Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29022)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
16-02-2013, 09:36:10

Fizjoterapia jest działem medycyny, który zajmuje się metodami usprawniania pacjentów.USPRAWNIANIA. Nie mam zamiaru zamienić tego forum w forum branżowe,dlatego nie pisałam wcześniej,że jestem fizjoterapeutką. Nie pracuję w tej chwili już zawodowo.Nie poddałam się rehabilitacji mojego kręgosłupa szyjnego przed operacją teraz poddam się tylko rehabilitacji ogólnoustrojowej. Rehabilitować można lędzwiowy. Czasy tak się zmieniły,że liczy się tylko kasa.Taki wystraszony pacjent zapłaci za każdą obietnicę uniknięcia operacji. Piotrze Ty chyba coś wiesz o tym bo ktoś z twojej rodziny dał się tak zmanipulować. Lepiej z szyjką nie poddać się rehabilitacji jak poddać się złej.Pozdrawiam.
Forumowicz
16-02-2013, 11:56:47

Dzień dobry wszystkim Peryskopkom.Jest pochmurno a samopoczucie mam bardzo dobre.Zgadzam sie z twoja opinią ,że lepiej nic nie robic niz poddac sie wątpliwym zabiegom.Moja córka teraz ojca slucha i zaczyna od ortopedy tak po kolei.Pamietam gdy walczyłem z bólem to proponowano mi wizyty u fachowca od bólu-tematu nie podjołem zdajac sie na mojego ortopede.Nie załuję.Ale gdy boli to szukamy wyjscia nie zawsze rozsadnego.A poza odkuzaniem na ktore mam zgode,to masaż tez mogemieć leząc na brzuchu z tym że głowa w jednym połozeniu-ostroznie.Tak więc jak widać -slychać powoli wracam do sprawnosci.W kwestii sprostowania to blachy jednak niemam moje implanty sa razem ze stabilizacją.Zmetalu to sa 4 sróbki i druty blokujące śrubki i tak w bramkach bedą dzwonić.piotr
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.
Wtajemniczona
16-02-2013, 12:30:51

Zosiu,
dzięki za wszystko, i dobrego, owocnego pobytu! Przede wszystkim zabrania bólu i poprawy!!
E.
Wtajemniczona
16-02-2013, 23:22:52

Dla wszystkich Szyjek:
http://w544.wrzuta.pl/audio/5tQHMKRuEP2/stare_dobre_malzenstwo_opadly_mgly_wstaje_nowy_dzien
gość
17-02-2013, 11:43:17

Dzień dobry :)
Hej Szyjki a co z Wami???? Jakoś wyhamowało nasze forum... Janusz czy TY jesteś jeszcze w domku? Asia Buraczek co porabiasz? Zosia oddaje siebie w dobre ręce. Odpocznie i nabierze kondycji. 3 tygodnie jakoś damy radę, mamy wcześniejsze wpisy Zosi więc jest bezpiecznie.
Co do rehabilitacji - z mojego doświadczenia wynika, że jest bardzo pomocna. Warunek - musi być profesjonalna. Dyskopatia jest na całe życie czy tego chcemy czy nie. Zoperowana nie oznacza wyleczenie z dyskopatii. Implanty, i to nie zawsze, jedynie zabezpieczają przed dalszą degeneracją kręgosłupa oraz pochodnych. Tak więc mozolne i codzienne dbanie o siebie pozwala w miarę normalnie funkcjonować. Nie popadajmy w paranoję, że wszystko się kręci w okół kasy. Osobiście korzystałam z rehabilitacji z przydziały NFZ jak też za własne pieniądze i jakoś nie widzę różnicy, chyba jedynie taką, że za kasę mamy do zaraz, z NFZ - czekamy po prostu. Być może miałam szczęście i trafiałam na profesjonalistów. W dobie internetu nie jest trudno wyłuszczyć, tych, którzy są oddani swojej pracy i wykonują ją po prostu solidnie. Po operacji szyjki pierwszą rehabilitację odbyłam po 6 miesiącach i nie żałuję. Takie miałam zalecenia pooperacyjne - nie wcześniej jak po kontrolnym badaniu MR i mój operator dopiero wydał zgodę ale i tak jedynie na rozpinanie mięśni, powięzi i z daleka od szyjki. Nie musiałam o tym mówić w Krojantach. To było oczywistą oczywistością jak nazwał to mój fizjoterapeuta. Pozdrowienia dla Was i dbajmy o siebie Szyjkowe grono :)
Bogna
Forumowicz
17-02-2013, 12:51:36

Bogna melduję sie jestem jeszcze w domku do środy włącznie potem lot
ks Janusz
Wtajemniczona
17-02-2013, 13:14:31

Bogna,
a jaka jest Twoja ocena pobytu w Krojantach? Zosia polecala, znajoma lekarka tez i mysle , by sie tam choc na tydzien wybrac-ale to kupa kasy (a pensje w nauce polskiej mizerne = wiec nie chcialabym jechac w ciemno..
Pozdrowionka niedzielne dla wszystkich!
gość
17-02-2013, 14:19:10

Hej :) Janusz - wiesz, że myślami i energią będę z Tobą :) będzie dobrze, nie ma innej opcji.
Ela (elba1) fakt, pieniądze spore ale: 9 - 10 zabiegów dziennie, profesjonalnych zabiegów, pobyt w fantastycznych warunkach. Zalecenia na wyjazd do domu. Ja do dzisiejszego dnia stosuje wszystkie zalecenia i jest naprawdę dobrze. Myślę sobie, że koszt jest duży ale według mnie warto było. Pozdrawiam. Bogna
Początkująca
17-02-2013, 14:43:57

Obejrzałam cennik w Krojantach rzeczywiście dech zapiera. Może poszukać czegoś tanszego.Bogdaj jak długo tam byłaś,żeby odczuć jakieś efekty?
Forumowiczka
17-02-2013, 18:46:02

Bognaj wywołałaś mnie :)
A ja się po prostu LENIĘ.....
czytam, odpoczywam, jutro znów do pracy ....
Asia

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Od 2 lat ból kręgosłupa ze zwièkszoną intensywnością
BWK 9 Kanał naczyniowy . Głęboki reaktywny obrzęk zwyrodnieniowy odcinka lędźwiowego kręgosłupa, szczególnie znacząca aktywowana artroza stawu międzykręgowego z pseudoretrolisthezą lwk 4. wieloczynnikowe zwężenie otworu międzykręgowego nerwów l3/l4 i l4/l5 z zajęciem wychodzących korzeni nerwowych i zajęciem wnękowym korzeni l4 . Reaktywny obrzęk prawostronny stawu biodrowo krzyżowego. Czy z tym da się coś jeszcze zrobić ?
gość
Dr Nikodem Przybyłko.
Witam, czy kogoś z Państw operował dr Nikodem Przybyłko? Wydaje się, że jest to naprawdę super fachowiec. Czeka mnie operacja. Pozdrawiam Piotr
szukam miejsca dla taty po zawale i w stanie wegetatywnym , który wciąż jeszcze jest w programie budzikowim ale tylko do sierpnia...
Drodzy Wszyscy! dzień dobry! Nazywam się Joanna, mój tata rok temy 16.05 miał rozległy zawal, był długo niedotleniony, niestety nie wybudził się ze śpiączki, nie odzyskał świadomości; przebywa w programie NFZ budzikowim w Sawicach; niedługo minie rok, prognozy nie są optymistyczne; na jesieni musimy znaleźć mu inne miejsce. jesteśmy z Poznania, tata jest teraz 500 km od nas na Podlasiu, to nas wykańcza.. chcemy znaleźć ośrodek xblziej, wiemy, ze trzeba liczyć się z kosztami... ale czy ktoś w ogole wie o dobrym miejscu w Wielkopolsce? pielęgniarki mwoiac do ZOLu go, a przecież ws tyscy wiemy, ze to wyrok.. chciałabym zawalczyć jeszcze ... proszę, jeśli macie takie doświadczenia lub wiedzę, gdzie mogłabym spawrdzac? pytać? bo nie wiem od czego zacząć....
gość
Mielopatia - wymiar rdzenia 4mm
Cześć, mam zdiagnozowaną dyskopatia na poziomie C5 C6 i C6 C7. Dodatkowo też rozwinęła się już mielopatia / ucisk na rdzen bo wymiar strzałkowy wynosi tylko 4mm. Neurochirurg na razie nie widzi konieczności operacji bo nie mam ciężkich objawów. Aktualnie to lekko obnizona sila miesniowa w rekach, sporadyczne uciski w okolicach karku. Mam tez mrowienie lewej polowy twarzy ale powiedzieli ze to z innego powodu (mam tez zmiany w mozgu). Badania neurologiczne w normie. 2 fizjoterapeutów odmówiło rehabilitacji bo nic się już nie da zrobić a nie chcą zaszkodzić. Nie wiem co robić. Z jednej strony po co się operować jeśli objawy nie są mocno dokuczliwe, z drugiej strony nie chce żeby było za późno... Doradźcie proszę
Reklama: