Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29023)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Wtajemniczona
07-03-2020, 18:39:49

Ten taniec arabski to stoisz, nogi lekko rozszerzone na długość równa barkom, ręce podnosisz w bok. Prawa dłoń obracasz grzbietem do podłogi i skrecasz głowę w jej stronę. Robisz ruch głowy powoli i poziomo, patrzysz chwilę na dłoń, potem to samo z lewa strona. To robiłam codziennie, jak tylko mnie wypisano do domu.
Pokazywała to rehabilitantka w szpitalu?
Niby proste ćwiczenie, ale mi po operacji rece się trzęsly i bolały te ruchy. Ale z dnia na dzień bardziej skrecalam szyja.
29.10.2019 stabilizacja międzytrzonowa c5/c6 cage Peek discC LFC
Wtajemniczona
07-03-2020, 18:42:47

Z tą rehabilitacją to podobnie jak z kołnierzem, zdania są podzielone. Moim zdaniem potrzebne jest wzmocnienie całego ciała, po kilku miesiącach życia na pół gwizdka.
Sanatorium-to nie koniecznie bym polecała, może w ramach prewencji ZUS trochę bardziej się starają, ale te na NFZ to taki bardziej relaksik. Miejsce do którego Tltester dostał skierowanie jest wysoko wyspecjalizowanym szpitalem rehabilitacyjnym, trudno tam się dostać nawet ze skierowaniem nie ma pewności że się pojedzie, bo weryfikacja jest. Komercyjnie tez długo się czeka i sporo kosztuje.
Mnie się udało, jestem zadowolona bo dużo zabiegów i nie jakieś tam byle odpękać miałam min. mobilizację odcinka szyjnego, calego ktęgosłupa, neuromobilizacje, gimnastykę w basenie, kriokomorę, bieżnia z wirualnym spacerkiem po górach, ćwiczenia z neuroforma na barki, masaże, kapiele siarkowe. To nie jest sanatorium , duży nacisk na ruch tam kładą, prądzik jeden bo coś dać muszą z zabiegów fizykalnych
Discektomia C5/C6 i C6/C7 ACIF ze stabilizacją PEEK LFC 07-05-2019r.
Wtajemniczony
07-03-2020, 18:49:30

AgaZielona, dziękuję Ci za odpowiedź. Mi rehabilitantka nie pokazywała takiego ćwiczenia ale kazała wykonywać obrót szyi w poziomie w lewo i w prawo. U mnie są dwa poziomy zrobione.
Wtajemniczony
07-03-2020, 18:52:15

Lucy0402, czyli to, że mam skierowanie to jeszcze nie znaczy, że tam mnie przyjmą?
Wtajemniczona
07-03-2020, 18:52:42

Sanatoria to już po trzech miesiącach od operacji przyjmują, moim zdaniem to jest zdecydowanie za wcześnie na większy wysiłek, ale mogę nie mieć racji.
Mi wyznaczono termin w szóstym miesiącu- na pewno na większy wysiłek można sobie wtedy pozwolić, a do tylu zabiegów to naprawdę potrzeba trochę kondycji mieć.
Forumowicz
07-03-2020, 18:54:20

tltester 2020-03-07 18:56:26
To nie jest sanatorium tylko szpital rehabilitacyjny. .
Dla mnie to bez różnicy. Jedni i drudzy robią to samo. Taki ich urok i taka specyfika.
Uważaj tylko na siebie. Są przypadki gdzie człowiek jechał do sanatorium/ szpitala bardziej zdrowy niż po. Ja jak byłem (dawno temu, nie związany z szyją), to nic nie pomogło, tylko czas straciłem. Nie byłem jedynym z takim zdaniem.
07-06-2019 r. Stabilizacja C4/C5; C5/C6; C6/C7 Płytka+ 8 śrub
Wtajemniczona
07-03-2020, 18:57:52

tltester 2020-03-07 19:49:30
AgaZielona, dziękuję Ci za odpowiedź. Mi rehabilitantka nie pokazywała takiego ćwiczenia ale kazała wykonywać obrót szyi w poziomie w lewo i w prawo. U mnie są dwa poziomy zrobione.
To trzymaj się tego, co mówiła rehabilitantka i lekarz! Broń Boże nie rób nic więcej! Ja byłam taka mądra, że latalam do fizjo po ściągnięciu szwów (A nawet szybciej była u mnie z wizytą domową), a efekt był odwrotny. Nie działaj nic na własną rękę.
29.10.2019 stabilizacja międzytrzonowa c5/c6 cage Peek discC LFC
Forumowiczka
07-03-2020, 19:00:25

U mnie przy wypisie lekarz pytał (nie operator tylko ortopeda na dyżurze) czy chcę skierowanie jakieś do sanatorium czy rehabilitację....nie chciałam sanatorium, dali mi na oddział rehabilitacyjny - nie skorzystałam bo musiałabym się położyć na 3 tygodnie na oddział - mimo, że szpital mam 300 m od mojego bloku dla mnie to niewykonalne przy trójce dzieci mój operator na samo słowo "sanatorium" to aż się zjeżył jak jedna z kobitek z mojej sali o to zapytała - no ogólnie nie poleca ale prof. Podgórski wojskowy szpital w Buzku bardzo chwali - i też słyszałam, że tam akurat są świetni fachowcy i opieka - więc jeśli chcesz jechać to tylko tam...chociaż myślę że to i tak minimum po 6 mc - na pewno nie wcześniej
Ja ćwiczenia izometryczne zaczęłam zaraz po zdjęciu kołnierza - czyli 5 tyg po operacji...no też mi nie służyły jednak - wtedy zaczęły mi się te fascykulacje właśnie Odpuściłam i dałam sobie czas - teraz jest ok i normalnie kręcę głową na boki...bez ćwiczeń, sama fizjologia
Śpię tylko i wyłącznie na poduszce ortopedycznej - już jakieś 5 miesięcy przed operacją na niej spałam i nie wyobrażam sobie inaczej głównie śpię na boku - ale jak mięśnie napięte i czuje pieczenie karku/szyi to jednak pozycja na wznak najbardziej mnie rozluźnia
7.12.2019 C5/C6 stabilizacja międzytrzonowa Signus Rabea Peek
Wtajemniczona
07-03-2020, 19:08:53

tltester 2020-03-07 19:52:15
Lucy0402, czyli to, że mam skierowanie to jeszcze nie znaczy, że tam mnie przyjmą?
Niestety pewności nie ma bo chętnych jest dużo a miejsc ile jest, tyle jest i basta. Po dwie osoby do łóżka nie położą a w dodatku bez kolejki wskakują żołnierze powracający z misji ( wszak wojskowy szpital to jest) oraz osoby ze znacznym stopniem niepełnosprawności. Na pocieszenie powiem, że kręgosłupy to raczej bankowo przyjmują, byli i tacy po operacjach bioder i kolan. W tym samym terminie były jeszcze 2 osoby po operacji szyjki 2 dni po mnie operowane i znaliśmy sie tak z widzenia z pobytu na neurochirurgii. Z tego wnioskuję, że kregosłupy przyjmują priorytetowo
Wtajemniczona
07-03-2020, 19:11:31

Papierologię szpital Ci załatwia, czy sam musisz-bo jest różnie.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: