Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
17-12-2011, 19:01:04

Bardzo dziękuje wszystkim.
==================================
Cierpienie wymaga więcej odwagi niż śmierć.
Dopóki żyjemy, nie ma śmierci - gdy jest śmierć, nas już nie ma.
Dobranoc
Sen, to brat śmierci.
Irek
krak62
Forumowiczka
17-12-2011, 19:02:04

Rafciu, Iza wyraźnie napisała że odloty bólowe miała przez całą jesień. Teraz po lekach ma chwile oddechu i oby trwał ten oddech jak najdłużej.
Kolejna ofiara niekompetencji. Mnie też rehabilitant powiesił na pętli Glissona a następnym ruchem po zasłabnięciu był kołnierz i citowa operacja.
Dużo można by pisać o braku znajomości tematu przez rehabilitantów.Z.
Forumowicz
17-12-2011, 19:09:21

Iza jeśli byłaś u jednego neurochirurga nie trać czasu umów się do kolejnych 2 , bo jak Ci drugi powie że nie operować to będziesz mieć dylemat.
Myślę jednak , że każdy doradzi Ci operację.
Aha wydaje mi się , że jest coś co działa na Twoją korzyść w stosunku do niektórych z nas , napisałaś , że nie masz choroby zwyrodnieniowej tylko był to uraz mechaniczny.
Może się mylę ale jak dla mnie to duży plus.
Ja w swoim przypadku wiem że się posypię całkowicie bo mam ku temu "predyspozycje" choć mam nadzieję że stanie się to dopiero jak będę wąchał kwiatki od dołu
Forumowicz
17-12-2011, 19:13:12

hamer 2011-12-17 20:02:04 Rafciu, Iza wyraźnie napisała że odloty bólowe miała przez całą jesień. Teraz po lekach ma chwile oddechu i oby trwał ten oddech jak najdłużej.
i co to za chwila oddechu , kontuzja się pogłębia tylko zakryta firanką przeciwbólową. Ile tak pociągnie ?? do przeszczepu wątroby ??
gość
17-12-2011, 19:28:50

Izo dostałaś już tyle cennych informacji od operowanych Szyjek, które tylko pomogą Ci w podjęciu decyzji, myślę że nie dopuścisz do gorszego stanu.
Celowo zadałam ci te pytania wczoraj, bo opis MR sugerował mi „coś nagłego”- jakbym intuicyjnie to czuła. Objawy bólowe i neurologiczne nieco zmniejszyły się po leczeniu farmakologicznym, gdyż ustąpił ostry stan zapalny, ale przepukliny nadal są i niestety nie cofną się już. Stan może się tylko nasilić i grozić niebezpiecznym uciskiem jądra miażdżystego na rdzeń kręgowy- w badaniu MR jest już krytyczne zwężenie otworu m/ kręgowego… i modelowanie rdzenia kręgowego! Myślę, że nie ma na co czekać, trzeba się ratować … a czas oczekiwania na operację też daje Ci jeszcze możliwość obserwacji swego stanu, konsultacji u drugiego neurochirurga, zastanowienia i oswojenia z tą myślą. Decyzja jest tylko Twoja. Jesteś jeszcze młodą, silną kobietą- istotne przy rekonwalescencji pooperacyjnej.
W moim przypadku (nieoperowana) dyskopatia jest przewlekła i nie postępująca. Od kilku lat leczenie zachowawcze - też dwie przepukliny. Ostrożna i wyważona rehabilitacja nie czyni mi krzywdy, a wręcz odwrotnie. W odpowiednich rękach doświadczonego masażysty (bez manipulacji na szyi) bywa wręcz bardzo pomocna przy napięciach mięśniowych, spiętych barkach i bólach.
Przykro mi, że trafiłaś do nieprofesjonalnej rehabilitantki, zrobiła więcej złego niż dobrego. Ale czasu już nie cofniesz, musisz teraz działać rozsądnie w porozumieniu z dobrymi fachowcami szyjkowymi. Życzę Ci rozważnej i trafnej decyzji.
Pozdrawiam anTosia
anTosia
Forumowiczka
17-12-2011, 19:39:05

Witajcie. Czytam posty i naszła mnie wątpliwość, czy można tak po prostu zakładać, że Iza miała uraz a nie zwyrodnienie a potem uraz przez ćwiczenia.
Iza, w opisie rezonansu pominęłaś ten początek - tam zawsze zaczynają o tym, które kręgi maja sygnał świadczący o odwodnieniu. To właśnie to odwodnienie to dowód na zmiany zwyrodnieniowe.
opowiem wam, jak cudownie obrazowo przekazał mi to mój operator (po raz kolejny chylę czoło przed tym jak wspaniale mi wszystko tłumaczy).
Zdrowy dysk ma jądro miażdżyste dobrze uwodniane. Takie jądro zachowuje się jak woreczek napełniony wodą - jak go naciskasz z jakiejś strony, to ten nacisk jest przekazywany równomiernie we wszystkich kierunkach i rozkłada się na całą powierzchnię styku z pierścieniem włóknistym. nie ma sytuacji, żeby w którymś miejscu nacisk był większy i penetrujący pierścień więc nie powstaje przepuklina. Chory dysk ma jądro miażdżyste ODWODNIONE. Takie jądro ma inna strukturę, staje się twarde i zachowuje się już nie jak woreczek z woda ale jak twarda pestka. Jak taką pestkę naciskasz, to ona nie rozkłada tej siły, tylko przesuwa się w drugą stronę w stosunku do nacisku. i wtedy dziobie gdzieś pierścień. Po takich dziobaniach powstają drobne pęknięcia, pierścień się w tym miejscy rozciąga lub ostatecznie pęka.
Ładny opis, prawda? W końcu zrozumiałam jak to wszystko działa. A więc sednem całej choroby jest utrata wody przez jądro - część w opisie rezonansu, którą my całkowicie pomijamy. Tam, gdzie jądro jest uwodnione, nie grozi mu przepuklina.
Dlatego Izo, jeżeli ten dysk, który teraz jest przyczyną twoich problemów ma w opisie stwierdzenie o odwodnieniu, to znaczy, ze masz tam już pestkę a nie woreczek z wodą. jest zdegenerowany, a ćwiczenia spotęgowały problem.
Asia
Forumowiczka
17-12-2011, 19:42:35

Raf, napisałam o chwili oddechu od bólu.
Zawsze to łatwiej czekać na operację bez lub z mniejszym bólem niż w jego towarzystwie i może kroki słuszne poczyni choćby na samo wspomnienie z niedawnej przeszłości.
Być może Iza jest jeszcze na etapie wyparcia istniejącego zagrożenia. To nie są łatwe decyzje szczególnie po świeżym zderzeniu z taką informacją. Trafiła na forum, szuka wsparcia w decyzji ale wyraźnie artykułuje wątpliwości a nasze podpowiedzi nie powinny być autorytatywne.To nadal JEJ decyzja Z.
Forumowiczka
17-12-2011, 19:48:45

raf
joan-na 2011-12-17 14:52:01 Świat się nie zawali jak będą okna nie umyte i gotowe jedzenie ze sklepu.
Powiedziałem to swojej żonie wczoraj - spałem sam pod kocem i poczułem smak szmatki do ścierania kurzu
Niezły miałam ubaw z tego zapisu powyżej. ja do tego podchodzę praktycznie - z natury jestem leniwa jeżeli chodzi o rzeczy typu sprzątanie. Kurz mi nie przeszkadza, brudne okna też. Z higieną natomiast przesadzam. Moja mama od zawsze mi z tego powodu dokuczała a teraz w końcu mam wytłumaczenie na swoje nawyki. Mam w domu kurz bo zalecenia lekarskie nie pozwalają mi sprzątać :)
i w końcu mam usprawiedliwienie dla swojego lenistwa
Forumowicz
17-12-2011, 19:54:48

Dzisiaj się poprawiłem zmyłem podłogi :)
Ale smak szmaty między zębami - bezcenne
Forumowiczka
17-12-2011, 20:00:18

raf
Ale smak szmaty między zębami - bezcenne
ognisty temperamencik.....
:)

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
gość
Zaniki korowe
Witam mam 46 lat i ostatnio neurolog wysłała mnie na badania z powodu bólów głowy które męczą mnie od ponad 20 lat i wyszło coś takiego z badania:/ kazała powtórzyć za rok ale chciałem zapytać czy ktoś może miał coś podobnego?
gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
Reklama: