Dorotko, dobrze zrozumiałaś.
Przed operacjami miałam neurochirurgiczny zakaz
rehabilitacji ze względu na stopień ucisku rdzenia, kręgozmyk i stan neurologiczny.
Do znacznego pogorszenia doszło po zastosowaniu wyciągu jeszcze przed konsultacją neurochirurgiczną i nie odważyłabym się złamać tego zakazu. W moim wypadku okazało się ,że trafiłam na nie do końca kompetentnego rehabilitanta.
Po drugiej operacji okazało się,że na implanty narasta kość dając ucisk na worek oponowy a po EMG neurolog stwierdził więźnięcie nerwu.
Bóle neuropatyczne doprowadziły mnie do depresji.
3 lata wyjęte z życiorysu kiedy miałam ochotę odrąbać własną rękę z szyją. W żołądku miałam hurtownię farmaceutyczną, nie pomagały blokady, akupunktura, rehabilitacja.
Przypadek zrządził ,że spotkałam na swojej drodze terapeutę pracującego metodą tzw. miękką.
Nie ma tu ostrych rękoczynów, manipulacji na kręgosłupie.
Istota zabiegów to
http://pozmiane.pl/Terapia_czaszkowo___krzyzowa__terapia_cranio___sacralna___128
http://pozmiane.pl/Mikrokinezyterapia__127
.
Dopytuję rehabilitanta w czym tkwi sukces i staram się pojąć na czym polega jak dla mnie fenomen terapii. Chyba od października nie brałam ani jednego leku p. bólowego z powodu kręgosłupa.
Chyba też od tego czasu znacznie rzadziej zaglądałam na forum bo kręgosłup przestał mi zaprzątać głowę.
Jednak to miejsce wciąga, tu już na zawsze jest się wśród swoich :)
Metody pracy terapeutów zajmujących się osteopatią/chiropraktyką mają zbliżone podstawy.
Najważniejsze,żeby nie trafić na pseudofachowca mającego zbyt wielką wiarę w swój ,,talent nastawiacza'' dla każdego przypadku chorobowego.
Dobrze jest też zwracać uwagę na objawy neurologiczne. Ból jest dyskom***m i ostrzeżeniem ale znacznie groźniejsze są ubytki neurologiczne.
Dorotko, mimo pozornego podobieństwa
dyskopatii każdy z nas jest innym przypadkiem i nie da się doradzić jak postąpić.
Oby Twoje nadzieję się spełniły.
Aniu, styczeń za chwilę się skończy,potem już tylko krótszy luty-dasz radę :)
Co to jest wobec cierpliwości jaką musiałaś wykazać oczekując na termin operacji
A Twoja ozdoba to super pozytywne nastawienie
Dobrego nadchodzącego tygodnia Z.