Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
06-02-2012, 09:59:22

Raf, jakiś tam oglądałam, ale nic miłego
a dlaczego ci odradzono ruchomy?
Dziękuję Wam za odzew, miało być lekko, usłyszałam, że jakość życia się poprawi, że po to są te operacje...obejrzałam jakiś filmik o implancie ruchomym, jak gość się wypowiadał, że wrócił do aktywności w zasadzie od razu. Pomyślałam: bomba! Po 2 m-c nie wolno trochę posprzątać? Czy to było mycie okien?
No to zdrówka.
Forumowicz
06-02-2012, 10:11:39

Podobno są jakies badania , które wskazują że chyba po 3 latach u 40% pacjentów ten implant obrasta i przestaje być ruchomy i może zrobić więcej złego niż dobrego.
Tak mi lekarz powiedział i to samo Buraczkowa usłyszała od swojego lekarza.
Nie wierz w to wyjdziesz ze szpitala i będziesz jak nówka sztuka.
Lekko to jest wiesz gdzie
Forumowiczka
06-02-2012, 17:36:58

Buraczkowa potwierdza wpisy Rafa :)
Mój operator stosował kiedyś implanty ruchome ale się z nich wycofał. Na dzień dzisiejszy mają jeszcze wiele mankamentów i można faktycznie na nich dużo zyskać (jak masz szczęście) ale można tez trafić dużo gorzej niż ze sztywnym (jak tego szczęścia nie masz).
No i duża ich część i tak obrasta kością i przestaje być ruchoma.
Wiesz to jest naprawdę trudna decyzja. Ja miałam możliwość mieć implant ruchomy i spanikowałam.
Nie chciałam sprawdzać czy będę w tej grupie szczęśliwych czy nie. W dodatku jak potem mój operator (inny szpital niż tam gdzie proponowano ruchomy) powiedział, że w zasadzie ma te ruchome w kontrakcie ale z nich zrezygnował, to już całkiem dostałam "cykora".
Moze źle a może dobrze - nie dowiem się tego nigdy.
Te nasze wpisy oczywiście nie znaczą, że ktoś kto ma ruchomy ma od razu kłopoty. Moja koleżanka jest z grupy szczęśliwych, długo bolało ale teraz jest wszystko ok (4 lata PO). Po prostu jest przy nich większe ryzyko, przede wszystkim potrafią się przesunąć dużo łatwiej niż sztywne.
No to ci namieszaliśmy......
Ale decyzję i tak ostatecznie podejmujemy my jako pacjenci, więc trzeba mieć jakąś wiedzę.
Asia
Początkująca
06-02-2012, 21:08:31

Pawik,ja mam dwa ruchome:) po operacji nie musisz nosic kołnierza:) ja bardzo szybko wróciłam do formy po operacji, czego i Tobie życzę:)
pozdrawiam
Początkująca
06-02-2012, 21:08:39

Pawik,ja mam dwa ruchome:) po operacji nie musisz nosic kołnierza:) ja bardzo szybko wróciłam do formy po operacji, czego i Tobie życzę:)
pozdrawiam
gość
06-02-2012, 21:26:37

Mi_98, dwa obok siebie? Wstawiane podczas jednej operacji? Czy miałaś uraz? A objawy przed operacją miałaś bardzo nasilone? A stosowałaś "przykazania Szyjek"?
Dziękuję i pozdrawiam.
Początkująca
07-02-2012, 11:48:08

Raf, mam pytanie,
Czy jak Ci się implant przesunął to zaczęło Cie boleć?
Jak pisałam od soboty nachrzania mnie dość znacznie. Na razie jestem spokojna, ale łapa lewa znowu coś się słaba zrobiła, więc tak myślę co tu robić (czy zawracać głowę operatorowi), poza normalnym trybem życia:)
Prosze o jeden z waszych kawałów kochani, to na pewno poprawi samopoczucie!
Forumowicz
07-02-2012, 11:59:49

implant 2012-02-07 12:48:08 Raf, mam pytanie,
Czy jak Ci się implant przesunął to zaczęło Cie boleć?
Nic a nic ani tyci tyci .
gość
07-02-2012, 12:03:02

Witaj Implant :)
ile jesteś PO, bo nie pamiętam :)
Z operatorem pewnie trzeba się skontaktować ale żeby trochę poprawić ci humor powiem, że większość z nas miała po drodze etap pogorszenia. ja miałam 4-5 tydzień, moja koleżanka 6 tydzień. Gina też przez kilka tygodni narzekała.
Nie mam pojęcia co się tam działo, może jakiś obrzęk jako reakcja na ciało obce. Potem w końcu przeszło.
Może po prostu zaliczasz tez ten etap co my mieliśmy.
Ja w tej chwili mam już tylko tak, że boli jak zmieniają się fronty a jak się pogoda stabilizuje to wszystko przechodzi. Ale musiałam na to czekać 4 miesiące, żeby osiągnąć taki stan
no i spełniam twoją prośbę o kawał (mój obecny faworyt):
Spotyka się dwóch prezesów i rozmawia:
- Co tam u ciebie słychać, W porządku?
- A coś ty, kurcze same problemy, nie wiem co robić. Szukam nowego księgowego
- Przecież dopiero co tydzień temu zatrudniłeś jakiegoś nowego?
- No właśnie..... - to jego szukam!
:) :) :)
Asia
Buraczek
Początkująca
07-02-2012, 12:29:37

hehehe :) od razu lepiej ! Raf dzieki za odpowiedź.
Jestem 10 tydzień po, kryzys faktycznie był w 5 tygodniu po. No a teraz to nie wiem co to bo nawet skurcze mnie łapią...
No ale jako optymistka mam swoją teorię : może po prostu nerwy mi się odżywily/ożywiły (hehhe!!) i wszystko zaczyna hulać jak trzeba, więc organizm trochę szaleje?! Ale fakt jest taki, że boli na stałe, pamiętacie to uczucie po operacji jak rano wstawaliście z łóżka- to właśnie tak się czuję. Czekam jeszcze 2 dni, jak nie minie skonsultuję się.
-----
Blondynka skarży się koleżance:
- Zostałam wczoraj strasznie oszukana.
- Co się stało?
- Chłopak zaprosił mnie wieczorem na szachy.
- No i co ?
- Graliśmy do rana...

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Ból głowy
Mam 31 lat i od 2.10.2024 zmagam się z bólami głowy z prawej strony. Bóle są w okolicy potylicy po prawej stronie oraz nad prawym uchem. Ból jest kłujący, pulsujący, codzienny. Czasem pulsuje szybciej , a czasem wolniej. Pojawia się o różnych godzinach z różnym nasileniem , nie ma reguły, powtarzalności. Przemieszcza się między tymi punktami. Dotychczas nie zauważyłem żadnych towarzyszących objawów. Przeszedłem szereg badań tj. - Rezonans magnetyczny głowy z TOF - Tomograf komputerowy głowy - Rezonans magnetyczny odcinka szyjnego kręgosłupa - Nakłucie lędźwiowe - Blokady nerwu potylicznego większego i mniejszego - Fizjoterapie u 3 różnych fizjoterapeutów i Osteopaty - Badania okulistyczne ( tomograf oka, badania dna oka) - Badania krwi, zwyczajną morfologię, boreliozę, w kierunku chorób układowych -Rf, anty-CCP, p/ciała p/jądrowe i p/cytoplazmatyczne. - Badania u laryngologa endoskopem + TK zatok Wyniki wszystkich powyższych badań wychodzą bardzo dobrze. Obecnie zażywam lek Pregabalin 2 x dziennie po 75 mg oraz Amitriptylinum 1 raz dziennie 25 mg. Oceniając obecne bóle w skali 1-10 , dałbym im max. 6 , ale w znacznej większości są na 3-4. Mam to przyjmować minimum przez 3 miesiące. Kiedyś tj. 12 lat temu borykałem się z migrenami z aurą , ale udało się to zwalczyć. Z takich kwestii , które powtarzam wszystkim lekarzom , ale nie biorą tego pod uwagę to od 2 lat noszę aparat ortodontyczny. Wiem, że ma mocno zakorzenione zęby. Jak wyrywali mi ósemkę to sięgała do zatoki. 21.09.2024 wybiłem bark 5. raz w życiu i to nastawianie w szpitalu było tragiczne. Pani chyba nie wiedziała co robi aż w końcu przyszedł ktoś kompetentny i to ogarnął. Podczas gdy niekompetentna Pani próbowała nastawić mi wybity bark, bardzo się spinałem, całe ciało. Obecnie jestem na etapie prowadzenia dziennika bólów głowy, które lekarz prowadzący mnie, chce przeanalizować. Czy ktoś z Państwa może borykał się z podobnym problemem i mógłby podzielić się ze mną swoim doświadczeniem ? Jakie badania mógłbym wykonać ? Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek informacje.
gość
Proszę o pomoc
Dzień dobry mam pytanie czy to jest swardzenie rosiane
gość
Wynik TK??
Dzień dobry. Odebrałam dzisiaj wynik TK głowy. Opis jak niżej : Dostępne w badaniu struktury mózgowia i przestrzenie płynowe przedstawiają się typowo. AYMETRIA SZEROKOŚCI ROGÓW SKROBIOWYCH - PRAWY SZERSZY 7 MM. Układ komorowy mózgu nieposzerzony, bez cech przemieszczenia. Struktury kostne typowe. Moje pytanie - co oznacza ten fragment o asymetrii szerokości rogów? Czy to coś strasznego?
Reklama: