Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29018)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
03-02-2012, 19:13:26

Don Joanny
Jeśli chodzi o suplementy na zrost kości ti jesttakie cudo, nazywa się MUMIO przywożą to z za granicy ,jest na allegro, produkuje ten preparat Polfa Lublin.Najlepiej wpisz w goglarkę i sama oceń.
maciek
Początkująca
04-02-2012, 20:41:58

Dzięki, spróbuję, jak zjem to, co nabyłam wcześniej. Tym bardziej, że pomaga także na inne rzeczy. Pewnie wersję Polfy, bo do tych sprowadzanych ze wschodu nie mam zaufania.
Joanna
gość
04-02-2012, 20:55:00

Hej,witajcie Szyjki ! Dlugo nie wchodzilam na forum.jestem 3 m-ce po operacji i po 2-giej konsultacji lekarskiej.Czuje sie wteszcie DOBRZE!!! trzecia noc "probuje" spac bez kolnierza,chociaz wczoraj w nocy gdy sie obudzilam,to zalozylam go.Juz przelykam bez problemow.od czasu do czasu boli mnie glowa.gdy wychodze i musze jechac autobusem czy autem,to oczywiscie zakladam kolnierz.mam nadzieje ze i inni doczekaja wreszcie tej ulgi.Pozdrawiam.Gina.
Forumowiczka
05-02-2012, 20:10:57

Witaj Gina. Chyba ściągnęłam cie telepatycznie :) tak jakoś ostatnio właśnie zastanawiałam sie czy wszystko u ciebie ok. Super że się w końcu poprawia.
A ja też świętowałam, ale 4 miesiące PO.
W sumie czuję się całkiem fajnie, może nie idealnie i super ale spokojnie może być. Boli mnie przed opadami i czasem jak szybko zmienia sie ciśnienie. jak stan pogody jest stabilny, to praktycznie nie boli nic.
Czyli nie jest źle a nawet jest dobrze :)
mam nadzieję że w kolejnych miesiącach stracę i tę wrażliwość co mi teraz jeszcze pozostała.
No i już miesiąc jestem bez chorobowego. W pracy bardzo uważam, mam swoje krzesełko klekosiad, pilnuje, żeby nie zginać głowy, podniosłam klawiaturę wyżej a najśmieszniejsze jest to, że inni, którzy maja problemy z kręgosłupem zaczęli kopiować wszystkie moje zachowania profilaktyczne :)

W sumie podoba mi sie to.....
papa Asia
gość
05-02-2012, 20:27:24

Witam, mam dyskopatię C5-C7. C5-C6 masywnie uciska na rdzeń, zaproponowano mi implant ruchomy. Mam pytanie czy Ktoś z forumowiczów ma taki implant, czy po operacji nosił kołnierz i jak długo trzeba "się oszczędzać". Powiedziano mi, że po 6 tygodniach mogę wrócić do pracy, czy rzeczywiście tak szybko wraca się do formy?
Za chęć udzielenia mi odpowiedzi, z góry serdecznie dziękuję, pozdrawiam.
gość
05-02-2012, 21:21:04

Witam z tego co się orientuje to minumum 3 miesiace jest się na zwolnieniu a czasem nawet dłużej może zaczerpnij opinii innego lekarza ja niestety mam nieruchomy i mi lekarz tez obiecywał powrót do pracy po 8 tygodniach a niestety okazało sie że w ten sposób ten lekarz wyciaga pieniadze od pacjentów obiecując szybki powrót do pracy a nawet jazde na nartach po 3 miesiącach
gość
06-02-2012, 07:15:52

Witaj Pawik
Z powrotem do pracy jest tak, że teoretycznie można to zrobić nawet i 2 tygodnie po operacji i robią tak biznesmeni, którzy tylko nadzorują pracę lub uczestniczą w spotkaniach a nie muszą wykonywać czynności związanych z wysiłkiem fizycznym lub długim utrzymywaniem wymuszonej postawy ciała (komputer). Nie jest to niemożliwe. Mój znajomy jest szefem firmy, miał wstawiany implant ruchomy w Warszawie i faktycznie już po dwóch tygodniach pracował. Ale to jest firma prywatna i jak się xle czuł mógł w dowolnej chwili wracać do domu, nie musiał siedzieć 8-10h, robił to co musiał, żeby nie stracić kontraktów.
Jak jesteś szeregowym pracownikiem to wygląda to inaczej i nikt przy zdrowych zmysłach nie prosi o dopuszczenie do pracy wcześniej niz po przynajmniej 2 miesiącach, a do pracy fizycznej to i po pół roku.
Na takim stanowisku nie możesz po prostu wyjść bo coś zaboli, lub poleżeć w domu dłużej i przyjść np. na pół dnia. sama rozumiesz, prawda?
Druga sprawa to różny powrót do zdrowia w zależności od wieku i zasięgu operacji. Ja miałam operowany jeden poziom i nie miałam mielopatii. Moja koleżanka miała 2 poziomy z mielopatią i ona wciąż jeszcze czuje się źle, nosi kołnierz, ma też jeszcze częściową przeczulicę w ręce, a różnimy się o 3 dni w okresie pooperacyjnym. Ja już pracuję, ona jeszcze cierpi. Mamy 4 miesiące PO.
Naprawdę trudno przewidzieć jak będzie u ciebie.
Z otrzymaniem dopuszczenia do pracy nie miałam problemów. Zapytano mnie tylko, czy wiem, że mogę być 6 miesięcy na chorobowym i czy naprawdę chcę wracać. Jak powiedziałam że tak, to lekarz wypisał zaświadczenie.
A z implantem ruchomym mam koleżankę, która jest już 4 lata po operacji. Czuje się dobrze ale z tego co mi opowiadała, bóle miała bardzo długo, chyba nawet ponad pół roku. Podobno (powtarzam co słyszałam) jeżeli kręgosłup w tym odcinku już ci się zaczął usztywniać (sam) a teraz go rozruszasz, to boli tam wszystko.
Asia
Buraczek
gość
06-02-2012, 08:01:27

Dziękuję za odpowiedzi. Pracuję w biurze. Mam 34 lata, więc wiek powinien pomóc. Czytałam, o tych ruchomych implantach, że można wrócić do normalnej aktywności dlatego właśnie, że on jest ruchomy i sąsiednie poziomy nie są obciążone, nie przejmują roli operowanego- sztywnego. Dlatego pytam Was, bo Wy to przeszliście, wiecie i znacie z praktyki wszystko. Czy przykazania, które są dla Szyjek, obowiązują też osoby po ruchomych implantach?
Nie wiem ale w tym wieku to chyba mi się jeszcze wszystko nie usztywniło?
Nie chodzi o to, że mi się spieszy do pracy, tylko o to, że tak mi powiedziano, nie chcę być nierozsądna, tym bardziej że mam też przepukliny w odcinku lędźwiowym. Myślę czy poziom niżej w szyi się nie "sypnie", tam przepuklina też jest spora i uciska worek oponowy. No i mam się gorzej niż pół roku temu gdy MRI było robione, myślę czy to na pewno ten poziom odpowiada za bóle albo nie oba i co jeśli się okaże, że mam rację? Jak każdy chciałabym aby na 1 operacji się skończyło.
liczę na rady, dziękuję i pozdrawiam.
Forumowicz
06-02-2012, 08:11:54

pawik 2012-02-05 21:27:24 Powiedziano mi, że po 6 tygodniach mogę wrócić do pracy, czy rzeczywiście tak szybko wraca się do formy?
Chyba jednak trochę mało te 6 tygodni z punktu medycznego i naszego doświadczenia.
Jednak decyzja należy do operowanego.

Czytałam, o tych ruchomych implantach, że można wrócić do normalnej aktywności dlatego właśnie, że on jest ruchomy i sąsiednie poziomy nie są obciążone, nie przejmują roli operowanego- sztywnego. Dlatego pytam Was, bo Wy to przeszliście, wiecie i znacie z praktyki wszystko. Czy przykazania, które są dla Szyjek, obowiązują też osoby po ruchomych implantach?
Mnie ruchomy odradzono , Pani Buraczkowej też i powiedziało nam to 2 obcych sobie lekarzy.
Masakra z tymi kręgosłupami jest teraz.

P.S.
Oglądałaś filmik z operacji C ??
gość
06-02-2012, 08:34:59

Pawik,
co do ruchomego implanta-nie wypowiem sie bo nie mam. mam zwykly,jestem 2 miesiace po operacji,moj dysk byl roztrzaskany i "wylany". Powrot do pracy w moim przypadku nadal jest niemozliwy. nadal nie dokonca wrocila mi sprawnosc w rece,po tzw typowych pracach domowych pluje sobie w brode bo nachrzania mnie niezmiernie.Moj opetator nie wyrazil jeszcze zgody na rehabilitacje,wiec poki co wiem ze powrot do pracy na 8h (a w zasadzie min 10 z dojazdami) byloby zbytnim obciazeniem.Ale oczywisccie kazdy przypadek jest inny:)
teraz np umieram ze strachu,bo od piatku jest coraz gorzej:( wtedy to posprzatalam dom,ugotowalam pysznosci i... no wlasnie - bol szyi doskwiera:( to pierwszy raz od operacji kiedy po przebudzeniu nie moglam sie podniesc,bo bol mam porownywalny jak bym wczoraj wyszla ze szpitala!kurka wodna,dzis laba nic nie robie i leze!
---------
implant

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: