Gość 2011-08-13 14:12:00 Witam
Mam pytanie czy jak w pracy wypadł mi dysk szyjny należy mi się odszkodowanie z zusu i pzu?
Witam
Gościu, tak jak pisała amadobo - Ania.
Warto wiedzieć
Ustalenia okoliczności i przyczyn wypadku, a także stwierdzenia, czy był on wypadkiem przy pracy, dokonuje się w protokole powypadkowym sporządzonym przez zespół powołany przez pracodawcę albo w karcie wypadku, gdy z podmiotem, na rzecz którego poszkodowany wykonywał określone zadania, nie łączył go stosunek pracy.
Jednorazowe odszkodowanie przysługuje ubezpieczonemu, który wskutek wypadku przy pracy doznał stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu
Jeżeli uległeś wypadkowi przy pracy a świadczenia, które otrzymałeś na podstawie ustawy wypadkowej od ZUS, nie pokrywają poniesionej przez Ciebie szkody może żądać od pracodawcy odszkodowania uzupełniającego, na podstawie przepisów kodeksu cywilnego. Myślę, że warto spróbować, ja zaspałem jeden tydzień i żałuję bardzo. Wedle mojej wiedzy, w tych sprawach, sąd jest zazwyczaj po stronie pracownika. Jak nie masz na adwokata, dostaniesz z urzędu lub umów się z jakimś na procent.
http://bhp.wieszjak.pl/wypadki-w-pracy/98601,Odszkodowanie-od-pracodawcy-z-tytulu-wypadku-przy-pracy.html
Pozdrawiam,
Irek