Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29022)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
09-01-2014, 10:58:34

Mity dotyczące rehabilitacji,fajne artykuły
http://www.terapiamanualna.eu/fakty-i-mity-w-rehabilitacji.html
gość
09-01-2014, 11:52:50

Witam, świetny artykuł, odbierający nadzieję ;) ciekawe w czyim interesie pisany skoro wszystko na "nie". prawda jest taka że wszystkie mięśnie w jakikolwiek sposób usprawnione dodają nam zdrowia,a co komu pomaga to każdy sam na sobie sprawdzi. Człowiek cały czas szuka pomocy, bo jak nie to co ? operacja ? a po niej co ? rehabilitacja i koło się zamyka
Forumowiczka
09-01-2014, 12:14:06

wiesz jak się to pierwszy raz czyta to faktycznie dyskopata się wkurza :) ... ja tez - nic nie pomaga, ćwiczenia i basen też nie, operacje to ostateczność...
ale jak pobłądzisz po tej stronie to gość coś tam jednak poleca, na szczęście.
Ja doczytałam tyle "Rehabilitacja czyli stosowanie technik terapii manualnej czyli manipulacji, mobilizacji, strechingu, neuromobilizacji oraz kinesiotapingu. Ich celem jest zredukowanie wypukliny, przepukliny czyli zmniejszenie lub zlikwidowanie ucisku na nerw czy oponę twardą".
Dzięki za ten artykuł - dla mnie jest on o tyle cenny (naprawdę cenny - nie żartuję teraz), że to kolejne potwierdzenie hasła "punkt widzenia zależy od punktu siedzenia" :)
Dyskopaci mają z tym niestety kontakt cały czas - jedni każą nam ćwiczyć, inni zabraniają. Jedni lekarze mówią "to", inni "tamto". Idziemy do rehabilitantów i znów, jedni "to" inni "tamto", a często fachowcy tej samej branży mają sprzeczne poglądy. Nie mówię tu już o sprzecznych poglądach neurochirurgów i rehabilitantów - bo to juz jest po prostu bajka jak można usłyszeć dokładne przeciwieństwa zaleceń u jednych i drugich :).
Ot życie.....
Prawda jest taka, że dyskopatia jest genetyczna i jak na razie ciężko jest z nia walczyć, a nawet ciężko przewidzieć jak u kogo się potoczy i jak szybko dojdzie do odwodnienia się kolejnych dysków.
Ale damy radę, prawda?
Dzięki koledze za artykuł i dzięki koleżance za ripostę - pozdrawiam obydwoje serdecznie
Asia
Forumowiczka
09-01-2014, 12:26:17

No ale żeby nie było smutno i beznadziejnie to jeszcze coś "wklepię"
bardzo ważna jest nasza psychika - bo stan umysłu wpływa na stan ciała. Nikt nie wie jak to działa - czy przez wiarę jako samą wiarę, czy przez wiarę jako zawierzenie na poziomie duchowym - ale wszyscy to wiemy, że nasze ciało ma jakąś zdolność do samoleczenia.
Jeżeli będziemy nastawieni pozytywnie, to coś tam jednak osiągniemy - nieważne czy będzie to pozytywne nastawienie po PONOĆ nieskutecznym masażu, czy po PONOĆ nieskutecznych ćwiczeniach :)
Tak więc - jak ktoś nas przekona ze to pomoże, my poczujemy poprawę - nieważne czy chwilową czy nie - to optymizm wzrasta, a ciało jest w stanie coś tam samo wyciszyć- może jakiś stan zapalny przy nerwie, może coś lepiej ukrwic, dotlenić, odżywić - i tego się musimy trzymac.
jeszcze raz Asia
(już nie będę męczyć - pisarstwo mnie dziś poniosło .... )
Początkująca
09-01-2014, 12:39:20

Dzień dobry :) Mam wyniki rezonansu. Przestałam się za waszym zaleceniem przejmować - co ma być to będzie.
A oto opis:
gość
09-01-2014, 12:41:27

Właśnie autor przedstawia pogląd że najskuteczniejsza jest terapia manualna,przedstawił też już mi znany pogląd że leczymy pacjenta a nie wyniki np rezonansu.
Podam przykład z życia z wczoraj.
Od kiedy zaczęły się moje dolegliwości z odcinkiem szyjnym zacząłem rozmawiać z ludźmi na ten temat,szczególnie w pracy.
Rozładowujemy w wczoraj ciężarówkę z magazynierem,przygląda nam się jego znajomy,facet około 50 ubrany w kombinezon roboczy.Nie możemy dać sobie rady z paletą z cukrem ,waga 1tona ja krzyczę że więcej nie dam rady pchać bo mnie zaraz kręgosłup zacznie boleć,znajomy magazyniera w wskakuje na rampę i nam pomaga.Następnie pyta się mnie owy znajomy co mi dolega z kręgosłupem,ja mowie to i to ,on się śmieje że już na rtg mu wyszło że praktycznie nie ma dwóch krążków,trzony kręgów siedzą jeden na drugim,wczoraj dostał z kierowanie na Mri.Ja się pytam,bolało cię coś a on,nie tylko mi się słabo robi na dachu jak musi się schylić i od tego się zaczęło.
Takie życie jak by się nie musiał schylać i latać po dachach to by w błogości chodził dalej bez przekładek w kręgach
gość
09-01-2014, 12:45:08

Asiu, dokładnie to samo miałam na myśli ! Ja wierzę w samouleczenie i w autosugestie ! Sama kiedyś padłam tego ofiarą, zamiast tabletki przeciwbólowej połknęłam rutinoskorbin, ból jak ręką odjął :) , rodzina się ze mnie śmiała :).Ale to tylko mnie umocniło w tym jaka nasza psychika jest silna, a nasze nastawienie działa cuda :) Także bądżmy pozytywni, a będziemy zdrowsi ! :)
gość
09-01-2014, 12:47:18

Nic nadzwyczajnego,tzw efekt Placebo udowodniony naukowo
gość
09-01-2014, 12:53:43

No tak, ale jaki pomocny :)
Forumowiczka
09-01-2014, 13:46:08

Żabcia jak na mój gust to taki rezonans ma co najmniej 90% ludzi zabranych z chodnika, jak tylko są już po 30-tce :).
My mamy gorsze
Zobaczymy co powie lekarz jak sam zobaczy zdjęcia. Opis to opis, ktoś konkretny z dyskopatycznej branży medycznej (ortopeda, neurochirurg) powinien to jeszcze pooglądać swoim okiem.
-------------------------------------
a propos placebo....
dobrze że coś takiego jest :)

Asia

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: