Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29022)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Forumowiczka
13-10-2020, 16:46:07

Dorka1616 2020-10-13 18:35:29
Daagula, jakbyś poszła 11 września, to byłabyś już po operacji ale wiem, że potrzebowałaś czasu
A no właśnie, miałabym już wszystko za sobą i do tego dobre towarzystwo na oddziale
Forumowiczka
13-10-2020, 16:50:27

No powiem Ci, że wogóle nie można było się nudzić. Czasem nie mieliśmy czasu na jakieś drzemki w ciągu dnia. Kroplówki 3 razy dziennie a potem na oddział. Są fajne foteliki, gdzie można usiąść nie przeszkadzając pielęgniarkom
18.07.2019 L4-L5-S1 implantacja dystraktorów międzykolczystych Bac Jac 16.09.2020 Dyscektomia C4/5 5/6 6/7 sposobem Smith-Robinson, implantacja klatek szyjnych LFC, stabilizacja płytką szyjna Biomet odbarczanie kanału kręgowego
Początkujący
13-10-2020, 17:08:02

Mojra44 2020-10-13 18:15:24
Witaj,Cameleon mam rozumieć, że na prywatnej wizycie rejestratorka umawiala na termin NFZ?Sorki, że pytam ale dlaczego zdecydowalessie na innego neurochirurga i czy nadal na tej samej zasadzie-inplant sztywny + ruchomy -co skłoniło Cie do wyboru innego.Jak masz chwilkę czasu to zerknij na moje RM umieszczone 11 lub 12 października-ciesze się,że jest to forum bo naprawdę można pokonwersować i dowiedzieć się ważnych wiadomości.Mnie jeden neurochirurg.powiedział,że jestem za stara(46l) i dają ruchome młodym a drugi powiedział, że nie widzi problemu też na zasadzie jeden sztywny a drugi ruchomy.Ja mam termin w WAM-e w Łodzi na 14.12 a Tobie udało się załatwić nie kosmiczny termin?Sama juz głupieje bo o tych ruchomych dowiedziałam się niedawno i poprostu czas mi uciekł a jeszcze mam skierowanie na odbarczenie lędźwiowego.
No tak to się generalnie odbywa, na wizytach prywatnych też wpisują na NFZ. Swoją drogą przypomniało mi się jak neurochirurg mówił że przeginam w drugą stronę. Po 3 miesiącach od wystąpienia objawów miałem już 3 rezonanse ;) a mówił że często wygląda to tak, że zanim pacjent uda się do lekarza rodzinnego, zanim ten poleczy go swoimi tabletkami, zanim zobaczy że tabletki nie pomagają i zanim doczeka się rezonansu, to albo temu pacjentowi przejdzie albo objawy w większości same miną ;) także czasem lepiej być mniej świadomym. Od 2ch neurochirurgów usłyszalem też że są badania, niby dostępne w necie (nie udało mi się odnaleźć) ze po 3 latach pacjent ktory sie operowal, i ten ktory nie poddał się operacji, wygląda objawowo tak samo.. ale czekać 3 lata mi się nie uśmiechało
Miałem też pare konsultacji online przez skype, uprzednio wysyłając rezonans. Na nich również zostałem wpisany w kolejkę NFZ - wtedy z terminem dwumiesięcznym, ale na implant nieruchomy.
Z tym że mówił o implancie nieruchomym + ruchomym to mówił "co by było gdyby". W moim przypadku pomimo protruzji piętro wyżej, każdy jeden neurochirurg mówił że operowałby tylko c6/c7 dając szansę temu wyżej, że protuzja to jeszce nie wyrok. I taj też zrobiłem.
Inny neurochirurg gdyż do 2022 nie było sensu czekać, a komercyjnie nie spodobał mi się tryb w jakim chciał mnie operować - amulatoryjnie, czyli operacja szyji i powrót tego samego dnia do domu 150km ;)
Forumowiczka
13-10-2020, 17:15:06

Ja mam szyjny na 14.12 a zapisywałam się rok wcześniej.W międzyczasie lędźwiowego zacząl ki dokuczać i zrobiłam RM i dostalam skierowanie na odbarczenie.Neurochirurg powiedział,że szyjny jest gorszy i w pierwszej kolejności a później lędźwiowego.U nas są kolejki teraz to ok 1,5 roku
Ja jestem w szu jak można mieć tak krótki termin
Ja w kolejce na cieśnią lewej ręki byłam 1526 i czekałam ponad 2 lata.U nas łódzkim jest tragedia z terminami.
24
Mojra
Początkująca
13-10-2020, 17:17:38

Daagula 2020-10-13 18:31:47
Iza50 2020-10-13 18:25:08
Mam straszne pieczenie pleców i uczucie mrowienia...czy to może byc od kregoslupa?
Iza, tak to może być od kregoslupa (zaburzenia czucia).
Mojra44 ja też byłam na wizycie prywatnej a operacja na NFZ. Około miesiąca czekania, (a jeśli by było gorzej to wystarczyłby telefon do doktora i przyspieszyłby) w ten piątek miałam już iść do szpitala tymczasem odwołane. A wizytę miałam pod koniec sierpnia, z tym, że mogłam nawet wybrać wrzesień jako termin operacji. Niewiem od czego to zależy....
Skąd Wy dziewczyny jesteście,że taki szybki termin operacji? Nie da się żyć z tym „dziadostwem”😕
Początkująca
13-10-2020, 17:23:33

Muszę się wyżalić😕,bo naprawdę kiepsko się czuję.Nogi jak na sprężynach,dziwne uczucie nigdy przedtem mi nie znane.Potylica boli,sztywna😪...
Początkujący
13-10-2020, 17:25:37

Mojra44 2020-10-13 18:15:24
Jak masz chwilkę czasu to zerknij na moje RM umieszczone 11 lub 12 października-ciesze się,że jest to forum bo naprawdę można pokonwersować i dowiedzieć się ważnych wiadomości.Mnie jeden neurochirurg.powiedział,że jestem za stara(46l) i dają ruchome młodym a drugi powiedział, że nie widzi problemu też na zasadzie jeden sztywny a drugi ruchomy.
Co prawda śmiali się ze mnie że prawie doktorat z szyj zrobiłem :D ale oceny Twojego rezonansu się nie podejmę :D powiem jak było u mnie, miałem na c6/c7 "masywną ekstruzję, wypełniającą niemal całkowicie prawy zachyłek boczny kanału kręgowego z uciskiem na korzeń nerwowy c7 oraz na rdzeń szyjny. Uwypuklony dokanałowo fragment przepukliny na wilkość 9x5 mm(osiowo) x 11 mm (CC)".
Jeśli piszesz że siedzisz 8h przed komputerem, to ja napiszę że nie byłem w stanie siedzieć 10 min przy stole. Połowę maja i cały czerwiec wyłem z bólu w łóżku. Żona najpierw karmiła 2letniego syna, a potem mnie ;)
Po ok. 2ch miesiącach te silne objawy w większości ustąpiły, kosztem uszkodzenia nerwu odżywiającego triceps (wyszło w badaniu EMG). O zabiegu zadecydował również ten ucisk na rdzeń, chociaż tak jak pisałem, jeden neurochirurg że grozi paraliż, a drugi że to straszenie pacjenta operacją. Więc zdanie podzielone będą zawsze.
Forumowiczka
13-10-2020, 17:28:19

Dziewczynki z Podkarpacia
Mojra, pytałam dlatego, ze jesli bardziej dokucza ci szyjny, to lepiej zrób ten. Z mojego doswiadczenia mogę stwierdzić, ze gorzej przechodzę rekonwalescencje po szyjnym. Zarobisz szyjkę a potem lędźwiowkę
18.07.2019 L4-L5-S1 implantacja dystraktorów międzykolczystych Bac Jac 16.09.2020 Dyscektomia C4/5 5/6 6/7 sposobem Smith-Robinson, implantacja klatek szyjnych LFC, stabilizacja płytką szyjna Biomet odbarczanie kanału kręgowego
Początkujący
13-10-2020, 17:31:32

Iza50 2020-10-13 18:23:33
cameleon 2020-10-13 16:30:12
Iza, ja byłem na wizycie prywatnej więc termin szybki. Jeśli operacja prywatnie to tez termin po paru dniach, ale ostatecznie zdecydowałem się na innego neurochirurga
Mogę spytać na kogo?
dr Górski w Wawie
Wtajemniczona
13-10-2020, 19:01:03

Długie terminy to w lubuskim są...
W sumie to chyba powinnam się wyrejestrować w Zielonej Górze skoro mam już w innym szpitalu termin na maj. A może zostawić? W końcu to dopiero za 3,5 roku może lędźwiowy mi zrobią hihi

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Uszkodzone nerwy w głowie
Dzień dobry, Czy aktualnie jest na forum osoba, która jak w tytule ma uszkodzone nerwy w głowie? Jak z taką chorobą radzicie sobie zawodowo jeśli jedyną realną pomocą sobie jest próba ochrony uszkodzonych nerwów przed wiatrem..? Pytam, bo nie rozstaje się z nakryciem głowy (jedynie w lato). Jeśli leki, zabiegi i operacje nie przynoszą trwałej ulgi a jedynie tymczasową to jak sobie radzicie?
gość
Caspr 2
Czy mając objawy neurologiczne oraz przeciwciała anty-CASPR2 w surowicy można mówić o przypadkowym znalezisku ?
Późno rozpoznany kręgozmyk teraz tylko operacja
Cześć wszystkim.
Piszę tu, bo może ktoś był w podobnej sytuacji albo potrafi podpowiedzieć, co dalej. Rok temu zacząłem mieć poważne problemy z kręgosłupem – ból, drętwienie, osłabienie nóg. Poszedłem do jednego ze znanych profesorów w Warszawie, pełne zaufanie, bo nazwisko znane. Diagnoza? Żadnej konkretnej. Tylko środki przeciwbólowe, skierowania na rehabilitację, tabletki, zastrzyki. Leczenie objawowe bez zaglądania głębiej. Mija rok. Trafiam do innego specjalisty i co się okazuje? Kręgozmyk między L5 a S1, czyli coś, co powinno być zauważone na podstawowym rezonansie czy tomografii. Gdyby został rozpoznany wcześniej – miałbym szansę na leczenie zachowawcze: prądy, ostrzykiwania, konkretne zabiegi bez konieczności operacji. A dziś słyszę: jedyna opcja to operacja. Gdyby ktoś się wtedy postarał, miałbym wybór. Teraz już nie mam. Mam za to straszne newsy.
To nie jest „trudna sprawa” to po prostu przeoczenie, brak czujności, może rutyna i to mnie dziś kosztuje zdrowie i spokój. Mam pytanie: czy ktoś z Was miał podobną sytuację? Czy można coś z tym zrobić prawnie? Czy od razu iść do sądu, czy najpierw skonsultować się z dobrym prawnikiem medycznym? Z góry dzięki :-[
gość
Od 2 lat ból kręgosłupa ze zwièkszoną intensywnością
BWK 9 Kanał naczyniowy . Głęboki reaktywny obrzęk zwyrodnieniowy odcinka lędźwiowego kręgosłupa, szczególnie znacząca aktywowana artroza stawu międzykręgowego z pseudoretrolisthezą lwk 4. wieloczynnikowe zwężenie otworu międzykręgowego nerwów l3/l4 i l4/l5 z zajęciem wychodzących korzeni nerwowych i zajęciem wnękowym korzeni l4 . Reaktywny obrzęk prawostronny stawu biodrowo krzyżowego. Czy z tym da się coś jeszcze zrobić ?
Reklama: