Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
19-03-2014, 15:28:11

Basiu,
Dziękuję Ci bardzo... wracam do lektury.
Tak na marginesie jesteśmy imienniczkami :D
Początkująca
19-03-2014, 15:28:20

Basiu,
Dziękuję Ci bardzo... wracam do lektury.
Tak na marginesie jesteśmy imienniczkami :D
Początkująca
19-03-2014, 15:29:53

No i jak to początkujący zdublowałam wpis :| sorki
Wtajemniczona
19-03-2014, 16:11:35

dino73 2014-03-19 16:05:39 Nie miałem zamiaru nikogo straszyć a przedstawiłem fakty jakie można przeczytać na ich temat.
Czy mamy się oszukiwać aby tylko sobie poprawić samopoczucie?
To jest tylko urządzenie i ma z góry określony czas użytku podobna zasada działanie jak przegub kulowy.
Oczywiście każdy ufa swojemu operatorowi i nie raz nie ma wyjścia ale wiedzieć pewne rzeczy trzeba i nie można odbierać tego w kategorii straszenia.
Tu tylko jedna opinia ordynatora neurochirurga
Obecnie dostępna jest cała grupa implantów ruchomych tzw. sztucznych dysków, jednak ich zastosowanie jest wąskie i według dostępnej literatury - ciągle dyskutowane
Dino implanty o których piszesz już nie są zakładane, to są implanty starszej generacji np. Prestige.
Obecnie zakłada się zupełnie inne sztuczne dyski, gdzie jest
zupełnie inna zasada działania.
Ograniczenia w ich montowaniu wynikają z wyceny
procedur medycznych enefzetu.
Szpitali w Polsce poprostu nie stać na ich zakup.
Wiem, że jesteś przed operacją, więc dokładnie sobie musisz poczytać..
Mogę Ci podesłać materiały o moim dysku. W galerii są zdjęcia z operacji.
Do Piotra
a jaki implant ruchomy ma Twój znajomy i na czym polega jego problem?
Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji
Implanty ruchome nowej generacji są około 7 razy droższe od sztywnych, a szpital ma taką samą refundację za obydwa.
Nie wiem co za artkuły, bo ja przed podjęciem decyzji -
Ania artroplastyka C5-C6 grudzień 2013 implant ruchomy M 6
Wtajemniczona
19-03-2014, 16:23:38

C.d.
szukając informacji przed operacją nie znalazłam zbyt wielu informacji na polskich stronach. Bardziej merytoryczne znajdują się na stronach angielskich, gdzie neurochirurdzy mają większe doświadczenie w montowaniu dysków ruchomych.
Sporo informacji dla osób z dyskopatią znajdziecie na stronie: dr kręgosłup. Jest tam sporo artykułów medycznych, również zagranicznych, a jednym z moderatorów jest neurochirurg.
Polecam
Ania artroplastyka C5-C6 grudzień 2013 implant ruchomy M 6
Forumowiczka
19-03-2014, 17:29:46

Witajcie.
No i znów dyskusja implanty ruchome kontra nieruchome :)
Znam osobę, która ma ruchomy i czuje się dobrze.
Z drugiej strony, na wizycie przed operacją jeden z neurochirurgów przyznał się, ze pielęgniarka z ich oddziału miała ruchomy i niestety się przesunął – konieczna była reoperacja. Z trzeciej strony, o nieruchomych też czasem słyszymy, ze nie pozostały dokładnie tam, gdzie miały się okostnić.
Są badania, że po 3 latach 40% ruchomych niestety obrosło tkanką kostną i straciło ruchomość, ale to znaczy tylko tyle, że straciły ruchomość. NIC POZA TYM. Nie podam linku do artykułu, bo ja to słyszałam od 2 lekarzy, nie czytałam tego. No i co z tego, że straciły ruchomość? – stały się po prostu jak sztywne.
Natomiast istnieje bardzo wiele ograniczeń do ich stosowania. Przede wszystkim trzeba mieć pewność, że stawy są jeszcze dobre – ponoć (to tez słyszałam od lekarza) dyskopatii często towarzyszą też inne schorzenia na danym poziomie i jeżeli stan stawów lub wiązadeł jest zły, to organizm dąży do usztywnienia takiego chorego odcinka i nie należy tam przywracać ruchomości.
W Piekarach np. lekarz mi powiedział, że nawet jeżeli obieca komuś ruchomy, a w czasie operacji coś mu się na tym poziomie nie spodoba, to nie założy tam ruchomego tylko sztywny.
Środowisko lekarzy jest podzielone – są zwolennicy i przeciwnicy ruchomych i w zależności od tego, do kogo pójdziecie, usłyszycie po prostu jego opinię. Jakbyście poszli do zwolennika jednego rodzaju implantu, to gorąco by wam argumentował dlaczego nie należy stosować tego, co inny gorąco polecał.
Ja byłam operowana przez przeciwnika ruchomych w ich obecnej postaci, jako jeszcze zbyt niedoskonałych.
Nie pozwalajmy, aby opinie środowisk medycznych, które nie są jednorodne w tym temacie przerzucały się na nas. Niech oni się kłócą które są lepsze, a nam po prostu założą dobrze implant – a czy ruchomy czy nieruchomy – i z jednym i z drugim może być i dobrze i źle.
U nas oczywiście będzie dobrze :)
Całuski, Asia
gość
19-03-2014, 17:58:00

Witam wszystkich :) Zgadzam się w zupełności z Asią buraczkiem, napisała dokładnie to co ja miałam napisać, takową wiedzę też posiadam, opierając się na opinii kilku lekarzy. Dodam tylko że jest wiele czynników które lekarz bierze pod uwagę wybierając implant, np wiek pacjenta,inne jego choroby, ogólny stan zdrowia, o stanie kręgosłupa wraz z całym osprzętem(stan kości, stawów) nie wspomnę ;) Nawet kiedy lekarz zadecyduje o implancie ruchomym zawsze przygotowany jest na zmianę w momencie operacji jeśli uzna że organizm pacjenta lepiej przyjmie implant stały. Nie słyszałam też żeby do pacjenta należała decyzja jaki sobie życzy, no chyba że lekarz pyta tylko tak profilaktycznie ;) orientacyjnie. Myślę że nie ma co dalej ciągnąć tego tematu i wywoływać negatywne emocje :) Grunt żeby było zdrowie i nic nie bolało :)
Wtajemniczony
19-03-2014, 18:30:49

Najlepszy chyba u nas dostępny ruchomy to dysk M6
Świetna prezentacja na końcu film
http://ptchk.pl/movies/ptchk_m6.htm
I następne opracowanie ,Analiza biomechaniczna odcinka szyjnego
http://www.kms.polsl.pl/mi/pelne_7/wolanski_tejszerska.pdf
Wtajemniczony
19-03-2014, 19:00:16

Buraczku napisałaś tak"Są badania, że po 3 latach 40% ruchomych niestety obrosło tkanką kostną i straciło ruchomość, ale to znaczy tylko tyle, że straciły ruchomość. NIC POZA TYM"
Nie jest tak różowo moim zdaniem bo nie wiemy w jakim położeniu się unieruchomi to jest duży zakres ruchu,jeżeli się zatnie np przechylony w bok i o kostni to cały odcinek szyjny nie będzie miał osiowości inne poziomy to bardzo odczują ,Taka jest moja hipoteza i analiza.
gość
19-03-2014, 19:14:05

Ja myślę że liczy się tu także ekonomia ;) im nowszy implant tym droższy, dlatego wybrańcem się jest wtedy gdy ma się kasę i zapłaci za operację i implant( wtedy można mieć najlepszy, najnowszy, naj....) :P

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: