Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29019)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
30-04-2013, 17:55:21

witam serdeczne wszystkich szyjkowych forumowiczów, dawno się tu nie odzywałam, ale stale czytam co się tu dzieje ;) mam pytani czy był ktoś z Was w sanatorium w Polańczyku w ośrodku AMER POL? właśnie dostałam skierowanko z ZUS właśnie tam i ciekawa jestem opinii jeśli ktoś z Was tam był.
Pozdrawiam Edyta
Edyta
Początkująca
30-04-2013, 19:28:26

Witam Szyjki
Właśnie zakończyłam 3 tygodniową rehabilitację w Konstancinie na oddziale dziennym. Muszę powiedzieć, że są rezultaty. Głównie nastawiłam się na walkę z "zamrożonym barkiem", natomiast szyja była traktowana laserem, polem magnetycznym, kąpielami wodnymi i ćwiczeniami indywidualnymi o lekkim nasileniu.
Z barkiem jest coraz lepiej, zwiększyła się ruchomość ręki i zelżał ból. Szyja nadal sztywna, ale mniej opuchnięta. Zatem jeszcze długa droga przede mną.
Piszecie o kłopotach z blizną. Rehabilitantka powiedziała mi, że ucisk w gardle jest spowodowany właśnie przez bliznę pooperacyjną. Zaleciła mi energiczne wklepywanie w bliznę (w poziomie) maści Cepan kilka razy dziennie
Przyznaję. , że to skutkuje. Ucisk w gardle ustąpił, blizna zrobila się miękka i blada.
Czy ktoś z Was był w Ciechocinku? W sierpniu tam jadę w ramacjh prewencji ZUS.
Ewa (e1313)
gość
30-04-2013, 21:17:09

Witam :)
Ewa (e1313) - 19 kwietnia obchodziłam pierwszą rocznicę operacji kręgosłupa w odcinku szyjnym - 2 poziomy, standard - C4/C5 i C5/C6. Jest OK. Blizna spoko, zdjęcie w mojej galerii. Smarowałam NO SCARem. Ucisk w gardziołku odszedł w zapomnienie, nic mi już nie "przeszkadza". Luźno w barkach, niedowład prawostronny, który miałam przed operacją również już nie jest obecny. Nikt mi nie "traktował" szyjki rehabilitacją. Byłam na dwutygodniowym turnusie w Krojantach 6 m-cy po operacji i tam również wszystkie zabiegi były skoncentrowane na usprawnieniu prawej strony - pomogło znakomicie. Nadal ćwiczę zgodnie z zaleceniami jakie otrzymałam od specjalistów z Krojant.
Byłam w Ciechocinku w Sanatorium MSW i A. Mój pobyt był przed operacją w lutym 2011 roku. No cóż....wiele do życzenia ale dałam radę wytrwać do końca turnusu. Co mnie mocno zaskoczyło to słabiutka baza zabiegowa, jedzonko cieniutkie a pokoje, wyposażenie - wczesny Gierek....Miasteczko "oblecisz" w 15 minut....jeden pęd to "fajfy" w tzw. Stodole....w każdej "chałupie" jakaś potańcówka - w sumie spoko - taniec to też rehabilitacja....Myślę, że dasz radę i będziesz miała dobre wspomnienia oraz poprawę stanu Twojego zdrowia. Pozdrawiam serdecznie - Bogna
gość
01-05-2013, 06:41:57

Witam ,Ewo walczę z zamrożonym barkiem od roku,byłam w lutym w sanatorium,w maju mam rehabilitację jest lekka poprawa ale mam uczucie jakby bark był zablokowany .Pozdrawiam
gość
01-05-2013, 08:44:27

Witam serdecznie
Ja też zniknęłam na chwilkę, uwzięłam się, że ćwiczenia mi pomogą. Po dwóch miesiącach bólu wreszcie czuję jakąś ulge, więc wierzę, że da sie uratować bez cięcia :) Chodzę na rehabilitację (wreszcie, myślałam, że tego nigdy nie uda się ruszyć z miejsca) pan się specjalizuję w kregoslupie, więc w dobrych rękach jestem. Część ćwiczeń mam w ciepłym basenie i to zwykle jest najcięższe, bo wtedy ból się wzmaga. Mimo tego czyję się lepiej z dnia na dzień i powoli już próbuję przewracać się na drugi bok w nocy ale jeszcze jest za wcześnie, więc nocki wciąż są takie sobie.
Zafundowałam sobie sanatorium w Polsce pod koniec czerwca (tutaj takowych nie posiadaja) i mam tylko nadzieję, że będę do tego czasu w stanie w samolot wsiąść :D Wybieram się do kołobrzegu :)
A tak się zastanawiam, czy często zdarza się zamrożony bark przy dyskopati??? czy to jest jakoś powiązane czy zypełnie przypadkowe?
I mam takie pytanko do sanatoryjnych :) jakie zabiegi osbiście uznaliście za najlepsze? Jeden peryskopek uwielbiał wanienkę, to już zauważyłam ;) a inne?
Trzymam kciuki za rehabilitacje pooperacyjnych :)
pozdróweczka
Ala
Forumowicz
01-05-2013, 12:05:10

Witam ze słonecznej wyspy pozdrawiam PERYSKOPKI.:-
Keriana uważam ,że hydromasaż tak hydromasaż sprawił mi najwiecej przyjemności ,ale w sanatorium miałem go co drugi dzień-to porazka.Codziennie miałem u siebie.
8 kończę urlop no i do roboty, i zabiegi. bratpit
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.
Wtajemniczona
01-05-2013, 17:47:16

keriana, jak już jedziesz do kołobrzegu to znajdź sobie dobre sanatorium, bo z tego co się orientuje są różne, jest takie pomocne forum nazywa się :www.nasze-sanatorium.pl , tam się najlepiej zorientujesz, życze miłej lektury, jest tam też ranking polecanych sanatorium w całej polsce, moze administratorzy mnie nie opierniczą i nie wywalą tego posta że nie na temat, ale wkleje z tametego forum ten ranking
20 Wojskowy Szpital Uzdrowiskowy Krynica Zdrój74%22 Wojskowy Szpital Uzdrowiskowy Ciechocinek74%
23 Wojskowy Szpital Uzdrowiskowy Lądek Zdrój53%Abaton Krynica Zdrój11%
Adam Lądek Zdrój11%
Agat Cieplice Zdrój21%
Amerpol Polańczyk Zdrój32%
Arka Medical Spa Kołobrzeg126%
Bałtyk Kołobrzeg21%
Barbara Krynica Zdrój0Brak głosów
Beskid Wysowa Zdrój0Brak głosów
Biawena Wysowa Zdrój32%
Bristol Kudowa Zdrój53%
Budowlani Szczawnica Zdrój74%
Centrum Rehabilitacji Rolników KRUS Horyniec Zdrój32%Centrum Rehabilitacji Rolników KRUS Iwonicz Zdrój21%Chrobry Kamień Pomorski0Brak głosów
Continental Krynica Zdrój21%
Dedal Polańczyk Zdrój42%
Dom Zdrojowy Cieplice Zdrój42%
Dom Zdrojowy Horyniec Zdrój42%
Dom Zdrojowy Szczawno Zdrój11%
Dom Zdrojowy Świeradów Zdrój21%
Energetyk Świnoujście32%
Etna-Weneda Kołobrzeg21%
Excelsior Iwonicz Zdrój32%
Górnik Iwonicz Zdrój63%
Glinnik Wysowa Zdrój11%
Hutnik Kołobrzeg0Brak głosów
Hutnik Szczawnica Zdrój0
Brak głosówJan Kazimierz Duszniki Zdrój11%
Jan Lądek Zdrój0Brak głosów
Jantar Kołobrzeg0Brak głosów
Józef Lądek Zdrój0Brak głosów
Julianówka Ciechocinek21%
Klinika Pod Tężniami Ciechocinek63%
Kombatant Kołobrzeg21%
Kujawianka Inowrocław32%
Marta Połczyn Zdrój21%
Mega Kołobrzeg21%
Mesko Kołobrzeg11%
Mewa I Kołobrzeg21%
Mewa II Kołobrzeg0Brak głosów
Mewa V Kołobrzeg11%
Muszelka Kołobrzeg11%
Muszyna Muszyna0Brak głosówNiwa Kołobrzeg74%Nowy Dom Zdrojowy Krynica21%Pallace Szczawnica Dzwonkówka11%Perła Ustka11%Plon Polańczyk Zdrój42%Róża Ustroń Zdrój21%Równica Ustroń Zdrój32%Przy tężni Inowrocław74%San Kołobrzeg21%Sasanka Świnoujście0Brak głosówSłoneczko Świeradów Zdrój21%Słowacki Busko Zdrój32%Stary Dom Zdrojowy Krynica0Brak głosówSwarożyc Świnoujście0Brak głosówSzpital Wojskowy Busko Zdrój42%Tęcza Ustka11%Urszula Lądek Zdrój0Brak głosówVerano Kołobrzeg53%Villa Fortuna Kołobrzeg11%Włókniarz Busko Zdrój63%Wielka Pieniawa Polanica Zdrój116%Wilga Ustroń Zdrój0Brak głosówWilla-Zielona Busko-Zdrój21%Wojciech Lądek Zdrój42%Wrzos Czechowice-Dziedzice11%ZNP Ciechocinek
miało być super ciepełko a jest jak zwykle, jak wolne to pogoda spłata psikusa
piotrze miłego powrotu do pracy
jeżeli zabałaganione biurko jest oznaką zabałaganionego umysłu - oznaką czego jest puste biurko...? 7 luty 2013 operacja C5/C6 i C6/C7 implanty typu Zero-P klinowe firmy Synthes
Początkujący
01-05-2013, 18:02:21

Witam panie i panowie dyskopaci, mam pytanie jak to jest z tymi operacjami i implantami sztywnymi? Są jakieś miarodajne badania po jakim czasie i czy w ogóle sypią się kolejne poziomy? Pytam, bo rozmawiałem z neurochirurgiem z Poznania i powiedział mi, że w sumie to nie wiadomo czy usztywnienie jednego segmentu wpływa na inne, ale znowu od innego neurochirurga słyszałem, że wpływa i mogą być problemy. Co lekarz to opinia a ja dalej nic nie wiem. Dużo czytałem na ten temat i jakiś konkretów nie znalazłem. pozdrawiam
Forumowicz
02-05-2013, 05:46:54

Dzień doberek WSZYSTKIM.Dziekuję -Stokrotko.Ranking niczego sobie.Zbyszkowiec uważam ,że niema takich zestawień za ile posypiąsię sąsiednie dyski.Mam kolegę który zaczol mieć problemy ponieważ się nieoszczedzał dzwigał do oporu nieznał naszego abc.Minoł rok i 4 miesiące od operacji jednego poziomu-to przykład dużej nieodpowiedzialności i ignorancji zaleceń.Drugi przyklad to moja mama jest już kilka lat po zrobieniu jednego poziomu reszta jest w normie i dobrze jej sluży-to przyklad sluchania lekarza i własnego ciała.Pozdrawiam .bratpit
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.
gość
02-05-2013, 06:38:21

Witam :)
Zbyszkowiec -każdy z nas, jak to byłeś uprzejmy nazwać - dysko-patów :) poddał się zabiegowi operacyjnemu po to, żeby ratować siebie przed niedowładem. mielopatią czy też innymi powikłaniami. Nie przypominam sobie, żebym szukała badań czy się sypią implanty, inne poziomy - zaufałam lekarzowi, który mnie operował. Nie żałuję. Gdybym podchodziła do tematu czy się posypie czy nie - to mniej więcej tak jak - nie podnoszę się gdyż leżąc się nie przewrócą. Każdy, powtarzam, każdy przypadek dyskopatii jest inny i myślę, że stąd nie ma takich badań. Jak słusznie zauważył Piotr - wszystko zależy od tego, czy potrafimy żyć w symbiozie ze swoim bądź co bądź ale już naprawianym kręgosłupem. Ślad zawsze pozostanie jak i efekty uboczne w postaci dolegliwości bólowych.
Pogada pod zimnym dreszczem ale ja i tak mam pozamiatane - zwichnęłam nogę....więc dwa tygodnie w gipsie - zwolnienie lekarskie i totalne nic nie robienie ...
Pozdrawiam serdecznie Bogna

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: