Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29017)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
27-10-2010, 20:26:50

Agnieszka, kciuki trzymane, wracaj szybko !!:***
mnie też niedługo czeka pakowanie:)
gość
28-10-2010, 09:41:46

Agunia,
trzymam bardzo mocno. Będzie dobrze.
Ja czekam jeszcze trzy dni
gość
28-10-2010, 09:46:02

Nie zalogowałam się. To ja, przestraszona Ania pisałam.
I jeszcze dodamn, że wczoraj dotarła do mnie moja podusia - jest wypełniona kulkami pianki z pamięcią /ta, o której mi neurochirurg mowił, że lepsza od profilowanej z jednego kawałka/. Jest duża i mięęęęęęęęęęęciutka. Spało mi się na niej bardzo przyjemnie. Będzie dobra jako podkładka pod zakołnierzowaną szyjkę.
Ania
gość
28-10-2010, 19:00:59

Mój syn trenuje judo ma 13 lat od 8 miesięcy narzeka na bóle kręgosłupa po wykonanych zdjeciach rtg wykonałam MR z wynikiem Badanie MR kregosłupa ledzwiowo-krzyżowego w sekwencji SE FSE w płaszczyznach strzałkowych i poprzecznych Badanie wykazuje spłycenie fizjologicznej lordozy kregosłupa ledzwiowego.na poziomie przestrzeni miedzykregowej L5/S1 uwidoczniła się posrodkowo-dwuboczna protruzja krażka o charakterze dynamicznym,bez ucisku struktur nerwowych.
Krążek L4/L5 jest symetrycznie uwypuklony(bulging disc),uciska nieznacznie worek oponowy.
Prosze o wyjasnienie na czym to wszystko polega i czy jest zagrozenie w jego dyscyplinie sportu ważne...
gość
28-10-2010, 19:01:03

Mój syn trenuje judo ma 13 lat od 8 miesięcy narzeka na bóle kręgosłupa po wykonanych zdjeciach rtg wykonałam MR z wynikiem Badanie MR kregosłupa ledzwiowo-krzyżowego w sekwencji SE FSE w płaszczyznach strzałkowych i poprzecznych Badanie wykazuje spłycenie fizjologicznej lordozy kregosłupa ledzwiowego.na poziomie przestrzeni miedzykregowej L5/S1 uwidoczniła się posrodkowo-dwuboczna protruzja krażka o charakterze dynamicznym,bez ucisku struktur nerwowych.
Krążek L4/L5 jest symetrycznie uwypuklony(bulging disc),uciska nieznacznie worek oponowy.
Prosze o wyjasnienie na czym to wszystko polega i czy jest zagrozenie w jego dyscyplinie sportu ważne...
Początkująca
29-10-2010, 11:21:06

Drogi Gosciu , ja 8 lat trenowałam akrobatykę, a tereaz czekam na operację. Mój syn też chodził na judo i z tego co widziałam większa częsć ćwiczeń jest taka sama co na akrobatyce,teraz nie trenuje ,zrezygnował sam (i dobrze bo ciężko byłoby wytłumaczyć , że może mu to zaszkodzić ).... Mówią ,że sport to zdrowie ale chyba nie każdy.... W moim przypadku akurat nie wyszło mi to na zdrowie( trzy poziomy w kręgosłupie szyjnym do wymiany) Pozdrawiam wszystkie szyjki i życzę miłego dnia
gość
29-10-2010, 20:04:05

Jestem nowa więc mogę popełnić gafę pisząć nie tam gdzie trzeba. Wybaczcie. Jestem 4 tygodnie po operacji krążka C5-6. Czuję się dobrze i w tej chwili jak bym miała podjąć decyzję o operacji zrobiłabym to ponownie. Pozbyłam się bólu. Nie bardzo wiem jednak co mnie czeka. Czuję się na siłach wrócić do pracy i prac domowych. Może ktoś poradzi co robić. Lidia
gość
30-10-2010, 08:20:15

Drogi Gościu, wprawdzie tu są głównie Szyjki i lędzwiówki są tylko dwie, w tym ja, ale dobrz ze do nas zajrzałas.
Ja w młodości uprawiałam troche judo i potem, kiedy mi "siadł" lędzwiowy, dowiedziałam się, ze wszelkie tego typu wygibasy są zabronione. Najlepiej bęzie, aby syn spytał lekarza o swoją sportowa przyszłość.
Zresztą, jak pisze Iwona, sport to niekoniecznie zdrowie. Ja osobiście na nartach zerwałam kolano, na rowerze pogruchotałam łokieć, a podczas gry w siatkówkę powybijałam sobie paluszki w dłoniach. Treba zatem bardzo uważać.
Moje Drogie Szyjki, w poniedziałek /pojutrze/ idę do szpitala, a w czwartek mam wyznaczoną operację,
Jestem taka nerwowa, że kiedy dzisiaj robiłam śniadanie do pracy mężowi, zemdlałam sobie i chłop miał troche zabawy, a teraz trzęsie sie i co chwilę dzwoni czy żyję.
Mam nadzieję ze mi tam głowy nie utną
gość
30-10-2010, 08:39:51

Gość 2010-10-27 12:27:59 Hej!
Jestem 6-ty dzień po operacji (mikrodiscektomia C6-C7, implant Cerios 6 PEEK). Wszystkie wcześniejsze objawy bólowe minęły zaraz po operacji.Nawet nie miałam chrypy po zabiegu,trochę czułam ból w piersi po intubacji. Nie bójcie się zabiegu,ja teraz jestem szczęśliwa,że tak szybko poszło i jest dobrze (czekałam 3 tyg. na operację, stan był zły, silne bóle głowy, barków, szczęki, drętwienie rąk itp.). Jestem wdzięczna swojemu lekarzowi, że tak sprawnie przeprowadził mnie przez wszystko, bo mój świat się zawalił.Życzę Wam takiej samej opieki. Pozdrawiam.
gość
30-10-2010, 17:52:11

Witam Ania napisz mi co to za podusia i gdzie ją kupiłaś bo mi też by się taka przydała bo ide na operacje kręgow szyjnych bede miała operacje 2 listopada .A piszesz że jest ona bardzo wygodna wiec prosze daj znać co to za poduszka i gdzie ją zamawiałaś .POzdrawiam wszystkie szyjki Anna z Goleniowa

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
gość
Początek diagnostyki
Witam , zmiany wykryte w sumie przypadkowo w RMagnetycznym w odcinku lędźwiowym 1.5mm prawdopodobnie wyściolczak. Był robiony RM głowy, RM kręgosłupa szyjnego i piersiowego 6 m-cy temu ( czysto ) odebrane wyniki teraz samego lędźwiowego ponownie i 1.5mm taki sam jak pół roku temu wynik... Co dalej? Jakie są dalsze postępowania... Oczywiście neurolog i neurochirurg będzie konsultacja Ale jak to co robić na co się nastawić ??
gość
Entezopatia
Witam, Rozpoznano u mnie przodopochylenie kręgosłupa szyjnego u ortopedy poprzez wykonanie badania RTG. Byłem u neurochirurga i potwierdził ową przypadłość oraz wystawił mi rozpoznanie Entezopatia w zakresie kręgosłupa, Opis: Bóle w odcinku C bez promieniowania kończynowego. W wykonaniu Mri nie uwidoczniono kompresji struktur nerwowych. Ból jest najpewniej wynikiem entezopatii i wyrodnienia stawów miedzykręgowych. Proponuje leczenie zacząć od laserowego odnerwienia segmentów C4-C7 dx. Chciałbym się zapytać czy owa technika daje duża ulgę w bólu ? czy któryś z lekarzy specjalistów miał podobny przypadek do mojego? Jakie są jeszcze możliwości leczenia mojej przypadłości, która bardzo mi sprawia ból od samego rana do wieczora ;/ Czy po terapii laserem można jakoś wyćwiczyć kręgosłup aby tak bardzo nie naciskał na szyję ? Proszę o pomoc bo zabieg kosztuje 3000 zł i nie wiem czy warto się na niego decydować?
Reklama:
Reklama:
Reklama: