Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Forumowicz
14-12-2011, 21:17:49

implant 2011-12-14 20:08:53
Raf, a Ty w kołnierz jesteś zapakowany, czy nie?
Nie nie jestem w kołnierzu, zakładam go tylko jak jadę autem , zdarzyło się to dopiero 3 razy.
Czasem próbuje dla eksperymentu odciążenia szyjki ale ... wszystko mnie w nim boli i chce mi się wymiotować
.tak się dobrze poczułam że postanowiłam ukroić sobie chleba
wiesz chleb kroi się nożem najlepiej z ząbkami w sposób kontrolowany a nie ciacha tasakiem jak mięso ;)
Miałem tego nie pisać co by nie psuć komuś samopoczucia i nie załamać kogoś ale ... tyle czytałem a ile się nasłuchałem o operacjach , co się może stać a raczej co się stanie na pewno (czyli kaplica) że normalnie czuję się tak dobrze że mam wrażenie że coś mi spieprzyli w tym kręgosłupie w sposób pozytywny
Forumowiczka
15-12-2011, 07:10:22

Witajcie.
Pytanie z innej beczki:
jak byliście kontrolowani przez ZUS w czasie chorobowego?
Bo mnie wezwano na badanie chyba 2 tyg po wypisie ze szpitala, coś mi wpisano w ten ich system i co dalej? Będą mnie tak co miesiąc wołać na stawkę? Sprawdzać osobiście czy siedzę w domu?
A jak akurat będę na spacerze z pieskiem? Chodzę na około godzinne spacerki, Wolno mi? Czy wolno opuścić dom tylko do przychodni?
Asia
Forumowiczka
15-12-2011, 08:08:43

Napisałam się i prace modernizacyjne zżarły post
Asiu,wyluzuj.
http://wyborcza.pl/1,76842,6975494,Co_wolno_na_zwolnieniu.html
Częstość kontroli jest nieprzewidywalna. Ja przed drugą operacją kręgosłupa(oczekiwanie na wyznaczony termin 4miesiące) pierwszą weryfikację zwolnienia miałam po miesiącu. Przedstawiłam dokumentację przedoperacyjną, dokument ze szpitala o wyznaczonym terminie operacji i uważałam temat za zamknięty-zgodny pogląd mój i orzecznika ZUS.
Druga kontrola po kolejnym miesiącu,trzecia na dwa dni przed przyjęciem do szpitala.
Gdzieś mi się obiło,że to komputer losowo wyłapuje zwolnienia powyżej 2 tygodni.
W stanach pooperacyjnych bądź spokojna. Jeśli ZUS wezwie Cię po raz kolejny to możesz się spodziewać propozycji (nie do odrzucenia ) rehabilitacji w ramach prewencji rentowej.
Gdybyś miała przed sobą kolejną komisję to zależnie od samopoczucia i opinii Twojego neurochirurga zabezpiecz się stosownym zaświadczeniem w sytaucji kiedy neurochirurg nie wyraża jeszcze na taką rehabilitację zgody.
Wracając do Twojego pytania-MOŻESZ spacerować,NIE MOŻESZ pracować na lewo. Z
gość
15-12-2011, 13:52:44

Hej,witajcie! Duzo mowi sie ostatnio o kolnierzach.jedna dobra ich stron "teraz",to to ze cieplo i szalika nie trzeba! wczoraj tak mnie bolalo,ze wzielam wieczorem 1 tabletke 10 mg Zolpidem-CT,i po 10-ciu minutach bylam "gotowa" ! Pijana czy nacpana,nazwijcie jak chcecie. Padlam do beta i lulu od razu.Spalo sie dobrze ale rano i tak bol byl nadal... Gina
Forumowiczka
15-12-2011, 15:55:26

Zosieńko dzięki :)
Ja się na rentę nie wybieram, wprost przeciwnie, wybieram się od połowy stycznia do pracy. Oczywiście z zastrzeżeniem, że nie dźwigać i nie przyjmować długo wymuszonej pozycji ale mam tak różnorodną gamę czynności do wykonywania, które w dodatku w sporej części mogę sama układać w kolejności jakiej chcę, że na pewno uda mi się dbać o szyjkę.
A przeciągać chorobowego dłużej już nie chcę bo mam za dużo do stracenia.
A tym ZUSem tak ostatnio w szpitalu na kontroli straszyli, że mi się udzieliło. jeszcze jak wzywają na kontrolę, to pół biedy, gorzej jak chodzą po domach.
Akurat ostatnio gość z lędźwiowym opowiadał jak "szpiclowali" ludzi czy siedzą w domu, łobuzy....... no i teraz wraca mi to ciągle do pamięci....
Pozdrawiam, Asia
gość
15-12-2011, 16:33:08

Asiu, Ty się wcale "nie strachaj i nie bojaj" tego, co mówią o tych kontrolach. Nie jesteś jeszcze aż tak długo na zwolnieniu lek. po tak poważnej operacji. Masz nawet prawo być do 182 dni, (jeżeli stan zdrowia tego wymaga) a później też do zasiłku rehabilitacyjnego.
Jeżeli czujesz się już na siłach i chcesz spróbować wrócić do pracy, to Chwała Bogu, że tak szybko wracasz do zdrowia cudnie!
A Zosia wcale nie mówi o rencie- tak nazywa się "wysyłka" na rehabilitację do sanatorium z ZUS.
Wkleiłam coś o tej prewencji...) byś się nie strachała...
Zakład Ubezpieczeń Społecznych od 1996 r. realizuje program rehabilitacji leczniczej w ramach prewencji rentowej.
Rehabilitacja prowadzona w ośrodkach rehabilitacyjnych współpracujących z ZUS oparta jest na założeniach kompleksowego oddziaływania procedurami diagnostyczno- leczniczo - rehabilitacyjnymi i psychologicznymi oraz na szeroko prowadzonej edukacji zdrowotnej. Celem w/w programu jest przywrócenie zdolności do pracy osobom, które w następstwie choroby są zagrożone długotrwałą niezdolnością do pracy i jednocześnie rokują odzyskanie tej zdolności po przeprowadzeniu rehabilitacji. W realizacji programu priorytetem jest jak najwcześniejsze skierowanie osoby ubezpieczonej do ośrodka rehabilitacyjnego, ponieważ im wcześniej rozpocznie się rehabilitację, tym lepsze efekty można uzyskać.
Tak, że głowa do góry i na spacerki z psiunią sobie biegaj...
Pozdrawiam anTosia
anTosia
Początkująca
15-12-2011, 18:47:47

Dziękuję za info.Wreszcie jakieś światełko w tunelu w którym tkwię od wczoraj.Spróbuję na Szaserów.Pozdrawiam cieplutko.
baszas
Forumowiczka
15-12-2011, 19:24:17

a ja w takim razie kontynuuje spacerki :)
A tak przy okazji, ponoć jutro ma spaść ciśnienie o 30hPa.
mnie już coś dzisiaj trochę "pikało". Trzymajcie się szyjki, może bolec :(
Asia
Forumowicz
15-12-2011, 19:52:40

buraczek 2011-12-15 20:24:17
A tak przy okazji, ponoć jutro ma spaść ciśnienie o 30hPa.
mnie już coś dzisiaj trochę "pikało". Trzymajcie się szyjki, może bolec :(
Asia
moje zdanie jest takie - złego diabli nie biorą
gość
15-12-2011, 20:37:29

buraczek 2011-12-15 20:24
A tak przy okazji, ponoć jutro ma spaść ciśnienie o 30hPa. Trzymajcie się szyjki, może bolec :(
Asia
Buraczku, normalnie nadajesz się do tv na pogodynkę dla Szyjek i reumatyków ...jestem za...
praca pewna, nie obciążająca kręgosłupa, tylko palcem po mapie trochę polatać
Mnie dzisiaj też bolała głowa tak pogodowo...
Wysoko w powietrzu spotykają się dwa płatki śniegu:
- Gdzie lecisz? - pyta pierwszy
- Lecę w Tatry na skocznię narciarską!
- A ja na autostradę, zrobię jakiś karambol samochodowy.
Dobrej nocy i dobrego piątku ))
anTosia
anTosia

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Entezopatia
Witam, Rozpoznano u mnie przodopochylenie kręgosłupa szyjnego u ortopedy poprzez wykonanie badania RTG. Byłem u neurochirurga i potwierdził ową przypadłość oraz wystawił mi rozpoznanie Entezopatia w zakresie kręgosłupa, Opis: Bóle w odcinku C bez promieniowania kończynowego. W wykonaniu Mri nie uwidoczniono kompresji struktur nerwowych. Ból jest najpewniej wynikiem entezopatii i wyrodnienia stawów miedzykręgowych. Proponuje leczenie zacząć od laserowego odnerwienia segmentów C4-C7 dx. Chciałbym się zapytać czy owa technika daje duża ulgę w bólu ? czy któryś z lekarzy specjalistów miał podobny przypadek do mojego? Jakie są jeszcze możliwości leczenia mojej przypadłości, która bardzo mi sprawia ból od samego rana do wieczora ;/ Czy po terapii laserem można jakoś wyćwiczyć kręgosłup aby tak bardzo nie naciskał na szyję ? Proszę o pomoc bo zabieg kosztuje 3000 zł i nie wiem czy warto się na niego decydować?
gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
gość
Zaniki korowe
Witam mam 46 lat i ostatnio neurolog wysłała mnie na badania z powodu bólów głowy które męczą mnie od ponad 20 lat i wyszło coś takiego z badania:/ kazała powtórzyć za rok ale chciałem zapytać czy ktoś może miał coś podobnego?
gość
Wynik rezonansu magnetycznego głowy z kontrastem
Dzień dobry, miałem wykonany rezonans głowy z kontrastem z powodu historii tętniaków w rodzinie. Tętniaków nie wykryto ale : W zakresie podkorowej istoty białej obu półkul mózgu widocznesą pojedyncze, bardzo drobne ogniska hyperintensywne w sekwencjach T2-zależnych, wielkości do 2mm(na granicy widzialności, możliwe do uwidocznienia jedynie w sekwencji wykonanej drobnymi warstwami). -Zmiany te nie ograniczają dyfuzji, nie ulegają wzmocnieniu kontrastowemu - ich charakter niespecyficzny - w pierwszej kolejności w różnicowaniu uwzględnić należy drobne ogniska degeneracji naczyniopochodnej. Mężczyzna 32 lata. Czy jest się czym martwić? Jakie mogą być przyczyny i leczenie? Nie mam objawów. Pozdrawiam
Reklama: