Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29022)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Forumowicz
15-02-2013, 08:29:38

Niematahari szkolisz niemiecki to prawie tak jak w moim przypadku z tym że zatrzymałem sie na etapie "Czterej pancerni..." i "Stawka wieksza...".Bardzo skuteczny na promie gdy wycieczka sasiadów za miedzy przyjezdza autokarem i mósza go opuscic i to dość szybko i wejść na prom i trzeba i ruchy przyspieszyć. Czy wyobrazasz to sobie 80 latków w galopie na komende tempo i szybko,ale rak do góry im niekarze podnosic.piotr
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.
Wtajemniczona
15-02-2013, 10:30:04

Hej,
pewnie temat już był - a jakie polecacie sanatorium dla szyjek najlepiej takich PRZED z rehaabilitacją ogólnostrojową (byle nie południe Polski , bo to dla mnie strasznie daleko;(
Dobrego dnia dla wszystkich!
Forumowiczka
15-02-2013, 13:31:41

elba1 2013-02-15 11:30:04 Hej,
pewnie temat już był - a jakie polecacie sanatorium dla szyjek najlepiej takich PRZED z rehaabilitacją ogólnostrojową (byle nie południe Polski , bo to dla mnie strasznie daleko;(
Dobrego dnia dla wszystkich!
Zgodnie z opinią mojego operatora, powtarzaną mi kilka razy, żebym w końcu zrozumiała :) najlepsze sanatorium i rehabilitacja to PŁYWANIE GRZBIETEM, PŁYWANIE GRZBIETEM, PŁYWANIE GRZBIETEM.......itd.
W końcu do mnie dotarło. Wykupiłam kilka osobistych lekcji u instruktora, bo oczywiście wcześniej pływałam tylko żabką babską - z głową nad wodą, żeby sobie włosów nie moczyć i teraz stosuję juz zalecaną mi rehabilitację.
To możesz zrobić od zaraz, na pewno masz gdzieś w okolicy basen.
Asia
Wtajemniczona
15-02-2013, 14:20:10

to na bank;) właśnie wybieram się z mężem jutro tylko trzeba odkopac ten jednoczęściowy strój;)
ale takich parę dni oddechu psychicznego, remontu ogólnoustrojoweg tez by się przydało - zwaszcza jak się już podjęło decyzję o O....;))
Wtajemniczona
15-02-2013, 16:26:53

Witam Wszystkich
Czemu Stokrotka się nie odzywa? Chyba już w domku ?
Asiu
Pisalaś że pracujesz od roku po operacji za biurkiem. Co ze schylaniem głowy ?
Czytanie leżąc na boku to nienajlepsze rozwiązanie dla oczu przynajmniej .
Karolina
Początkująca
15-02-2013, 18:32:57

witam :)
Elu jesteśmy na tym samym etapie- oczekiwanie na...
osobiście uważam, że rehabilitacja jest wskazana na każdym etapie, czy to PRZED, czy PO...
bo przecież takie psychiczne oderwanie się od codzienności też wiele znaczy...
pozdrawiam, Anna
Wtajemniczona
15-02-2013, 21:40:22

Ja znów z uporem maniaka;) z pytanie o osteopatię - byłam raz, przyniosła dla mnie dużo dobrego chciałam kontynuowac, ale kolejni neurochirurdzy - dwaj -powiedzieli kategorycznie zadnych manipulacji przy szyi, żadnych wyciągów , terapii etc...Pytałam ostatniego neur. (którego sobie upatrzyłam na operatora;) specjalnie o osteopatię, ale powiedział, że nie ma mowy, jedynie rehabilitacja ogólnoustrojowa, bo może się to dla mnie źle skończyc (mam jak się okazało niestabilnosc jednego kręgu po urazie) .
I co teraz? wiem, ze osteopatia polega nie tyle na nastawianiu kręg. (na to bym wiadomo nie pozwoliła) ale na łagodnym rozluźnianiu powięzi....
Forumowiczka
15-02-2013, 22:05:34

Ela, osteopatia nie jest zbyt rozpowszechniona i chyba najczęściej kojarzy się z tzw. nastawianiem,trakcją względnie ,,brutalnymi" zabiegami manulanymi.
Byłas już na jednej terapii i wiesz jaką metodą pracował z Tobą osteoapta.
Czy wykonywał jakieś manewry manulane np. skręcanie, uciskanie, wyciągnia w obrębie samej szyi?
Trapia powięziowa nie jest wykonywana w takim mechanizmie. Mój terapeuta bywa,że w ogóle nie pracuje w obrębie samej szyi ,to praca z tkanką łączną.
Nie wiem czy nie większe ryzyko kryje się w rehabilitacji ogólnoustrojowej kiedy jesteś np. na gimnastyce w grupie. A zabiegi typu fizykoterpia przy dyskopatii to zawracanie głowy-przyczyn nie zlikwidują.
Jeżeli chcesz oddalić widmo operacji powinnaś korzystać WYŁĄCZNIE z terapii indywidualnej i to fizjoterapeuty siedzącego w szyjach.
Przedyskutuj i rozważ na ile jesteś w stanie zaufać osteopacie w kwestii nie dotykania szyi, brutalnie powiedziawszy nie pchania rąk tam gdzie nie wskazane.
Przypuszczam,że neurochirurg mógł mieć właśnie obawy przed agresywną terapią manulaną.
Pozdrawiam Z.
Wtajemniczona
15-02-2013, 22:16:55

Dzięki Zosiu,
jak byłam - to on szyją kręcił tylko b. delikatnie, skupił się na przodzie szyi- bardziej to był dotyk i delikatne rozciąganie powięzi - powiedział, ze musimy najpier wszystko porozluźniac,a potem zając sie tym co trzeba - cokolweik to znaczy;)
Myślałam o wyjeżdzie na kilka dni gdzieś do sanatorium - troche zabiegów - nawet tej fizjoterapii, przede wszystkim basen na miejscu i oddech psych. - bo to głowa dostała ostatnio najwięcej;)) (inne objawy ustąpiły - nawet drętwienie kciuka puszcza - badania EMG ręki wyszły prawidłowo)
Potem kontrolny rezonans - maj/czerwiec i w zależności od wyników - jeśli nie stanie się cud;) - operacja latem lub wczesną jesienią...
Pozdrawiam
E.
Forumowiczka
16-02-2013, 09:27:22

Ela jeżeli na kilka dni to przypuszczam, że chodzi o pobyt prywatny.
Może tu
http://www.krojanty.com.pl/
Jesli dobrze kojarzę to chyba Bogna była tamm po operacji i opiniowała bardzo pozytywnie.
Z racji położenia moze jeszcze
http://www.22wszur.pl/
Biorąc po uwagę ofertę-ilość zabiegów, Krojanty wypadają korzystniej. Robiąc rozeznanie pamiętaj też o tym żeby stawiać na terapię indywidulaną.
Ja od jutra rozpoczynam rehabilitację szpitalną w Wojskowym w Busku. Biorąc pod uwagę wielorakość problemów od szyi przez lędźwie po kolana to powinni mi zwiekszyć limit zabiegów NFZetowskich razy3
Oszczędzajcie się przed po i po wsze czasy.
U mnie MRI z przed kilku dni-kolejna wypuklina z uciskiem na worek na c3-4. Kość narsatająca na implanty wygląda coraz pokaźniej i też uciska.
Jest tylko nadzieja,że już tych poziomów do uszkodzenia coraz mniej to i problemy nie będą narastać.
Tak mnie jakoś sarkastycznie naszło przy niezbyt dobrym samopoczuciu.Wróciła rwa szyjno barkowa kark jak decha.
Mam nadzieję, że diabelska moc goracej siarki i łagodne ręce masażysty dokonają cudu
Pozdrawiam urywając się na 3 tygodnie Z.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: