Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Forumowiczka
14-01-2023, 22:18:44

Mojra44 2023-01-14 23:13:38
Florentynka 2023-01-13 09:21:07
Zumba123
O widzisz, dziękuję, czyli kołnierza nie kupuję, jeden wydatek mniej a piżamkę w takim razie rozpinaną i długie spodnie 😁
Dziękuję 😘
Odnośnie kołnierza to w WAM-ie jest taka praktyka:
-dopiero jak cię otworzą to zadecydują jaki implant, czy stabilizacja będzie dodatkowo czy też nie. I jeśli będziesz miała mieć kołnierz to oni dobierają właściwy i to zależy od rodzaju jaki masz mieć implant i co tam było w środku.
Potem dostajesz nr. konta na który wpłacasz pieniądze za kołnierz, który otrzymałaś w szpitalu.
Jeśli chodzi o poduszkę to ja biorę swoją bo tam są według mnie poduszki, które nie nadają się po operacji.
Jeśli chodzi o łóżko to praktyka jest taka :
- osoby po operacji lędźwiowego mają na pilota a szyjny mają zwykle, które niestety nie zaciekawie podnosi się bo musisz użyć dużo siły ręcznej
Jeśli chodzi o picie to po operacji dostajesz takie małe buteleczki z H2O wielkości buteleczek do nebulizacji.
Weź sobie słuchawki douszne abyś nie trzymała telefonu z ręką uniesiono bo to pewnie będzie niekomfortowe.
Mojra
Forumowiczka
14-01-2023, 22:41:25

Mojra44 2023-01-14 23:18:44
Zumba123
O widzisz, dziękuję, czyli kołnierza nie kupuję, jeden wydatek mniej a piżamkę w takim razie rozpinaną i długie spodnie 😁
Dziękuję 😘
-dopiero jak cię otworzą to zadecydują jaki implant, czy stabilizacja będzie dodatkowo czy też nie. I jeśli będziesz miała mieć kołnierz to oni dobierają właściwy i to zależy od rodzaju jaki masz mieć implant i co tam było w środku.
Potem dostajesz nr. konta na który wpłacasz pieniądze za kołnierz, który otrzymałaś w szpitalu.
Jeśli chodzi o poduszkę to ja biorę swoją bo tam są według mnie poduszki, które nie nadają się po operacji.
- osoby po operacji lędźwiowego mają na pilota a szyjny mają zwykle, które niestety nie zaciekawie podnosi się bo musisz użyć dużo siły ręcznej
Jeśli chodzi o picie to po operacji dostajesz takie małe buteleczki z H2O wielkości buteleczek do nebulizacji.
Weź sobie słuchawki douszne abyś nie trzymała telefonu z ręką uniesiono bo to pewnie będzie niekomfortowe.
Jeśli chodzi o gardło to zalecają kupić i mieć przy sobie Tantum Verde bo jest z lignokainą (środek znieczulający)
Procedura jest taka po przyjściu do szpitala:
- najpierw idziesz na izbę przyjęć
- potem idziesz do szatni i tam zostawiasz dwoje ubrania czyli kurtkę i buty. Dostajesz potwierdzenie depozytowe i pilnujesz tego bo przy wypisie jak będziesz wychodzić to pielęgniarka albo opiekun medyczny(bo jest tam takowy) poprosi Cię o ten dokument i na podstawie tego odbierze za Ciebie ubrania i przyniesie Ci na salę.
- po szatni jedziesz na II piętro i przy drzwiach na oddział jest specjalny przycisk z domofonem, który musisz nacisnąć i wówczas otworzy który z oddziału i Ci wpuści
- potem dostaniesz przydział sali( salę są dwu lub trzyosobowe z łazienką ładną bo wszystko jest dość nowe bo budynek nie dawno wybudowany)
- potem pobierają Ci krew czy nie masz stanu zapalnego bo jeśli by był to wyałtują Ci no implant się może odrzucić)
- jeśli jest wszystko ok to lekarz przychodzi do Ciebie ten, który będzie Cię operować i omawia wszystko z Tobą ( zapisz sobie ewentualnie pytania, które chciałabyś zadać bo z nerwów je możesz zapomnieć) wcześniej przyjdzie lekarz przed rozmową i poprosi o płytkę z RM
- potem anastezjolog zrobi wywiad
- w dniu zabiegu zawieszą na twoim łóżku tabliczkę z napisem ZABIEG i musisz swoje nalptrzenniejsze rzeczy umieścić w szafce, z których będziesz mogła skorzystać zaraz po operacji jak się przebudzidz bo ta szafka zostanie przewieziona na salę pooperacyjną. Potem wrócisz na swoją salę spowrotem z szafka. Walizka zostaje w twojej sali na którą zostałaś przyjęta.
Opisałam myślę, że wszystko z grubsza bo znam ten szpital bo miałam tam już 3 operację na różnych oddziałach🤗
Mojra
Forumowiczka
14-01-2023, 22:45:07

anomalia 2023-01-14 11:35:37
Florentynka 2023-01-14 09:01
Czasami się zastanawiam czy naprawdę muszę to zrobić, przecież normalnie chodzę, pracuję, żyję...., tylko to drętwienie tak naprawdę mnie męczy 😏
Próbowałaś różnych fizjoterapeutów? (Różnych form terapii, np igłowanie, powięziowo, osteopata?)
Florentynko ja mam drętwienie rąk i pieczenie karku, piski w uszach oraz straszne trzaski jak ruszam szyja bez bólu i tak długo zwlekałam, że mam mielopatię 😭
Mojra
Forumowiczka
14-01-2023, 22:51:20

Mojra44 2023-01-14 23:41:25
Zumba123
Dziękuję 😘
Jeśli chodzi o gardło to zalecają kupić i mieć przy sobie Tantum Verde bo jest z lignokainą (środek znieczulający)
- potem idziesz do szatni i tam zostawiasz dwoje ubrania czyli kurtkę i buty. Dostajesz potwierdzenie depozytowe i pilnujesz tego bo przy wypisie jak będziesz wychodzić to pielęgniarka albo opiekun medyczny(bo jest tam takowy) poprosi Cię o ten dokument i na podstawie tego odbierze za Ciebie ubrania i przyniesie Ci na salę.
- po szatni jedziesz na II piętro i przy drzwiach na oddział jest specjalny przycisk z domofonem, który musisz nacisnąć i wówczas otworzy który z oddziału i Ci wpuści
- potem dostaniesz przydział sali( salę są dwu lub trzyosobowe z łazienką ładną bo wszystko jest dość nowe bo budynek nie dawno wybudowany)
- potem pobierają Ci krew czy nie masz stanu zapalnego bo jeśli by był to wyałtują Ci no implant się może odrzucić)
- jeśli jest wszystko ok to lekarz przychodzi do Ciebie ten, który będzie Cię operować i omawia wszystko z Tobą ( zapisz sobie ewentualnie pytania, które chciałabyś zadać bo z nerwów je możesz zapomnieć) wcześniej przyjdzie lekarz przed rozmową i poprosi o płytkę z RM
- w dniu zabiegu zawieszą na twoim łóżku tabliczkę z napisem ZABIEG i musisz swoje nalptrzenniejsze rzeczy umieścić w szafce, z których będziesz mogła skorzystać zaraz po operacji jak się przebudzidz bo ta szafka zostanie przewieziona na salę pooperacyjną. Potem wrócisz na swoją salę spowrotem z szafka. Walizka zostaje w twojej sali na którą zostałaś przyjęta.
Przy wypisie dostajesz recepty na leki oraz skierowanie na wizytę kontrolną ewentualnie skierowanie na RM pooperacyjne, które musisz zarejestrować w głównym budynku a wizytę kontrolną tam gdzieś są przychodnie.
Opisałam myślę, że wszystko z grubsza bo znam ten szpital bo miałam tam już 3 operację na różnych oddziałach🤗
Mojra
Forumowiczka
15-01-2023, 00:47:30

Mojra44 2023-01-14 23:51:20
Mojra44 2023-01-14 23:41:25
Zumba123
Dziękuję 😘
- w dniu zabiegu zawieszą na twoim łóżku tabliczkę z napisem ZABIEG i musisz swoje nalptrzenniejsze rzeczy umieścić w szafce, z których będziesz mogła skorzystać zaraz po operacji jak się przebudzidz bo ta szafka zostanie przewieziona na salę pooperacyjną. Potem wrócisz na swoją salę spowrotem z szafka. Walizka zostaje w twojej sali na którą zostałaś przyjęta. Dostajesz również ubranko niebieskie na które składa się góra z krótkim rękawem oraz spodnie w rozmiarze mniej więcej dopasowanym (czyli s, m,l,xl)
W nowym budynku WAM- zostało wybudowane centrum operacyjne na całe województwo łódzkie. Jedno całe piętro to same salę bloki operacyjne oraz mniejsze salę zabiegowe jak i większe do bardziej skąplikowsnych operacji.
Są również operację z bezpośrednią transmisja dla studentów , którzy siedzą sobie w innej sali i oglądają online.
Przy wypisie dostajesz recepty na leki oraz skierowanie na wizytę kontrolną ewentualnie skierowanie na RM pooperacyjne, które musisz zarejestrować w głównym budynku a wizytę kontrolną tam gdzieś są przychodnie.
Mojra
Wtajemniczona
15-01-2023, 09:30:00

Ogólnie to będzie moja 6 operacja ale na kręgosłup pierwszym. Boje się jak każdy ale wiem, że ja już nie mam wyboru.Bylam u kilku neurochirurgów i wszyscy potwierdzili, że operacja jest niezbędna. Ostatnim neurochirurg iem, który to potwierdził jest kierownik neurochirurgii na II w WAM-ie.I jak wychodziłam od niego powiedział mi takie słowa na odchodne -' aby tylko Pani dotrwała do tej operacji l"- wówczas wtedy dotarli do mnie, że już nie mam innej alternatywy przy stwierdzonej przez Niego mielopatii.😭Bidulko, żeby tylko Ci to pomogło bo czytałam, że ta mielopatia może utrudniać życie 😔
Trzymam kciuki, żeby wszystko było dobrze 🤛🤜
Wtajemniczona
15-01-2023, 09:34:38

Już któryś raz pod rząd nie mogę odpowiedzieć na cytat, dlatego musiałam skopiować i wstawić sama odpowiedź, to dziwnie wyszło.
Mojra44 dziękuję ❤️🌺
Wtajemniczona
15-01-2023, 09:39:59

Mojra a jeszcze mam pytanie odnośnie tych rzeczy, które mam włożyć do szafki na pooperacyjną, co najlepiej zabrać, tel, ładowarkę, wodę, co jeszcze?
Wtajemniczona
15-01-2023, 09:59:56

Florentynko ja mam drętwienie rąk i pieczenie karku, piski w uszach oraz straszne trzaski jak ruszam szyja bez bólu i tak długo zwlekałam, że mam mielopatię 😭To ja mam drętwienie, pieczenie karku, ból, tak jakby wszystkie "nitki" w środku piekły, ale da się z tym żyć, tylko właśnie tak jak Ty za długo zwlekałaś to mi lekarz powiedział, że to będzie coraz bardziej postępowało, samo się nie wyleczy 😏
Forumowiczka
15-01-2023, 14:59:20

Florentynka 2023-01-15 10:34:38
Już któryś raz pod rząd nie mogę odpowiedzieć na cytat, dlatego musiałam skopiować i wstawić sama odpowiedź, to dziwnie wyszło.
Mojra44 dziękuję ❤️🌺
Dobrze, że napisałaś no jak zaczęłam czytać to zgłupiałam 🤣 ok.
Mojra

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: