Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29018)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Wtajemniczona
03-01-2020, 17:36:37

Gość 2020-01-03 16:57:05
Witam. Chciałam zapytać, czy ktoś z państwa miał przy dyskopatia szyjnej objawy parestezji całej połowy ciała? Od połowy głowy po stopę z tej samej strony. Pytam, bo mam niewielką podobno dyskopatię na trzech poziomach szyjnego i osteofity po lewej stronie, ale lekarz mówi że nie może dawać objawów aż na nogę
Miałam podobnie, cała lewa strona mi drętwiała, noga była słabsza, potykałam się z jej powodu.
Byłam u kilku neurochirurgów i pamiętam, jak pierwszy ponad 2 lata temu, zbagatelizował moje objawy i twierdził, że to nie przez dyskopatię szyjną. Natomiast ostatni specjalista, mój operator stwierdził, że to przez silny ucisk rdzenia.
Widocznie, co lekarz to inne podejście.
29.10.2019 stabilizacja międzytrzonowa c5/c6 cage Peek discC LFC
gość
03-01-2020, 18:08:54

To prawda. Lekarze ucza sie z ksiazek I dopiera setny przypadek moze odbiegac od "standardu". Ja tez doswiadczylam dretwienia az do nog... tak moze byc😰
Początkująca
03-01-2020, 19:01:37

A więc przed chwilą jako gość, a teraz zarejestrowałam się. Bardzo dziękuję za odpowiedź. Od 4 lat szukam przyczyny moich dolegliwości i po serii badań, w tym rezonansie głowy, stwierdzono u mnie tężyczkę. Natomiast ja czuję że to wszystko zaczyna się właśnie w szyi. Rezonans odcinka szyjnego miałam 4 lata temu, wtedy bolał mnie kark i mrowiła mnie połowa głowy. Obecnie mrowi mnie cała lewa strona ciała A zdarzają się bóle ręki i nogi, i jakby osłabienie.
Początkująca
03-01-2020, 19:02:48

Coś mi się tu pomieszalo
Forumowiczka
03-01-2020, 19:14:01

gosza76 2020-01-03 20:01:37
A więc przed chwilą jako gość, a teraz zarejestrowałam się. Bardzo dziękuję za odpowiedź. Od 4 lat szukam przyczyny moich dolegliwości i po serii badań, w tym rezonansie głowy, stwierdzono u mnie tężyczkę. Natomiast ja czuję że to wszystko zaczyna się właśnie w szyi. Rezonans odcinka szyjnego miałam 4 lata temu, wtedy bolał mnie kark i mrowiła mnie połowa głowy. Obecnie mrowi mnie cała lewa strona ciała A zdarzają się bóle ręki i nogi, i jakby osłabienie.
Witam Cię gosza76,
A czy ostatnio powtarzalas rezonans odcinka szyjnego ? Bo wspominałaś że jest dyskopatia na trzech poziomach...bo jeśli ta dyskopatia wyszła już 4 lata temu, to przecież to mogło się na tyle pogłębić, że teraz cała połowa ciała Ci drętwieje...
Pisz, pytaj, doradzimy z własnego doświadczenia - po to jest to forum u nawet osoby zarejestrowane tutaj z 10 lat temu zaglądają i doradzają, opisują własne doświadczenia - jak nasza Zosia - nasza GURU i encyklopedia wiedzy i doświadczenia
7.12.2019 C5/C6 stabilizacja międzytrzonowa Signus Rabea Peek
Forumowiczka
03-01-2020, 19:18:03

A tężyczka z powodu czego ? Na tle nerwowym, czy niedoboru wapnia, czy witaminy D3, czy B12 ? Tężyczka zdiagnozowana podczas próby tężyczkowej EMG ? Leczysz to jakoś ? Bo faktycznie, wtedy są też mrowienia, drętwienia wręcz z wykrecaniem kończyn z tego co kojarzę...ale mrowienia to tak naprawdę objaw wielu chorób czy niedoborów...Ty już sporo badań zrobiłaś więc jestem ciekawa
Forumowiczka
03-01-2020, 19:20:36

Gosza76,
A czy konsultowalas rezonans z jakimś neurochirurgiem ? Miałaś jakieś zalecenia - rehabilitację czy wskazania do operacji ?
Napisz nam coś więcej
Początkująca
03-01-2020, 19:31:49

Właśnie zamierzam powtórzyć rezonans, tylko cały czas mi w głowie krąży myśl, że od szyjnego nogi nie bolą. Tak mi mówił neurolog i rehabilitant. Tężyczkę mam z powodu niskiego poziomu wit d3 i doszły nerwy, hiperwentylacja. Miałam próbę tężyczkową wybitnie dodatnią. Uwierzyłabym, że to tężyczkę, ale czemu nie przechodzi po lekach i dlaczego jest tylko z lewej strony?
Początkująca
03-01-2020, 19:33:59

Wyniki rezonansu:
Zachowana lordoza szyjna. Dyskretne obniżenie i niewielkie zmniejszenie uwodnienia krążków m-k C4/C5 oraz C3/C4 i C5/C6. Drobne zaostrzenia zwyrodnieniowe na krawędziach trzonów kręgów w ich otoczeniu. Pozostałe krążki m-k odcinka szyjnego kręgosłupa bez zmian w obrazie MR. Trzony kręgów o zachowanej wysokości. Sygnał szpiku kostnego objętych badaniem kości prawidłowy. C3/C4 C4/C5 C5/C6 krążki m-k z tendencją do uwypuklania, modelują więzadło podłużne tylne. C6/C7 - drobna tylna centralna wypuklina krążka m-k w niewielkim stopniu przewęża przednią rezerwę płynową i dyskretnie modeluje worek oponowy, bez cech ucisku struktur nerwowych. Niewielki przerost wyrostków stawowych w stawach m-k C4/C5 i C5/C6 po stronie lewej. Poza tym kanał kręgowy w odcinku szyjnym kręgosłupa prawidłowego kształtu i szerokości światła. Worek oponowy nieprzemieszczony, bez cech kompresji. Rezerwa płynowa podpajęczynówkowa zachowana. Rdzeń szyjny o prawidłowym sygnale, bez zmian ogniskowych.
Neurolog powiedział, że to początki dyskopatii i nigdzie nie kierował
Forumowiczka
03-01-2020, 19:47:20

Hmmmm...ja nie bardzo znam się na rezonansie wiem tylko, że u mnie dehydratacja wszystkich krążków protruzja, ekstruzja z uciskiem na worek oponowy...
Twój rezonans chyba nie wygląda źle...rozumiem, że badanie neurologiczne było i wszystko ok ?
A dostałaś coś na nerwy ? Bo nerwica też może nieźle namieszać - denerwujesz się bo Ci drętwieje coś i zaczyna drętwieć bardziej wskutek nerwów, i takie błędne koło się robi...a podobno leki takie na nerwicę lękową potrafią wyciszać objawy - oczywiście jeśli mają podłoże psychosomatyczne

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: