Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29022)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Forumowicz
18-02-2014, 14:34:29

Wiekos 74 to co piszesz jest faktem w dodatku bardzo przykrym dla pacjenta ale to wina decydentów a nie osób bezpośrednio tam pracujących .
Jeśli chodzi o dodatkowe ubezpieczenia zdrowotne to na ten temat ja mam bardzo przykre doświadczenia proszę się nie łudzić że jeżeli za operację na kręgosłupie jest przyznane 100% sumy umownej i tu kruczek że jeżeli np , na szyje wypłata była w wysokości 75% a po jakimś czasie pójdziesz na operację odcinka L-s dostaniesz kolejne 25% i na tym kończy sie odpowiedzialność ubezpieczyciela nie ważne ile tych operacji będzie potrzeba nie otrzymasz już nic tak ja zostałem potraktowany policzono kręgosłup jako całość i nie ważne który odcinek kręgosłupa dotyczyła operacja . Więc tak naprawdę moim zdaniem takie ubezpieczenie jest bzdurne i nabijaniem Kasy ubezpieczycielowi no cóż życie
Pozdrawiam
ks Janusz
Początkująca
18-02-2014, 15:25:27

bognaj 2014-02-18 14:51
Kochani, wiosna w ataku więc będzie dobrze :)
Ja osobiście zawdzięczam wiele Zosi, Januszowi (zanzibar) anTosi, buiraczkowi, pawikowi... to oni mnie sprowadzili na ziemię tuż po mojej operacji i dzięki tym radom nie położyłam tego co naprawił mój wspaniały operator. :) Buziaki wielkie dla Was :)
Bogna za buziaki dziękujemy....!!! a w dowód wdzięczności za to "sprowadzenie na ziemię" czekamy cierpliwie na świeże poziomki lub placek z jagodami
A dla naszego Miłego Buraczka - też mam miłego buraczka z pozdrowieniami

Dla Zosi i Wielebnego serdeczności i szybkiego powrotu do zdrowia oraz wiosennego uśmiechu
a dla pawika ciepłego, kojącego ból słoneczka.
anTosia
Początkująca
18-02-2014, 15:45:37

Mój operator będzie baaaaaaaaaaaardzo zaskoczony ;)... już mam dosyć wiszenia na słuchawce i zadzwoniłam tam, gdzie przyjmuje prywatnie. Akurat ktoś wyskoczył i udało mi się umówić na wizytę za kilka dni ;)... inaczej mogłabym czekać do sierpnia- takie ma terminy.
Miłego popoludnia wszystkim życzę :)
Piotrek, Becia- jak Wasze połówki?
operacja: 30.09.13; discektomia C6/C7 ze stabilizacją międzytrzonową LFC 5mm peek
Forumowiczka
18-02-2014, 16:16:39

Oj wywołujecie temat implantów ruchomych a to jest temat kontrowersyjny. Staram się go nie ruszać, ale jednak nie wytrzymałam.
Jak implanty są dobrze osadzone i fachowo dobrane, a do tego kość okaże się tez wystarczająco twarda (żeby się w nią nie zapadał) to one faktycznie lepiej się sprawują niż sztywne, bo zapewniają ruch. Tyle, że… jest bardzo dużo ale:
- operacja jest trudniejsza
- początkowo są narażone na przesunięcie w większym stopniu niż sztywne
- musza być naprawdę dobrze dobrane i z tego co mówił mi mój operator, to nie jest tak, ze na podstawie samego MR można go dobrać. Potrzebne są dodatkowe pomiary a nie tak, ze jak otworzę to zobaczę i cos tam będzie pasowało.
- według badan, po 3 latach 40% z nich się pokrywa kością i przestaje się ruszać
- mogą się również zbyt mocno pokryć kością i nawet doprowadzać do ucisku rdzenia właśnie tym nadmiernym okostnieniem.
No i niestety jeszcze i to, że tak jak wszędzie w medycynie koncerny wpływają na lekarzy (różnymi metodami), żeby stosować taki a nie inny implant ale tego wątku nie będę poruszać. Wiem, ze taki też istnieje.
Mój operator sam się wycofał z implantów ruchomych, mimo ze miał je w kontrakcie. Nie tylko w Polsce ale i na świecie jest w tym temacie różnica zdań – niektórzy sławni neurochirurdzy odstępują od implantów ruchomych w ich obecnych postaciach, inni dalej je wstawiają.
To nie jest taki prosty i oczywisty temat i to nie jest tak, ze z ruchomym byłoby nam na 100% lepiej.
W każdym razie jeszcze nie z tymi, co teraz są na rynku. To jeszcze nie jest to cudo, na które czekamy.
---------------------------------------------------------------------
anTosiu jaki śliczny Buraczek !!!!!
jak w moim lusterku!!! :) :) :)
i taki słodziak.... i taki młodziutki........
całuski
Asia
Początkująca
18-02-2014, 17:09:37

Witam wszystkich,
mam dyskopatie i przepukliny kręgosłupa szyjnego, od listopada borykam się z bólem mniejszym lub większym ręce jak nie moje ścierpnięte i bolą, problem z chwytaniem, od wczoraj mam bóle wychodzące z łopatek idące przez pośladki w stronę ud, boję się ze jutro nie wstanę jestem zrozpaczona nie wiem co robić neurochirurg do którego byłam umówiona już dwukrotnie przełożył wizytę, czy ktoś leczył się w Mielcu i wie jak tam jest ?
Początkująca
18-02-2014, 17:25:33

Asiu -Buraczku kto jest Twoim operatorem mozesz podać mi nazwisko ?Widze , ze masz spora wiedzę na temat implantow ruchomych , mogę wiedzieć skąd ja czerpiesz ? Czemu operatorzy nie informują pacjentów o tym co napisałas ? Mam coraz wiecej wątpliwości
Początkująca
18-02-2014, 17:28:28

Anianit gratuluje wytrwałości .na dzień dobry zapytaj operatora czy zmienił nr tel .
Wtajemniczona
18-02-2014, 18:25:00

Witam wszystkich . Dawno nie zaglądałam tu. Dla przypomnienia miałam mieć operację rok temu w marcu. Trzy poziomy z podejrzeniem o ucisk na rdzeń trzy wypukliny osteofity i jeszcze parę innych defektów. Ale stało się inaczej. Nie operowałam się. Dzisiaj czuje się w miarę dobrze. Pewne rzeczy przewartościowałam ale żyję bez tabletek z małym bólem. Nie przemęczam się trochę rehabilitacji ( to powinnam robić częściej i systematycznie). Myślę że warto dobrze sprawdzić czy operacja już. Czy konieczna . Ale to jak wielokrotnie podkreślało wiele osób na forum sprawa indywidualna. Ja należę do tych co operacja to ostateczność. Pozdrawiam nowych i tych co są już dłużej na forum. Renata
Przed operacją Zwyrodnienie C4do C7 + długi opis
Początkujący
18-02-2014, 20:13:18

Temat implantów ruchomych jest kontrowersyjny, bo nie bardzo się opłaca szpitalom zakładać implanty ruchome. Też czytałem , że zarastają i są możliwe różne komplikacje, ale chyba nie większe niż w klasycznej stabilizacji. Ciekawi mnie, jak to jest w USA - tam np. po stabilizacji gracze w futball amerykański wracają do gry, ludzie pływają, jeżdżą konno i na motorach , a implanty dynamiczne są zakładane w ilościach hurtowych czasami w jeden kręgosłup . To są nadludzie jacyś, czy my jesteśmy słabsi?
Forumowicz
18-02-2014, 21:07:57

Dobry wieczór kochane Polamańce-Peryskopki.U mnie bez zmian szyja kręcisie ze daj zdrowie zabiegi sa. Żona wziela 2 hemie i jest jak na karuzeli ,raz lepiej raz gorzej.Raz zaslabla ale to ma byc normalne....jeszcze 2 i naswietlanie.......i tak dalej....ośrodek na strzalowskiej w Szczecinie po prostu wzorowy......
Co do implantow to beti 41 moje nieruchome to koszt 12 tys za każdy poziom a mi zrobili 2....jest to koszt całkowity z towarzyszącymi...Kochani bede myslalo tych którzy bedą na spotkaniu w stolicy.....pozdrawiam piotr....przepraszam niemoglem śledzić forum na bieząco.Nocy bez bólu piotr....
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: