Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29018)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkujący
21-07-2015, 10:22:12

Nie choruję przemlk na żadną chorobę kości. Nie wiem jak mam z tym żyć jak mam codzienne pieczenie całej głowy, sztywność szyi, pisk w uszach, otępienie i przez to już zrujnowaną psychikę bo objawy zaczęły się jakieś 7 lat temu. Nie wiem już co mam robić.
gość
21-07-2015, 10:55:07

Jolziom, tak, jak napisałem zbyt mało informacji, żeby dać konkretniejszą odpowiedź. To pieczenie głowy jest niepokojące, dlatego bardzo ważne jest, aby te zdjęcia obejrzał ktoś na prawdę kompetentny w celu wykluczenia ucisku na korzenie tworzące splot szyjny i co za tym idzie neuralgię, któregoś z nerwów wychodzących z tego splotu np Potylicznego Wielkiego (chodzi mi o zmiany w wysokich segmentach). Jest duża szansa, że pierwotne zmiany enigmatycznie opisane w Twoim opisie wywołują odruchową reakcję w mięśniach i powięzi (wrażenie sztywnego karku) i następcze objawy o charakterze rzekomokorzeniowym (pieczenie głowy) - taka sytuacja byłaby dla Ciebie najlepsza, gdyż umiejętna rehabilitacja powinna pomóc. Podkreślam! Najistotniejsze jest, aby ktoś dokładnie oglądnął zdjęcia.
gość
21-07-2015, 11:21:20

Na chwilę obecną możesz spróbować nabyć dobrze wyprofilowaną i dopasowaną poduszkę ortopedyczną, odciąży Ci trochę szyjny i jest szansa, że pomoże. Biorąc pod uwagę Twój wiek i zmiany, jakie masz, tak, czy inaczej przyda Ci się ona. Można byłoby się zastanowić również nad stosowaniem kołnierza w momentach zaostrzenia, ale z tym bym raczej uważał i nie śpieszył się, niech te zdjęcia ktoś najpierw obejrzy, ponieważ, żeby taki kołnierz spełniał swoją funkcję w przypadku wysokich segmentów odcinka szyjnego musi być wyposażony w diadem, a to w Twoim przypadku na ten moment według mnie jest przesadą. Jeśli chodzi o leki... To jest bardzo indywidualna sprawa. Ja tylko w dniu operacji byłem nafaszerowany morfiną, nigdy w życiu nie wziąłem choćby jednej tabletki przeciwbólowej.
Początkujący
21-07-2015, 12:17:14

Dzięki za odpowiedź. Na poduszce ortopedycznej spałem już dużo wcześniej. Miałem też rehabilitację ale bez żadnych wyciągów. Jakiś masaż, naświetlanie, prądy itp. Nic to nie dało. Jedyny leki które działają jak do tej pory przez te lata to baclofen w dużej dawce potrafi rozluźnić mi te spięte mięśnie i ból trochę zanika i tramal. Od tramalu byłem uzależniony ale to pierwszy lek który zniwelował ten tępy ból, pieczenie czułem się jak bym dostał drugą szansę po latach codziennego bólu. Przez 3 miesiące łykałem go jak cukierki, przepisywali mi go w poradni bólu i nawet nie wiedziałem kiedy wpadłem. Zaważyłem jedynie po dawce że już biorę 3 x większą niż na początku i próbowałem odstawić. Udało się po tygodniu objawy odstawienne przeszły. Baclofenu też boję się brać bo działa na psychikę. Zwykłe przeciwbólowe razem z ketonalem nie pomagają.
gość
21-07-2015, 13:13:23

jolziom ja bym jednocześnie z neurologiem odwiedziła dobrego, powtarzam dobrego fizjoterapeutę. Takie palenie potylicy jest bardzo typowe. Jeśli rano po przespanej nocy jesteś mniej sztywny. mniej pali to może to być wyznacznik, że objawy narastają pod wpływem niewłaściwej postawy (sugestia Przemlk o postawie i dobrze dobranej poduszce). Napisz skąd jesteś, może na forum ktoś ma kogoś sprawdzonego :)
Myolastan powinien pomóc, uzależnia więc trzeba uważać, ale warto zmienić ten baclofen. Może pomoże...Chociaż terapeuta manualny będzie równie skuteczny i nie uzależnia ;) Powodzenia
Co do mycia okien, itp. to ja sobie myślę tak, że każdy ma swoje możliwości i siebie nie przeskoczy...Ból, zmęczenie, którego nie można opanować hamuje wyrywność człowieka, to taki hamulec bardzo naturalny ;)
Nie znam dyskopaty wolnego czy leniwego ;) Wszyscy uczymy się pokory...ja do szpitala też poszłam bez mała z pracy...Dziś już nabrałam dystansu, świat jest tak piękny i tylu rzeczy przez pracę jeszcze nie udało mi się zrobić :)
Początkująca
21-07-2015, 13:15:24

może należałoby się zastanowić skąd u 25-latka tak zdruzgotany kręgosłup -bo bez przyczyny tak się nie stało i nawet najlepsza rehabilitacja na nic się nie zda
gość
21-07-2015, 14:00:16

Dokładnie, tak, jak Pawik napisała, w Twoim przypadku umiejętna rehabilitacja powinna rozwiązać problem. Ktoś, kto Cię dokładnie obejrzy, nauczy prawidłowych wzorców postawy i zachowań posturalnych, wzmocni, co masz do wzmocnienia, rozluźni, co masz spięte, do tego trochę technik terapii manualnej, pracy na powięzi i będzie dobrze, Często rehabilitacja jest prowadzona, albo za ostro, albo sprowadza się do jakichś prądów i masażu, w najlepszym przypadku kinezy grupowej. Te Twoje objawy są tak nieswoiste, zwłaszcza to wrażenie otępienia, że przydałoby się rozważyć zrobienie rezonansu głowy, ale to już jest kompetencja neurologa.
Niestety w przypadku mielopatii narastanie objawów przy ich mnogości jest tak subtelne i trudne do wychwycenia, że mogą nie być wystarczającym hamulcem w powstrzymaniu od jakichś czynności, a niedotlenienie tkanki nerwowej postępuje.
Początkujący
21-07-2015, 14:55:43

Hej. Pawik nawet jak wstaję z samego rana to po otworzeniu oczu już czuje te spięcie i pieczenie. Co do myolastanu niestety nie działa nic a nic. Jedynie działają benzodiazepiny i baclofen na rozluźnienie ale nie chce się wpakować w uzależnienie. Siedzę teraz z całym spiętym karkiem i pieczeniem głowy, otępiały w kołnierzu, który nic i tak nie daje. Miałem już robiony rezonans głowy i parę tomografii, różne badania na borelioze, punkcie kręgosłupa i co wyszło to tylko ten kręgosłup szyjny. Mam takie wrażenie że jak mocno rozluźnię mięśnie szyi i ktoś próbuje mi odciągnąć głowę to przestaje mieć ten ucisk po jakimś czasie.
gość
21-07-2015, 15:56:28

Jolziom , po tym co napisałaś musisz koniecznie trafić do dobrego fizjo. Może umiejętna trakcja i inne manualne zabiegi przyniosą ulgę skoro po odciągnięciu głowy czujesz ulgę. Konsultacja z neurochirurgiem oczywiście obowiązkowa !
Początkujący
21-07-2015, 16:07:10

Dam znać jak dotrę tylko do jakiś doktorów, może komuś się przyda. Piona.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: