Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
21-07-2015, 21:57:15

Grzegorzu
Może to nie były wypadki samochodowe przynajmniej w moim mniemaniu ale coś tam jednak było.
Pierwsze zdarzenie miało miejsce 23 lata temu w zimie. Wracałam ze znajomym z Krakowa i dopadł nas deszcz, który z dogi zrobił szklankę. Wpadliśmy w poślizg i tyłem samochodu dobiliśmy do drzewa. Wiesz zero pasów a na rękach miałam mojego małego syna, więc bardziej skupiałam się nad tym żeby jemu nic się nie stało. Nie muszę dodawac że na tylnym siedzeniu to ja siedziałam. Było trochę siniaków, ból stłuczonej ręki i chyba nic więcej- naprawdę nie pamiętam to było tak dawno temu.
Drugie zdarzenie miało miejsce kilka lat później, jechałam z koleżanką z pracy również padał deszcz droga była mokra. Na ostrym zakręcie koleżanka nie zapanowała nad samochodem i nasz samochód nalazł się na przeciwnym pasie jazdy. Koleżanka wpadła w panikę i tak szybko chciała wrócic na nasz tor jazdy, że wylądowałyśmy w rowie a z rowu wyrzuciło nas u jakiego faceta w ogrodzie. Tąpnięcie samochodu w tym rowie było tak silne, że mnie pospadały klipsy z uszów.
No i mam jeszcze w swoim CV zjazd po schodach i ostrą wywrotkę w wannie - to mnie wyleczyło z używania wszelkiej maści olejów do kąpieli. Grzegorzu myślisz że te incydenty mogły przyczynic się do moich dolegliwości?
Przemik
Chylę czoła przed twoją wiedzą w zakresie problematyki funkcjonowania kręgosłupa szyjnego.
Słuchajcie z tymi oknami to nic nie wyjdzie, po wczorajszym maratonie prasowalniczym musiałam ratowac się movalisem. A jak już jest mowa o rodzinie to powiedzcie mi czy po operacji, w związku z tym że jesteśmy tak "niesamodzielni" to drugiej połowie przysługuje jakaś opieka?
Pozdrawiam wszystkich obolałych -Roana
gość
22-07-2015, 06:03:25

Roana! Oj tak dobrze to nie :) To nie jest tak, że będziesz całkowicie niesamodzielna. Będziesz dysponować pełną zdolnością do samoobsługi tzn. będziesz się mogła umyć, ubrać, przygotować posiłek, choć ze skonsumowaniem owego w pierwszym tygodniu po operacji będziesz miała niejaki problem ze względu na trudności z przełykaniem, najgorsze są pierwsze 2 dni po operacji.
Ja mam pytanie z innej beczki, bo znajduję na ten temat rozbieżne informacje, Mianowicie, czy orientuje się może ktoś, jak to jest ze zwolnieniem w przypadku osób prowadzących działalność gospodarczą. Kończy mi się pół roku zwolnienia we wrześniu i nie chciałbym ubiegać się o świadczenie rehabilitacyjne, jak długo musiałbym opłacać składki, aby ponownie móc pójść na zwolnienie z tytułu tej samej choroby?
Początkujący
22-07-2015, 17:24:25

hahah niestety, to prawda, podstawowe rzeczy wokol siebie bedziesz mogla robic, wiec nie ma lekko;)
z tym przelykaniem to roznie bywa, mnie meczylo przez prawie trzy tygodnie
roana nie mam wiedzy zeby rozstrzygac, czy wypadki mialy wplyw. Na chlopski rozum mogly miec udzial, jednak trzeba zwrocic uwage na prawidlowa postawe, inaczej za jakis czas znowu powedrujesz do szpitala na nastepny zabieg. To jest dlugotrwaly proces, obejmujacy korekte u fizjoterapeuty i cwiczenia na pokurczone i poskracane miesnie utrudniajace wyprostowanie sie, ale jak najbardziej do przejscia.
Tymczasem sie relaksuj i nie przeciazaj
pozdrawiam
Grzegorz
gość
23-07-2015, 12:50:23

Witam wszystkich, zwłaszcza cieplutko nowych i zagubionych :)
Ponawiam swoją prośbę: mam wyjazd we wrześniu do sanatorium Złocień w Ustroniu, jadę do sanatorium pierwszy raz, jestem zielona. Czy ktoś z forumowiczów był w tym ośrodku i ma jakąś wyrobioną opinię? może mi doradzić z jakich zabiegów warto skorzystać?
Bo szczerze się przyznaję, nawet nie wiem czy ręczniki się zabiera swoje, czy dają
cały czas przed... to już cztery lata ;)
Początkujący
26-07-2015, 20:06:02

Witam, pytanie na czasie, czy możecie podzielić sie doświadczeniem w zakresie pływania ?
Czy pływanie jest zawsze dobre dla naszych szyjek? Jaki styl jest najlepszy ? Jak długo ?
Początkująca
27-07-2015, 19:27:11

Witam Wszystkich.
U mnie zaczęło się odliczanie - dokładnie za tydzień będę w szpitalu. Dzisiaj byłam w szpitalu na badaniach utoczyli mi 4 fiolki krwi. Powiem szczerze już mam pietra a co to będzie za kilka dni.
Pozdrawiam Roana
Początkujący
27-07-2015, 19:35:23

Cześć, chyba nie zawsze , bo machając rękami różne rzeczy się dzieją w szyi , musisz zbadać jak to jest u Ciebie i chyba najważniejsze - nauczyć się pływać prawidłowo , jeśli jeszcze nie umiesz. A co do stylu to pewnie każdy będzie polecał grzbietowy , ale ja na przykład nie czuję wielkiego dyskomforu przy żabce , ale nie takiej, że głowa wystaje jak u żółwia nad wodą, tylko takiej normalnej , gdzie wymurzasz bardziej całe ciało.
Wtajemniczona
27-07-2015, 19:59:27

Witam po przerwie.
Dowiedziałam się ostatnio ciekawych rzeczy na temat skutków ubocznych urazu kręgosłupa typy whiplash (smagnięcie biczem).
Z urazem tym mamy do czynienia podczas wypadku samochodowego, kiedy nasz pojazd jest uderzony w tył.
Na nasz kręgosłup oddziałują wtedy ogromne przeciążenia a skutki tego urazu dla kręgosłupa są fatalne.
Dobrze jest kiedy mamy tylko ponadrywane więzadła,gorzej kiedy pojawi się dyskopatia wielopoziomowa.
Cały układ nerwowy wariuje,mamy wiele dziwnych objawòw,a lekarze bagatelizują ten stan.
Nie minie 5 lat kiedy większość z nas będzie wymagała operacji kręgosłupa szyjnego.
U mnie pamiątką po takim urazie jest Zespòł Chiari.
W wyniku bardzo silnego uderzenia miałam pozrywane więzadła, dyskopatię pourazową prawostronną na 4 kolejnych poziomach.
Kręgosłup przestał być stabilny.
Struktury mózgu uległy obniżeniu w wyniku urazu, doszło do wgłobienia migdałków móżdżku do otworu wielkiego.
Przez 5 lat nie miałam prawidłowej diagnozy, sama miotałam się z dziwnymi objawami.
Byli lekarze, którzy zrzucali wszystko na karb depresji.
Piszę o tym dlatego, że niewielu polskich lekarzy ma świadomość jakie skutki dla kręgosłupa może mieć tak często spotykany uraz kręgosłupa.
Stłuczki są na porządku dziennym, mnóstwo ludzi chodzi w kołnierzach ortopedycznych.
U mnie dodatkowo wystąpił Zespół Chiari ( objawy-silne bóle głowy przy potylicy,zawroty głowy,sztywność i ból
karku).
Ta przypadłość b.rzadko jest prawidłowo diagnozowana.
Standardowa rehabilitacja przeprowadzana po urazach kręgosłupa, w przypadku zespołu Chiari może bardzo zaszkodzić.
Bardzo często towarzyszy tej chorobie niestabilność kręgosłupa ( niemożność utrzymania głowy, ciągłe jej opieranie o coś, nasilanie się objawów neurologicznych po schylaniu głowy..)
Jestem po operacji kręgosłupa,przed operacją odbarczenia otworu potylicznego i przeprowadzeniem stabilizacji kręgosłupa szyjnego.
Pamiętajcie, zanim zaczniecie rehabilitować kręgosłup lub operować dyskopatię upewnijcie się, że nie macie niestbilności kręgosłupa lub co gorsze Zespołu Chiari.
P.S
Do Pawika myolastan był fajnym lekiem, ale wycofano go z aptek!
Ania artroplastyka C5-C6 grudzień 2013 implant ruchomy M 6
gość
28-07-2015, 07:21:53

Aniu poważnie? Mam w domu ze 3 opakowania i wrażenie, że nabyłam go w tym roku...Teraz w sieci czytałam, że go wycofano ale potem na nowo wprowadzono....Ale w sieci jest duuużżżooo różnych dziwnych informacji... Fajnie, że piszesz o swoim doświadczeniu...Moja głowa to ostatnio nr 1 w moich objawach, a było już tak pozytywnie momentami...I własnie nie mogę jaj pochylać...
Mi też mówią, że pływanie na plecach lub w ostateczności kryta żabka. Ile chcesz na plecach :)
Roana będzie dobrze, my tu zawsze trzymamy przysłowiowe kciuki :)
Początkujący
28-07-2015, 16:37:46

dyskobolka
wspolczuje, po twoim poscie zaczalem czuc sie komfortowo ze swoimi dolegliwosciami
na ile pomoze Ci operacja/pozniejsza rehabilitcja?
pozdrawiam
roana , bedzie dobrze, jak zwykle;)
Grzegorz
lekarze/rehabilitanci preferuja styl grzbietowy

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: