Witam.
Mój lekarz zakwalifikował mnie do dwóch ruchomych dysków, bo powiedział, że na sąsiednich poziomach nie widać zmian zwyrodnieniowych (zmiany powypadkowe na dwóch poziomach) a dyski ruchome lepiej zabezpieczą je przez przeciążeniem. Ale gdyby się okazało, że nie da się ich założyć to trzeba być przygotowanym na sztywną stabilizację. Słyszałam też, że ruchome chętniej zakładają ortopedzi niż neurochirurdzy. Ortopedzi zwracają większą uwagę na biomechanikę kręgosłupa, a neurochirurdzy na zabezpieczenie rdzenia Wszystko ma plusy i minusy. Na zachodzie rzeczywiście częściej zakłada się ruchome, ale podobno nie ma dobrze udokumentowanych prac które przesądzałyby na korzyść jednej metody. Do dysków ruchomych potrzebne jest też odpowiednie wyposażenie do implantacji i szkolenia dla personelu. Więc czasem koszty mogą przewyższać korzyści. Mi jeden neurochirurg powiedział, że ruchome zakładają tylko na życzenie pacjentów komercyjnych. Ja trafiłam na neurochirurga/ ortopedę
pozdrawiam, jutro idę do domu
Bety
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę, a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.