Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Wtajemniczona
06-01-2014, 19:45:04

Bogna,
zapraszam na kawę jak u nas będziesz:) ja nieustannie jestem w domu lub na spacerze.
ponieważ chodzenie dobrze mi robi, chodzę. ostatnio szybkim krokiem 12 km. to za dużo. 10 jest ok :)
czekam na info :):):)
Wypadek 02.2009. długa rehabilitacja. zabieg 14.11.2013 (dyscektomia c5/c6, stabilizacja przestrzeni PEEK Cornestrone)
Początkująca
06-01-2014, 23:38:50

Witam :) Jestem tu nowa i szukam informacji, bo lekarz podejrzewa u mnie dyskopatię kręgosłupa szyjnego. Dziś mam rezonans to za kilka dni będę wiedzieć coś więcej.
Ale może w skrócie opowiem jak się zaczęło.
W wakacje 2012 zaczął mnie boleć prawy bark. Byłam pewna, że mnie przewiało/przesiliłam i przejdzie. Ale z dnia na dzień było gorzej. Ból dawał się we znaki szczególnie w nocy, budziłam się z płaczem. Po wizycie u lekarza rodzinnego dostałam... leki sterydowe Na chwilę był spokój, później znów to samo. Wykluczone zostało zapalenie stawów, jakieś urazy barku również (zdjęcie i rezonans + zabiegi na bark). Ją czasem tygodnie, że ból jest naprawdę mały, ale zazwyczaj jednak budzi, a jakieś 1,5 tyg. temu pojawił się w drugim barku :(
Czy ktoś miał może z Was podobne objawy? I może coś więcej powiedzieć?
Forumowiczka
07-01-2014, 09:25:54

Tak, ja miałam podobne objawy. Zaczeło się od bólu pod prawą łopatką. Rezonans wykazał zaawansowaną dyskopatę C6/C7.
Jeżeli Twoje problemy związane są z kręgosłupem szyjnym to badanie na pewno je ujawni, pokaż nam koniecznie wynik :)
Spinka e-mail: myspine@gazeta.pl grudzień 2006 - operacja c6/c7 czerwiec 2009 - operacja c4/c5 neurochirurg - dr Arkadiusz Wilk
Forumowiczka
07-01-2014, 13:05:16

zabcia_92
W wakacje 2012 zaczął mnie boleć prawy bark. Byłam pewna, że mnie przewiało/przesiliłam i przejdzie. Ale z dnia na dzień było gorzej. Ból dawał się we znaki szczególnie w nocy, budziłam się z płaczem. Po wizycie u lekarza rodzinnego dostałam... leki sterydowe Na chwilę był spokój, później znów to samo. Wykluczone zostało zapalenie stawów, jakieś urazy barku również (zdjęcie i rezonans + zabiegi na bark).
Czy ktoś miał może z Was podobne objawy? I może coś więcej powiedzieć?
Witaj. Może być tak jak mówi Spinka - od kręgosłupa szyjnego ale to co opisujesz bardzo pasuje do zapalenia w obrębie barku. Miała to moja koleżanka, właśnie z bólem nasilającym się w nocy i zajęciem po jakimś czasie drugiego barku. Na USG znaleźli u niej jakieś obrzęki gdzieś w barku, leczyli to zabiegami, chyba najbardziej pomagała krioterapia. Ponoć było to bardzo uciążliwe i długo trwało zanim zaczęła się poprawa.
Z kolei kręgosłup też może promieniować do barku.
No i bądź tu człowieku mądry.....
Asia
Początkująca
07-01-2014, 14:00:06

buraczek - miałam RTG, USG i rezonans barku i nie wyszło nic. Prócz zwężenia szczeliny w barku i niewielkiej ilości płynu, ale ponoć to nie może dawać takich objawów.
Mogę później pokazać wyniki. Wszelkie badania z krwi na stany zapalne też były wykonywane.
A dziś już po rezonansie. Wyniki w czwartek, wizyta u lekarza 17 stycznia.
A czy można ćwiczyć barki przy takim schorzeniu? (Fizjoterapeuci zalecali coś rozciągającgo, bo ponoć mam za małe zakresy ruchów)
Forumowicz
07-01-2014, 15:49:33

Witam WSZYSTKICH.Piekny dzien a spacer jeszcze lepszy brzegiem morza do wiatraka.Zabcia mialem takie objawy w 2003 dostalem silne leki i po 10 dniach przeszlo.Niemniej w 2012 latem gdy mnie pociagnela spalinowa kosiarka to zaczynalo boleć szyja i bark prawy.Chirurg wykluczyl bark,a ortopeda skierowal na rezonans...a ..teraz jestem po już...414 dzien.....Wszystko przed toba tj od diagnozy bedziesz wiedziala co dalej....pozdrawiam ,.piotr..
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.
Forumowiczka
07-01-2014, 16:21:02

zabcia_92 2014-01-07 Prócz zwężenia szczeliny w barku i niewielkiej ilości płynu, ale ponoć to nie może dawać takich objawów.
Szczeliny czyli TOS? górny otwór klatki piersiowej?
(...)
A czy można ćwiczyć barki przy takim schorzeniu? (Fizjoterapeuci zalecali coś rozciągającgo, bo ponoć mam za małe zakresy ruchów)
Co można a czego nie można będziesz wiedzieć dopiero jak w końcu zdiagnozujesz co ci jest..... :( , bo jak boli cię od kręgosłupa to ćwiczenia barku za dużo nie pomogą.
Wiesz ja jednak trzymam kciuki, żeby ten rezonans wykluczył kręgosłup - inne schorzenia lepiej się leczą niż ta paskuda dyskopatia.
A masz problemy z sercem? Bo ponoć to też daje objawy w barku ale mechanizmu co i dlaczego nie pamiętam, tylko tyle, ze bóle barku mogą w jakiś sposób być związane z sercem.
Osteopata mi mówił kiedyś, że bóle podobne do dyskopatycznych potrafi też wywołać zapalenie żołądka- to juz dla mnie czarna magia ale ponoć niektóre powięzie dotykają po drodze kilku narządów i zdarza sie, ze jak przez stany zapalne gdzieś się unieruchomią zrostami to mogą potem "pociągać" odległe organy.
Skompilowane to nasze ciało.....
Trzymam kciuki za twój dobry obraz w MR
Asia
Forumowiczka
07-01-2014, 16:38:55

zabcia_92 2014-01-07 15:00:06
Nie. Nic nie rób dopóki nie będzie wyniku rezonansu.
To już niedługo.
Ja konkretna osoba jestem, czasem za bardzo
NIC NIE RÓB.
Spinka e-mail: myspine@gazeta.pl grudzień 2006 - operacja c6/c7 czerwiec 2009 - operacja c4/c5 neurochirurg - dr Arkadiusz Wilk
Forumowiczka
07-01-2014, 17:11:04

Spinka ... :) fajna jestes
naprawdę mi się rogal pojawił ... i znów jakieś zmarszczki pohodowałam :)
Asia
Początkująca
07-01-2014, 19:02:59

buraczek - mam zdiagnozowana wadę serca - zastawka dwupłatkowa zamiast trzy płatkowej. Ale nie sądzę, żeby to dawało objawy.
Bark wykluczony... A mówicie, żeby lepiej nic w szyi nie wyszło. Jak nie wyjdzie to co? Dalej nic nie będzie wiadomo :( Już sama nie wiem co gorsze/lepsze.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: