Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29017)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
30-04-2013, 17:55:21

witam serdeczne wszystkich szyjkowych forumowiczów, dawno się tu nie odzywałam, ale stale czytam co się tu dzieje ;) mam pytani czy był ktoś z Was w sanatorium w Polańczyku w ośrodku AMER POL? właśnie dostałam skierowanko z ZUS właśnie tam i ciekawa jestem opinii jeśli ktoś z Was tam był.
Pozdrawiam Edyta
Edyta
Początkująca
30-04-2013, 19:28:26

Witam Szyjki
Właśnie zakończyłam 3 tygodniową rehabilitację w Konstancinie na oddziale dziennym. Muszę powiedzieć, że są rezultaty. Głównie nastawiłam się na walkę z "zamrożonym barkiem", natomiast szyja była traktowana laserem, polem magnetycznym, kąpielami wodnymi i ćwiczeniami indywidualnymi o lekkim nasileniu.
Z barkiem jest coraz lepiej, zwiększyła się ruchomość ręki i zelżał ból. Szyja nadal sztywna, ale mniej opuchnięta. Zatem jeszcze długa droga przede mną.
Piszecie o kłopotach z blizną. Rehabilitantka powiedziała mi, że ucisk w gardle jest spowodowany właśnie przez bliznę pooperacyjną. Zaleciła mi energiczne wklepywanie w bliznę (w poziomie) maści Cepan kilka razy dziennie
Przyznaję. , że to skutkuje. Ucisk w gardle ustąpił, blizna zrobila się miękka i blada.
Czy ktoś z Was był w Ciechocinku? W sierpniu tam jadę w ramacjh prewencji ZUS.
Ewa (e1313)
gość
30-04-2013, 21:17:09

Witam :)
Ewa (e1313) - 19 kwietnia obchodziłam pierwszą rocznicę operacji kręgosłupa w odcinku szyjnym - 2 poziomy, standard - C4/C5 i C5/C6. Jest OK. Blizna spoko, zdjęcie w mojej galerii. Smarowałam NO SCARem. Ucisk w gardziołku odszedł w zapomnienie, nic mi już nie "przeszkadza". Luźno w barkach, niedowład prawostronny, który miałam przed operacją również już nie jest obecny. Nikt mi nie "traktował" szyjki rehabilitacją. Byłam na dwutygodniowym turnusie w Krojantach 6 m-cy po operacji i tam również wszystkie zabiegi były skoncentrowane na usprawnieniu prawej strony - pomogło znakomicie. Nadal ćwiczę zgodnie z zaleceniami jakie otrzymałam od specjalistów z Krojant.
Byłam w Ciechocinku w Sanatorium MSW i A. Mój pobyt był przed operacją w lutym 2011 roku. No cóż....wiele do życzenia ale dałam radę wytrwać do końca turnusu. Co mnie mocno zaskoczyło to słabiutka baza zabiegowa, jedzonko cieniutkie a pokoje, wyposażenie - wczesny Gierek....Miasteczko "oblecisz" w 15 minut....jeden pęd to "fajfy" w tzw. Stodole....w każdej "chałupie" jakaś potańcówka - w sumie spoko - taniec to też rehabilitacja....Myślę, że dasz radę i będziesz miała dobre wspomnienia oraz poprawę stanu Twojego zdrowia. Pozdrawiam serdecznie - Bogna
gość
01-05-2013, 06:41:57

Witam ,Ewo walczę z zamrożonym barkiem od roku,byłam w lutym w sanatorium,w maju mam rehabilitację jest lekka poprawa ale mam uczucie jakby bark był zablokowany .Pozdrawiam
gość
01-05-2013, 08:44:27

Witam serdecznie
Ja też zniknęłam na chwilkę, uwzięłam się, że ćwiczenia mi pomogą. Po dwóch miesiącach bólu wreszcie czuję jakąś ulge, więc wierzę, że da sie uratować bez cięcia :) Chodzę na rehabilitację (wreszcie, myślałam, że tego nigdy nie uda się ruszyć z miejsca) pan się specjalizuję w kregoslupie, więc w dobrych rękach jestem. Część ćwiczeń mam w ciepłym basenie i to zwykle jest najcięższe, bo wtedy ból się wzmaga. Mimo tego czyję się lepiej z dnia na dzień i powoli już próbuję przewracać się na drugi bok w nocy ale jeszcze jest za wcześnie, więc nocki wciąż są takie sobie.
Zafundowałam sobie sanatorium w Polsce pod koniec czerwca (tutaj takowych nie posiadaja) i mam tylko nadzieję, że będę do tego czasu w stanie w samolot wsiąść :D Wybieram się do kołobrzegu :)
A tak się zastanawiam, czy często zdarza się zamrożony bark przy dyskopati??? czy to jest jakoś powiązane czy zypełnie przypadkowe?
I mam takie pytanko do sanatoryjnych :) jakie zabiegi osbiście uznaliście za najlepsze? Jeden peryskopek uwielbiał wanienkę, to już zauważyłam ;) a inne?
Trzymam kciuki za rehabilitacje pooperacyjnych :)
pozdróweczka
Ala
Forumowicz
01-05-2013, 12:05:10

Witam ze słonecznej wyspy pozdrawiam PERYSKOPKI.:-
Keriana uważam ,że hydromasaż tak hydromasaż sprawił mi najwiecej przyjemności ,ale w sanatorium miałem go co drugi dzień-to porazka.Codziennie miałem u siebie.
8 kończę urlop no i do roboty, i zabiegi. bratpit
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.
Wtajemniczona
01-05-2013, 17:47:16

keriana, jak już jedziesz do kołobrzegu to znajdź sobie dobre sanatorium, bo z tego co się orientuje są różne, jest takie pomocne forum nazywa się :www.nasze-sanatorium.pl , tam się najlepiej zorientujesz, życze miłej lektury, jest tam też ranking polecanych sanatorium w całej polsce, moze administratorzy mnie nie opierniczą i nie wywalą tego posta że nie na temat, ale wkleje z tametego forum ten ranking
20 Wojskowy Szpital Uzdrowiskowy Krynica Zdrój74%22 Wojskowy Szpital Uzdrowiskowy Ciechocinek74%
23 Wojskowy Szpital Uzdrowiskowy Lądek Zdrój53%Abaton Krynica Zdrój11%
Adam Lądek Zdrój11%
Agat Cieplice Zdrój21%
Amerpol Polańczyk Zdrój32%
Arka Medical Spa Kołobrzeg126%
Bałtyk Kołobrzeg21%
Barbara Krynica Zdrój0Brak głosów
Beskid Wysowa Zdrój0Brak głosów
Biawena Wysowa Zdrój32%
Bristol Kudowa Zdrój53%
Budowlani Szczawnica Zdrój74%
Centrum Rehabilitacji Rolników KRUS Horyniec Zdrój32%Centrum Rehabilitacji Rolników KRUS Iwonicz Zdrój21%Chrobry Kamień Pomorski0Brak głosów
Continental Krynica Zdrój21%
Dedal Polańczyk Zdrój42%
Dom Zdrojowy Cieplice Zdrój42%
Dom Zdrojowy Horyniec Zdrój42%
Dom Zdrojowy Szczawno Zdrój11%
Dom Zdrojowy Świeradów Zdrój21%
Energetyk Świnoujście32%
Etna-Weneda Kołobrzeg21%
Excelsior Iwonicz Zdrój32%
Górnik Iwonicz Zdrój63%
Glinnik Wysowa Zdrój11%
Hutnik Kołobrzeg0Brak głosów
Hutnik Szczawnica Zdrój0
Brak głosówJan Kazimierz Duszniki Zdrój11%
Jan Lądek Zdrój0Brak głosów
Jantar Kołobrzeg0Brak głosów
Józef Lądek Zdrój0Brak głosów
Julianówka Ciechocinek21%
Klinika Pod Tężniami Ciechocinek63%
Kombatant Kołobrzeg21%
Kujawianka Inowrocław32%
Marta Połczyn Zdrój21%
Mega Kołobrzeg21%
Mesko Kołobrzeg11%
Mewa I Kołobrzeg21%
Mewa II Kołobrzeg0Brak głosów
Mewa V Kołobrzeg11%
Muszelka Kołobrzeg11%
Muszyna Muszyna0Brak głosówNiwa Kołobrzeg74%Nowy Dom Zdrojowy Krynica21%Pallace Szczawnica Dzwonkówka11%Perła Ustka11%Plon Polańczyk Zdrój42%Róża Ustroń Zdrój21%Równica Ustroń Zdrój32%Przy tężni Inowrocław74%San Kołobrzeg21%Sasanka Świnoujście0Brak głosówSłoneczko Świeradów Zdrój21%Słowacki Busko Zdrój32%Stary Dom Zdrojowy Krynica0Brak głosówSwarożyc Świnoujście0Brak głosówSzpital Wojskowy Busko Zdrój42%Tęcza Ustka11%Urszula Lądek Zdrój0Brak głosówVerano Kołobrzeg53%Villa Fortuna Kołobrzeg11%Włókniarz Busko Zdrój63%Wielka Pieniawa Polanica Zdrój116%Wilga Ustroń Zdrój0Brak głosówWilla-Zielona Busko-Zdrój21%Wojciech Lądek Zdrój42%Wrzos Czechowice-Dziedzice11%ZNP Ciechocinek
miało być super ciepełko a jest jak zwykle, jak wolne to pogoda spłata psikusa
piotrze miłego powrotu do pracy
jeżeli zabałaganione biurko jest oznaką zabałaganionego umysłu - oznaką czego jest puste biurko...? 7 luty 2013 operacja C5/C6 i C6/C7 implanty typu Zero-P klinowe firmy Synthes
Początkujący
01-05-2013, 18:02:21

Witam panie i panowie dyskopaci, mam pytanie jak to jest z tymi operacjami i implantami sztywnymi? Są jakieś miarodajne badania po jakim czasie i czy w ogóle sypią się kolejne poziomy? Pytam, bo rozmawiałem z neurochirurgiem z Poznania i powiedział mi, że w sumie to nie wiadomo czy usztywnienie jednego segmentu wpływa na inne, ale znowu od innego neurochirurga słyszałem, że wpływa i mogą być problemy. Co lekarz to opinia a ja dalej nic nie wiem. Dużo czytałem na ten temat i jakiś konkretów nie znalazłem. pozdrawiam
Forumowicz
02-05-2013, 05:46:54

Dzień doberek WSZYSTKIM.Dziekuję -Stokrotko.Ranking niczego sobie.Zbyszkowiec uważam ,że niema takich zestawień za ile posypiąsię sąsiednie dyski.Mam kolegę który zaczol mieć problemy ponieważ się nieoszczedzał dzwigał do oporu nieznał naszego abc.Minoł rok i 4 miesiące od operacji jednego poziomu-to przykład dużej nieodpowiedzialności i ignorancji zaleceń.Drugi przyklad to moja mama jest już kilka lat po zrobieniu jednego poziomu reszta jest w normie i dobrze jej sluży-to przyklad sluchania lekarza i własnego ciała.Pozdrawiam .bratpit
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.
gość
02-05-2013, 06:38:21

Witam :)
Zbyszkowiec -każdy z nas, jak to byłeś uprzejmy nazwać - dysko-patów :) poddał się zabiegowi operacyjnemu po to, żeby ratować siebie przed niedowładem. mielopatią czy też innymi powikłaniami. Nie przypominam sobie, żebym szukała badań czy się sypią implanty, inne poziomy - zaufałam lekarzowi, który mnie operował. Nie żałuję. Gdybym podchodziła do tematu czy się posypie czy nie - to mniej więcej tak jak - nie podnoszę się gdyż leżąc się nie przewrócą. Każdy, powtarzam, każdy przypadek dyskopatii jest inny i myślę, że stąd nie ma takich badań. Jak słusznie zauważył Piotr - wszystko zależy od tego, czy potrafimy żyć w symbiozie ze swoim bądź co bądź ale już naprawianym kręgosłupem. Ślad zawsze pozostanie jak i efekty uboczne w postaci dolegliwości bólowych.
Pogada pod zimnym dreszczem ale ja i tak mam pozamiatane - zwichnęłam nogę....więc dwa tygodnie w gipsie - zwolnienie lekarskie i totalne nic nie robienie ...
Pozdrawiam serdecznie Bogna

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Wynik rezonansu magnetycznego głowy z kontrastem
Dzień dobry, miałem wykonany rezonans głowy z kontrastem z powodu historii tętniaków w rodzinie. Tętniaków nie wykryto ale : W zakresie podkorowej istoty białej obu półkul mózgu widocznesą pojedyncze, bardzo drobne ogniska hyperintensywne w sekwencjach T2-zależnych, wielkości do 2mm(na granicy widzialności, możliwe do uwidocznienia jedynie w sekwencji wykonanej drobnymi warstwami). -Zmiany te nie ograniczają dyfuzji, nie ulegają wzmocnieniu kontrastowemu - ich charakter niespecyficzny - w pierwszej kolejności w różnicowaniu uwzględnić należy drobne ogniska degeneracji naczyniopochodnej. Mężczyzna 32 lata. Czy jest się czym martwić? Jakie mogą być przyczyny i leczenie? Nie mam objawów. Pozdrawiam
gość
Pieczenie skóry na pośladkach
Wys�any: Dzisiaj 12:07 Witam. Chciałabym opisać dolegliwość z którą borykam się od ponad 10 lat. Otóż podczas siedzenia zaczynają mnie boleć pośladki w okolicy guzów kulszowych. Ból jest tak nieznośny, że po kilku minutach muszę wstać z fotela czy też kanapy. Szukałam pomocy u specjalistów ze wszystkich dziedzin, niestety nikt nie potrafi zdiagnozować tej przypadłości. Neurolog przepisał mi Egzystę , którą systematycznie zażywam oraz Neurovit. Po kilku latach do tego bólu dołączyło pieczenie skóry w tych samych miejscach. Od ponad pół roku właściwie chodzę albo leżę na brzuchu. W tej chwili jestem pod opieką specjalisty w klinice leczenia bólu. Lekarz próbuje znaleźć przyczynę, prawdopodobnie jest to uszkodzenie któregoś nerwu w okolicy kręgosłupa lędźwiowego. Ale jak do tej pory bez efektów. Może ktoś z Państwa spotkał się z podobnym przypadkiem i mi pomoże. Pozdrawiam
gość
Paraliż rąk w samolocie
Czy ktoś się spotkał z takim przypadkiem. Syn po raz pierwszy leciał samolotem. W czasie startu sparaliżowało mu obie ręce, częściowo policzki, miał problem z mówieniem. objawy zaczęły ustępować, gdy samolot osiągnął wysokość. Trwało to około godzinę. Potem się już nie powtórzyło. Co może być powodem?
gość
Wynik TK??
Dzień dobry. Odebrałam dzisiaj wynik TK głowy. Opis jak niżej : Dostępne w badaniu struktury mózgowia i przestrzenie płynowe przedstawiają się typowo. AYMETRIA SZEROKOŚCI ROGÓW SKROBIOWYCH - PRAWY SZERSZY 7 MM. Układ komorowy mózgu nieposzerzony, bez cech przemieszczenia. Struktury kostne typowe. Moje pytanie - co oznacza ten fragment o asymetrii szerokości rogów? Czy to coś strasznego?
Reklama: