Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
12-08-2011, 15:09:42

Malgosiu odezwij sie, kiedy masz operacje, sierpien juz!. pozdrawiam Jadzia
gość
12-08-2011, 15:09:42

Malgosiu odezwij sie, kiedy masz operacje, sierpien juz!. pozdrawiam Jadzia
gość
13-08-2011, 12:12:00

Witam

Mam pytanie czy jak w pracy wypadł mi dysk szyjny należy mi się odszkodowanie z zusu i pzu?
gość
13-08-2011, 13:12:02

Zależy z jakiego powodu dysk wypadł. Jesli w związku z wykonywaną praca, jak najbardziej. Sprawę nalezy niezwłocznie zgłosić odpowiedniej komórce BHP działającej w zakładzie. Mam nadzieje, że byli świadkowie, ktorzy zlożą oświadczenia. Jesli zdarzenie zostanie zakwalifikowane jako wypadek przy pracy, nalezy się odszkodowanie, a zasiłek chorobowy będzie wypłacany w wysokości 100% wynagrodzenia. Po zwolnieniu odbywa się komisja ZUS i orzekany jesr trwały uszczerbek na zdrowiu. Stosownie do tego wypłacane jest jednorazowe odszkodowanie.
Jeśli chodzi o PZU, to nalezy zgłosic nieszczęśliwy wypadek na odpowiednim formularzu.
Obie instytucje działaja niezaleznie od siebie.
Pozdrawiam.
to ja, Ania znana jako amadobo
gość
13-08-2011, 15:30:46

Czy można wstawiać dyski ruchome z tyłu szyi? Czy straszna jest ta operacja?
Początkująca
13-08-2011, 15:58:03

Gość, co masz na myśli pisząć "z tyłu szyi"?
cięcie operacyjne jest z przodu, ja mam ruchome dyski i cięcie mam z przodu
Początkująca
13-08-2011, 16:01:04

mi_98 2011-08-13 17:58:03 Gość, co masz na myśli pisząc "z tyłu szyi"?
cięcie operacyjne jest z przodu, ja mam ruchome dyski i cięcie mam z przodu
gość
13-08-2011, 19:47:30

Chodzi mi o to czy , z tyłu szyi tj. od strony kręgosłupa,
czy to dalej boli , co można robić po tej operacji,jakie sporty , czy można pracować?
gość
13-08-2011, 21:39:03

Drogi Gościu, wprawdzie czuję sie jakbym gadała do czarnej dziury, bo się konsekwentnie nie przedstawiasz, ale z wrodzinej uprzejmości odpowiem.
Z tyłu po operacji nie boli, jesli cięcie jest przeprowadzone od przodu, a nawet jesli, to ból jest do wytrzymania. Ja mam wstawione sztuczne kręgi ale cięcie jest na przodzie. Widziałam jednak ostatnio kilka osób operowanych z dojścia tylnego. Tak czy inaczej nie ma się czego obawiać. Prawdopodobnie to Ty pytasz czy operacja wstawienia sztucznych dysków jest straszna. Każda operacja nie jest niczym przyjemnym, a jesli pooperacyjny dyskomfort pojmiesz jako drogę do odzyskania sprawności, zniesiesz to wszystko nadspodziewanie dobrze.
Co do powrotu do pracy i uprawiania sportów, musisz polegać na pooperacyjnej opinii Twojego neurochirurga.
Jest wśród nas wiele Szyjek, które po zabiegu wróciły do pracy i dobrze się mają. Sporty tylko po konsultacji lekarskiej, my tu nie jesteśmy fachowcami od tych spraw i nie możesz polegać na naszych opiniach w tej materii. Ja mam zamiar w przyszlym roku wrócić do uprawiania turystyki rowerowej, ale tylko po wyraznym zezwoleniu lekarza. Tobie tez radzę nie czynic niczego na własną rękę.
Pozdrawiam
to ja, Ania znana jako amadobo
Początkująca
14-08-2011, 08:38:27

amadobo - zdziwiłam się,kiedy przeczytałam,że nadal robi się operacje z dojścia tynego , mój neurochirug mówił,że już dawno takowych nie robi, ponieważ bezpieczniej jest robić z przodu:) i jest dużo lepsze dojście:) no, ale ja tam sie nie znam,powtarzam tylko to, co usłyszałam od swojego lekarza:)

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Wynik rezonansu magnetycznego głowy z kontrastem
Dzień dobry, miałem wykonany rezonans głowy z kontrastem z powodu historii tętniaków w rodzinie. Tętniaków nie wykryto ale : W zakresie podkorowej istoty białej obu półkul mózgu widocznesą pojedyncze, bardzo drobne ogniska hyperintensywne w sekwencjach T2-zależnych, wielkości do 2mm(na granicy widzialności, możliwe do uwidocznienia jedynie w sekwencji wykonanej drobnymi warstwami). -Zmiany te nie ograniczają dyfuzji, nie ulegają wzmocnieniu kontrastowemu - ich charakter niespecyficzny - w pierwszej kolejności w różnicowaniu uwzględnić należy drobne ogniska degeneracji naczyniopochodnej. Mężczyzna 32 lata. Czy jest się czym martwić? Jakie mogą być przyczyny i leczenie? Nie mam objawów. Pozdrawiam
gość
Entezopatia
Witam, Rozpoznano u mnie przodopochylenie kręgosłupa szyjnego u ortopedy poprzez wykonanie badania RTG. Byłem u neurochirurga i potwierdził ową przypadłość oraz wystawił mi rozpoznanie Entezopatia w zakresie kręgosłupa, Opis: Bóle w odcinku C bez promieniowania kończynowego. W wykonaniu Mri nie uwidoczniono kompresji struktur nerwowych. Ból jest najpewniej wynikiem entezopatii i wyrodnienia stawów miedzykręgowych. Proponuje leczenie zacząć od laserowego odnerwienia segmentów C4-C7 dx. Chciałbym się zapytać czy owa technika daje duża ulgę w bólu ? czy któryś z lekarzy specjalistów miał podobny przypadek do mojego? Jakie są jeszcze możliwości leczenia mojej przypadłości, która bardzo mi sprawia ból od samego rana do wieczora ;/ Czy po terapii laserem można jakoś wyćwiczyć kręgosłup aby tak bardzo nie naciskał na szyję ? Proszę o pomoc bo zabieg kosztuje 3000 zł i nie wiem czy warto się na niego decydować?
gość
Paraliż rąk w samolocie
Czy ktoś się spotkał z takim przypadkiem. Syn po raz pierwszy leciał samolotem. W czasie startu sparaliżowało mu obie ręce, częściowo policzki, miał problem z mówieniem. objawy zaczęły ustępować, gdy samolot osiągnął wysokość. Trwało to około godzinę. Potem się już nie powtórzyło. Co może być powodem?
gość
Zaniki korowe
Witam mam 46 lat i ostatnio neurolog wysłała mnie na badania z powodu bólów głowy które męczą mnie od ponad 20 lat i wyszło coś takiego z badania:/ kazała powtórzyć za rok ale chciałem zapytać czy ktoś może miał coś podobnego?
Reklama: