Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29018)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
20-03-2014, 08:02:11

Do Srubki- mój rezonans-wysokość trzonów kręgów oraz szerokość przestrzeni międzykręgowych prawidłowa. Zniesienie fizjologicznej lordozy z niewielkim przeprostem. Zaostrzenie tylnych krawędzi trzonów na poziomach C4-C5, i C5-C6, oraz zmiany degeneracyjne krążków na tych samych poziomach. Na poziomie C4-C5 centralne wypadanie krążka międzykręgowego, który wpukla się do kanału kręgowego, nie dochodząc do przedniej powierzchni rdzenia kręgowego ani korzeni nerwów w odcinku wewnątrzkanałowym. Na poziomie C5-C6 zaostrzone krawędzie trzonów powodują dwustronny ucisk worka oponowego nie dochodząc do gałęzi przednich korzeni nerwów w odcinku wewnątrzkanałowym. Nie stwierdza się zwężenia otworów międzykręgowych. Rdzeń kręgowy o regularnych zarysach, kanał centralny rdzenia nieposzerzony, ognisk nieprawidłowego sygnału nie stwierdza się. neurochirurg w badanie- brak podeszwowego prawego i OA. Cierpnie mi lewa ręka, czuję uciśnięcie na kark, boli od szyji po bark i mam słabiutką tą lewą rękę. Bóle głowy czasem migrenowe jakieś. Powiedzcie szyjki, jak to widzicie. Neurolog jeszcze nie widział rezonansu. Pozdrawiam cieplutko
Początkujący
20-03-2014, 08:11:54

chemik, a jesteś przed operacją? po operacji?
Ja zauważyłem ten sam problem po operacji :) Wcześniej on "bywał", po operacji się nasilił szczegółnie na dłuższym odcinku.
Niestety w polsce kierowca ma tak, że generalnie pracuje mu cała prawa strona :) Trzeba do Anglii pojechać, żeby było równomiernie :)
Co do nakładek, to widziałem takie w internecie, ale o ich skuteczności nie wypowiadam się.
https://www.youtube.com/watch?v=V8y9GARhIlg
Początkujący
20-03-2014, 08:19:45

aga40 2014-03-20 09:02:11 Do Srubki- mój rezonans-wysokość trzonów kręgów oraz szerokość przestrzeni międzykręgowych prawidłowa. Zniesienie fizjologicznej lordozy z niewielkim przeprostem. Zaostrzenie tylnych krawędzi trzonów na poziomach C4-C5, i C5-C6, oraz zmiany degeneracyjne krążków na tych samych poziomach. Na poziomie C4-C5 centralne wypadanie krążka międzykręgowego, który wpukla się do kanału kręgowego, nie dochodząc do przedniej powierzchni rdzenia kręgowego ani korzeni nerwów w odcinku wewnątrzkanałowym. Na poziomie C5-C6 zaostrzone krawędzie trzonów powodują dwustronny ucisk worka oponowego nie dochodząc do gałęzi przednich korzeni nerwów w odcinku wewnątrzkanałowym. Nie stwierdza się zwężenia otworów międzykręgowych. Rdzeń kręgowy o regularnych zarysach, kanał centralny rdzenia nieposzerzony, ognisk nieprawidłowego sygnału nie stwierdza się. neurochirurg w badanie- brak podeszwowego prawego i OA. Cierpnie mi lewa ręka, czuję uciśnięcie na kark, boli od szyji po bark i mam słabiutką tą lewą rękę. Bóle głowy czasem migrenowe jakieś. Powiedzcie szyjki, jak to widzicie. Neurolog jeszcze nie widział rezonansu. Pozdrawiam cieplutko
Ja miałem na C4-C5 ucisk na nerw rdzeniowy, na C5-C6 wielokierunkowe uwypuklenie krążka międzykręgowego wpuklającego się w kanał na 3 mm, wraz z osteofitami na krawędziach trzonów, powodujące zmniejszenie przestrzeni płynowej przedrdzeniowej i spłycenie zachyłków kanału kręgowego obustronnie.
Piszę to, bo masz te same poziomy, ale - jak powiedział mi neurochirurg, są osoby, które mają małe zmiany, a duży ból, są takie które mają duże zmiany i powinny być operowane, a jednak się nie decydują, bo nie mają typowych objawów, a są takie jak ja, czyli mam objawy, które po rehabilitacji (rozluźnienie etc.) odchodzą, by po 2-3 tygodniach wrócić. I sam lekarz stwierdził, że jestem młody, że nie powinienem dopuścić do sytuacji, że będzie coraz gorzej, bo objawy później się nie cofną :)
Ale wiem też, że faceci podchodzą do operacji inaczej niż kobiety :) Chyba bardziej na luzie :)
Mnie pewnie jeszcze czeka operacja na C6-C7 :) Ale na razie zostawili, bo mam wypuklinę 2mm, ale bez ucisku na struktury nerwowe :) Ale żyję już z tym :)
Niestety - to moja wina, ale sądzę też, że wina kilku lekarzy pod rząd, których odwiedzałem... Gdyby dwa lata temu lekarz skierował mnie na rtg, do ortopedy czy w inne miejsce, to pewnie inaczej to by się skończyło. Dopiero po roku od pierwszych niepokojących objawów zrobiłem rezonans. Żeby było śmieszniej - ortopeda nic na nim nie widział, a neurochirurg na dzień dobry mi powiedział "operacja".
Nie konsultowałem z innymi, żeby już nie mieszać sobie w głowie. Jest jak jest i jest dobrze.
Jestem 3 miesiące po operacji, 4 miesiąc L-4 leci :) Dziś idę po południu pierwszy raz na basen popływać nie forsując się (za zgodą rehabilitanta). Powiedział też, że jazda na rowerze jak najbardziej możliwa, więc ten czas spędzę na ruchu.
A potem - jak to określił - jak się rozruszam się bardziej, to zaczniemy masaże barku i kręgosłupa (z wyłaczeniem szyjnego na razie). Zatem wracam do normalności.
gość
20-03-2014, 08:28:50

Witam wszystkich, piękne słońce dzisiaj mnie obudziło ;)
chemik2222- co do samochodu to stwierdzam że niemcy WIEDZĄ czemu kupują samochody z automatyczną skrzynią biegów :D Mój następny też tak będzie miał ;) Uważam że jeżdzisz jak facet, siedzenie wysunięte daleko do tyłu, zmiana biegów na wyprostowanej ręce, kierownica na sztywno.Może w zony samochodzie aż tak się nie da jak w Twoim bo pewnie tuning i te zabawki :) zaobserwuj to i uwierz mi że im bardziej wysunięta do przodu ręka tym większy ból. Tak mam od trzech lat z prawą ręką. W fazach ostrych za każdym razem co wyciągałam rękę do myszki to łapał mnie straszny ból, to samo do gałki zmiany biegów. Zaobserwuj to sobie i może mam racją :D
Początkująca
20-03-2014, 09:33:25

Zobaczymy,m co wskaże badanie. Nadmienię, że poczytałam dokładniej wasze wypowiedzi i w tej chwili jestem już "nakręcona" na mielopatię-tak, że już od paru dni nie śpię ze strachu przed wynikiem.
Wtajemniczona
20-03-2014, 09:46:37

Kobiałeczko,
odłóż płytę i idź na spacer. nie baw się w lekarza radiologa. chyba, że skończyłaś studia w tym kierunku.
ja po kilku próbach odczytywania wyników badań i wkręconej sobie palpitacji serca, posłuchałam rady mojego neuro i nie czytam już, dopóki on nie zinterpretuje moich wyników. sam powiedział, żeby nie czytać opisów.
podam Ci przykład: w opisie mojego MRI pooperacyjnego jest informacja o dużej ilości osteofitów na operowanym poziomie. po pierwsze, nie jest to możliwe, żeby przez 3 miesiące osteofity narosły, po drugie, on je wszystkie wyciął w cholerę.
wiem, że to trudne, bo to my cierpimy, i czas do wizyty ciągnie się niemiłosiernie. ale domyślając się, co to za żyły czy inne śmiertelne przypadłości, robisz sobie krzywdę. space, płyta do ciemnego kąta.
inaczej wyhodujesz sobie piękną nerwicę. dyskopatia Ci nie wystarczy?
pozdrawiam. ślę Wam słońce:) u mnie lato:)
Wypadek 02.2009. długa rehabilitacja. zabieg 14.11.2013 (dyscektomia c5/c6, stabilizacja przestrzeni PEEK Cornestrone)
Początkująca
20-03-2014, 10:39:48

Na podstawie czego lekarz kieruje na operację? objawów, ucisku na np worek oponowy?
Początkująca
20-03-2014, 10:59:11

Chciałam poprosić o interpretację uzyskanego właśnie wyniku MRI, bowiem do wizyty u lekarza jeszcze hen, hen a wy macie jakieś tam doświadczenia i na pewno doradzicie co można z czym wiązać....
"W pozycji leżącej widoczne kyfotyczne ustawienie odcinka szyjnego kręgosłupa. Przestrzeń międzykręgowa C5-C6 dyskretnie zwężona w całości z obecnością zmian zwyrodnieniowo-wytwórczych na
tylno-bocznych krawędziach trzonów kręgów, zwężających obustronnie światło kanałów korzeniowych. Przewaga zmian
po stronie lewej, z wyraźnym modelowaniem lewego korzenia nerwowego w początkowej części kanału korzeniowego.
Prawy korzeń nerwowy wolny.Poza zmianami wytwórczymi elementy kostne prawidłowe.
Objęty zakresem badania odcinek rdzenia kręgowego o prawidłowych sygnałach.Wnioski: Spondyloza szyjna na wysokości C5-C6, z modelowaniem lewego korzenia nerwowego."
Z jakim modelowaniem??? To jest ta dyskopatia czy nie, bo jak na razie ja ostatnio nawet książki nie mogę przeczytać bez dyskomfortu a ciągle chodzę podrażniona, obolała i płaczliwa, szyja boli, ramię boli. Po powyższym zgłupiałam bowiem bolesną, osłabioną i zimną mam całą prawą stronę ciała (zwłaszcza ręka i noga). Zobaczymy, co powie lekarz ale ja chyba wariuję albo mój organizm wysyła jakieś nerwowe sygnały by iść naprawdę do psychiatry, jak słowo daję.... Z drugiej strony nie doi wiary by psychika aż tak podszywała się pod normalne choroby.
Początkująca
20-03-2014, 11:07:06

tomwro 2014-03-20 09:11:54 chemik, a jesteś przed operacją? po operacji?
Ja zauważyłem ten sam problem po operacji :) Wcześniej on "bywał", po operacji się nasilił szczegółnie na dłuższym odcinku.
właściwie też odczuwam ból ,dyskomfort podczas jazdy autem ,jestem po operacji , masz jakąś wiedze ,teorię skąd ten ból wynika ?
Kobiałko zrobiłam podobnie ,też dopatrzyłam się nowotworu....było to nieznaczące zaciemnienie, niestety nie mamy wiedzy aby interpretować takie zdjęcia ,a szkoda...
operacja 10.07.13 stabilizacja międzytrzonowa c6/7
Wtajemniczona
20-03-2014, 11:09:02

Aga40
Spokojnie na moje oko Twój opis nie jest wcale taki zły, raczej lekarz wyśle Cię na rehabilitację. Pamiętaj to są jednak moje przemyślenia. Ja mam ucisk worka na 4 poziomach, a kręgosłup miałam operowany tylko tam gdzie uciśnięte był rdzeń.

Pozdrawiam cieplutko wszystkie Szyjki!
Ania artroplastyka C5-C6 grudzień 2013 implant ruchomy M 6

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: