Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29020)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
15-12-2011, 23:16:25

to znaczy wszystko od pogody zalezy . to najlepiej wyprowadzic sie na madere ,tam roznica miedzy latem a zima jest okolo 2 stopni ..
pozdrawia przyszly mielopatek
Forumowiczka
16-12-2011, 10:50:25

Gość 2011-12-16 00:16:25
przyszly mielopatek
tfu tfu... wypluj to szybko!
i nie daj się :)
gość
16-12-2011, 11:47:24

hej
dzisiaj jestem pierwszy dzień bez kołnierza.....
i mam pytanie.....po zdjęciu kołnierza śpicie normalnie czy na poduszce ortopedycznej?
a i jeszcze jedno....doktorek nie zlecił mi żadnej rehabilitacji.........powiedział,że mam w swoim zakresie sobie ćwiczyć szyjkę.....dziwne to czy norma?
pozdrawiam wszystkich.....
Beata
Początkująca
16-12-2011, 12:16:38

Ja też dzisiaj jestem pierwszy dzień bez kołnierza, przynajmniej teoretycznie, co zaraz wyjaśnię.
Więc wczoraj byłam u doktora na pierwszej wizycie 2 miesiące PO. Dowiedziałam się, że leczenie jest zakończone, rehabilitacja nie jest potrzebna, można sobie najwyżej porobić trochę delikatnych ruchów głową i ćwiczyć piłeczką dłoń( która jeszcze nie doszła do siebie po rwie kulszowej), kołnierza nie nosić, a ponieważ po odstawieniu kołnierza będzie bolał kark, brać dicloberl retard.Kołnierz można zakładać do dłuższej jazdy samochodem, na moje pytanie, czy do komputera też, odpowiedział, że też można, jak się chce.
Więc postanowiłam, że kark nie będzie bolał ( do tej pory nie bolał) i leki wezmę tylko w razie konieczności.Dzisiaj spałam po raz pierwszy bez kołnierza, ale budziłam się przy przekręcaniu z boku na bok, bo mi go brakowało, nawet miałam ochotę go założyć , oczywiście na poduszce ortopedycznej, na takiej śpię już od kilku lat i niewygodnie mi na zwykłej.
Rano natychmiast kołnierz założyłam, tym bardziej, że kark już dawał o sobie znać. Wydaje mi się, że nie ma co od razu rezygnować z kołnierza i trzeba się odzwyczajać bardzo powoli, a do niektórych czynności zakładać kołnierz jeszcze przez kilka miesięcy.
Podobne zalecenia jak u Beaty. Byłyśmy u tego samego lekarza?
Joanna
gość
16-12-2011, 13:18:18

joan-na 2011-12-16 13:16 ...ćwiczyć piłeczką dłoń( która jeszcze nie doszła do siebie po rwie kulszowej),
Joanna
eee, chyba rwie barkowej, ramiennej?
Nerw kulszowy (łac. n. ischiadicus) - najpotężniejszy nerw ludzkiego ciała, zaopatruje on całą stopę, goleń i grupę tylną mięśni uda. Stanowi grube na pół centymetra pasmo, szerokości około 1,5 cm, odchodzące od wszystkich nerwów, które tworzą splot krzyżowy.
ale pomyłki się zdarzają
Początkująca
16-12-2011, 13:21:44

Jasne, że rwie ramiennej, sorry
gość
16-12-2011, 13:43:13

Szyjki porzucające kolnierze,
moja rada jrest taka - nie zdejmujcie kolnierza gwałtownie, bo to tylko zaszkodzi.
Mój doktor pozwolił mi na pozbywanie sie tej ozdoby stopniowo - to znaczy codziennie dłużej o pół godziny bez.
Jesli nosiłyście go dlużej, możecie byc nieco zszokowane widokiem swojej szyi - cieniutkiej i czerwonej. Ale to mija. Moja po roku od operacji jest już w normie a nawet mlodsza, bo dzieki protezom wydłuzyła sie i poznikaly zmarszczki
Beato, Twój doktor nie postępuje normalnie. Co to znaczy cwiczyć we własnym zakresie??????????? Pokazywał chociaż co i jak? Robiąc cos samemu mozna sobie niezle naszkodzić. Staraj sie o skierowanie na rehabilitację - masz takie prawo a jesli spotkasz sie z odmowa, idz do innego lekarza. Niedawno na forum pisałam jak załatwiać takie skierowania, Zosia tez pisała, więc cofnij sie i poczytaj.
Spanie na takiej poduszcze, jak Ci bolu nie przynosi. Ja spie na takiej z pianki termoelastycznej ale nie zrobionej z jednego kawałka, tylko z kulek.
Szyjki czujące "gulę" w gardle - nie martwcie sie, to przejdzie. Ja dlugo po zabiegu dławiłam się i nie mogłam pozbyc sie chrząkania, a teraz jest dobrze, czego i Wam życzę.
Ania po korporektomii
Forumowiczka
16-12-2011, 15:52:49

joan-na
Więc wczoraj byłam u doktora na pierwszej wizycie 2 miesiące PO. Dowiedziałam się, że leczenie jest zakończone, rehabilitacja nie jest potrzebna,
Nie czuj się jakoś szczególnie odosobniona w tym co usłyszałaś. Z punktu widzenia neurochirurga leczenie jest zakończone. Część z nich jest też przeciwna rehabilitacji szyi po założeniu implantu. Mój operator tez uważa że nie należy teraz szyi przeciążać ćwiczeniami i wystarczą normalne ruchy wykonywane codziennie.
Ale zalecenia u różnych lekarzy są różne. Nie miałabym problemu z uzyskaniem zwolnienia do pełnych 6 miesięcy PO (gdybym tylko chciała), tak samo nie miałam problemu z uzyskaniem zdolności do pracy 3 miesiące PO, wiem że w innych ośrodkach podpisują zdolność też 2 miesiące PO. Oczywiście zależy do jakiej pracy, bo do ciężkiej fizycznej oczywiście nie.
Z tego co piszą tutaj Szyjki i z tego co sama obserwuje widzę, że szkoły są naprawdę bardzo różne. sam zabieg jest podobny ale jedni noszą kołnierze inni nie noszą, jedni mają sztywne, inni miękkie, jedni się rehabilitują, innym mówi się żeby tego nie robić.
Z tego wniosek jest jeden - nie ma sztywnych zasad postępowania PO i każdy ordynuje takie, do których sam jest przekonany że są właściwe
Asia
gość
16-12-2011, 17:38:16

Witam.Szukałam czegoś dla siebie w necie i w końcu na całe szczęście znalazłam to forum
Jetem 7 tygodni po operacji kręgosłupa szyjnego i zgodnie ze wskazaniami lekarza za tydzień powinnam sciągnąć kołnierz,prawdę mówiąc trochę się boję
wczoraj zrobiłam wstęp do tego ściągania i pozwoliłam sobie pochodzić kilka godzin po domu bez kołnierza.Efekt jest taki,że dzisiaj boli mnie kark i rąk nie mogę do góry podnieść,jak tak ma być casły czas to jestem przerażona
Dzisiaj byłam na kontrolnym TK i po nowym roku wybieram się do neurochirurga na kontrolę,tym bardziej się cieszę,że mogę tu uzyskać tyle przydatnych informacji.
gość
16-12-2011, 18:43:18

Witam wszystkich mniej lub bardziej doświadczonych w kwestii choroby kręgosłupa szyjnego.
Czy Ktoś mi poradzi, czy to koniecznie trzeba operować ? strasznie nie chcę i boję się.
Mój wynik:
Kyfotyczne wygięcie kręgosłupa na poziomie od c4 do c7.
Na poziomie c5-c6 prawoboczna przepuklina krążka m-k krytycznie zwęża światło prawego otworu międzykręgowego.
Na poziomie c6-c7 masywna centralno-prawoboczna przepuklina krążka m-k znacznie ogranicza rezerwę płynową rdzenia, modeluje rdzeń kręgowy i krytycznie zwęża światło prawego otworu międzykręgowego.
na pozostałych badanych poziomach przepukliny dokanałowej, stenozy kanału kręgowego nie stwierdza się.
Rdzeń kręgowy w zakresie badanym bez zmian ogniskowych.
Iza

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: