Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Forumowiczka
12-10-2020, 18:00:36

Dorka to ja odkąd się dowiedziałam co mi dolega myje wlosy pod prysznicem. Fizjoterapeutka kategorczynie mi zabroniła myć nachylając się do wanny i nigdy więcej mam tego tak nie robić.
Dorka to ty niezła agentka jesteś hihi żeby zaraz po operacji wlosy na lokówkę ale masz rację, wszędzie trzeba dobrze wyglądać
Forumowiczka
12-10-2020, 18:01:05

Ja przed operacją bardziej miałam stracha jak umyję i ułożę włosy a nie samej operacji. Wszyscy w domu przeżywali zabieg a ja, jak umyję włosy. Takie moje skrzywienie
18.07.2019 L4-L5-S1 implantacja dystraktorów międzykolczystych Bac Jac 16.09.2020 Dyscektomia C4/5 5/6 6/7 sposobem Smith-Robinson, implantacja klatek szyjnych LFC, stabilizacja płytką szyjna Biomet odbarczanie kanału kręgowego
Forumowiczka
12-10-2020, 18:04:50

Jak to się robi dla siebie, to jest ok. Gorzej jak ktoś robi pokazowke, to wygląda ironicznie. W sumie to jestem juz po 4 operacjach, ale wyglad po zabiegu jest dla mnie ważne. Czuję się lepiej psychicznie, zresztą tak mam od lat i na codzien, wiec to nie jest nowum dla mnie
18.07.2019 L4-L5-S1 implantacja dystraktorów międzykolczystych Bac Jac 16.09.2020 Dyscektomia C4/5 5/6 6/7 sposobem Smith-Robinson, implantacja klatek szyjnych LFC, stabilizacja płytką szyjna Biomet odbarczanie kanału kręgowego
Forumowiczka
12-10-2020, 20:32:32

Ja podrążę jeszcze temat mycia włosów- do jakiej wysokości bezpiecznie jest unoszenie rąk przy myciu głowy aby sobie nie zaszkodzić? I pytanko czy proponowali wam założenie implantów ruchomych pytam bo tak naprawdę chyba w większości stosowane są sztywne,czy wiek jest przeszkodą w zastosowaniu oraz występujące zwyrodnienia czy tak naprawdę oszczędność NFZ.Spotkalam się z opinią, że operator musi być przeszkolony i mieć pozwolenie oraz są większe koszty całego instrumentarium przy operacji i droższe same implanty.Neurochirurdzy mówią, że z czasem zarastają ale to podobnież taka jest mowa że względu na koszty.Słyszeliście o takim podejściu do tematu?
Mojra
Forumowiczka
12-10-2020, 20:43:35

Mojra, bezpiecznie podnosić ręce tak na wysokość barków. Jesli podniesiesz wyżej odrazu to odczujesz. Wiec trzeba uważać.
Co do implantów ruchomych, moja wiedza na ten temat pochodzi tylko z tego forum. Wiem, że tylko nieliczne szpitale wstawiają te implanty. Większość neurochirurgow nawet o nich nie wspomina. Ale tak na chłopski rozum... gdyby były aż tak przydatne i robiły robotę, to większość lekarzy takie by wstawiali. To pokolenie neurochirurgow to naprawdę świetnie specjaliści, ktorzy szkola sie non stop. Wiec nie wiem czy to kwestia finansowa czy poprostu te ruchome nie każdemu można wstawić, nie wiem.
gość
12-10-2020, 21:04:26

Mojra, wiele rzeczy tak naprawdę robi się instynktownie i metodą prób i błędów. Jeżeli coś sprawia ból to najlepiej tego nie robić, sama poczujesz na ile możesz sobie pozwolić, jak powiedział mój lekarz-bol jest wyznacznikiem. Ja akurat myłam sobie sama głowę, ale to tylko dlatego, że mój narzeczony był daleko, a jakoś wstydziłam się poprosić mamę o pomoc. Co do ruchomych implantów to się nie wypowiem, bo niewiele wiem. Mi nikt nie proponował takiego, a konsultowałam z trzema neurochirurgami i każdy mówił to samo- na C6/C7 ruchomy nie ma sensu, bo ruchomość tego poziomu jest niewielka, więc może to faktycznie zależy od operowanego poziomu.
Początkujący
12-10-2020, 21:59:18

No nie wiem czy większość neurochirurgów nie wspomina o ruchomych, u mnie wręcz większość mówiła że wstawiłaby mi ruchomy pomimo niewielkiej ruchomości na c6/c7, a to z racji tego że istnieją badania dostępne zresztą w necie, które dowodzą ze przy zastosowaniu sztucznego dysku ruchomego poziomy powyżej i poniżej mają szansę mniej ucierpieć - na taki też się zdecydowałem bo na c5/c6 mam już protruzje, a jak będzie zobaczymy. Gdyby to był poziom wyżej bez zastanowienia proponowaliby ruchome. Ale to wszystko zależy od tego gdzie robisz, jesli szpital specjalistyczny to ma zupełnie inna umowę z NFZ i zupełnie inna kasa. Np na Borowskiej we Wrocławiu wstawiają ruchome na fundusz, a w prywatnym szpitalu św Elzbiety w Warszawie ruchomych na fundusz nie mają, więc co będą proponować ;) inna rzecz że ruchomy wymaga większej prezycji operatora dlatego ktoś bez doświadczenia nie będzie proponował. Sam zabieg jest też podobno bardziej wymagający.
Co do kwalifikacji to każą robić rtg czynnościowe (w przodozgieciu i tylnozgieciu), przeciwwskazania to głównie niestabilność szyjna bądź kifoza.
Jeszcze parę lat temu w PL popularne były dyski m6, niestety nie opłacało się ich sprowadzać. Nie będę wklejał linka bo pewnie post usuną ale dam cytat z artykułu po pierwszej operacji m6 w Polsce w 2011 (jak ktos ciekawy to na pewno znajdzie) :
"Ważnym wątkiem ubocznym dyskusji była niska ocena przez NFZ procedur kręgosłupowych. Zdaniem prof. W. Kloca taka ocena nie pozwala na efektywne i tanie dla państwa polskiego bezpieczne przywracanie pacjentów do zdrowia i życia społeczno-zawodowego.
Sumując, spotkanie uznano za bardzo udane i ważne dla postępów polskiej chirurgii kręgosłupa. Uczestnicy wyrazili nadzieję, że w swoich szpitalach znajdą zrozumienie w NFZ (i środki finansowe) by w sposób nowoczesny efektywniej leczyć pacjentów."
Forumowiczka
13-10-2020, 06:03:53

No cóż jeśli chodzi o NFZ to jak zwykle nic dodać i i nic ująć- liczy się kasa.Mnie neurochirurg powiedział jak zapytałam się o ruchomy, czy można u mnie zastosować to odrzekł, że jestem za stara - no ćóż 46 lat to widocznie dla niego to za stare próchno do leczenia lepiej wstawić dwa sztywne z zaklatkowaniem i będzie git malina. Czy ktoś z was słyszał o prof.Łątce z Opola -podobniez prekursor w ruchomych i mają bardzo dobre wyposażenie?
Mojra
Wtajemniczona
13-10-2020, 08:51:43

Dorka1616 2020-10-12 20:01:05
Ja przed operacją bardziej miałam stracha jak umyję i ułożę włosy a nie samej operacji. Wszyscy w domu przeżywali zabieg a ja, jak umyję włosy. Takie moje skrzywienie
To ja jeszcze dodam, że gdy rano czekałam na poród w szpitalu (cesarka), to poszłam myć głowę bo oczywiście w nocy mnie zaskoczyły wody i w tym czasie przyszli po mnie, że już czas na zabieg. Sala gotowa a ja jadę w mokrawych włosach hihi także Dorka widzę podobieństwo
Forumowiczka
13-10-2020, 09:02:06

Kasia i o to chodzi, robimy to dla siebie. Odrobina pozytywnego egoizmu jeszcze nikomu nie zaszkodziła
Cameleon, ja mam tak zniszczony kregoslup, ze mój doktorek nawet nie wspomniał o ruchomych implantach. Zrobił 3 poziomy i płytkę, bo nie było już innego wyjscia. A co fajne w tym wszystkim, całkiem swobodnie ruszam szyją, jedynie odchylenie do tyłu jeszcze jest problemem.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Wynik TK??
Dzień dobry. Odebrałam dzisiaj wynik TK głowy. Opis jak niżej : Dostępne w badaniu struktury mózgowia i przestrzenie płynowe przedstawiają się typowo. AYMETRIA SZEROKOŚCI ROGÓW SKROBIOWYCH - PRAWY SZERSZY 7 MM. Układ komorowy mózgu nieposzerzony, bez cech przemieszczenia. Struktury kostne typowe. Moje pytanie - co oznacza ten fragment o asymetrii szerokości rogów? Czy to coś strasznego?
gość
Ból głowy
Mam 31 lat i od 2.10.2024 zmagam się z bólami głowy z prawej strony. Bóle są w okolicy potylicy po prawej stronie oraz nad prawym uchem. Ból jest kłujący, pulsujący, codzienny. Czasem pulsuje szybciej , a czasem wolniej. Pojawia się o różnych godzinach z różnym nasileniem , nie ma reguły, powtarzalności. Przemieszcza się między tymi punktami. Dotychczas nie zauważyłem żadnych towarzyszących objawów. Przeszedłem szereg badań tj. - Rezonans magnetyczny głowy z TOF - Tomograf komputerowy głowy - Rezonans magnetyczny odcinka szyjnego kręgosłupa - Nakłucie lędźwiowe - Blokady nerwu potylicznego większego i mniejszego - Fizjoterapie u 3 różnych fizjoterapeutów i Osteopaty - Badania okulistyczne ( tomograf oka, badania dna oka) - Badania krwi, zwyczajną morfologię, boreliozę, w kierunku chorób układowych -Rf, anty-CCP, p/ciała p/jądrowe i p/cytoplazmatyczne. - Badania u laryngologa endoskopem + TK zatok Wyniki wszystkich powyższych badań wychodzą bardzo dobrze. Obecnie zażywam lek Pregabalin 2 x dziennie po 75 mg oraz Amitriptylinum 1 raz dziennie 25 mg. Oceniając obecne bóle w skali 1-10 , dałbym im max. 6 , ale w znacznej większości są na 3-4. Mam to przyjmować minimum przez 3 miesiące. Kiedyś tj. 12 lat temu borykałem się z migrenami z aurą , ale udało się to zwalczyć. Z takich kwestii , które powtarzam wszystkim lekarzom , ale nie biorą tego pod uwagę to od 2 lat noszę aparat ortodontyczny. Wiem, że ma mocno zakorzenione zęby. Jak wyrywali mi ósemkę to sięgała do zatoki. 21.09.2024 wybiłem bark 5. raz w życiu i to nastawianie w szpitalu było tragiczne. Pani chyba nie wiedziała co robi aż w końcu przyszedł ktoś kompetentny i to ogarnął. Podczas gdy niekompetentna Pani próbowała nastawić mi wybity bark, bardzo się spinałem, całe ciało. Obecnie jestem na etapie prowadzenia dziennika bólów głowy, które lekarz prowadzący mnie, chce przeanalizować. Czy ktoś z Państwa może borykał się z podobnym problemem i mógłby podzielić się ze mną swoim doświadczeniem ? Jakie badania mógłbym wykonać ? Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek informacje.
gość
Zaniki korowe
Witam mam 46 lat i ostatnio neurolog wysłała mnie na badania z powodu bólów głowy które męczą mnie od ponad 20 lat i wyszło coś takiego z badania:/ kazała powtórzyć za rok ale chciałem zapytać czy ktoś może miał coś podobnego?
Reklama: