź,i oczywiście za linki już je obejrzałam.Po wszystkim co tu przeczytałam to szczerze powiem że jestem przerażona.Ja nie wiem co lekarz mi powie ale mam jeszcze sporo sporo czasu. Jeszcze raz dziękuję za podpowiedzi.Proszę napiszcie tylko czy przy takim wyniku lekarz może zdecydować o operacji,i czy ktoś operował się w Bytomiu,bo z wcześniejszych wpisów nikogo takiego nie znalazłam.Serdecznie i gorąco pozdrawiam jak same ładnie się nazywacie SZYJKI.
Początkująca
04-05-2010, 10:39:45

SHERMO ja byłam operowana w Bytomiu operował mnie dr Świder oddział nie jest duży ale panuje w nim wspaniała atmosfera pielęgniarki miłe i pomocne zresztą cały personel nie można narzekać jeśli byś chciała jeszcze wiedzieć jakieś szczegóły pytaj a odpowiem a przy okazji pozdrawiam wszystkie szyjki

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: