Gościu poszukujący wielopoziomowych.
09.2004 c5-6-7; 04.2004 c4-5 Ostatni MRI 11.2016 na operowanych poziomach osteofity (kość narasta na implanty) zwężające otwory międzykręgowe, c3-4 wypuklina zwężająca otwór międzykręgowy, uciskająca worek oponowy. Szyję mogę uznać za bezproblemową i jakoś szczególnie jej nie chronię. Jak zdarzy mi zdrzemnąć np. w podróży, w pozycji siedzącej i głowa opadnie, to drętwieją mi ręce ale po zmianie pozycji ustępuje. Z powodu problemów wielostawowych jestem przewlekle na silnych p. bólowych i nawet gdyby miało ochotę coś pobolewać w szyi, to przy tych lekach nie ma szans. Nieraz jak się nieco przeforsuję, to mam wzmożone napięcie mięśni, nieco nieprzyjemne w odczuciu. Stosuję wtedy ciepły okład żelowy, albo masaż ciepłym prysznicem, skuteczny na taką dolegliwość. Żyję normalnie i mając wiele innych operacyjnych problemów kręgosłupowo stawowych, w tym stabilizację płytą i śrubami lędźwiowego, szyja aktualnie jest poza moimi troskami.
W czym można Ci pomóc? Ja mogę być świadectwem skutecznych operacji, chociaż po drugiej dosyć długo nie było za wesoło. Trudno o jakieś porównania, każdy przebieg pooperacyjny jest inny. Pytaj, jeżeli może Cię coś uspokoić.
Bidusiu, dla Ciebie odpowiedź o samopoczucie i tryb życia zawarłam powyżej:)
Pozdrawiam Z.