Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Forumowiczka
03-01-2020, 19:49:41

Bo przy tężyczce to chyba podstawą też bywa psychoterapia...często połączona z farmakologią jednak 😉 tym bardziej, że u Ciebie hiperwentylacja też nastąpiła...
7.12.2019 C5/C6 stabilizacja międzytrzonowa Signus Rabea Peek
Wtajemniczona
03-01-2020, 19:52:27

Witaj Gosza76 😁,
A z tą tężyczką ciekawe, bo u mnie też lekarze bardzo chcieli ją zdiagnozować 😂 badania wyszły mi dobre, prawidłowe emg i wyniki z krwi w normie, tej niższej, ale normie. Ten pierwszy neurochirurg tak wskazywał. Kontaktowałam u niego rezonans szyji zaraz po wypadku komunikacyjnym (ponad 2 lata temu jak pisałam wcześniej).
A miałam wówczas dziwne, nieznane dla mnie objawy, drętwienia rąk, aż mi palce wyginało, bóle w kolanach, stopach. Wszystko z rąk wypadało. Neurochirurg mówił, że to na pewno nie przez przepukliny. Byłam też u reumatologa, upewnić się, że to nie RZS. Reumatolog powiedział, że mam zespół przeciążeniowy stawów. Kazał brać leki i przychodzić od czasu do czasu.
Minęło pół roku, wróciłam do formy sprzed wypadku, odstawiłam leki i przyzwyczaiłam się do swojej niezdarności.
Aż tu nagle, pewnego dnia nie mogłam wstać z łóżka. I wtedy skończyło się szpitalami i operacją. W sumie może i dla mnie dobrze, bo sama z siebie nie czekałabym na zabieg i pewnie bym nie poszła.
Analizowałam swoje objawy i faktycznie już wcześniej miałam problem i z ręką i z nogą, jak pisałam potykałam się. Dopiero operator mnie uświadomił.
Chociaż dzisiaj też mam niezborność nóg i neurolog każe zrobić rezonans lędźwi i piersiowego. Ale oni zawsze szukają niewiadomo czego 🙃
Gosza76,
zdecydowanie powinnaś powtórzyć badania, skonsultować u kilku lekarzy. Każdy przypadek jest inny, chociaż jednocześnie podobny.
Moja siostra choruje na tężyczkę i z tego, co opowiada to nie ma takich objawów, że drętwieją jej stopy. Owszem ręce, ma duszności i nie może oddychać. Takie ataki u niej nasilają się podczas wzmożonego stresu. Zażywa suplementy i więcej nic z tym nie robi. Twierdzi, że nie ma pomocy od neurologa.
Trudno mi się wypowiadać, ale ważne jest, co i kiedy się pojawiło? Kiedy rozpoznano tężyczkę? Kiedy pojawiły się parastezje?
29.10.2019 stabilizacja międzytrzonowa c5/c6 cage Peek discC LFC
Początkująca
03-01-2020, 20:05:49

Parestezje pojawiły się najpierw z tylu głowy z lewej strony. Pół roku wcześniej miałam stłuczkę samochodowa, po ktorej ze 3 tygodnie bolał mnie kark, ale nigdzie z tym nie bylam. Jak pojawiły się te mrowienia z tylu glowy poszlam do fizjoterapeuty, ale po 3 masażu przez kilka dni miałam potworne zawroty głowy wiec poszlam do neurologa. I tak kolejno RM szyi RM głowy. Potem neurolog zrobił emg i wyszła teżyczka, w międzyczasie miałam różne badania zlecone przez endokrynolog, reumatologia i wszystko w normie. Tylko Wit d3 była na poziomie 8 jednostek. I tak łykam Wit d3, magnez i wapń i zero poprawy, a wręcz coraz gorzej. Byłam u 3 neurologow, przebadane odruchy, 3 rezonanse.... ehh. Już dałam sobie spokój z lataniem po lekarzach, ale ostatnio bardziej boli mnie kark, więc przypomniałam sobie o tej mojej wypuklinie i szukam, drążę
Forumowiczka
03-01-2020, 20:06:07

Ja też miałam podejrzenie tężyczki - dlatego tyle o tym wiem już bo jak były te mrowienia dłoni to robiłam EMG cieśni nadgarstka i tu wyszło ok, ale ten technik co wykonywał badanie to mi zasugerował właśnie tężyczkę...więc na własną rękę zrobiłam wapń zjonizowany, parathormon i witaminę D3...i wyszło mi D3 poziom 38 (norma chyba 30-120)...i niby w normie...ale w grudniu endokrynolog spojrzała że robiłam to na samym początku września - gdzie całe lato słoneczne non stop na dworze, działce, plaży, basenie itp - czyli ten poziom wcale nie był oszałamiająco wysoki po słonecznym lecie....i teraz pewnie mogę mieć niedobór więc dostałam 30000 jednostek na receptę 1 tabletka co 2 tygodnie...
I nikt z tą tężyczka nie wysłał Cię Gosza76 do psychiatry na konsultację ?
A rezonans faktycznie powinnaś powtórzyć bo 4 lata to ogrom czasu jednak
Początkująca
03-01-2020, 20:08:34

Neurolog zalecila spacery i relaksację
Forumowiczka
03-01-2020, 20:10:10

Gosza76,
To bardzo niski poziom tej D3 u Ciebie !!! Oczywiście dostałaś witaminę na receptę w mega dawce ??? Bo niedobór faktycznie powoduje takie mrowienia...a wapń jonizowany robiłaś ? Bo akurat ten chyba ma największe znaczenie dla mięśni, reszta to frakcja kostna...
Forumowiczka
03-01-2020, 20:12:47

Wiadomo...relaks i brak stresu to podstawa ale kto tak potrafi
Początkująca
03-01-2020, 20:13:28

Neurolog kazała mi kupić jakąś Wit d3 I brać 2 tyś dziennie, ale reumatolog dorzucił 20 tyś raz na tydzień. Po 2 latach podniosło się do 26, a ostatnio nie badałam. Wapń biorę doraźnie jak mi gorzej, bo we krwi wyszedł w normie. Na jonizowany nie miałam skierowania
Forumowiczka
03-01-2020, 20:15:18

Hmmmm...to i tak nadal był poniżej normy jak tylko 26..czasem po prostu tak jest, że witamina się dostatecznie nie wchłania z różnych powodów - ja akurat mam przewlekłą chorobę jelit więc pewnie stąd niski poziom
Początkująca
03-01-2020, 20:20:59

Ja w sumie mam zespół jelita drażliwego więc może dlatego. Tak czy inaczej, moją dyskopatia malutka prawda? Wygląda na to że nie jest przyczyną. Może to faktycznie nerwy?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: