Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29022)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
04-01-2020, 20:17:05

Gościu poszukujący wielopoziomowych.
09.2004 c5-6-7; 04.2004 c4-5 Ostatni MRI 11.2016 na operowanych poziomach osteofity (kość narasta na implanty) zwężające otwory międzykręgowe, c3-4 wypuklina zwężająca otwór międzykręgowy, uciskająca worek oponowy. Szyję mogę uznać za bezproblemową i jakoś szczególnie jej nie chronię. Jak zdarzy mi zdrzemnąć np. w podróży, w pozycji siedzącej i głowa opadnie, to drętwieją mi ręce ale po zmianie pozycji ustępuje. Z powodu problemów wielostawowych jestem przewlekle na silnych p. bólowych i nawet gdyby miało ochotę coś pobolewać w szyi, to przy tych lekach nie ma szans. Nieraz jak się nieco przeforsuję, to mam wzmożone napięcie mięśni, nieco nieprzyjemne w odczuciu. Stosuję wtedy ciepły okład żelowy, albo masaż ciepłym prysznicem, skuteczny na taką dolegliwość. Żyję normalnie i mając wiele innych operacyjnych problemów kręgosłupowo stawowych, w tym stabilizację płytą i śrubami lędźwiowego, szyja aktualnie jest poza moimi troskami.
W czym można Ci pomóc? Ja mogę być świadectwem skutecznych operacji, chociaż po drugiej dosyć długo nie było za wesoło. Trudno o jakieś porównania, każdy przebieg pooperacyjny jest inny. Pytaj, jeżeli może Cię coś uspokoić.
Bidusiu, dla Ciebie odpowiedź o samopoczucie i tryb życia zawarłam powyżej:)
Pozdrawiam Z.
Forumowiczka
04-01-2020, 20:35:00

Zosiu,
Bardzo się cieszę, że Twoje samopoczucie jest tak dobre... oczywiście przykro czytać, że cierpisz z powodu innych dolegliwości i wciąż musisz brać leki - takie życie niestety ja też mam inne dolegliwości, choroby przewlekłe ale jakoś funkcjonować trzeba i mieć nadzieję, że nie będzie gorzej czekam teraz niecierpliwie na tą kontrol - czy wszystko ok, czy implant w miejscu...już chciałabym coś robić, funkcjonować bardziej samodzielnie, zacząć to wszystko jakoś rozciągać itp...wiem, wiem, nie mogę uśpić czujności z powodu dobrego samopoczucia - nie chcę Zosiu powtórzyć Twoich błędów o których kiedyś pisałaś...będę uważać, obiecuję już robię plany na wakacje - że mąż z dwójką dzieci pojadą samochodem nad morze, a ja z najmłodszym (który ma chorobę lokomocyjną) pojadę pociągiem co będzie lepsze i dla mnie, i dla Młodego
Zosiu, ale dokuczają Ci te osteofity ?? W sensie jakieś dolegliwości z tego powodu masz ? Bo to chyba też się usuwa jak jest potrzeba...
7.12.2019 C5/C6 stabilizacja międzytrzonowa Signus Rabea Peek
Wtajemniczona
04-01-2020, 22:28:43

Zosiu,
Trochę przeraził mnie Twój wpis! Jednak poczucie humoru masz nadal (czytałam trochę forum od początku). Tego się właśnie obawiam, że jak już trafi się na stół operacyjny pod ręce neurochirurga, to pewnie kolejne zabiegi to kwestia czasu.
Bidusia81,
Obyś prawdę mówiła, bo coś mi się wydaję, że jak tylko pozbędziesz się kołnierza i poczujesz wolność, to weźmiesz się za porządki albo inne niesprzyjające szyji czynności 😉
Ja trochę się zapominam i niestety ból wraca. Dzisiaj robiłam generalny porządek u córek w pokoju i jeszcze kafelki w łazience czyściłam. Niestety musiałam sięgnąć po leki, bo ból szyji, karku, łopatki nie do wytrzymania. Wiem, że mnie poniosło, ale już nie mogę patrzeć, jak moi domownicy sprzątają po łebkach.
Jutro idę na rezonans. U nas też robią w weekendy, takie zapotrzebowanie jest. I wcale nie mam ochoty robić tego MR ledźwi i piersi. Tylko jeśli nie przyniosę wyników na wizytę do neurologa, to wypisze mi dłuższe L4, i tak będzie przedłużał, aż mu przyniosę płytę i opisy. Jednak goni mnie czas, bo 23 lutego chcę wrócić do pracy. Chociaż mam wątpliwości, patrząc na to, jak często mnie boli. Ale mam już dość siedzenia w domu.
29.10.2019 stabilizacja międzytrzonowa c5/c6 cage Peek discC LFC
Forumowiczka
04-01-2020, 22:52:26

Aga,
Rzeczywiście mam wrażenie, że się zapominasz i znów się nadwyrezasz - przecież u Ciebie to ledwo 2 mc od operacji !!! Musisz olać ten bałagan...nawet nie wiesz jak moje mieszkanie wygląda ale olewam i staram się nie patrzeć...zobacz - już było tak dobrze, funkcjonowałas bez leków - daj sobie więcej czasu ja nie twierdzę, że ja nie sprzątam - owszem, coś tam ogarniam z podłogi...ale nie odkurzam, nie zmywam, nie prasuję...dzieciom obiad podgrzeje, kurze poscieram, umyję kibelek klęcząc na kolanach...dużo spaceruje - nawet za dużo moim zdaniem bo kark odczuwam jednak - no ale teraz jest okres wyprzedaży a nie wszystko kupię przez internet...
Trzymam kciuki żeby MRI wyszło dobrze daj znać koniecznie !!!
Forumowiczka
04-01-2020, 22:55:51

BTW...jakie macie poduszki ortopedyczne ? Tylko nie wiem czy tu można podawać nazwę/firmę na forum...bo ja oczywiście mam jakąś, nawet się do niej przyzwyczaiłam już od lipca...ale może warto zainwestować w coś jeszcze lepszego i sprawdzonego
Początkująca
05-01-2020, 06:40:00

Bidusia81 2020-01-04 23:55:51
BTW...jakie macie poduszki ortopedyczne ? Tylko nie wiem czy tu można podawać nazwę/firmę na forum...bo ja oczywiście mam jakąś, nawet się do niej przyzwyczaiłam już od lipca...ale może warto zainwestować w coś jeszcze lepszego i sprawdzonego
Od prawie 2 lat używam takiej ze szwedzkiej sieciówki z trzema samogłoskami w nazwie i sobie ją bardzo chwalę.
Pozdrawiam.
7.12.2018 stabilizacja c6/c7 13.02.2020 planowana stabilizacja c5/c6
Wtajemniczona
05-01-2020, 09:05:50

Ala_Ala 2020-01-05 07:40:00
Bidusia81 2020-01-04 23:55:51
Od prawie 2 lat używam takiej ze szwedzkiej sieciówki z trzema samogłoskami w nazwie i sobie ją bardzo chwalę.
Pozdrawiam.
Ja też ma tą z 3 głoskami w nazwie 😂🤣 kupowała w dzień, kiedy wyszłam do domu po operacji. Nie było czasu na szukanie. Tylko będąc w szwedzkim sklepie brałam wszystkie możliwe i się kładłam na łóżku z nimi. Fajnie, że są tam też łóżka, więc można spokojnie poduszkę dopasować do swojej szyji 😁
Mi też się ona sprawdza. Bardzo pomaga, nie wyobrażam sobie, spać bez niej!
Masz rację Bidusia81, źle robię. Tylko pomyślałam sobie, że skoro mam wrócić do pracy w lutym, to muszę zacząć normalnie już funkcjonować, ale widzę, że jest to bardzo trudne. Dzisiaj, po wczorajszych porządkach, ból jest ogromny! I jak tu żyć normalnie?! Faktycznie, większość ma rację, jednak pół roku to odpowiedni czas na regenerację. Te 3 m-ce może być stanowczo za mało jeszcze.
29.10.2019 stabilizacja międzytrzonowa c5/c6 cage Peek discC LFC
Forumowicz
05-01-2020, 09:48:55

Napisałem i chcąc wysłać ...... zniknęło. eh
07-06-2019 r. Stabilizacja C4/C5; C5/C6; C6/C7 Płytka+ 8 śrub
Forumowiczka
05-01-2020, 09:53:30

Aga,
No już wielokrotnie pisałam, że za wiele oczekujesz po tak krótkim czasie...musisz trochę zbastowac bo zrobisz sobie krzywdę zwłaszcza, że Twój ból się jeszcze utrzymuje...zwłaszcza że dopiero chyba teraz zaczyna się proces kostnienia...Zosia jest przykładem na to, że za szybko nie oznacza nic dobrego - dobrze się czuła, robiła wszystko jakby operacji nie było i niestety za 1,5 roku robiła kolejny poziom
Też myślę czy nie kupić w szwedzkim sklepie poduszki, tylko w tym drugim sklepie z czteroliterowa nazwą - też mogę się tam walnąć na łóżku i sprawdzić która mi pasuje póki co mam tą co kupiłam w medycznym - niby opinie na necie dobre, ale nie mam porównania do innych...
Ala_ala,
To Ty już zaraz praktycznie się kładziesz na drugi poziom ? Przypomnij mi proszę, czy też Ci poleciał kolejny poziom dopiero po operacji czy już wcześniej tam coś było nie tak ? O Matko...ja to właśnie boję się powtórki z rozrywki i za nic nie chciałabym się znowu kłaść...
Forumowiczka
05-01-2020, 09:58:18

Ala_Ala,
Już doczytałam, że po roku objawy powróciły i robiłaś MRI

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: